Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізособи. Як оголосити себе банкрутом?

  1. Банкрутство фізичної особи: світовий досвід.
  2. Як оголосити себе банкрутом? Загальні принципи і наслідки.
  3. Закон про банкрутство фізичних осіб в Росії 476-ФЗ.

Сьогодні я розгляну тему, про яку мені вже давно задають питання: банкрутство фізособи, і розповім, як оголосити себе банкрутом, кому і в яких випадках можна це робити, ніж це вигідно і невигідно. Спочатку трохи опишу світовий досвід в цьому питанні, потім зупинюся на законі про банкрутство фізосіб в Росії, який вступить в силу з 1 жовтня 2015 року. Ця тема буде цікава, перш за все, людям, які перебувають у глибокій фінансовій ямі, яким нічим платити кредит або погашати інші борги.

Банкрутство фізичної особи: світовий досвід.

У багатьох розвинених країнах процедура банкрутства фізичної особи існує вже досить давно. Так, наприклад, в США фізичні особи могли оголошувати себе банкрутами ще в кінці 19 століття - це і була перша практика банкрутства фізосіб. Європейці перейняли цей досвід тільки через майже 100 років - перші закони про банкрутство фізичних осіб там з'явилися в кінці 20 століття.

У різних країнах діє різне законодавство в області банкрутства. Так, закони про банкрутство фізосіб в США більше враховує інтереси боржників, а в європейських країнах - інтереси кредиторів. В Америці процедура банкрутства фізособи спрямована на якнайшвидше звільнення неплатоспроможного позичальника від боргів, і її можна пройти за кілька місяців. А в країнах Європи вона більше схожа на програму фінансового оздоровлення: тут адміністратори (фахівці, які здійснюють банкрутство фізосіб) зроблять все для того, щоб максимально задовольнити інтереси кредиторів, а щоб остаточно списати безнадійні борги, в ряді країн доведеться чекати 10-12 років.

Також важливо відзначити, що в одних країнах банкрутство фізичної особи знаходиться виключно в судовій компетенції, а в інших перевага віддається досудового врегулювання відносин між кредитором і боржником.

Як оголосити себе банкрутом? Загальні принципи і наслідки.

Якщо хтось думає, що оголосити себе банкрутом - означає списати з себе всі борги, він глибоко помиляється. Навіть в тих країнах, де банкрутство фізосіб є вже усталеною практикою, оголошення себе банкрутом тягне за собою чимало серйозних негативних наслідків, в тому числі примусову реалізацію майна, а борги при цьому все одно доводиться повертати, нехай навіть частково і на протязі більшої кількості часу.

Розглянемо найбільш поширені правила визнання себе банкрутом, загальні тенденції, що діють в різних країнах.

  1. Людина визнає себе банкрутом у встановленому законом порядку.
  2. Йому призначається адміністратор (як ліквідатор для підприємства-банкрута), який отримує повне право розпорядження майном боржника.
  3. Боржник, кредитор і адміністратор спільно обговорюють можливості для погашення наявного боргу, складають план погашення, визначають частину боргу, яку можна погасити за рахунок доходів і / або майна позичальника і частина, яку доведеться списати як безнадійну.
  4. Адміністратор розпоряджається майном, рахунками, доходами позичальника до того моменту, як буде повністю завершена процедура банкрутства, в тому числі може реалізовувати майно, що належить позичальнику (в першу чергу - дороге: нерухомість, автомобілі і т.д.).
  5. Під час і після проходження процедури банкрутства на людину накладається ряд обмежень (наприклад, він більше не має права користуватися кредитами, займатися бізнесом, займати певні посади, виїжджати з країни і т.д.). Деякі заборони можуть носити тимчасовий характер, а деякі - постійний.

Закон про банкрутство фізичних осіб в Росії 476-ФЗ.

А тепер розглянемо закон про банкрутство, який вступить в дію з 1 жовтня 2015 р Росії. Так званий "закон про банкрутство фізосіб - 2015», по суті є федеральним законом 476-ФЗ від 29.12.2014г., Який вносить ряд поправок до інших законодавчих актів РФ, зокрема, до закону про неспроможність (банкрутство), в закон про іпотеку і навіть в кримінальний кодекс. До цього закону вже, в свою чергу, теж прийняті поправки, і тепер він вступить в силу з 1 жовтня 2015 року, а не з 1 липня, як планувалося відразу. Як оголосити себе банкрутом у Росії, згідно з цим законом - про це далі в статті.

Раніше в РФ банкрутами могли ставати тільки юридичні особи. Вступ в дію закону 476-ФЗ поширює цю можливість на фізичних осіб і індивідуальних підприємців, проте, при дотриманні ряду умов.

Закон про банкрутство фізичних осіб - 2015 встановлює наступні критерії, при дотриманні яких фізична особа, а також ІП можуть почати процедуру банкрутства:

  • заборгованість перед кредиторами складає понад 500 тис. рублів (або в еквіваленті);
  • відсутність погашення заборгованості протягом більш 3 місяців;
  • неможливість виконувати свої зобов'язання має чітке і однозначне підтвердження;
  • неможливість проведення реструктуризації боргу ;

Банкрутство фізичної особи в Росії може наступити тільки за рішенням суду. Причому, подати позов може як сама людина, яка хоче оголосити себе банкрутом, так і його кредитор або податкова служба. Боржник також має право подати позов про банкрутство і при заборгованості менше 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але лише в тому випадку, якщо він володіє майном, які мають сукупну вартість менша від суми свого боргу.

Законом 476-ФЗ передбачені і 3 варіанти досудового врегулювання фінансових питань між боржником і кредитором:

  1. Реструктуризація заборгованості.
  2. Звернення стягнення на заставне майно.
  3. Мирова угода.

Суд може оголосити боржника банкрутом тільки після повного розгляду справи. Якщо у людини є можливість погашати борг в меншому обсязі - може бути прийнято рішення про проведення реструктуризації заборгованості.

Якщо суд виносить рішення про оголошення фізичної особи або ІП банкрутом, йому призначається фінансовий керуючий, який буде проводити процедуру банкрутства фізособи, але не просто так, а за гроші. Його винагороду, відповідно до закону 476-ФЗ становитиме 10000 рублів + 2% від суми вимог кредиторів, яка буде погашена в процесі, причому, сплачує це винагороду сам боржник-банкрот.

Банкрутство фізичної особи в Росії означає, що фінансовий керуючий зможе розпоряджатися майном боржника, продаючи його з аукціону і погашаючи вимоги кредиторів за рахунок виручених коштів. Однак, законом 476-ФЗ передбачені винятки, майно, яке не може бути реалізовано при банкрутстві:

  • Один об'єкт нерухомості, в якому проживає боржник, і земельну ділянку, на якій він розташований;
  • побутове начиння і речі особистого користування;
  • продукти харчування;
  • грошові кошти в межах прожиткового мінімуму на самого боржника і кожного члена його сім'ї, що не має доходів;
  • домашні тварини, худоба, і господарські будівлі, в яких вони містяться;
  • нагороди, призи, виграші, почесні знаки;
  • паливо, що використовується для обігріву приміщень і приготування їжі.

Законом про банкрутство фізичних осіб в РФ передбачена кримінальна відповідальність за фіктивне банкрутство, надання недостовірних даних для процедури банкрутства, приховування майна, що перебуває у власності, або переоформлення його на інших осіб (такі угоди можуть бути визнані судом недійсними), а також за навмисне банкрутство фізособи . За все це провинився загрожує позбавлення волі строком до 6 років.

Також, відповідно до закону 476-ФЗ, банкрутство фізичної особи або ІП в Росії може наступати не частіше, ніж 1 раз в 5 років.

Банкрутство фізособи в Росії передбачає цілий ряд обмежень, які накладаються на громадянина-банкрута:

  • неможливість виїхати за кордон РФ до завершення процедури банкрутства;
  • позбавлення права заняття підприємницькою діяльністю;
  • позбавлення права займати управлінські посади;
  • заборона на отримання кредитів і позик на п'ятирічний термін.
Слід розуміти, що оголосити себе банкрутом і розпочати процедуру банкрутства в суді можна тільки в самих крайніх випадках. Це не спосіб позбавлення від колекторів і не можливість списання всіх боргів. Це дуже серйозне питання, що тягне за собою не менш серйозні наслідки. Проте, для певних категорій осіб він, дійсно, тепер зможе стати виходом з фінансової ями.

Це лише короткий огляд закону про банкрутство фізосіб в Росії - 2015. Усім, хто розглядає можливість визнання себе банкрутом, настійно рекомендую більш детально ознайомитися з законом 476-ФЗ, а також всіма законодавчими актами, на які він посилається.

Закон про банкрутство фізосіб в Україні поки не прийнятий, тут можливість оголосити себе банкрутом знаходиться тільки на стадії обговорення.

Тепер ви знаєте, що є банкрутство фізичних осіб, як оголосити себе банкрутом, і в яких випадках це можливо. Сподіваюся, що ця інформація була вам корисна. Як реально запрацює закон про банкрутство фізичних осіб в РФ, коли він вступить в силу - побачимо вже зовсім скоро. Переглядайте актуальні новини про банкрутство фізосіб.

До нових зустрічей на фінансовому генії . Бережіть свої особисті фінанси і не залазьте в борги.

Як оголосити себе банкрутом?
Як оголосити себе банкрутом?