Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство юридичної особи. Варіанти розвитку подій. Схеми: спрощена або стандартна.

  1. Плюси і мінуси процедури банкрутства юридичної особи
  2. Варіанти банкрутства юридичної особи

Банкрутство юридичної особи - безумовно, привабливий і, часто, ефективний спосіб позбутися від боргів, які, наприклад, магазин не може виплатити. Але існують певні ризики, про які ми розповімо в нашій статті.

зміст:

1. Плюси і мінуси процедури банкрутства юридичної особи
2. Варіанти банкрутства юридичної особи:
2.1. Спрощена схема банкрутства 1
2.2. Стандартний варіант

Кирилова Ольга Юріївна, керуючий директор юридичної компанії Heritage Group

Банкрутство юридичної особи - безумовно, привабливий і, часто, ефективний спосіб позбутися від боргів, які, наприклад, магазин не може виплатити. Однак, чим більше вдосконалюється Федеральний закон про неспроможність, тим більше ризиків несе в собі ця процедура.

Плюси і мінуси процедури банкрутства юридичної особи

Для боржника ризики полягають, перш за все, у стягненні збитків з директора та учасників, а також в їх залученні до субсидіарної відповідальності.
Для кредитора - в тому, що, витративши додаткові кошти на фінансування процедури банкрутства, він не зможе отримати свої гроші, так як все майно боржника виявиться виведено.
За статистикою, в 2017 році кредитори банкрутів в середньому отримали 5.5% своїх боргів.

Плюси ж для боржника полягають у тому, що в результаті банкрутства все борги списуються, а компанія виключається з ЕГРЮЛ. Таким чином, збиткова компанія ліквідується, і ні кредитори, ні податкова, згодом, не зможуть пред'явити до неї ніяких претензій.

Плюси для кредитора. Якщо боржник не бажає платити навіть за наявності виконавчого листа, в банкрутство можна отримати повну інформацію про фінансову діяльність боржника і оскаржити угоди, які завдали шкоди кредиторам; повернути майно до складу ліквідаційної маси і залучити керівників до субсидіарної відповідальності, якщо коштів у конкурсній масі виявиться недостатньо.

Конкурсна маса - це все майно, що є на момент відкриття конкурсного виробництва і виявлене в ході конкурсного виробництва.

Конкурсна маса - це все майно, що є на момент відкриття конкурсного виробництва і виявлене в ході конкурсного виробництва

Очевидно, що при наявності таких ефективних інструментів, які банкротних законодавство дає в руки кредитору, 5.5% задоволених вимог - це дуже мало.
Існує просте пояснення - мало мати інструменти, треба ще вміти ними користуватися.

Програма для автоматизації бізнесу. Скористайтеся безкоштовним тестовим періодом

На жаль, ефективність переважної більшості банкротних процедур залишається вкрай низькою через недостатню кваліфікацію фахівців, які ведуть ці процедури.

Якщо порівнювати банкрутство з процедурою ліквідації або реорганізації, останні мають перед банкрутством ряд очевидних мінусів:

  • призначення «номінального» директора при «альтернативної ліквідації» з великою ймовірністю призведе до порушення кримінальної справи і до субсидіарної відповідальності за боргами підприємства;
  • кредитори можуть в будь-який момент призупинити ліквідацію або реорганізацію і пред'явити свої вимоги;
  • при альтернативної ліквідації юридична особа залишається чинним сама чи в особі правонаступника, тоді як в результаті банкрутства, юрособа остаточно виключається з реєстру.

Варіанти банкрутства юридичної особи

Існують два основні варіанти банкрутства - спрощене і стандартне.

Спрощена схема банкрутства

Банкрутство за спрощеною схемою дешевше і швидше повної процедури, але має свої умови. Воно застосовується в двох випадках - коли компанія-боржник почала процедуру ліквідації, або коли боржник відсутній і не веде діяльність протягом 12 місяців і більше.

Триває спрощене банкрутство в середньому від 6 до 12 місяців, а в алгоритмі процедури відсутні етапи спостереження, оздоровлення і зовнішнього управління. Відповідно, витрати на процедуру будуть менше, і кредитори швидше отримають гроші від продажу майна боржника.

Крім того, те, що спрощене банкрутство починається відразу з конкурсного виробництва, має ще одну перевагу для кредиторів - з цього моменту ніхто не може зареєструвати власність на майно боржника, крім самого боржника.

Конкурсне виробництво - це завершальна процедура банкрутства комерційної організації-боржника в російському правовому полі. Вона застосовується в справі про банкрутство до боржника, визнаному банкрутом, з метою пропорційного задоволення вимог кредиторів.

У той час як під час спостереження нерідкі випадки, коли майно «йде» і відразу перепродується сумлінним набувачам. В цьому випадку повернути майно до складу ліквідаційної маси буває вкрай складно, а іноді - неможливо.

Стандартний варіант

Щоб звернутися до суду із заявою про банкрутство боржника, необхідна заборгованість в розмірі понад 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, термін виконання по якій настав не менше 3-х місяців тому.
Для порушення справи про банкрутство необхідне рішення суду, яке набрало законної сили.

Стандартна процедура банкрутства складається з двох або більше етапів.
Першим, в стандартному варіанті, обов'язково буде спостереження - підприємство працює в колишньому режимі під опікою арбітражного керуючого, а той проводить детальний аналіз його діяльності.
У спостереженні директор продовжує керувати магазином, і воно може продовжувати свою діяльність, з деякими обмеженнями.

Скористайтеся безкоштовним тестовим періодом програми з управління магазином

На цей час припиняються всі виконавчі провадження - а це означає, що судові пристави і податкова інспекція не можуть списувати гроші з рахунків боржника в безакцептному порядку. Крім того, «заморожується» нарахування відсотків - банки не можуть вимагати оплати відсотків за кредитними заборгованостями.
Все це робиться для того, щоб визначити - чи може підприємство відновити платоспроможність, чи ні.

Далі, після закінчення процедури спостереження, на підставі звіту тимчасового керуючого, збори кредиторів вибирає один з трьох варіантів розвитку подій:

1. Фінансове оздоровлення

Є спробою відновити платоспроможність компанії та погасити борги відповідно до визначеного графіком. Його розробляють, потім стверджують в арбітражному суді.

В ході фінансового оздоровлення компанією продовжує керувати її директор, а адміністративний керуючий, призначений судом - стежить, щоб не порушувалися права кредиторів.
Для запобігання заподіянню шкоди кредиторам на боржника також накладаються обмеження.

При цьому підприємство отримує ряд пільг - наприклад, в цей період скасовуються всі арешти і забезпечувальні заходи, не нараховуються відсотки, неустойки та інші штрафні санкції.
Триває оздоровлення не більше двох років. Якщо графік не затвердили або не виконали, банкрутство переходить в конкурсне виробництво.

2. Зовнішнє управління

Арбітражний керуючий тут набуває права керівника підприємства і намагається оптимізувати діяльність підприємства, скорочуючи витрати, покращуючи управління організацією, і застосовуючи інші антикризові заходи.
Цей етап може займати до півтора років, після чого, суд виносить ухвалу або про припинення процедури банкрутства і розрахунку з кредиторами, або про визнання юридичної особи банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, або про затвердження мирової угоди.

Основна відмінність від фінансового оздоровлення - в тому, що розрахунок з кредиторами не проводиться. На весь час зовнішнього управління, на вимоги кредиторів накладається мораторій.

3. Конкурсне виробництво

Мета останнього етапу процедури банкрутства - максимальне задоволення вимог кредиторів. З цією метою конкурсний керуючий продає майно боржника, оспорює угоди, стягує збитки, і здійснює всі заходи для того, щоб поповнити складу ліквідаційної маси.

Тривалість етапу - до 18 місяців. На будь-якому етапі процедури, кредитори і боржник можуть прийти до мирової угоди. По завершенні конкурсного виробництва, компанія ліквідується і виключається з ЕГРЮЛ.

Який би вид процедури не був, врешті-решт, реалізований, банкрутство залишається дуже складним і трудомістким процесом.
Від кваліфікації фахівців, які його проводять, безпосередньо залежить результат - чи отримають кредитори гроші за своїми вимогам, і дадуть відповідь директор і учасники своїм майном за борги підприємства.

Читайте статті про ефективне управління:

1. Перевірка головного бухгалтера керівником: точки контролю
2. Кредиторська заборгованість в організації - управління, аналіз, облік, погашення і списання заборгованості
3. Як ефективно управляти товарними запасами в магазині
4. Антикризові заходи: реальні способи збільшити продажі
5. Як збільшити продажі в кризу