Реклама
Реклама
Реклама

Площа під банкомати виросла в ціні

Ціни на оренду площ в розважальних комплексах з початку року впали в середньому на 30%. Але банки, які встановлюють в торгових мережах банкомати, відзначають, що за оренду площі під ці апарати зараз стали брати в півтора рази більше Ціни на оренду площ в розважальних комплексах з початку року впали в середньому на 30%

Банкомат. Фото: РИА Новости

Ціни на оренду площ в розважальних комплексах з початку року впали в середньому на 30%. Але банки, які встановлюють в торгових мережах банкомати, відзначають, що за оренду площі під ці апарати орендодавці зараз беруть в півтора рази більше, ніж було до кризи. Не кращим чином позначилися на вартості оренди і скачки курсів долара і євро.

Самі банки говорять про подорожчання оренди під банкомати з приходом кризи. «Не дивлячись на кризу, оренда зростає навіть в тих торгових центрах, де ціни завжди були помірними, - розповіли BFM.ru в прес-службі ВТБ24, описуючи практику оренди місця під свої банкомати. - Якщо в докризовий період щомісячна плата становила 8-12 тисяч рублів, то зараз у всіх торгових центрах вона приблизно однакова і дорівнює 12-15 тисяч рублів, причому практично завжди під час переукладання договору орендодавець намагається підняти вартість оренди ».

Аналогічні цифри називає і представник іншого банку. «Якщо говорити про торгові центри, то вартість оренди місця для банкомату там коливається від 300 до 550 євро на місяць в залежності від торгового комплексу. Таким чином, з ростом курсу євро вартість оренди, яку банк платить в рублях, також підвищилася », - розповів BFM.ru заступник начальника департаменту роздрібних технологій« Російського банку розвитку »Андрій Фролов.

Втім, деякі банки говорять про зворотну тенденцію. Джерело в одному з великих банків, що побажав залишитися невідомим, повідомив BFM.ru, що в цілому по ринку спостерігається зниження орендних ставок під банкомати на 15%, але в різних сегментах ринку ситуація різна. Якщо говорити про вуличні апаратах, то дійсно відбулося невелике зниження цін на оренду. Що стосується банкоматів, встановлених на підприємствах, то деякі навіть підняли ставки. Для зарплатних банкоматів вартість оренди практично не змінилася.

У той же час самі орендодавці стверджують, що знижують орендні ставки. Так, представник роздрібної компанії Х5 Retail Group розповів BFM.ru, що в середньому вартість оренди площ в торгових центрах, де представлена ​​компанія, знизилася на 10%.

У торговельній компанії «МЕТРО Кеш енд Кері», що входить в холдинг МЕТRО Group, підтвердили, що оренду для «зарплатних» банкоматів не піднімали. «У наших магазинах розташовуються два типи банкоматів: тих організацій, в яких відкриті зарплатні рахунки для наших співробітників і сторонніх банків. Що стосується «зарплатних» банкоматів, то їх розміщення підпадає під спеціальні пільгові умови, які не змінилися в зв'язку з кризою », - підтвердила керівник відділу урядових і зовнішніх зв'язків« МЕТРО Кеш енд Кері »Оксана Токарева. - Якщо говорити про банкоматах сторонніх банків, то по всій Росії як умови, так і вартість оренди сильно відрізняються один від одного в залежності від кожного регіону. Проте, ці орендні ставки в зв'язку з кризою не зазнали змін ».

«Ситуація з банкоматами, встановленими в торгових центрах, неоднозначна - все залежить від самого комплексу, - розповів неназваний експерт з банку. - Наприклад, великі центри, особливо ті, які розташовані в «вдалих» місцях і користуються популярністю, не поспішають знижувати орендні ставки. Але в цілому все як і раніше залежить від домовленостей між банком і орендодавцем: можливі ситуації, коли дрібні мережі доплачують банку за те, щоб він встановив банкомат в певному місці. Самі банки з приходом кризи намагаються оптимізувати свою мережу банкоматів, переміщаючи їх в місця з більшою прохідністю ».

Опитані банкіри відзначають, що витрати на банкомати, наприклад, на зв'язок і інкасацію, не змінилися і залишилися на докризовому рівні. У той же час банки говорять про збільшення ціни апарату. Вона починається від 15-16 тисяч доларів, в залежності від функціоналу, а зі зміною курсу валюти

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?