Реклама
Реклама
Реклама

Як визнати себе банкрутом перед банком (банкротсва 2019, вартість) - 2lex

  1. Простими словами про це складний процес
  2. Кому доступна послуга банкрутства
  3. В яких випадках людина стає банкрутом
  4. Як громадянину визнати себе банкрутом
  5. Як скласти позов на банкрутство
  6. Які документи докласти до позову
  7. Порядок розгляду заяви
  8. реструктуризація боргу
  9. Реалізація майна
  10. Наслідок банкрутства і обмеження
  11. Приблизні витрати на банкрутство
  12. Відео: наші послуги з банкрутства фіз. осіб

Фото - timenews24.ru

Зміни до Закону про банкрутство, що дозволяють визнавати за фізособами фінансову неспроможність, були введені в дію з 1 жовтня 2015 року.

Незважаючи на чималу тривалість дії зміненого законодавства, далеко не всі громадяни уявляють, що таке банкрутство фізичної особи, його вигоди, і як взагалі проходить дана процедура в 2018 році.

Постараємося максимально докладно дізнатися все про банкрутство фізичних осіб: починаючи від його ознак, і закінчуючи наслідками цієї процедури.

Простими словами про це складний процес

Банкрутство фізособи - це судова дія, результатом якого є визнання людини некредитоспроможним. Присвоївши громадянину статус банкрута, суд звільняє його від боргових зобов'язань, але при цьому накладає деякі обмеження - про них буде розказано трохи пізніше.

Таки чином, відповідь на питання, що таке банкрутство фізичної особи досить простий - це можливість назавжди позбутися від проблемних заборгованостей.

А при своєчасному запуску процедури визнання фінансової неспроможності у громадянина ще і є шанс залишитися в статусі добропорядного позичальника.

Кому доступна послуга банкрутства

Оголосити про свою некредитоспроможності вправі фізичні особи, які проживають на території Російської Федерації. Але якщо громадяни РФ можуть банкрутувати без зайвих складнощів, то по відношенню до іноземців все не так однозначно.

По-перше, нерезиденти країни повинні мати дозвіл на проживання, а по-друге - термін їх проживання в Росії повинен бути не менше 10 років.

Оскільки процедура визнання некредитоспроможності за останніми відрізняється складністю, слід залишити це питання для фахівців. Краще постараємося дізнатися все про банкрутство фізичних осіб, які є громадянами РФ.

Отже, щоб стати банкрутом, людина також повинна задовольняти ряду умов:

  1. Чи не мати непогашеної судимості за скоєні ним в області економічної безпеки злочину.
  2. Чи не притягуватимуться до кримінальної, або до адміністративної відповідальності за спроби зробити процедуру банкрутства навмисної або ж фіктивною.
  3. Не робити адміністративних правопорушень, що призводять до псування або знищення чужого майна.
  4. Банкрутство також неможливо, якщо людина раніше вже оголошувався банкрутом, і 5 років з дня винесення судового рішення не пройшло.
  5. Або якщо менше 5 років назад боржник проходив процедуру реструктуризації.

Як дізнатися ваші шанси на визнання фінансово неспроможним? Центр Правові Рішення пропонує послуги адвокатів, які знають все про банкрутство фізичних осіб. Фахівці проведуть аналіз вашого фінансового стану, і вироблять оптимальну стратегію взаємодії з кредиторами.

В яких випадках людина стає банкрутом

Умов, що дозволяють громадянину почати процес власного банкрутства, не так вже й багато.

В принципі, умова всього одне - це неможливість повноцінно виконувати взяті на себе раніше боргові зобов'язання перед кредиторами.

Причому для оголошення банкрутства зовсім не обов'язково чекати настання моменту, коли буде нічим виплачувати кредити.

Якщо є всі передумови для погіршення свого матеріального становища в майбутньому (юридично це називається прогнозуванням банкрутства), то краще не загострювати відносин з кредиторами, а почати процес визнання своєї некредитоспроможності завчасно.

Тим більше що Закон № 127-ФЗ це не тільки дозволяє, а рекомендує.

В описаних вище випадках громадянин має право ініціювати процес свого банкрутства.

Але законом визначені варіанти, коли оформлення некредитоспроможності є обов'язком громадянина.

Або за нього це зроблять кредитори, податковий орган.

До таких випадків відносяться:

  1. Величина сукупної суми заборгованостей більш ніж 500 тисяч рублів.
  2. Прострочення по кредитних платежах, що становить понад 3 місяців.
  3. Невиконання боргових зобов'язань в строк. Якщо за встановленим банком графіком термін погашення кредиту вже закінчився, але сам борг ще не був погашений громадянином.

Важливо пам'ятати, що якщо заява буде подана кредиторами, то боржник позбудеться пріоритетного права вибору СРО арбітражних керуючих. А якщо в суді встановляться факти неправомірного отримання кредиту, то результат процедури виявиться для нього не зовсім приємний: майна боржник буде позбавлений, але непогашену частину заборгованостей з нього не спишуть.

Виходячи їх цього, не слід загострювати відносини з кредиторами, і при настанні фінансових складнощів краще завчасно потурбуватися питанням визнання своєї некредитоспроможності. Та й у самих кредитних організацій до банкрутів ставлення набагато лояльніше, ніж до неплатників за кредитами.

Але для більшої частини громадян одного знання, що таке банкрутство фізичної особи, не так вже й багато. Важливо ще вміти правильно скласти заяву, а також швидко зібрати необхідні документи.

Як громадянину визнати себе банкрутом

Відразу варто відзначити, що, спираючись на зміни до Закону №127-ФЗ , Процес банкрутства індивідуального підприємця і фізособи об'єднаний в одну процедуру. З цього випливає, що оголошуючи себе банкрутом, людина одночасно банкрутує і як ВП.

Для запуску процедури потрібно скласти і подати позовну заяву. Воно подається в Арбітражний суд, що діє за місцем прописки заявника, але, в крайньому випадку, подається і за місцем його постійного перебування, місцем останньої реєстрації громадянина.

Подача позову здійснюється декількома способами: особисто, через представника, поштою, за допомогою інтернет (на сайті Арбітражного суду).

Як скласти позов на банкрутство

Затвердженої законодавством форми позовної заяви немає. Є тільки ряд рекомендацій щодо його заповнення, в тому числі слід керуватися статтею 131 ЦПК РФ.

Отже, в позові має бути відображена наступна інформація:

  1. Назва та адреса судового органу, до якого подається заява.
  2. Реквізити заявника. До них відносяться ПІБ, контактні дані, відомості про місцезнаходження (місце проживання), дані паспорта.
  3. Якщо заява подається законним представником боржника, то вказуються реквізити представника.
  4. Вказуються кредитори громадянина (їх найменування та адреса). Якщо в якості позикодавців виступають фізичні особи, то слід вказати їх ПІБ та паспортні дані.

Вся перерахована вище інформація відображається в шапці заяви. Нижче йде безпосередньо сам текст позову, який містить наступні дані:

  1. Боргові зобов'язання боржника, із зазначенням їх сум, а також з відображенням сукупної суми заборгованостей.
  2. Причину, що спонукала громадянина звернутися до суду за визнанням факту банкрутства.
  3. Вказівка ​​діють щодо боржника судових процесів.
  4. Перелік рахунків громадянина, відкритих у фінансових організаціях.
  5. Список майна фізособи.
  6. Вказівка ​​СРО арбітражних керуючих.
  7. Список доданих до заяви документів.

В кінці позову ставиться дата його складання, дані підкріплюються підписом заявника.

Не виходить скласти позовну заяву самостійно? Юристи компанії Правові Рішення не тільки зроблять це за боржника, а й представлять його інтереси в суді.

Які документи докласти до позову

Для старту процедури банкрутства подачі тільки заяви мало - адже зазначені в ньому факти повинні мати документальне підтвердження.

Варто відразу усвідомити, що список документів, які потрібні для ведення справи, досить великий, і їх збір може зайняти далеко не один день.

Отже, разом із заявою до суду необхідно надати:

  1. Копію посвідчення особи заявника (при необхідності і його представника).
  2. Копію СНІЛС та ІПН.
  3. Копії документів, що підтверджують боргові зобов'язання громадянина. До них відносяться кредитні договори, боргові розписки, акти виконаних робіт, акти звірки та т. Д.
  4. Документ, на підставі якого можливо встановити поточне матеріальне становище громадянина. Це може бути довідка про заробітну плату або нарахуванні пенсії, документ з ЦЗН про присвоєння фізичній особі статусу безробітного та т. П.
  5. Правовстановлюючі документи на майно.
  6. Рахунок-виписки з розрахункових рахунків громадянина, а також відкритих на його ім'я пластикових карт, депозитів, електронних грошових коштів.
  7. Документи, що закріплюють за особою право володінням частками в статутних капіталах компаній, акціями, іншими цінними паперами.
  8. Документи, що закріплюють право боржника на інтелектуальну власність.
  9. Довідка з податкової служби про наявність чи відсутність у громадянина статусу ВП. Важливо знати, що термін її дії обмежений 5 робочими днями, тому замовляти її слід в останню чергу.
  10. Копія документа про укладення або розірвання шлюбу. Додається, якщо з моменту реєстрації акту пройшло менше 5 років. Якщо між подружжям полягав шлюбний договір, то в суд також необхідно надати його копію.
  11. Якщо в ході шлюборозлучного процесу проводився розділ майна, то необхідно додати копію судового акта.
  12. Копію свідоцтва про народження дітей.

Шлюбний договір

Відомості про доходи

ІПН

Кредитний договір ВТБ

Довідка про сплату податків

Довідка про відсутність або наявність ІП

Угода про сплату аліментів

Свідоцтво про укладення шлюбу

Паспорт громадянина РФ

Відомості про стан страхового рахунку в ПФР

СНІЛС

Згода чоловіка на покупку

Довідка про заборгованість з банку (Сбербанк)

Довідка про доходи фізичної особи

Свідоцтво про реєстрацію права (на квартиру)

Свідоцтво про розлучення

Свідоцтво про народження

Трудова книжка

Виписка по рахунку з банку

Інформація про заборгованість з МФО

Процедура банкрутства громадянина почнеться тільки після надання в суд всіх необхідних документів, включаючи позовну заяву. Якщо пакет документів виявиться неповним, то процес банкрутства буде зупинений до того моменту, поки заявник не донесе відсутні екземпляри паперів.

Порядок розгляду заяви

Згідно з чинним законодавством, суд зобов'язаний розглянути заяву боржника не пізніше ніж у семимісячний термін. Але на практиці рішення про початок процедури банкрутства виноситься через 1-2 місяці після подачі позивачем заяви.

Виглядає це наступним чином:

  1. Суд перевіряє надані заявником документи.
  2. Якщо все відповідає вимогам закону, то призначається арбітражний керуючий з вказаною заявником СРО.
  3. Суд також стверджує одну з процедур банкрутства.
  4. Після закінчення процедури суд виносить рішення, відповідно до якого людина визнається (або не визнається) банкрутом.

Варто пам'ятати, що тільки після визнання фізособи банкрутом частина боргів, непогашена під час процедури, буде списана.

Після того, як трохи розібралися, що таке банкрутство фізичних осіб в плані судового процесу, не зайвим буде приділити увагу процедурам, які призначаються при оголошенні громадянина фінансово неспроможним.

реструктуризація боргу

Ця процедура призначається судом «за замовчуванням». Вона полягає в складанні і затвердженні плану платежів, спрямованих на виконання кредиторських вимог. Тривалість реалізації цього плану не може перевищувати трьох років.

Якщо все ж доведеться погашати борги, чи є для боржника сенс вдаватися до цієї процедури? Як не дивно, але вона все ж має чимало плюсів:

  1. Графік платежів розробляється з урахуванням доходів боржника. Так, сума в розмірі до 50 000 рублів буде залишатися в його розпорядженні. До речі, досвідчені юристи можуть значно збільшити суму коштів, на яку має право мати у своєму розпорядженні громадянин при реструктуризації.
  2. при призначенні реструктуризації сума заборгованостей фіксується. Іншими словами, нарахування штрафних відсотків і пені не провадиться.
  3. Залежно від моторності фінуправляющего, а також якості складеного плану платежів, підсумкова сума може виявитися значно менше заявлених раніше кредиторських вимог. Таким чином, боржник отримує можливість позбутися від заборгованостей «малою кров'ю», залишивши своє майно при собі.

Найбільш актуальна процедура реструктуризації щодо громадян з проблемними іпотечними кредитами. Адже вміло складений план платежів дозволить їм розплатитися з кредитором, залишивши при цьому майно у своїй власності. Що важливо, коли іпотечна квартира або будинок - це єдине житло.

Але що робити, якщо доходів боржника недостатньо для виконання плану реструктуризації боргів? Тоді йому необхідно клопотати про призначення судом процедури реалізації майна. До слова, подати його за боржника можуть і самі кредитори.

Реалізація майна

Якщо схема реструктуризації виявиться неможливою до виконання, або ж так і не буде узгоджена на зборах кредиторів, судом буде призначена процедура реалізації майна . Також вона може бути введена на першому судовому засіданні за клопотанням однієї зі сторін.

Під час процедури фінуправляющій продає з відкритих торгів майно, раніше включене їм до складу ліквідаційної маси і затверджена судом. Всі виручені від реалізації майна кошти будуть використані для закриття боргів. Якщо коштів буде недостатньо (що часто і трапляється), то решта боргів списується.

Нерідко буває, що в ході торгів частина майна залишається нереалізованою. У цьому випадку, після закінчення процедури банкрутства, воно повертається в користування боржника. Операція повернення здійснюється фінуправляющім і фіксується в акті прийому-передачі майна.

Для набору конкурсної маси залучається все перебуває у власності боржника майно. Виняток робиться для списку, зазначеного в статті 446 ЦПК Кодексу РФ. До нереалізованим майна законодавство відносить:

  • єдине житло боржника і земельний наділ, на якому воно знаходиться (за винятком об'єктів іпотечного кредитування);
  • предмети побуту і першої необхідності;
  • знаряддя професійної діяльності;
  • пристосування і транспорт для інвалідів;
  • домашні тварини та худобу, споруди для їх утримання;
  • запаси палива для приготування їжі і існування в опалювальний сезон;
  • особисті нагороди, призи.

Також, при відповідному рішенні суду, можливе виключення зі списку майна, якщо його реалізація не вплине на розрахунки з кредиторами. Вартість такого майна не повинна бути більше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Важливо! В ході процедури з торгів може бути продано майно, спільно нажите подружжям у шлюбі. Але в цьому випадку 50% від його вартості відійде законної дружини (чоловіка) боржника, а інша частина буде спрямована на закриття кредиторських вимог.

Наслідок банкрутства і обмеження

Коли розібралися, що таке банкрутство фізичної особи і як воно проходить, не завадило б поговорити і про наслідки цієї процедури. Подаючи заяву в суд, громадянин повинен відразу бути готовий, що в його відношенні почнуть діяти деякі обмеження:

  1. Можливий заборону на виїзд за кордон. Але призначається він рідко, до того ж професійні юристи здатні швидко його скасувати.
  2. Проведені боржником до подачі заяви угоди можуть бути оскаржені. Скасування можуть підлягати операції з майном, слушно під статус сумнівних. Наприклад, якщо боржник незадовго до оголошення банкрутства передасть в дар родичу нерухомість або інше цінне майно.
  3. Протягом доби після призначення фінуправляющего боржник зобов'язаний передати йому всі банківські карти. Фінуправляющій, в свою чергу, повинен забезпечити недоторканність розміщених на них коштів.
  4. В ході банкрутства боржник втрачає право розпоряджатися своїм майном і грошовими коштами. За нього це робить арбітражний керуючий.
  5. Будь-які види угод з майном боржника полягають, тільки якщо фінуправляющій їх схвалить.

Після присвоєння статусу банкрута до громадянина також застосовується ряд обмежень:

  • повторне банкрутство допускається проводити не пізніше ніж через 5 років;
  • протягом 5 років після завершення однієї з процедур, банкрут зобов'язаний вказувати це в документах на одержання кредиту;
  • громадянину забороняється займати керівні посади, купувати акції компаній або бути засновником Товариств. Але на відміну від ряду країн, а Росії ця заборона не довічний, а діє лише 3 роки. Однак якщо громадянин вирішив стати на чолі фінансової компанії, то йому доведеться почекати не менше 5 років.

Але, в порівнянні з підсумком цієї процедури - здобуттям фінансової незалежності, зазначені вище обмеження можна і стерпіти. Тим більше що вони носять лише тимчасовий характер.

Приблизні витрати на банкрутство

Оголошення власної фінансової неспроможності - процедура досить витратна. За найскромнішими підрахунками, вона обійдеться боржника в 40-60 тисяч рублів. І це не рахуючи вартості реалізованого в ході банкрутства майна, або вчинені за програмою реструктуризації боргів платежів.

До основних витрат слід віднести:

  • держмито - 300 грн;
  • Винагорода фінуправляющего - 25 тисяч рублей;
  • публікацій Відомості в Комерсанті - 10 тисяч рублей;
  • Публікація даних до ЕФРСБ - 5 тисяч рублей;
  • поштові витрати - в середньому 3 тисячі.

Крім цього, не виключені додаткові витрати: на залучення третіх осіб (фінуправляющій має на це право), отримання копій кредитних документів з банків, витрати на послуги юриста.

Тому економічно доцільно оголошувати себе банкрутом, якщо загальна величина боргів більш 120-150 тисяч рублів.

Але де знайти кошти для запуску банкрутства, якщо нема чим платити кредити? Правові рішення пропонують громадянам послугу банкрутства фізосіб в розстрочку. Юристи компанії знають все про банкрутство фізичних осіб, і готові надати всебічну підтримку на будь-якому його етапі. Їхня допомога дозволяють громадянам мінімізувати власну участь в цьому процесі, що дозволить істотно заощадити їх сили і нерви.

Відео: наші послуги з банкрутства фіз. осіб

(5 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження ...Як дізнатися ваші шанси на визнання фінансово неспроможним?
Не виходить скласти позовну заяву самостійно?
Якщо все ж доведеться погашати борги, чи є для боржника сенс вдаватися до цієї процедури?
Але що робити, якщо доходів боржника недостатньо для виконання плану реструктуризації боргів?
Але де знайти кошти для запуску банкрутства, якщо нема чим платити кредити?