Реклама
Реклама
Реклама

5 причин для банкрутства в Україні. Як офіційно оголосити себе банкрутом?

  1. У статті розглядаються 5 причин, які дають право офіційно визнати себе банкрутом, вказується обов'язкова...
  2. Як офіційно визнати себе банкрутом в Україні?
  3. Людина може оголосити себе банкрутом якщо:
  4. Рейтинг популярних товарів наших читачів

У статті розглядаються 5 причин, які дають право офіційно визнати себе банкрутом, вказується обов'язкова сума боргів для процедури банкрутства, пояснюється механізм продажу майна боржника, описуються "виверти" банків і фінансових організацій.

Верховна Рада прийняла за основу "Кодекс України про процедури банкрутства" (законопроект № 8060), який дозволяє не тільки організаціям і підприємствам, а й звичайним людям оголошувати себе банкрутами.

Банкруту призначать арбітражного керуючого, затвердять черговість розгляду справ по кредиторам, спишуть безнадійну заборгованість.

Справи про банкрутство громадян будуть розглядатися господарським судом за місцем їх проживання. Ініціювати банкрутство зможуть самі люди або їх кредитори.

Кодекс складається з двох книг:

  1. Банкрутство юридичних осіб.
  2. Відновлення платоспроможності фізичної особи (визнання громадянина України банкрутом в разі його нездатності виконувати свої майнові зобов'язання).

Хто має право оголосити себе банкрутом?

Юристи повторюють і роз'яснюють, що банкрутство - це цивілізований спосіб захисту боржника, а в самому процесі немає нічого поганого. Зараз українець зобов'язаний платити за боргами, незважаючи ні на що, а в разі смерті, заборгованість "повісять" на його спадкоємців (осіб, офіційно вступили в спадщину).

Новий підхід держави до визнання банкрутом громадянина допоможе чесним, але невдахою боржникам реструктуризувати свої борги, а в разі неможливості виплатити їх - списати заборгованість.

Увага! Права на банкрутство і списання боргів, можуть позбавити за приховування активів, а також за спроби заздалегідь переписати майно на інших осіб або створити штучний борг перед «своїм» кредитором.

Покарання чекає також тих фізосіб, які зобов'язані подавати до суду заяву про банкрутство, але не робить цього Покарання чекає також тих фізосіб, які зобов'язані подавати до суду заяву про банкрутство, але не робить цього. Сказане, стосується наступних українців:

  • фізособи, чий сукупний борг перевищує 300 мінімальних зарплат (зараз 1,12 млн гривень);
  • фізособи-підприємці, чий борг перевищить 500 мінзарплати (1,86 млн гривень);
  • втратили єдине джерело доходу, наприклад, роботу, в тому числі внаслідок хвороби чи інших обставин;
  • громадянин повинен одному зі своїх кредиторів стільки, що це загрожує домовленостям з іншими кредиторами.

Відзначимо, що борги по кредитах на відпочинок, розваги, покупку предметів розкоші, а також програні в азартних іграх і парі гроші не підлягають списанню або реструктуризації. Піднімати питання банкрутства можна лише по "насущним речам", наприклад, про позики на покупку автомобіля, про іпотечні заборгованості.

Механізм банкрутства застосуємо, коли стане очевидно, що позичальник не здатний відповідати за фінансовими зобов'язаннями. Ініціювати банкрутство має право як сама людина, так і його кредитор.

Новий Кодекс України про процедури банкрутства спричинив за собою зміни в Цивільному кодексі. У новій статті 48-1 зазначено, що в разі фінансової неспроможності фізособи, може бути порушено провадження у справі про банкрутство і введена процедура реструктуризації боргів. Якщо це не дає результатів - людини визнають банкрутом і застосовують процедуру задоволення прав кредиторів за правилами Кодексу про банкрутство.

Як офіційно визнати себе банкрутом в Україні?

Важливо розуміти, що дошукуватися причин маленьких боргів ніхто не буде. У законопроекті прописана конкретна сума, з якої може запускатися процедура банкрутства:

  • 100 мінімальних зарплат для звичайного громадянина (372,3 тис грн);
  • 300 "мінімалок" - для фізособи-підприємця (1,1 млн грн).

Звернемо увагу, що мова йде про безперечних сумах - визнані боржниками і кредиторами, що не оскаржуються в судах і затверджені остаточно - сторонами або судом. Досить мати прострочення платежів протягом 2 місяців і можна піднімати питання про банкрутство

Людина може оголосити себе банкрутом якщо:

  1. Він припинив погашати кредити або платить менше половини місячних платежів по кожному з кредитних договорів протягом двох місяців.
  2. У нього не залишилося майна, за рахунок якого можуть бути погашені борги і це зафіксовано постановою виконавчого провадження.
  3. Його сукупний дохід за останні півроку зменшився наполовину при наявності непогашених кредитів та іншої заборгованості.
  4. Вартість його майна скоротилася більш ніж на 50% при наявності непогашених кредитів та іншої заборгованості.
  5. Розмір боргів більше ніж наполовину перевищує вартість всіх активів боржника.

Існують і інші фактори, які можуть об'єктивно підтверджувати, що від боржника виникає загроза неплатоспроможності.

«... У разі підтвердження в судовому засіданні нездатності боржника задовольнити вимоги кредиторів така особа визнається банкрутом. Після опублікування оголошення про визнання фізичної особи банкрутом і відкриття процедури погашення боргів, кредитори можуть звертатися з кредиторськими вимогами до боржника ... »

Хто б не ініціював банкрутство громадянина України - він сам або його кредитор - фізособі обов'язково буде призначено арбітражного керуючого Хто б не ініціював банкрутство громадянина України - він сам або його кредитор - фізособі обов'язково буде призначено арбітражного керуючого. Призначає його суд, а оплачує послуги - заявник. І практично відразу: він депонує майбутнє винагороду на рахунок нотаріуса.

Мета керівника - скласти план реструктуризації заборгованості або реалізації майна боржника, і контролювати процес.

Як правило, спочатку до громадянина застосовують процедуру реструктуризації. І тільки якщо особа не зможе дотримуватися новий графік платежів, буде продаватися майно.

Фізособа, під час процедури банкрутства, не може розпоряджатися своїм майном, грошима, наприклад, одержуваної зарплатою.

У законопроекті, при вищевказаному випадку, є два винятки:

  1. Коли у людини немає сім'ї, то арбітражний керуючий виділятиме банкруту з зароблених сум лише один прожитковий мінімум - це 1700 гривень.
  2. Якщо є сім'я - ще по одному мінімуму (по 1700 гривень) на кожного утриманця, що знаходиться на утриманні.

Продовження теми в статті: "Прийоми кредиторів: як продають майно банкрута в Україні?"

Оцініть новина (статтю)

Рейтинг популярних товарів наших читачів

Завантаження ...

Завантаження ...


Новина (статтю) «5 причин для банкрутства в Україні. Як офіційно оголосити себе банкрутом? »Підготували журналісти видання Бізнес портал fdlx.com

Дата публікації:, останнє оновлення сторінки: 24.03.2018 11:34:15

Як офіційно визнати себе банкрутом в Україні?
Хто має право оголосити себе банкрутом?
Як офіційно визнати себе банкрутом в Україні?
Як офіційно оголосити себе банкрутом?