Реклама
Реклама
Реклама

Як стати банкрутом і не платити кредит

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

переглядів: переглядів:   Фото з сайту VisualPhotos

Фото з сайту VisualPhotos.

Як стати банкрутом і не платити кредит Одарюк Антон //smm.ollcdn.net/img/article/1690/61_main.jpg //smm.ollcdn.net/img/article/1690/61_tn.jpg 2009-08-12T07: 14 : 59 + 03: 00 Фінанси Щоб фізособі стати банкрутом, доведеться викласти $ 4-6 тис.

Нині кожен вирішує свої кредитні проблеми по-своєму. Хтось йде на кредитні канікули, хтось продає заставу. А хтось оголошує себе банкрутом: послугу банкрутства фізосіб ще на початку року стали пропонувати юристи і антиколектори, і сьогодні вона набуває все більшої популярності. Такий хід конем дозволяє віддати банку заставу і забути про борг: якщо після добровільної або примусової продажу застави найчастіше позичальник залишається все ще винен банку, то при законному банкрутство ніяких хвостів не залишається.

Закон СХЕМА. Для того щоб почати процедуру самоліквідації, потрібно бути фізособою-приватним підприємцем (ПП), мати борг в 300 хв. зарплат, тобто 189 тис. грн., і не мати можливості погасити його. Іноді юристи радять для надійності організувати ще один борг перед іншим ЧП, наприклад, знайомим або родичем. Через місяць після його виникнення можна подати в суд заяву з проханням про відкриття справи про банкрутство. Суд повинен зробити це протягом 5 днів, оголосити піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів і призначити ліквідатора, який буде протягом місяця збирати заявки від кредиторів і займатися управлінням і продажем майна майбутнього банкрута.

Якщо в процесі розгляду справи чи не знаходиться можливості відновити фінансове благополуччя боржника, його оголошують банкрутом і розпродають майно. Гроші від продажу направляють на розрахунки з кредиторами. Якщо їх буде недостатньо для погашення вимог усіх кредиторів, то борги вважаються погашеними. "У разі законного банкрутства, банк більше не зможе вимагати погашення боргу по кредиту і спише суму залишку заборгованості за рахунок страхового резерву", - пояснив голова правління OTP Bank Дмитро Зінков.

ВАМ ДОПОМОЖУТЬ. ДОРОГО. Ця схема, так би мовити, ідеальна. Якщо позичальник ще не зареєстрований як підприємець, або не знає, як "створити" борг перед іншим підприємцем, або, не дай бог, має какое¬ щось інше, крім застави, цінне майно, йому пропонують свою допомогу юристи і антиколектори. Вони зазвичай радять, як стати ПП, як "сформувати" борг перед іншим ЧП, і, звичайно, постаратися позбутися від цінних активів, які можуть бути продані в процесі банкрутства. Тобто найчастіше банкрутство робиться без реального підґрунтя і позичальник, який не може або не хоче платити по кредиту, реєструється як підприємець, а через місяць-два його банкрутом. Вийти на «помічників» по ​​банкрутству можна через інтернет або по оголошеннях на стовпах і рекламних щитах. Коштують їхні послуги $ 4-6 тис.

НЕ ФАКТ! Рахунок особистих банкрутств вже пішов на сотні, так по крайней мере, кажуть юристи. "Тільки наш Центр представляє в судах по всій Україні інтереси більше 150 чоловік. Більше 50 справ уже вирішені позитивно, близько 10 справ закінчені і борги перед банками списуються", - в телефонній розмові піарив свою діяльність власник однієї з фірм, яка займається банкрутствами.

У банкірів інша статистика. Дмитро Зінков з OTP Bank підтвердив нам, що прецеденти банкрутств позичальників дійсно є, але, за його інформацією, рішення господарських судів про визнання боржника банкрутом в більшості випадків скасовуються судами апеляційних інстанцій. "Справа в тому, що сьогодні в Україні немає процедури визнання банкрутом фізособи-непідприємця, а схеми-" підводки "ситуацій з боргами під рамки законодавства про банкрутство далекі від досконалості", - пояснює керуючий партнер юркомпанії Jurimex Юрій Крайняк.

Крім того, на думку юриста, відповідно до чинного закону про банкрутство, завершення цього процесу звільняє банкрута тільки від тих боргів, які пов'язані з його підприємницької діяльності та не мають особистого характеру. "Тобто потенційному банкруту доведеться доводити в суді, що борг по кредиту на авто або квартира не мають особистого характеру, що вже ставить під сумнів реальність такої схеми", - вважає пан Крайняк.

ТІЛЬКИ ДЛЯ ЧЕСНИХ. Такий погляд поділяють і банкіри, і колекторські компанії. Вони розповіли нам, що якщо виявляють спроби позичальників збанкрутувати, то наводять довідки в податковій, коли був отриманий статус підприємця і велося госпдіяльність. Якщо позичальник став ПП зовсім недавно і госпдіяльності не вів, то, на думку банкірів і колекторів, факт шахрайства в наявності і є привід для звернення до прокуратури або міліції за фактом фіктивного банкрутства. За це можна на 3 роки сісти за ґрати або отримати штраф до 34 тис. Грн.

Тобто схема банкрутства допоможе тільки тим позичальникам, які вже були підприємцями на момент отримання кредиту і, наприклад, доходи від підприємницької діяльності були основним джерелом його погашення і сьогодні цих доходів більше немає. До речі, далеко не завжди має сенс доводити справу до банкрутства. "Ми радимо своїм клієнтам домовлятися з банком і реструктуризувати по можливості платежі по кредиту", - говорить гендиректор Консультаційного центру з питань банкрутства Анатолій Родзинський. За невеликим кредитами звертатися до банкрутства не варто: занадто великі будуть накладні витрати і простіше домовитися з банком про нову розстрочення. На думку пана Родзинського, до банкрутства слід звертатися, якщо сума боргів, в тому числі перед банком, не менше $ 25-30 тис. Хоча якщо позичальник не може погасити і меншу суму, то банкрутство також має сенс. Адже всім відомо, як банки можуть за рахунок штрафів і пені «наростити» борги позичальника.

ПЕРЕВАГИ

  • одночасно з оголошенням боржника банкрутом вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів (на півроку з можливістю продовження ще на півроку), протягом якого банк не може нараховувати штрафи і пені, тобто борг не буде рости;

  • після банкрутства він знову може займатися підприємницькою діяльністю, брати кредити і навіть знову оголошувати себе банкрутом. Правда, в такому випадку, йому доведеться повністю розрахуватися з кредиторами за новими боргами.

НЕДОЛІКИ

  • в процесі банкрутства боржник позбавляється всього свого майна, яке у нього є, так як закон вимагає продати будь-яке майно боржника для розрахунків з кредиторами;

  • дорого. Для позичальника самостійно провернути банкрутство не так вже й просто, а послуги юриста обійдуться в середньому $ 4-6 тис .;

  • якщо позичальник не був підприємцем на момент отримання кредиту, то банк або колекторська компанія, швидше за все, запідозрять його в шахрайстві і спробі провернути фіктивне банкрутство. Банк точно запідозрить в шахрайстві боржника, якщо він зареєструвався як підприємець за місяць-два до початку процедури банкрутства, не вів господарської діяльності, і до того ж в останні тижні або місяці продавав / дарував своє майно родичам і знайомим, намагаючись врятувати його від примусового продажу для розрахунків по боргах;

  • псування кредитної історії. Навіть якщо у позичальника таки вийде успішно збанкрутувати, ображений банк постарається по максимуму зіпсувати боржникові життя, передавши свої підозри у фіктивному банкрутстві в кредитні бюро, які вже сьогодні активно збирають досьє на позичальників. В такому випадку позичальникові в найближчі три-п'ять років не бачити кредитів не тільки в "своєму", але і в багатьох інших банках.

ЗАКОННЕ ЧТИВО

  • Затіяти банкрутство фізособи-підприємця або "простого" позичальника через реєстрацію його як СПД, дозволяють:

  • ст. 1, 7, 22-34, 47-49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook , Twitter , Telegram , Instagram

Ви зараз переглядаєте новина "Як стати банкрутом і не платити кредит". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Одарюк Антон

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.