Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство організації - види, стадії та наслідки

  1. суть процедури
  2. види банкрутства
  3. стадії процедури
  4. етап спостереження
  5. Стадія фінансового оздоровлення
  6. Етап зовнішнього управління
  7. конкурсне виробництво
  8. тривалість процедури
  9. Діяльність арбітражного керуючого
  10. наслідки банкрутства

Один з варіантів ліквідувати юридичну особу при наявності заборгованості перед кредиторами - це оформити банкрутство, шляхом подачі в арбітражний суд відповідної заяви. Подібна процедура досить складна, тому необхідно розібратися в її особливостях, перш ніж ініціювати процес визнання своєї фінансової неспроможності.

суть процедури

Банкрутство організації, незалежно від того, які види, стадії та наслідки маються на увазі, може переслідувати дві мети:

Якщо юридична особа не може виконувати взятих на себе зобов'язань, подається заява з проханням визнати добровільне банкрутство з подальшою ліквідацією підприємства .

  • змусити боржника погасити заборгованість;

Цю мету переслідує кредитори, перед якими юридична особа має зобов'язання. Їм важливо, щоб був повернутий борг, тому ліквідація організації не є метою процесу. Основне завдання в такому випадку - відновлення платоспроможності фірми.

Як боржники, так і кредитори мають право подавати заяву в арбітражний суд за місцем реєстрації юридичної особи, якщо сума боргу перевищує 300 тисяч рублів, а термін виконання останнього зобов'язання по ньому - понад 90 днів. Разом із заявою необхідно зібрати ряд додаткових документів - цим завданням зазвичай займаються професійні юристи в кредитній сфері.

види банкрутства

Розрізняються кілька різновидів процедури банкрутства, кожна з яких має свої особливості:

  1. реальне банкрутство;
  2. тимчасове банкрутство;
  3. навмисне банкрутство;
  4. фіктивне банкрутство.

реальна фінансова неспроможність юридичної особи констатується в тому випадку, коли активи організації не перевищують пасиви, тому про можливе реальна фінансова   неспроможність юридичної особи   констатується в тому випадку, коли активи організації не перевищують пасиви, тому про можливе   відновлення платоспроможності мови не йде відновлення платоспроможності мови не йде. Результатом такої процедури є ліквідація юридичної особи.

Тимчасове або умовне банкрутство організації має на увазі проблеми з виплатою кредитів в ситуації, коли активи перевищують пасиви - мета і наслідки такої процедури - відновити платоспроможність, використовуючи різні механізми.

Під навмисним банкрутством мається на увазі вид економічного злочину, що укладається в умисному погіршенні фінансових показників компанії діями керівництва або засновників організації. Метою при цьому стає отримання вигоди незаконним шляхом. За подібне шахрайство передбачено кримінальне покарання.

Фіктивне банкрутство також відноситься до незаконних процедур. Полягає воно в подачі заяви з проханням визнати компанію банкрутом, коли на ділі юридична особа є платоспроможним.

стадії процедури

Визнання неспроможності юридичних осіб здійснюється в кілька етапів :

  1. спостереження;
  2. фінансове оздоровлення;
  3. зовнішнє управління;
  4. конкурсне виробництво.

Стадії фінансового оздоровлення та зовнішнього управління присутні найчастіше тільки в тому випадку, якщо має місце бути тимчасове банкрутство. При реальному процедура зі стадії спостереження відразу переходить в конкурсне виробництво.

етап спостереження

Цей етап передбачає проведення аналізу діяльності організації, щодо якої проводиться процедура банкрутства. судової Цей етап передбачає проведення аналізу діяльності організації, щодо якої проводиться процедура банкрутства інстанцією призначається тимчасовий керуючий , Керівний даною стадією. У його компетенції перевірка всієї документації, фінансової звітності організації. Призначений фахівець має право оскаржувати угоди, якщо він угледів при їх укладанні порушення законодавства (за умови, що вони були укладені не пізніше, ніж за 3 роки до початку процесу).

Після проведення перевірки, арбітражний керівник робить висновки щодо того, вбачаються економічні злочини в діях керівництва та засновників або ж немає. Крім того, на основі показників балансу активів і пасивів робиться висновок про можливість відновлення платоспроможності фірми.

Стадія фінансового оздоровлення

Керує даними етапом адміністративний керуючий. Стадія має на увазі залучення додаткових коштів або реструктуризацію організації, з метою відновлення її платоспроможності . Етап застосовується здебільшого для тих компаній, які мають особливе значення для регіону, а також для містоутворюючих підприємств. Додаткові вливання можуть здійснюватися з бюджету, від третіх осіб або від кредиторів.

Етап зовнішнього управління

Дана стадія є наслідком фінансового оздоровлення, оскільки має на увазі частковий продаж майна, відчуження філій компанії, звільнення деяких співробітників , А мета етапу - зменшити збитки, щоб баланс активів і пасивів став позитивним. Керує стадією зовнішній керуючий.

конкурсне виробництво

Дана стадія є завершальною, і результатом є ліквідація юридичної особи. Дана стадія є завершальною, і результатом є ліквідація юридичної особи Банкрутство організації не обов'язково доходить до цього етапу - мета і наслідки стадії - це повний продаж майна, яке відноситься до діяльності юридичної особи.

Конкурсний керуючий складає складу ліквідаційної маси, в яку входить все вилучаються майно. Попередньо проводиться оцінка майна, оскільки вилучення відбувається на суму, що дорівнює сумі боргу. Далі призначається аукціон, на якому все вилучене продається, а отримані кошти спрямовуються на погашення заборгованості перед кредиторами. Коли отриманої від продажу майна суми не вистачає для покриття всієї заборгованості, залишок списується, а то й доведено, що з боку керівництва або засновників організації має місце бути порушення законодавства .

тривалість процедури

Визнання фінансової неспроможності юридичних осіб - це досить складний і тривалий процес. Його тривалість залежить від багатьох факторів. Законом визначаються максимальні терміни тривалості кожного з етапів процесу. Для стадії спостереження - це 7 місяців, для фінансового оздоровлення - 24 місяці, для зовнішнього управління - 18 місяців, а максимальна тривалість конкурсного виробництва - 6 місяців.

Однак в окремих випадках тривалість деяких етапів може бути більше встановлених термінів. Наприклад, для містоутворюючих підприємств допускається продовження стадії фінансового оздоровлення ще на 24 місяці.

Діяльність арбітражного керуючого

Фахівці, які керують кожним етапом банкрутства, об'єднуються під поняттям «арбітражний керуючий». Вони зобов'язані бути неупередженими, а пріоритетним завданням для них варто зберегти компанію і її майно, тому етап конкурсного виробництва повинен призначатися Фахівці, які керують кожним етапом банкрутства, об'єднуються під поняттям «арбітражний керуючий» тільки в тому випадку, коли немає іншого виходу з ситуації.

Боржник зобов'язаний співпрацювати з арбітражними керуючими, незалежно від того, яке банкрутство організації оформляється і незалежно від стадії - наслідки відмови від відмови у співпраці досить серйозні. Керівництво або засновники будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Сума штрафу в даному випадку становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак і права юридичної особи закон захищає. Якщо арбітражний керуючий не виконує своїх обов'язків або навіть відкрито порушує законодавство, на нього можна подати скаргу в суд і в асоціацію, до якої він прикріплений. Якщо претензії об'єктивні, то фахівця відкликають, замінюючи іншим арбітражним керуючим. Якщо ж його діяльність заподіяла будь-які збитки, він повинен бути відшкодований, згідно з програмою страхування відповідальності арбітражних керуючих.

наслідки банкрутства

По суті, ніяких наслідків процес банкрутства юридичних осіб не має, якщо процедура оформляється законно, без будь-яких порушень з боку керівництва або засновників. Санкції на них після ліквідації підприємства не накладаються.

Якщо ж порушення мають місце бути, то необхідно розглядати три види відповідальності - адміністративну, субсидіарну і кримінальну Якщо ж порушення мають місце бути, то необхідно розглядати три види відповідальності - адміністративну, субсидіарну і кримінальну.

Адміністративна відповідальність настає, як уже згадувалося, якщо представники боржника відмовляються від співпраці з арбітражним керуючим. До субсидіарної відповідальності керівництво або засновників юрособи залучають, якщо доведено, що їх дії стали причиною погіршення фінансових показників компанії, але при цьому наміру в них не було. Даний вид відповідальності має на увазі можливість відчуження особистого майна керівників або засновників юридичної особи, якщо майна організації не вистачить для покриття боргу.

Банкрутство організації нерідко має на увазі такі наслідки, як кримінальна відповідальність керівництва та засновників. Привертають їх в тому випадку, якщо доведено факт умисного або фіктивного банкрутства. Максимальною мірою покарання в такому випадку, згідно із Кримінальним кодексом РФ, є позбавлення волі на термін до 6 років.

Рейтинг: 5.0. Голосів: 1

Please wait ...