Реклама
Реклама
Реклама

"СУ-155" змінить цифру і позбудеться від кредиторів

Генпідрядником з добудови комплексів терпить лихо "СУ-155" стане "СУ-151". Цю структуру в грудні заснували колишні топ-менеджери забудовника. Новій компанії виділить фінансування держава, воно ж - охоронить житлові комплекси від претензій кредиторів.

Олена Пальм / Інтерпресс

Банк "Російський капітал", санує забудовника ГК "СУ-155", визначився з генпідрядником. Будинки буде добудовувати компанія з близьким назвою "СУ-151", розповів "Фонтанці" після переговорів в Смольному радник голови правління банку "Російський капітал" В'ячеслав Тринько.

Зустріч пройшла напередодні масштабного мітингу, заявленого обдуреними пайовиками. У вихідні на Марсовому полі вони хочуть зібрати 800 чоловік.

За словами В'ячеслава Тринько, компанія "СУ-151" вже створена під егідою банку. Хоча для ринку і пайовиків це пройшло повз увагу. За офіційними даними, жодного юрособи з назвою, що нагадує "Будівельне управління-151", з банком не пов'язане.

За даними СПАРК, єдина компанія "СУ-151", започаткована нещодавно - в грудні 2015 року, була зареєстрована зовсім не банком, а Борисом Токаєвим. Раніше він очолював компанію "Шатов", що входила в ГК "СУ-155", і контролював 16,14% акцій "Незалежної будівельного банку" (НС-банк), також близького до "СУ-155".

Власне, і адреса реєстрації компанії - Мала Ординці, 15. Це офіс забудовника "СУ-155". А гендиректор компанії - колишній перший заступник гендиректора ОА "СУ-155" Валерій Сарокваша.

"Чому керівниками і власниками нового генпідрядника є колишні топ-менеджери" СУ-155 "? - уточнила" Фонтанка "у В'ячеслава Тринько. Він пояснив:" У "СУ-151" перейшла частина колишніх топ-менеджерів, співробітників "СУ-155" .

Нову схему обкатають на пайовиків

Таким чином, фактично, комплекси буде добудовувати все та ж компанія. І гроші на це виділить держава - банк "Російський капітал" на 100% належить державному агентству зі страхування вкладів (АСВ). Притому виділить так, що кредитори компанії залишаться осторонь і зможуть претендувати тільки на нежитлові активи забудовника.

Ще два місяці тому така схема була б неможлива. Зробити її реальністю допомогли поправки до закону про банкрутство. Їх прийняли в поспіху до 29 грудня, спеціально для вирішення ситуації з пайовиками "СУ-155". У Росії таких 40 тисяч, це маленьке місто. Кажуть, одним з авторів законопроекту став Михайло Кузовлев, голова правління "Російського капіталу».

За цим законом у разі банкрутства забудовника вимоги покупців житла задовольняються не в третю, а в першу чергу. Для цього Міністерство будівництва стверджує компанію-санатора. Вона набуває у банкрутує забудовника нерозпродані квартири і ділянку. А плату за них - перераховує на спеціальний рахунок. З нього кошти можуть надходити тільки на добудову будинків, а переклади виробляються під розпис арбітражного керуючого.
Позов про банкрутство петербурзької "дочки" "СУ-155" - "Росстроя" був поданий ще в листопаді минулого року. Компанія заборгувала ХМБ "Відкриття" 1,6 млрд рублів. Наступне засідання призначене на 15 березня. І тоді в відношенні "Росстроя" можуть почати процедуру банкрутства.

Як тільки банк "Відкриття" призначить арбітражного керуючого, "Російський капітал" зможе викупити у забудовника близько 1700 квартир, що залишилися за 5 млрд рублів. це близько до ціни закупівлі квартир для бюджетників Смольним. При цьому після добудови "Кам'янок" викуплені квартири подорожчають на 15-20%, розраховують в банку. В цьому випадку "Російському капіталу" вдасться покрити витрати на санацію - вони оцінюються в 5,6 млрд рублів для петербурзьких комплексів.

Забудовником, незважаючи на банкрутство, формально залишиться "Росстрой". На цю компанію оформлені всі дозволи і контракти з пайовиками. Її генпідрядником і стане "СУ-151".

Завод залишать банкрутом

Попередній генпідрядник - ДСК "Войсковіци", що також входить в ГК "СУ-155", вже банкрутує. Спостереження щодо нього ввели ще в листопаді 2014 року. У підприємства майже два десятка кредиторів. А борг перевищує 1,1 млрд рублів.

Заковика в тому, що проект будівництва "Нової Кам'янки" був розрахований на застосування саме панелей "Войсковіци". Зараз готовність різних корпусів досягає 10-50%. І переходити на інші панелі, вироблені на замовлення, буде вкрай складно. Однак в банку стверджують, що тримають ситуацію на контролі. І будуть замовляти залізобетон на тих же "Войсковіци", незважаючи на банкрутство.

Ясності поки немає

Коли пайовики отримають свої квартири, поки не визначено. Для "Нової Кам'янки" і обласного "Яніно парк" графік не затверджений. Банку необхідно перевірити кошторису, розрахувати фінансування. Якщо у структури не вистачить власних коштів для одночасного запуску десятків будівництв, їй знадобиться докапіталізація.

При цьому 3 корпусу "Кам'янки", що знаходяться в найбільшій мірі готовності, банк розраховує здати до листопада цього року. Добудова обійдеться приблизно в 1,1 млрд рублів. У тому числі вкладень вимагає і 4 корпус, зданий в переддень Нового року. Проживати в ньому, незважаючи на введення в експлуатацію, неможливо.

Якщо у пайовиків хоча б є схема отримання квартир, у кредиторів на повернення коштів надії мало. Фактично у "Росстроя" залишається не так багато активів для оплати боргів банкам і колишнім партнерам. Це будинок Наришкіна на Ліговському проспекті, 62. Його планувалося виставити на торги за 480 млн рублів. А також 41 га землі в Яніно для проекту "Яніно парк" і офіс на вулиці Всеволода Вишневського. Чи за рахунок продажу активів вдасться повернути кредиторам все кошти.

Антоніна Асанова, "Фонтанка.ру"

Quot;Чому керівниками і власниками нового генпідрядника є колишні топ-менеджери" СУ-155 "?