Реклама
Реклама
Реклама

СУ-155 останні новини

  1. усвідомлений ризик
  2. Обсяги та адміністративний ресурс
  3. Допомога держави
  4. Що робити пайовикам і пайовикам СУ-155
  5. Що робити, якщо банкрутство все-таки трапиться?
  6. Чим небезпечне банкрутство СУ-155?
  7. Найпроблемніші об'єкти в Московському регіоні

Десятки тисяч людей по всій країні шукають новини про ГК «СУ-155». Сьогодні тільки від держави залежить, чи повернуть ці люди свої інвестиції або втратять.

Дата створення: існує з 1954 р Закрите акціонерне товариство організовано в 1993 р

Тип: головна структура має форму АТ і називається Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельне управління № 155». Новобудови часто реалізовувалися через командитне товариство (на вірі) «СУ-155 і компанія».

Власники: основний власник групи - голова ради директорів Михайло Балакін.

Положення на ринку нерухомості: До групи компаній входять не тільки будівельні, а й промислові підприємства - виробництво будівельних матеріалів, видобуток нерудних корисних копалин, ліфтобудування і т. Д. Всього - понад 100 компаній, включаючи навіть салони краси.

В останні роки забудовник зводив щорічно близько 1 млн. Кв. м житла в рік і до 2014 р вважалася найбільшою будівельною компанією в Росії. Нарощування обсягів будівництва почалося в 2001 році, в 2009 році компанія звела 10-ти мільйонний квадратний метр. У числі знакових проектів - реконструкція Великого театру, будівництво бібліотеки МГУ, гірськолижного курорту «Снеж.сом» і ін.

При цьому вже близько 10 років експерти говорять про СУ-155 як про «ганьбу будівельної галузі», т. К. Ця компанія регулярно зриває терміни будівництва або здає житло з недоробками.

Географія: компанія будувала в Москві і Московській області (Балашисі, Долгопрудном, Домодєдово, Звенигороді, Івантєєвці, Красноармійську, Одинцова, Павлівському Посаді), а також в Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Твері, Тулі, Іванові, Калузі, Еліна, Нижньому Новгороді і т. д. Всього - 15 регіонів.

Фінансові показники: У 2014 р виручка ГК склала 106,2 млрд руб., Прибуток - 1 млрд руб. Михайло Балакін в зайняв 52 місце в списку Forbes зі статком $ 1,9 млн.

Тим часом, в кінці 2014 р стало відомо про великі фінансові проблеми забудовника. Спочатку влада Підмосков'я пред'являли компанії претензії в розмірі 1 млрд руб. (Заборгованість по оренді землі). Потім в суд стали надходити позови від інших кредиторів: банку Глобекс, ВТБ, Банку Москви, Ощадбанку і Росбанка, Главгосстройнадзора Московської області. У лютому 2015 року заговорили про банкрутство забудовника. До квітня 2015-го по відношенню до СУ-155 було подано 18 заяв про банкрутство компанії.

Загальний борг групи своєї групи компанії Балакін оцінював в 27 млрд руб., В тому числі 22 млрд належав банкам (інформація на початок липня 2015 г.). Щоб зменшити боргове навантаження, весь 2015 році компанія розпродувала активи: контрольний пакет Богаєвського кар'єра, виробничу площадку в підмосковному Видному, 57% Орешкінского комбінату нерудних будівельних матеріалів, землі, призначені для забудови. На продаж було виставлено навіть штаб-квартира компанії на Малій Ординці, вартість якої оцінюється в $ 30 млн.

В результаті до кінця вересня 2015 р боргове навантаження була знижена на 20%, до 17,6 млрд руб. Хоча в кінці червня Михайло Балакін заявляв, що зможе знизити заборгованість перед банками до 14,7 млрд руб.

21 жовтня 2015 Сбербанк зажадав визнати банкрутом Михайла Балакіна, який давав особисті гарантії по кредитах своїх компаній.

Розповідаючи про компанії СУ-155, важливо відповісти на питання: чому таке сталося і що робити покупцям проблемних будинків. Адже в цілому через фінансові проблеми забудовника постраждало близько 70 тис. Чоловік.

усвідомлений ризик

Серед тисяч покупців навряд чи можна було знайти тих, хто ніколи не чув про те, що з квартирою цього забудовника доведеться помучитися.

Перш за все, СУ-155 реалізовував свої квартири, в основному, не за договором пайової участі, а через покупку паїв в кооперативах. Схема законна, але дає набагато менше прав покупцям. Зокрема, вона не передбачає відповідальності забудовника за затримку здачі будинку. Ризик, зрозуміло, коштує грошей. Тому квартири були приблизно на 10% дешевше, ніж у інших забудовників в аналогічних локаціях.

Розповіді про численні недоробки в будинках не сходили зі шпальт форумів. А одного разу СУ-155 взагалі замінив серію вдома в процесі будівництва, без узгодження з пайовиками. Таке сталося у 2012 році з «Нової Тригірка».

Мікрорайон Нова Трехгорка

Затримка термінів, недоробки, можливо, взагалі заміна проекту ... Чому ж у СУ-155 так активно купували? Більш того, пік продажів припав на грудень 2014 р коли вже в пресу просочилися чутки про фінансові проблеми компанії?

Швидше за все, покупці міркували так: нехай обдурять з термінами, але при такій ціні можна і почекати. До того ж компанія велика, в кінці-кінців все побудує. Їй просто не дадуть вчинити інакше, держава обов'язково допоможе.

Деякі експерти навіть говорять про ефект МММ, коли масштаб підміняє собою тверезу оцінку ризиків. Якщо будинків багато, людей багато, то таку велику масу не обдурять. При цьому забувається, що інвестування - це завжди ризик. У тому числі ризик повної втрати капіталу.

Обсяги та адміністративний ресурс

Наявність адміністративного ресурсу сьогодні вважається одним з ознак надійності компанії. На жаль, на відміну від напрацьованих бізнес-процесів, адміністративний ресурс може відразу зникнути.

Так, компанія стала найбільшим будівельним холдингом в результаті приватизації і акціонування. Але справжній зліт чекав її тоді, коли Михайло Балакін прийшов в 2000 р в Уряд Москви на пост першого заступника глави столичного будкомплексу (пізніше цю посаду займав В. Ресін). В результаті всього за 5 років обсяги зводиться компанією житла збільшився втричі.

В результаті всього за 5 років обсяги зводиться компанією житла збільшився втричі

Мкрн 4 в Павшінской Зрозумійте

На початку 2000-х СУ-155 була чи не єдиною компанією, яка могла будувати житло відповідно до вимог Міноборони. До кризи 2008 року частка держзамовлення у портфелі СУ-155 коливалася на рівні 50%, потім зросла до 70%. Особливо багато держзамовлень було отримано від МО РФ в епоху Сердюкова (до речі, Васильєва колись працювала в одній з дочірніх компаній).

Але з відставкою Сердюкова і зміною губернатора Підмосков'я частка держзамовлення у портфелі різко впала (до 25%). Для "сушки" удар виявився чутливим.

До того ж влада стала помічати ті порушення компанії, на які раніше закривали очі. Так деякий час назад ТАСС повідомив, що в колишній промзоні № 14 «Калібр» виявлено самовільне будівництво (тобто будівельні роботи та продажу без дозвільної документації). Вела його ГК «СУ-155». Продажі квартир велися через ЖБК.

Будівництво в районі Нові Черемушки в Москві

Ще одним «тонким місцем» для компанії стали величезні обсяги будівництва. Так, компанія сама робила все, що потрібно для зведення будинків, але не могла дозволити підприємствам простоювати. Тому після кризи 2008 р керівництво прийняло рішення зберігати обсяги будівництва, підігріваючи попит низькою ціною. А зниження ціни - це, звичайно, дієва міра. Але короткострокова. Потім за неї доводиться розплачуватися.

«СУ-155 використовували метод піраміди, тобто освоювали нові майданчики за рахунок пайовиків будуються, - каже Ірина Радченко, заст. керівника робочої групи при ГД РФ з моніторингу законодавства в сфері оподаткування майна. Це свідчить про серйозну недоробку законодавства, яке не дозволяє контролювати, куди йдуть гроші конкретних пайовиків. Через проблеми з СУ 155 зараз збираються взагалі скасувати долевкі разом в ФЗ-214. »

Допомога держави

У жовтні 2015 р Мінбуд створив робочу групу під керівництвом міністра Михайла Мене, яка щотижня розглядала нову інформацію, що відкривається в зв'язку з СУ-155. Було встановлено, що розривів між активами і пасивами у компанії немає. Тобто після продажу активів коштів на добудову будинків повинно вистачити.

Щербинка, вулиця Залізнична, вл.39

Боротьба за «спадщину» СУ-155 серед банків і забудовників розгорілася неабияка. Багато компаній заявляли про готовність взятися за добудову проблемних об'єктів. У їх числі - ФСК «Лідер», Urban Group та інші. Бажання санувати компанію виявив Сбербанк.

Але 9 грудня 2015 року з'явилася інформація, що санація буде здійснена на базі банку «Російський капітал». Кошти на добудову об'єктів, за інформацією Мінбуду, почнуть видавати вже в цьому році.

Фінансування буде залучено частково за рахунок придбання банком «Російський капітал» квартир в недобудованих будинки, частково - за рахунок реалізації активів компанії. Добудову об'єктів буде здійснювати група БІН Михайла Шішханова (в неї входять компанії «Інтеко», «Моспромстрой», «А101 девелопмент».) Так само не треба забувати, що Шішханову належать великий пакет акцій ГК ПІК.

Що робити пайовикам і пайовикам СУ-155

Більшість опитаних нами експертів вважає, що максимум, що треба робити сьогодні обдуреним пайовикам і пайовикам - це об'єднаються і нагадувати владі про існування вогнища соціальної напруженості. Тим більше, що в 2016 році повинні пройти вибори до Держдуми. При цьому важливо не доводить справу до банкрутства, інакше рішення проблеми тільки затягнеться.

«Як не сумно це звучить, але єдине, що залишається клієнтам - це« розслабитися і отримувати задоволення ». Вони ніяк не можуть вплинути на розвиток ситуації, хоча їх активна громадська позиція все ж допомогла звернути увагу чиновників на проблему бізнесу Михайла Балакіна і як наслідок - зростання соціальної напруженості, - вважає Максим Логвінов, генеральний директор, АН «Червона гірка. - Зрозуміло, що ніхто з чиновників не хотів би в період кризи отримати ще одну "головний біль" у вигляді цілої армії "обдурених пайовиків" ».

Незалежний ріелтор Віктор Купріянов радить обдуреним пайовикам не просто зорганізуватися, а й запросити в якості «лідера» будь-яку відому персону. Так можна підстрахуватися від тиску на активістів.

Мкрн 25 в Балашисі

Євгенія Владимирова, керівник проекту «Рамблер. Нерухомість »Rambler & Co нагадує, що в Росії до цих пір немає чітких критеріїв для визнання людини« обдуреним пайовиком ». При цьому є розуміння, що це громадяни, які купили квартиру в будинках, де забудовник перестав виконувати свої зобов'язання.

Є проблемні об'єкти - забудовник зникає або стає банкрутом, ці об'єкти влади беруть під особливий контроль. Є ж довгобуди, коли будівництво затягується на невизначений період. В цьому випадку пайовикам доводиться створювати ініціативну групу, привертати увагу влади до своєї проблеми.

Якщо громадянин купив квартиру в об'єкті, який згодом став проблемним, рекомендується організувати ініціативну групу і писати листи в усі інстанції, привертати увагу преси до своєї проблеми, щоб чиновники прийняли якісь заходи для якнайшвидшого вирішення проблеми.

«По об'єктах вже залучено увагу влади, преси, громадяни регулярно проводять акції протесту - і це правильно. Однак варто розуміти, що мітинги, акції самі по собі проблеми допомогти не зможуть, це лише спосіб заявити, а після нагадувати про проблему.

Пайовики СУ-155 в спеціалізованих форумах вже обговорюють можливість перекриття федеральних трас, щоб привернути до своїх проблем додаткову увагу. Але подібні спроби будуть припинятися досить жорстко. Тому я б не радила "пайовикам" йти на такі радикальні заходи ».

Що робити, якщо банкрутство все-таки трапиться?

Федеральний закон «Про неспроможність (банкрутство)» містить спеціальні положення, що визначають процедуру банкрутства забудовника. Суть цих приписів зводиться до максимального захисту інтересів пайовиків, які вклали кошти в проблемні будівельні організації, - пояснює Олексій Гордейчик, адвокат, к.ю.н. - Саме їм відповідно до закону надано право, в кінцевому підсумку, вирішувати долю підприємства-банкрута та об'єкта незавершеного будівництва, в який зроблено інвестиції.

Наприклад, вони можуть в рамках процедури банкрутства організувати житлово-будівельного кооперативу і ввести житло в експлуатацію за рахунок додаткових (пайових) внесків. У разі реалізації об'єкта з публічних торгів у рамках конкурсного виробництва, пайовики мають переважне право на задоволення своїх вимог у порівнянні з іншими кредиторами за цивільно-правовим зобов'язанням і податковим платежам.

Вибір адекватного способу захист інтересів конкретного пайовика залежить від багатьох ситуаційних чинників. Досить ефективним є, наприклад, попереднє визнання в суді загальної юрисдикції права власності на об'єкт незавершеного будівництва, що можливо до завершення в арбітражі стадії спостереження. При задоволенні такого позову на випадок катастрофічного розвитку подій особи, які встигли зареєструвати за собою право власності, можуть домогтися виключення заповітних «квадратних метрів» з конкурсної маси.

Не можна відмовлятися від застосування адміністративних «процедур»: включення в реєстр ошуканих пайовиків, активної роботи з органами державної влади суб'єктів Федерації з контролю за будівництвом. Законодавству відомі випадки надання державою фінансової допомоги «жертвам» будівельних «пірамід».

Головне, що треба знати інвесторові: протягом двох місяців з моменту публікації відомостей про перехід до розгляду справи про банкрутство підприємства за правилами, що регламентують банкрутство забудовника, його «клієнтам» слід подати до арбітражного суду заяву про визнання за ними права на включення до реєстру вимог про передачу житлових приміщень у сумі фактично сплачених за договором коштів.

Чим небезпечне банкрутство СУ-155?

1. неотримання квартир або додатковими витратами покупців. СУ-155 продавав свої квартири через будівельні кооперативи, які є окремою юридичною особою. Купуючи квартиру за договором ЖБК, покупець ставати членом ЖБК - пайовиком. У разі банкрутства, якщо в розпорядженні ЖБК є грошові кошти, то можна спробувати вийти з ЖБК. Якщо всі гроші вже вкладені в будівництво, тоді кредитор буде або змушений добудувати і отримати своє майно (разом з іншими пайовиками), або продати свої паї. До речі, якщо вірити повідомленням з форумів, доставити адресатам заяви про вихід з СК неможливо

Будівництво на Балаклавському проспекті

2. Переділом ринку. Те, що останні 6-7 років компанію штучно підтримували на плаву, а зараз перестали, говорить про серйозне переділ ринку. «Переділ» - це завжди нестабільність.

3. Введенням держрегулювання в економіку. На прикладі СУ-155 влади пробують технологію управління великим бізнесом в ручному режимі. Це - дуже великий крок назустріч до централізованої економіці.

4. Соціальної напруженістю. Банкрутство може привести до збільшення безробіття.

Найпроблемніші об'єкти в Московському регіоні

  • Балаклавський проспект, будинки 2АБВ ;
  • Район Філі-Давидково, квартал 69, корпус 2;
  • Район Нові Черемушки, квартал 10С , Корпус 8;
  • Нагатіно-Садівники, мікрорайон 1, корпус 29, 30;
  • Міський округ Щербинка, вулиця Залізнична, володіння 39, корпусу 1, 2;
  • ЖБК «Нова Трехгорка», д. 80, 82, 84;
  • ЖБК «Нагатинська набережна, д. 29, 30»;
  • Павшінская заплава, мкрн 4, корп. 4, 5, 9;
  • 25 мікрорайон Балашихи, 32, 33, 46 корпусу.

джерело: KVARTIRAzaMKAD.ru

Чим небезпечне банкрутство СУ-155?
Чому ж у СУ-155 так активно купували?
Більш того, пік продажів припав на грудень 2014 р коли вже в пресу просочилися чутки про фінансові проблеми компанії?
Що робити, якщо банкрутство все-таки трапиться?
Чим небезпечне банкрутство СУ-155?