Реклама
Реклама
Реклама

ВАС РФ роз'яснив правила сплати ПДВ при реалізації майна боржника, визнаного банкрутом.

  1. висновки та рекомендації
  2. Допомога консультанта

27.02.2013
27

До уваги керівників, а також співробітників фінансових, податкових, юридичних і судових департаментів компаній

Компанія «Пепеляєв Груп» звертає увагу на опубліковане 13 лютого 2013 Постанова Пленуму ВАС РФ від 25.01.2013 № 11 «Про сплату податку на додану вартість при реалізації майна боржника, визнаного банкрутом», яким на користь кредиторів і покупців майна організацій-банкрутів вирішені питання про порядок і черговість сплати ПДВ.

Федеральним законом від 19.07.2011 № 245-ФЗ стаття 161 НК РФ була доповнена пунктом 4.1, згідно з яким при реалізації на території РФ майна боржників, визнаних банкрутами, сплата ПДВ здійснюється податковими агентами. Податковими агентами в цьому випадку визнаються організації та індивідуальні підприємці - покупці зазначеного майна або прав. Нові положення НК РФ створили податковим органам переваги щодо стягнення ПДВ, що суперечать загальній черговості задоволення вимог кредиторів в процедурах банкрутства, і породили у покупців майна організацій-банкрутів складності у вигляді накладення податковими органами штрафів за ст. 123 НК РФ за невиконання обов'язків щодо утримання та перерахування податків.

Прийняте Пленумом ВАС РФ Постанова усуває виниклі колізії, нижче наведені його основні положення.

ПДВ, отриманий в складі виручки від реалізації майна банкрута (за винятком кредитних організацій), має бути сплачений тільки після погашення поточних платежів перших трьох черг.

Відповідно до ст. 2 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - Закон про банкрутство) визнання боржника банкрутом означає встановлення неможливості виконання ним своїх зобов'язань в звичайному порядку і повного задоволення всіх вимог кредиторів, в тому числі по обов'язковим платежах. У зв'язку з цим для конкурсного виробництва передбачені особливі правила розподілу наявного у боржника майна, у тому числі черговість задоволення вимог усіх його кредиторів (ст.ст. 134 і 138 Закону про банкрутство і ст. 50.36 Закону про банкрутство банків). Ці правила є спеціальними по відношенню до норм як цивільного, так і податкового законодавства.

У зв'язку з цим Пленум ВАС РФ роз'яснив, що ПДВ щодо операцій з реалізації майна (в тому числі предмета застави) боржника, визнаного банкрутом, обчислюється боржником як платником податків за підсумками податкового періоду і сплачується у строки, встановлені п. 1 ст. 174 НК РФ. При цьому вимога про сплату ПДВ відповідно до абз. 5 п. 2 ст. 134 Закону про банкрутство відноситься до четвертої черги поточних зобов'язань. Ціна, за якою майно боржника було реалізовано, підлягає перерахуванню повністю (без утримання ПДВ) покупцем майна боржника або організатору торгів, а також організатором торгів - боржнику. Дана сума розподіляється за правилами ст. 134 і 138 Закону про банкрутство.

ПДВ, отриманий в складі виручки від реалізації майна кредитної організації - банкрута, не відноситься до поточних платежів і задовольняється за рахунок майна боржника, що залишилося після задоволення вимог реєстрових кредиторів.

В силу ст.ст. 50.26, 50.27 і п. 5 ст. 50.40 Федерального закону від 25.02.1999 № 40-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство) кредитних організацій» (далі - Закон про банкрутство банків) зобов'язання зі сплати ПДВ, що виникають при реалізації майна кредитної організації в ході конкурсного виробництва, не належать до поточних платежів і задовольняються за рахунок майна кредитної організації, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, пред'явлених в установлений термін і включених до реєстру вимог кредиторів. При цьому оплата перераховується повністю (без утримання ПДВ) аналогічно боржникам, які не є кредитними організаціями.

З моменту прийняття арбітражним судом рішення про визнання фізичної особи, яка має статусом індивідуального підприємця, банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури дана особа втрачає статус платника ПДВ.

Пленум ВАС РФ пояснив, що положення НК РФ не можуть бути витлумачені як підтвердження, що реалізація майна боржника в ході конкурсного виробництва в будь-якому випадку обкладається ПДВ незалежно від того, чи є боржник платником такого податку та оподатковується їм реалізація певного майна.

Згідно п. 1 ст. 143 НК РФ платниками ПДВ є організації та індивідуальні підприємці. Фізичні особи, що не володіють статусом індивідуального підприємця, платниками цього податку не визнаються. Як випливає з положень ст. 216 Закону про банкрутство, з моменту прийняття арбітражним судом рішення про визнання індивідуального підприємця банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури втрачає силу державна реєстрація громадянина як індивідуального підприємця. Втративши статус індивідуального підприємця, боржник перестає бути платником ПДВ, тому операції, що здійснюються конкурсним керуючим або організатором торгів по реалізації його майна в ході конкурсного виробництва, не підлягають оподаткуванню ПДВ.

ВАС РФ також зазначив застосовність до операцій, що здійснюються конкурсним керуючим або організатором торгів з реалізації майна боржника в ході конкурсного виробництва, положень гл. 21 «Податок на додану вартість» та ряду інших глав НК РФ, що передбачають ситуації, коли організації не є платниками ПДВ. Наприклад, до операцій з продажу земельних ділянок (п. 2 ст. 146 НК РФ) або цінних паперів, в тому числі акцій акціонерного товариства, створеного в результаті заміщення активів відповідно до п. 4 ст. 141 Закону про банкрутство (пп. 12 п. 2 ст. 149 НК.

висновки та рекомендації

Практика участі юристів компанії «Пепеляєв Груп» в розгляді справ про неспроможність (банкрутство) показує, що при наявності колізій між податковим законодавством та законодавством про банкрутство слід керуватися спеціальними нормами Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство)» і Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство ) кредитних організацій ».

У зв'язку з цим особам, залученим в процедуру конкурсного виробництва або купують майна у боржників, в разі виникнення претензій з боку податкових органів у зв'язку з реалізацією (купівлею) майна боржника рекомендується професійна підтримка фахівців в сфері банкрутства.

Допомога консультанта

Фахівці компанії «Пепеляєв Груп» мають великий досвід в захисті інтересів усіх категорій осіб, залучених до процедури, застосовувані в справах про банкрутство, а також осіб, зацікавлених в придбанні майна боржників, і готові надати кваліфіковану правову допомогу, в тому числі в суперечках з податковими органами.


Для отримання додаткової інформації звертайтеся, будь ласка:

в Москві - до Юрія Воробйова, Керівнику практики вирішення спорів і медіації, по тел .: (495) 967-00-07 або по [email protected];

Юлії Литовцева, Керівнику групи практики вирішення спорів і медіації, по тел .: (495) 967-00-07 або по [email protected]