Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо забудовник банкрут?

Якщо компанія-забудовник визнана банкрутом, потрібно готувати документи для суду - спроба повернути гроші - не завжди безпрограшний варіант. Експерти розповідають, на що потрібно звертати увагу під час складного для пайовика періоду.

Багато хто пам'ятає, що сталося недавно банкрутство компанії СУ-155, і нікому не хочеться опинитися на місці покупців житла в подібному проекті. Як правило, з такої ситуації є два виходи: отримати квартиру в «недобудові» або повернути гроші.

Краще звертатися до перевірених забудовникам

Під час кризи через нестабільних економічних умов основну надію для пайовиків складають компанії-забудовники, що міцно стоять на ногах, зі стійкою матеріальною базою та бюджетом, вважає Рустам Арсланов, директор з продажу ГК «Гранель» Під час кризи через нестабільних економічних умов основну надію для пайовиків складають компанії-забудовники, що міцно стоять на ногах, зі стійкою матеріальною базою та бюджетом, вважає Рустам Арсланов, директор з продажу ГК «Гранель». Експерт бачить позитивну динаміку в справах про банкрутство будівельних компаній:

- Щодо компаній, що залучають грошові кошти громадян для будівництва житлових будинків і не виконують своїх зобов'язань, було розглянуто чимало гучних справ про банкрутство, однак останнім часом таких справ розбирається все менше. Можливо, процедури банкрутства будівельних організацій не тільки розкрили «нарив» довгобудів, а й послужили ознакою оздоровлення ринку нерухомості і очистили його від недобросовісних компаній.

Два умови успішного вирішення спору

У законодавстві є дві умови, які визнають право власності на житлове приміщення кожним учасником будівництва, для того щоб погасити свої вимоги. По-перше, забудовник повинен отримати дозвіл на введення в експлуатацію багатоквартирного будинку. По-друге, акт прийому-передачі повинен бути підписаний до дати прийняття заяви про визнання забудовника банкрутом. Якщо він підписаний пізніше, успішний результат справи залежить від прихильності суду і кваліфікації юристів, досить часто рішення приймаються на користь учасників будівництва, нагадує Рустам Арсланов.

Чи варто намагатися повернути гроші?

Проте, банкрутства забудовників все ще відбуваються. І тут дуже важливо розуміти - чи варто вибирати матеріальну компенсацію або намагатися дочекатися квартири. Якщо будинок тільки починають будувати, а для реалізації проекту потрібні значні інвестиції, зрозуміло, шанси на його добудову зменшуються. В цьому випадку краще розірвати договір і розраховувати на компенсацію збитку або моральної шкоди.

За інших умов повернення грошей може бути ризикованим способом отримання компенсації, в таких випадках, можливо, варто дочекатися добудови об'єкта За інших умов повернення грошей може бути ризикованим способом отримання компенсації, в таких випадках, можливо, варто дочекатися добудови об'єкта. Марія Литинецкая, керуючий партнер компанії «Метріум Груп», радить усвідомлювати, що при вимозі грошей пайовик відмовляється від права власності, при цьому рішення суду може бути винесено і не в його користь:

- Однак покупець повинен розуміти, що вимога коштів - це найбільш ризикована схема, адже гроші можна і не отримати в кінцевому підсумку, а контракт буде розірваний. Тобто права власності на квартиру, нехай і існуючу тільки на папері в проектній документації, все ж краще, ніж повне zero.

Необхідно стежити за сайтом арбітражного суду

За чинним законодавством, здійснює процедуру банкрутства конкурсний керуючий зобов'язаний повідомити про початок цієї процедури; по ряду причин він робить це за допомогою поштової розсилки. Повідомлення можуть прийти із запізненням, а це загрожує дольщику тим, що він не вкладеться у встановлений законом термін в 30 днів і не подасть заяву під час першої стадії банкрутства. Якщо вже зрозуміло, що забудовник зіткнувся з проблемами, потрібно бути напоготові. Марія Литинецкая радить стежити за офіційним сайтом федерального арбітражного суду, де публікуються всі рішення, пов'язані з банкрутством або ліквідацією юридичних осіб.

Заява про включення до реєстру кредиторів

Після початку процедури банкрутства створюються два реєстри вимог, туди включають кредиторів, які претендують на повернення грошей, і тих, хто очікує квартиру. Для попадання в список очікують повернення грошей потрібно подати заяву, в якому буде відмова від договору пайової участі (ДДУ). Також потрібно вказати арбітражний суд, який розглядатиме справу, дані забудовника, дані арбітражного керуючого, номер ДДУ і його дату, всі дані про квартиру, реквізити документів про оплату, дані про невиконання будівельною компанією зобов'язань. Всі документи слід надіслати за адресами суду, арбітражного керуючого і компанії-забудовника. Варто також вкласти в лист до суду підтвердження про направлення листів забудовнику і керуючому - щоб там не пропустили заяву.

Не варто забувати про відшкодування збитку

При банкрутство забудовника потрібно вимагати від нього відшкодування збитку. Експерти радять розраховувати компенсацію виходячи з різниці між ціною житла на момент придбання і під час банкрутства забудовника. Для точного підрахунку суми краще залучити професійного оцінювача (не забуваючи додати вартість його робіт на загальну суму компенсації). Розмір компенсації варто вказати в заяві до реєстру кредиторів. Зрозуміло, краще вимагати максимально можливу суму.

Можна звертатися до страховиків

Зазвичай будівельні компанії страхують свою відповідальність. Від страхової компанії пайовик може вимагати відшкодувати збитки. Банкрутство - це страховий випадок. Рішення арбітражного суду про визнання девелопера банкрутом допоможе вимагати від страховиків повернення грошей, нагадує Марія Литинецкая.

Держоргани за законом також несуть відповідальність за забудовника

Рустам Арсланов розповідає про те, що в законодавстві фактично передбачається можливість звернення громадян до органів виконавчої влади, адже саме там забудовникам видавали дозвіл на будівництво:

- Федеральний закон від 30 грудня 2004 № 214-ФЗ «Про участь у пайовому будівництві багатоквартирних будинків і інших об'єктів нерухомості та про внесення змін до деяких законодавчих актів Російської Федерації» дає право обдуреним пайовикам захищатися шляхом звернення до органів виконавчої влади суб'єкта федерації. Покупець повинен запитати задоволення вимог ДДУ, адже саме місцева влада видали забудовнику дозвіл на будівництво. Для цього таких громадян включають в загальнофедеральних реєстр за Наказом Мінрегіону Росії від 20 вересня 2013 р № 403.

Закон про банкрутство охороняє права громадян

Рустам Арсланов вважає, що пайовики сьогодні можуть з упевненістю починати суперечку з забудовниками, ситуація з великою кількістю ошуканих пайовиків - в минулому:

- Якщо раніше велика кількість ошуканих пайовиків роками чекали закінчення будівництва, то вже сьогодні покупець квартири в новобудові може бути абсолютно впевненим в успішному суперечці з забудовником, оскільки на сторожі його інтересів і захисту його прав варто Федеральний закон від 26 жовтня 2002 № 127- ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)».

Чи варто намагатися повернути гроші?