Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП (індивідуальний підприємець)

  1. Банкрутство ІП в 2019 році. Покрокова інструкція
  2. Банкрутство ІП з боргами
  3. Відмінності банкрутства ІП та фізичної особи
  4. Вартість послуг з банкрутства ІП в 2019 році

Формально ІП - звичайна фізична особа, тільки наділена правом підприємницької діяльності. Однак, будучи індивідуальним підприємцем, громадянин одночасно відповідає ознакам як фізичного, так і юридичної особи. Отже, процедура банкрутства ІП, при всій схожості з аналогічним процесом у відношенні фізосіб, має свої особливості.

Згідно з останніми змінами в законі про неспроможність (банкрутство) боржником може визнаватися не тільки фізична особа, а й громадянин в статусі індивідуального підприємця, який опинився нездатним задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями, про виплату вихідної допомоги і (або) про оплату праці осіб, які працюють або працювали за трудовим договором, і (або) виконати обов'язок по сплаті обов'язкових платежів протягом встановленого терміну.

Банкрутство ІП в 2019 році. Покрокова інструкція

Банкрутство ІП з боргами

Станом на 04 квітня 2019 року ключове підставу для подачі заяви в арбітражний суд у ІП таке ж, як і при банкрутство фізосіб - сукупна заборгованість не менше 500 000 рублів, прострочена на три місяці або більше. Однак її спектр набагато ширше - тут фігурують борги не тільки по кредитах перед банками, а й по оплаті товарів / послуг перед контрагентами, і по зарплаті перед працівниками і, звичайно, з податків перед позабюджетними фондами або ФНС. Зазвичай саме останні представляють для ІП особливу головний біль, тому що дана форма бізнесу передбачає обов'язкові відрахування державі, навіть якщо діяльність не ведеться.

Оскільки ІП, відрізняючись від повноцінних юросіб (ТОВ, АТ), відповідає за зобов'язаннями особистим майном, то навіть у разі припинення бізнесу він не звільниться від тягаря погашення боргів по податках та інших зобов'язаннях - просто постфактум до об'єктів стягнення додасться ще й його майно як фізичного особи. Втім, варто пам'ятати, що окремі категорії власності згідно із законом є недоторканними (див. Реалізація майна боржника ). І в цьому сенсі банкрутство - як діючий ІП або, після його попередньої ліквідації, в ранзі звичайної фізособи - повністю легітимний і часто єдино розумний шлях до списання всієї або більшої частини заборгованості, який з'явився у індивідуальних підприємців з середини 2015 року.

Інша перевага банкрутства ІП з боргами - захист від тиску і часом негуманних дій з боку кредиторів і колекторів (докладніше див. Плюси і мінуси банкрутства фізичних осіб ).

Відмінності банкрутства ІП та фізичної особи

На відміну від звичайних фізосіб право на звернення до арбітражного суду з заявою про визнання громадянина, що є індивідуальним підприємцем, банкрутом виникає за умови попереднього (не менше ніж за п'ятнадцять календарних днів до дня звернення до арбітражного суду) опублікування їм відповідного повідомлення в ЕФРСФДЮЛ (Єдиному федеральному реєстрі відомостей про факти діяльності юридичних осіб).

Є й інші нюанси. Наприклад, варто враховувати, в якому статусі громадянин отримував кредити у банків на розвиток бізнесу - як індивідуальний підприємець або як фізособа. Від цього буде залежати стратегія банкрутства - ліквідація ІП з подальшим банкрутством як фізична особа або пряме визнання неспроможності ВП.

При банкрутство ІП вимоги кредиторів задовольняються в порядку певної черги. Спочатку підприємець повинен сплатити судові витрати. Потім необхідно задовольнити вимоги тих громадян, перед якими фірма несе будь-яку матеріальну відповідальність (компенсації за заподіяння шкоди здоров'ю або життю, аліменти тощо). Після цього повинні бути проведені розрахунки по вихідній допомозі та оплаті праці найманих працівників. В останню чергу здійснюються розрахунки з кредиторами, які, згідно із законом, можуть і самі виступати ініціаторами банкрутства як індивідуального підприємця, так і будь-яких інших юридичних осіб та звичайних громадян.

Однак ще перед тим, як задуматися про визнання ІП банкрутом, громадянин повинен оцінити своє становище і можливості. В цілому, банкрутство ІП доцільно тільки при дійсно значному борг. І в першу чергу, слід пам'ятати про обов'язок оплати судових витрат. Якщо підприємець не в силах покрити судові витрати (перш за все, виділити кошти на винагороду фінансового керуючого), справа буде залишено без розгляду.

В іншому, визнання неспроможності індивідуального підприємця відбувається так само, як і при процедурі банкрутства фізичної особи .

Вартість послуг з банкрутства ІП в 2019 році

Вид послуги Вартість Термін виконання Консультації, експертиза документів безкоштовно від 1-го дня Депозит на рахунок суду за послуги фінансового керуючого 25 000 руб. - Комісія фінансового керуючого за реалізацію майна або обсяг реструктуризованого боргу 7% від вартості майна - Оплата публікацій в газеті «Коммерсант» і ЕФРСБ (за оголошення про кожній істотній подію: зборах кредиторів, початок реалізації майна і т. Д.). 400 руб. - Поштові витрати за розсилку рекомендованих листів кредиторам 1000-1500 руб. - Оплата електронних торгів при реалізації майна (в залежності від обраної майданчика) від 10 000 руб. - Ведення справи про банкрутство інвестиційного проекту в арбітражному суді від 70 000 руб. - Держмито за розгляд справи про банкрутство 300 руб.

Наслідки банкрутства ІП

Хоча банкрутство індивідуального підприємця, як варіант припинення збиткового бізнесу, у багатьох ситуаціях виглядає привабливо, варто мати на увазі і ряд негативних наслідків. Зокрема, після винесення арбітражним судом рішення про визнання ІП банкрутом, анулюються всі його ліцензії на здійснення того чи іншого виду комерційної діяльності. Відповідно, бізнесмен автоматично позбавляється статусу індивідуального підприємця.

Індивідуальний підприємець, визнаний банкрутом, не може бути зареєстрований як ІП протягом п'яти років з моменту завершення реалізації майна громадянина або припинення провадження у справі про банкрутство в ході такої процедури. Так само він не має права обіймати посади в органах управління юридичної особи або іншим чином брати участь в управлінні будь-якої компанії. Крім того, на ІП поширюються і всі мінуси банкрутства фізичних осіб .

У компанії «Юс Ліберум» працюють досвідчені юристи з питань банкрутства, які візьмуть на себе весь тягар відповідальності в якості представників боржника та зведуть до мінімуму кількість судових засідань, заощадивши час клієнта і посприявши якнайшвидшому завершенню справи. Відповідно до закону тільки до заяви про вступ у справу про банкрутство прикладається понад 20 різних документів , Тому супровід банкрутства - процес, що вимагає копіткої вивчення індивідуальних обставин в кожному конкретному випадку: сума і склад боргу, кількість кредиторів, майновий стан потенційного банкрута і т.д.

За більш детальною інформацією про процедуру і наслідки банкрутства ІП, а також для отримання БЕЗКОШТОВНОЇ первинної консультації і експертизи документів звертайтеся до наших фахівців за телефонами: +7 (926) 011-50-75, +7 (495) 642-45-97.