Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП з боргами і без в 2019 році

  1. Нюанси банкрутства ІП
  2. Чим відрізняється банкрутство ІП від банкрутства фізосіб
  3. Позивачі: хто має право подати заяву про банкрутство
  4. Право на банкрутство: наводимо докази
  5. Процедура спостереження: навіщо це потрібно
  6. конкурсне виробництво
  7. мирова угода
  8. Банкрут: що це значить

зміст сторінки зміст сторінки   Іноді в житті індивідуального підприємця настає такий момент, коли приходить розуміння - все, далі рухатися нікуди, справа приносить більше витрат, ніж доходів, борги накопичуються і не залишається нічого іншого, як визнати себе банкрутом

Іноді в житті індивідуального підприємця настає такий момент, коли приходить розуміння - все, далі рухатися нікуди, справа приносить більше витрат, ніж доходів, борги накопичуються і не залишається нічого іншого, як визнати себе банкрутом. Звичайно, це крайній захід і перш ніж зважитися на неї, потрібно спробувати знайти інші способи вирішення проблем, але якщо всі інші варіанти вичерпані, то слід знати, що процедура банкрутства в Росії відпрацьована до дрібниць і підпорядковується певним алгоритмом дій.

Нюанси банкрутства ІП

Закон про банкрутство регулює цей статус у всіх форм господарювання відразу: у індивідуальних підприємців, у фізичних осіб, які ними не є, і у юридичних осіб. У 2015 році Федеральний закон №127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» від 26 жовтня 2002 року був доповнений главою 10, присвяченій цій процедурі у фізичних осіб.

Розглянемо ключові особливості, характерні для процедури визнання банкрутством саме індивідуальних підприємців, на відміну від фізичних осіб.

Чим відрізняється банкрутство ІП від банкрутства фізосіб

Чи є різниця в банкрутство фізособи-ІП та того, хто підприємцем не є? Вона мінімальна.

  1. 1. Якщо не закрити ІП до початку процедури банкрутства, то протягом наступних 5 років підприємцем фізособі бути не вийде, повторно його не зареєструють, звичайний же людина вільна від цього обмеження, так як він не був підприємцем до того, як став банкрутом.
  2. 2. ІП потрібно перед написанням заяви про початок процедури банкрутства (за 15 днів) опублікувати свої наміри в Єдиному федеральному реєстрі, робиться це через нотаріуса. Ні-ІП публікувати дані не потрібно, натомість потрібно відправити повідомлення (копії заяви) кредиторам.
  3. 3. Якщо банкрутство відбулося в статусі ІП (ІП не закривали), то можливий інший порядок оскарження угод - так звані банкротні норми.
  4. 4. Мінімальний розмір несплати за зобов'язаннями для ІП, який може стати причиною статусу банкрута, становить 500 тис. Руб., Тоді як для простих громадян для цього потрібно заборгувати більше 10 тис. Руб. ІП з меншими заборгованості не оголошують банкрутами, а також вони не зможуть продати майно на електронних торгах, щоб погасити борг.

ДО ВІДОМА! Не обов'язково, але для значного спрощення процедури підприємцю в статусі ІП рекомендується закрити його до подачі заяви, тим більше, зробити це можна швидко і нескладно.

Позивачі: хто має право подати заяву про банкрутство

Справами про визнання індивідуальних підприємців банкрутами займається Арбітражний суд. Є дві категорії можливих позивачів, які мають право подати заяву про банкрутство індивідуального підприємця.

  1. Просити про визнання себе банкрутом може сам індивідуальний підприємець.
  2. Кредитори або спеціально ними уповноважені особи та органи теж можуть звернутися в Арбітражний суд з позовом про справляння боргів з індивідуального підприємця і визнання його банкрутом. Єдина умова: їх вимоги повинні бути обов'язково пов'язані з здійсненням ІП комерційної діяльності.

Додатково пред'явити фінансові претензії до потенційного банкрута можуть кредитори, які мають фінансові претензії до індивідуального підприємця, як до фізичної особи. Важливий нюанс: подати заяву в Арбітражний суд до ІП вони не мають права, але їх вимоги враховуються в процесі процедури банкрутства ІП, а також при подальшому розподілі виплат позикодавця.

Право на банкрутство: наводимо докази

Закон РФ враховує, що ІП може бути визнаний банкрутом тільки в тому випадку, якщо заборгованість утворилася саме в процесі підприємницької діяльності. Будь-які інші борги, такі як, наприклад, широко поширені споживчі кредити, орендні платежі тощо регулюються судами загальної юрисдикції. Перш ніж написати заяву з проханням про визнання банкрутом, знадобиться зібрати стовідсоткові докази неплатоспроможності ВП.

Докази ці повинні відповідати переліку причин для банкрутства ІП, позначених Федеральним Законом «Про неспроможність (банкрутство)» від 26.10.2002 № 127-ФЗ.

Сувора регламентація цих причин обумовлена ​​необхідністю уникнути ситуацій, коли для визнання банкрутства ІП служить тимчасова фінансова нестабільність в бізнесі. Існує всього два види неспростовних доказів для законного визнання індивідуального підприємця банкрутом:

  1. Нездатність вносити плату за обов'язковими платежами, таким як страхові, пенсійні внески, податки і т.п.
  2. Нездатність погашати заборгованості по кредитах. В даному випадку мова йде про суму не менше 10000 рублів протягом трьох поспіль місяців. Причому валюта, в якій був узятий кредит, значення не має - борг переконвертує з будь-яких грошових одиниць в рублі згідно з курсом на момент подачі заяви про банкрутство.

Після прийому заяви від позивача, Арбітражний суд накладає арешт на майно боржника з забороною проведення будь-яких угод з ним. Тут є свої винятки: законом РФ строго визначені види майна, на які суд не має права накладати арешт. Згодом, дані види майна не можуть бути включені і в реалізовану складу ліквідаційної маси для погашення боргів.

На етапі подачі заяви в арбітраж про банкрутство ІП присутня висока ймовірність зупинки процесу в разі, якщо кредитори добровільно і спільно з індивідуальним підприємцем складуть графік погашення боргів з подальшим його виконанням з боку ВП.

Після того, як всі виплати будуть виконані і борги закриються, індивідуальний підприємець буде відновлений в ранзі платоспроможного громадянина.

Процедура спостереження: навіщо це потрібно

Після подачі заяви з наданням необхідних доказів, за заявою позивача за діяльністю індивідуального підприємця вводиться процедура спостереження або, як її ще називають, процедура нагляду строком від 4 до 6 місяців.

Спостереження необхідно для того, щоб оцінити реальну фінансову ситуацію роботи ІП, перевірити документацію, проаналізувати активи і пасиви, простежити за здійсненням грошових операцій, дотриманням прав працівників і законністю дій керівництва.

Всім цим буде займатися конкурсний керуючий, призначений судом.

конкурсне виробництво

Після того, як процедура спостереження пройдена і конкурсний керуючий визнав, що індивідуальний підприємець не має можливості виплачувати існуючі борги і кредити, настає етап конкурсного виробництва. Сенс його в тому, що в рамках закону про банкрутство, протягом півроку майно боржника реалізується на публічних торгах.

Попередньо, в газеті «Коммерсант», публікується оголошення про початок процедури визнання даного ІП банкрутом з метою знайти і оповістити всіх інших можливих кредиторів. Потім, протягом місяця з моменту публікації замітки в газеті, знову оголосив потенційні кредитори можуть висунути свої вимоги до «проблемному» ВП.

Після того, як бажаючі пред'явили фінансові претензії, що банкрутують підприємцю, на спеціальному засіданні за участю всіх кредиторів, вирішується порядок збуту майна боржника, черговість задоволення вимог і розподілу виручених коштів серед позикодавців.

Реалізації підлягає абсолютно все майно громадянина-ІП, в тому числі і приватне, крім:

  • одиниці житла або земельної ділянки, де він проживає в даний момент;
  • речей першої необхідності, одягу, продуктів;
  • інструментів, які можуть дозволити займатися будь-якою професійною діяльністю.

Бізнесмена-банкрута не можна залишити абсолютно без засобів, тому при конкурсному виробництві йому виділяється прожитковий мінімум.

Тимчасовий керуючий вишукує всі інші, крім продажу майна, можливості і джерела для погашення боргів з боку банкрута. Реалізацію майна банкрута здійснюють судові пристави, а всі кошти, виручені з його продажу, так само як і ті, що були на рахунках боржника до моменту проведення банкрутства, вносяться на депозит господарського суду.

У разі, якщо погасити борги індивідуального підприємця перед кредиторами викликається третя сторона, наприклад, будь-яке кредитна установа, велика комерційна структура або інвестиційний фонд і т.п., закон їм в цьому не перешкоджає. По завершенні конкурсного виробництва всі, навіть не виконані вимоги кредиторів, вважаються погашеними.

Правда буває, що після завершення процедури банкрутства виявлені факти незаконної передачі майна будь-кому, а також факти навмисного приховування майна боржником. В цьому випадку позикодавці, вимоги яких не були задоволені у ході процедури банкрутства, мають право заявити нові претензії на стягнення з банкрута коштів, з реалізації знову виявленого майна.

мирова угода

На будь-якому етапі банкрутства індивідуального підприємця, сторони можуть домовитися про мирову угоду. В цьому випадку ІП уникне примусової ліквідації і збереже майно і грошові активи. Мирова угода обов'язково реєструється в судовому порядку і являє собою письмову домовленість про погашення наявних у ІП боргів і кредитів в строго визначені терміни. Як показує практика, суд не завжди надає сторонам право на мирову угоду. Наприклад, причиною для відмови служить повторне прохання про визнання ІП банкрутом.

Банкрут: що це значить

З моменту визнання боржника банкрутом, він втрачає статус індивідуального підприємця і на деякий час позбавляється права займатися законною комерційною діяльністю.

Процедура банкрутства індивідуальних підприємців - процес багатоетапний, довгий і непростий. Треба сказати, що вона не завжди закінчується власне банкрутством. Іноді, після ретельної і докладної перевірки конкурсний керуючий надає в суд звіт про нормальну діяльність ВП. Тому перш ніж вирішуватися на подібний крок, необхідно ретельно прорахувати всі інші шляхи виходу з кризової ситуації і по можливості спробувати уникнути судових розглядів.