Реклама
Реклама
Реклама

«Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...»

  1. «Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...» 2.05.2017 Щоб не...
  2. «Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...»

«Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...»

2.05.2017

Щоб не відключили: карта від Набіулліної скоро стане обов'язковою для роздрібного бізнесу і бюджетників, але за кордон з нею поки ніяк

Карта «Мир» стане обов'язковою для бюджетників - такий закон в Свято Весни і Праці підписав Володимир Путін. Це половина всіх працівників в Росії. «БІЗНЕС Online» згадує історію появи національної платіжної системи, у витоків якої, складися все вдаліше, міг виявитися і «АК БАРС». А експерти називають головну проблему: як за рік роздати росіянам десятки мільйонів одиниць «пластика», адже поки «Мир» - це лише 2% від чверті мільярда карт на руках росіян.

Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото:   kremlin Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото: kremlin.ru

«МИР» СТАВ ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПРОТЕСТИ ФАС І ОЩАДБАНКУ

У Свято Весни і Праці президент РФ Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир». згідно документу , Вже з 1 липня 2017 року банки зобов'язані видавати національну платіжну карту всіх претендують на державні виплати. З цієї ж дати банки повинні забезпечити прийом карт в своїх банкоматах і терміналах. З 1 липня 2018 року на карту «Мир» переведуть всіх працівників бюджетної сфери (держслужбовці, працівники держустанов, одержувачі соціальних виплат). А пенсіонери, які вже мають карти інших платіжних систем, зможуть змінити їх на карти «Мир» після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Найцікавіше чекає тих, хто не турбувався відкриттям свого «Миру». Якщо після 1 липня 2018 року до рахунку бюджетників не буде прив'язана ця карта, то банк буде враховувати ці гроші як «кошти нез'ясованого призначення». Банк, звичайно, запропонує клієнтові або відкрити новий рахунок з «Миром», або отримати гроші готівкою, або відкрити рахунок без карти, але, якщо клієнт не з'явиться 10 днів, банк поверне гроші платнику, пишуть сьогодні «Ведомости» .

Бізнес, який має справу з населенням, з 1 жовтня зобов'язаний встановити термінали, що приймають карти «Мир» - в разі, якщо річний оборот перевищить 40 млн. Рублів. Закон звільняє від цього лише тих підприємців, чиї торгові точки не забезпечені навіть стільниковим зв'язком або колективним інтернетом. Поправки, підписані Путіним, зберігають колишній порядок отримання податкових відрахувань і взагалі всіх нерегулярних виплат з боку держави. Втім, уряд за погодженням з ЦБ може встановити свій перелік виплат, гроші за якими повинні обов'язково йти через карти «Мир». Крім того, документ закріплює розмір комісії, пов'язаної з прийомом карти «Світ» на рівні аналогічних карткових продуктів.

Відзначимо, що раніше проти обов'язковості «Мир» для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф. При підготовці закону в Держдумі він зауважив, що будь-яка обязаловка небезпечна для якості послуг. Крім того, до цієї думки схилялися і в інших великих банках - по даними ЗМІ , До листа в ЦБ проти «мірізаціі» приєдналися в Альфа-Банку, банку «Відкриття», Промсвязьбанк та інших, хоча офіційно банкіри це заперечували. Крім цього, у федеральній антимонопольній службі визнали це утиском прав громадян, а в цілому переклад соціальних виплат на ці карти, на думку ФАС, погано позначиться на конкуренції в банківській сфері. Але ці протести були проігноровані.

Вчора ж в ФАС в ході круглого столу запропонували відстрочити переведення бюджетників на карту «Мир». «Поточна версія законопроекту викликає певні питання і, як нам здається, вимагає обговорення: чи готові будуть підприємці, в тому числі малі підприємці, в такий короткий термін забезпечити саме прийом карток в принципі. Тому що таких підприємців, за наявною у нас інформацією, досить багато », - цитує «Інтерфакс» заступник начальника управління контролю фінансових ринків ФАС Лілію Бєляєву.

Раніше проти обов'язковості «Миру»   для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online» Раніше проти обов'язковості «Миру»
для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online»

З 254 МЛН. КАРТ НА «МИР» ДОВОДИТЬСЯ 5 МЛН. ШТУК

Зараз в країні випущено всього 5 млн. Карт «Мир». Нагадаємо, що її оператором виступає АТ «НСПК» - національна платіжна система платіжних карт, контрольована Центробанком.

карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків). У їх числі є і татарстанські: наприклад, «АК БАРС» Банк, «Аверс», Автоградбанк, Банк Казані і інші. У прес-центрі Ощадбанку РТ «БІЗНЕС Online» повідомили, що банк обслуговує 42% бюджетників і пенсіонерів в Татарстані. Процес перекладу для бюджетників, в тому числі і військовослужбовців, планується завершити до 1 липня 2018 року. А пенсіонери зможуть обміняти діючі карти після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року, говориться в повідомленні. «Світ» вже приймається в 95% терміналів і банкоматів з функцією зняття готівки по всій країні, карта обслуговується в 181 банку. А восени оператор обіцяє запуск програми лояльності за принципом cashback.

Для порівняння - всього в Росії, по статистикою ЦБ, емітовано понад 254 млн. Пластикових карт різних систем, лідерами ринку є Visa і MasterCard. В основному це дебетові карти - кредитних видано трохи більше 30 тис. Штук. За рік видано 11 млн. Нових карт. 63% росіян, за офіційними даними, використовують карти для отримання зарплати і пенсій. Так що одному тільки Ощадбанку належить випустити близько 40 млн. Карт «Мир», щоб закрити потреби своїх клієнтів-бюджетників і пенсіонерів.

Поки однією з проблем карти залишається її обслуговування за кордоном. Як вважає депутат Держдуми, президент асоціації регіональних банків Росії Анатолій Аксаков, проблеми з цим все-таки немає. «Якщо ви хочете, щоб вашу карту брали за кордоном, то треба, щоб вона мала додатковий додаток. Є угода між картою «Мир» і MasterCard, JCB, UnionPay - міжнародними платіжними системами. Це дозволяє використовувати карту в Росії як «Мир», а за кордоном - як карту міжнародної системи. І ніяких проблем не буде », - запевняє він. Однак «Мир» буде вибудовувати і пряму систему розрахунків - там, де є великий потік російських туристів. У квітні, наприклад, відповідні переговори проходили в Таїланді. І все ж брати з собою «Мир» за кордон, незважаючи на настільки космополітичне назву, експерти поки не радять.

«КАРТИ ВСІЄЇ РУСИ»: ВІД UNION І «ЗОЛОТИЙ КОРОНИ» ДО провальним ПРОЕКТУ Греф

Нагадаємо, що карта «Мир» - це «наша відповідь Чемберлену». Система національної платіжної карти з'явилася в 2014 році на тлі різкого загострення відносин з країнами Заходу - після входження Криму до складу Росії. Тоді, після введення санкцій з боку США, були заблоковані картки Visa і MasterCard, емітовані банками «Росія» і СМП-банк, а також пов'язаних з ним і Собінбанк, і ІнвестКапіталБанк. Це продемонструвало вразливість російської банківської системи - і вольовим рішенням був прийнятий відповідний закон. Взагалі ж перші спроби створити єдину національну платіжну систему робилися ще в 90-х роках. У 1992 році з'явилася система міжбанківських розрахунків STB Card, а через рік - Union Card: до 1999 року вона об'єднувала понад 450 банків. Свою систему в 1993 році створив Сбербанк - до 2000 року в ній зверталося 3 млн. «Сберкарт». У Новосибірську була створена система «Золота корона» - в 2014 році вона об'єднувала 8 млн. Карт.

Банки не раз і не два зверталися в ЦБ з пропозиціями створити єдину систему, але в 90-ті здавалося простіше використовувати існуючі іноземні системи. До того ж було незрозуміло, хто буде фінансувати створення НСПК і хто, власне, буде знімати вершки з цього ринку. Поки вони тягнули ковдру на себе, ринок фактично завоювали Visa і MasterCard. Але перший дзвіночок сумнівів в їх надійності пролунав в 1998 році, коли вони в кризу відключили обслуговування російських карт в міжнародній мережі терміналів і банкоматів.

У 2009 році почалася епопея з універсальної електронної карти. Тоді президент Дмитро Медведєв заявив, що потрібно створити універсальний ключ для доступу громадянина до послуг держорганів. Ну і заодно - електронного гаманця, медичного полісу, пенсійному страхуванню та інших радощів життя. Ідею підхопив Сбербанк: його голова Греф запропонував зробити проект приватно-державним, і тоді серед засновників виявився «АК БАРС» Банк. Карти повинні були роздати всім до 2012 року. Але проект забуксував: бюджет не дав під нього грошей, переклавши все на банки-засновники. «Повстали» і віруючі, охрестивши карту «чіпом Звіра» - і в лютому архієрейський собор РПЦ виступив проти безальтернативного і примусового використання електронної ідентифікації особи. Отримання карти стало справою добровільною, а проект - збитковим. Коли в 2014 році іноземні платіжні системи перестали обслуговувати карти ряду російських банків, у УЕК був шанс стати «картою всієї Русі». Але глава ЦБ Ельвіра Набіулліна воліла почати новий проект - з нуля. Так «АК БАРС» втратив на цьому проекті сотні мільйонів рублів.

Греф ж реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську. Як він заявив на відкритті проекту, завдання - перевести в безготівкову сферу 90% грошового обороту після того, як карту отримають 72,5% населення. Але база цього проекту іноземна: «Карта жителя РТ», яку випускають Ощадбанк і «АК БАРС», емітується на платформі MasterCard. Для порівняння - в Башкирії «Карта жителя» буде випускатися вже на базі МИРа. У прес-службі Ощадбанку підкреслили самостійність проекту. Головна його перевага - швидкий і зручний доступ до соціальних, медичних, транспортних сервісів, а також оплата покупок. «Саме розширений функціонал карти (крім банківського обслуговування) надає особливу цінність карті», - зауважили в прес-службі татарстанського офісу «Ощад».

Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online» Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online»

«ЗАВЖДИ, КОЛИ ПОРУШУЮТЬСЯ ЗАКОНИ КОНКУРЕНЦІЇ, ЦЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО»

За коментарями «БІЗНЕС Online» звернувся до експертів.

Анатолій Аксаков - голова комітету Держдуми з фінансового ринку, президент Асоціації регіональних банків Росії:

- На мій погляд, система «Мир» потрібна, це питання національної безпеки і питання можливості розрахунків, платежів громадян Росії бюджетної сфери. На небюджетну сферу держава не має права якось впливати. Ми вже мали прецеденти з тиском держдепу, коли Visa і MasterCard фактично припинили обслуговування клієнтів, причому зробили це незаконно.

Що стосується конкуренції, то це поява ще одного сильного і високотехнологічного гравця на російському ринку. Це повинна бути розвинена система, що відповідає найсучаснішим вимогам з точки зору технологічності, якості обслуговування. У нас з'явиться своя система, яка буде конкурувати з Visa, MasterCard і іншими міжнародними платіжними системами. Я думаю, що мінусів немає, просто з переходом для кого-то це буде незручністю на перших порах. З 1 липня поточного року до 1 липня наступного року всі бюджетники повинні будуть перейти на використання цієї карти, якщо вони отримують зарплату, або інші платежі з бюджету на свої рахунки - тільки в цьому проблема. А все інше, на мій погляд, буде давати тільки плюс.

Павло Медведєв - фінансовий омбудсмен:

- Я дуже сподіваюся, що складнощів не виникне. Хоча ситуація тривожна, така радянська ситуація, коли «щастя» нав'язується ... Завжди, коли порушуються закони конкуренції, виникає великий ризик. Карти-то випускаються різними банками, і банки можуть ті чи інші умови поставити. І я дуже сподіваюся, що, оскільки карти вводяться з політичних міркувань, ніякого підступу в зв'язку з їх випуском не буде.

Кілька років тому була така грандіозна програма виконана - кожному громадянину було дано право отримувати гроші на той рахунок, який йому подобається, але ж раніше такого не було, вирішувало підприємство, куди переводити гроші, якщо не в касі отримував. Ось таку свободу людині дали, і це вважалося великим досягненням. Краще, коли діє конкуренція, коли, якщо вам щось не сподобалося, ви сказали своєму банку: «Вибачте, я піду в сусідній, мені картка ваша не подобається, я піду і отримаю іншу».

Думаю, що карт вже випущено рази в два більше, ніж чисельність населення країни. Інша справа, що вони не всі діючі на даний момент. Карти стали реальним інструментом в руках громадян, причому не обов'язково багатих, а найпростіших. Але найпростіші знімають гроші з карти і розплачуються в магазині готівкою, а більш просунуті люди використовують карти, щоб платити в магазині і в інтернеті.

Віктор Достов - голова ради директорів асоціації «Електронні гроші та грошові перекази»:

- З картою «Мир» є тільки одна, скажімо так, проблема - потрібно роздати мільйони карт. Це певна логістична завдання - роздати карти, поміняти договори на виплати. Це така праця, який перекладається на банки. У банків інших варіантів немає, тому що це закон, а від нього нікуди не дітися. Ще один крок - забезпечити прийом карт «Мир» у всіх банкоматах і торговельних точках. Але це вже робиться, це теж технічний період перепрошивки терміналів. З точки зору ринку пластикових карт зрозуміло, що це відтягне шматок від Visa і MasterCard.

За закордонному використання докладають чималих зусиль, щоб карти «Мир» могли прийматися у всіх точках і банкоматах, де приймаються Visa, MasterCard або China UnionPay. Коли цей процес буде більш-менш завершений, то прийняті карт «Мир» буде приблизно дорівнює прийняті карт міжнародних платіжних систем. Навряд чи це швидкий процес. Але якщо буде велика аудиторія, якщо буде економічно виправдано, то і це питання буде вирішено. Хоча були прецеденти локальних карт у Франції або Німеччині, які не приймаються міжнародними платіжними системами. Чи стане карта «Мир» міжнародною платіжною системою, сказати неможливо, тому що це залежить від того, скільки в проект буде вкладено грошей, політичної волі і ресурсів. Зробити можна все, але наскільки акціонери НСПК будуть готові інвестувати в це кошти, я не можу сказати, це не моє рішення.

Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости» Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости»

ПЕРЕВАГИ КАРТ «МИР» БУДУТЬ ВИДНО у разі посилення санкцій

Наталя Мільчакова - заступник директора аналітичного департаменту «Альпарі»:

- За даними, наведеним в ЗМІ з посиланням на аналітику ЦБ, обсяг ринку кредитних карт в РФ в грошовому вираженні в 2016 році знизився до 999 мільярдів рублів. Сьогодні ринок пластикових карт ділять між собою в основному Visa і MasterCard, а частка платіжних карт «Мир» становить менше 3 відсотків. Забезпечити всіх бюджетників картами «Мир» реально, якщо до емісії даних карт оперативно підключаться найбільші російські банки - Ощадбанк і ВТБ. Але поки банки досить обережні у видачі карт «Мир», так як істотних переваг у російської платіжної системи перед міжнародними немає. Є суттєва перевага в області економічної безпеки, тобто національна платіжна система захищена від санкцій. Але коли настане цей ризик, передбачити не менш складно, ніж передбачити виникнення турбулентності в ясному небі при відмінній погоді. Тому, на наш погляд, держава надто поспішає в перекладі всіх бюджетників на карту даної системи.

Складнощі можуть виникнути з тим, що до 1 жовтня невеликим магазинам, особливо в маленьких містах, буде складно відновити термінали для цілей розрахунку картами нової платіжної системи. Те ж можна буде сказати про невеликі інтернет-магазинах. Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися? Крім того, важливим перешкодою є психологія громадян, яким важко відразу змінити свої звички. Вважаємо, що в найближчі два-три роки бюджетники, яким почнуть виплати по карті «Мир», паралельно все одно будуть користуватися картами інших платіжних систем, до яких звикли. Але це дозволить пожвавити ринок пластикових карт.

Ми Вважаємо, что Частка карт «Мир» на Сайти Вся через один-два роки зроста в кілька разів, карти Visa і MasterCard вдасть немного потісніті. Альо Повністю вітісніті їх НЕ Вийди, тому что міжнародні Платіжні системи и їх продукти Вже давно прижилися в России, люди знають їх конкурентні Переваги, до них звіклі. Про те, що карти «Мир» займуть лідируюче положення на ринку, можна буде говорити тільки в дуже довгостроковій перспективі, і то для настання такої події має відбутися щось серйозне - посилення санкцій або догляд за якихось причин міжнародних платіжних систем з Росії .

Олександр Пронягін - віце-президент ТОВ КБЕР «Банк Казані»:

- Випуск картки «Мир» дуже швидко набирає обертів. Проект «Світ» стартував в короткі терміни, і велика ймовірність того, що вони будуть дотримані. Як і будь-яке нововведення, масова емісія «Миру» може в окремих випадках викликати негативну реакцію, хоча, на нашу думку, перехід повинен пройти максимально безболісно і комфортно, а власники згодом оцінять перевага цієї карти. Експертне і банківське співтовариство бачить потенціал розвитку нової платіжної системи. Велика ймовірність того, що карта «Мир» знайде широку популярність в країні. Якщо говорити в цілому про ринок банківських карт в країні, то бурхливими темпами емісія карт почала зростати в кінці 2011 року, а в 2016-м і зараз динаміка досить рівна.

Богдан Зварич - аналітик групи компаній «Фінам»:

- Поки кількість випущених карт «Мир», на мій погляд, трохи, як і обсяги операцій по ним. Однак, з огляду на ініціативи про переведення бюджетних зарплатних проектів на цю систему, цілком можливо, що вже найближчим часом зростання кількості виданих карт прискориться, але це призведе до необхідності термінового випуску великої кількості карт, що створює серйозну проблему для банків. З одного боку, вони отримують пікове навантаження з видачі карт, так як необхідний великий обсяг. З іншого - дані карти повинні замістити вже випущені карти інших платіжних систем. Обидва ці чинники є негативними для банків, і вони роблять спроби відкласти або розтягнути час введення даного правила на більш тривалий термін.

Що ж стосується вигоди для банків, то з появою продуктів «Класична карта привілей» і «Класична карта привілей плюс» банки будуть більш охоче видавати картки «Мир». Обидві карти для банків будуть вигідніше за рахунок більш високої міжбанківської комісії, в результаті чого банки-емітенти будуть отримувати більший обсяг коштів при розрахунках даною карткою в точках, що обслуговуються іншими банками.

При цьому ми очікуємо подальшого розвитку даної платіжної системи і збільшення її частки на ринку. Цьому сприятимуть як ініціативи по переводу бюджетників на дані карти, так і зміна тарифів. Варто зазначити, що ініціативи на рівні цієї, безумовно, дають певні переваги для карт «Мир». Однак при цьому треба враховувати і той факт, що це нова система, якої ще далеко до розвитку на рівні Visa і MasterCard. В результаті дана ініціатива буде сприяти її розвитку, однак для більш істотних результатів «Миру треба виходити на міжнародну арену - прийняття карт за кордоном може сприяти зростанню попиту на ці карти.

«Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...»

2.05.2017

Щоб не відключили: карта від Набіулліної скоро стане обов'язковою для роздрібного бізнесу і бюджетників, але за кордон з нею поки ніяк

Карта «Мир» стане обов'язковою для бюджетників - такий закон в Свято Весни і Праці підписав Володимир Путін. Це половина всіх працівників в Росії. «БІЗНЕС Online» згадує історію появи національної платіжної системи, у витоків якої, складися все вдаліше, міг виявитися і «АК БАРС». А експерти називають головну проблему: як за рік роздати росіянам десятки мільйонів одиниць «пластика», адже поки «Мир» - це лише 2% від чверті мільярда карт на руках росіян.

Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото:   kremlin Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото: kremlin.ru

«МИР» СТАВ ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПРОТЕСТИ ФАС І ОЩАДБАНКУ

У Свято Весни і Праці президент РФ Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир». згідно документу , Вже з 1 липня 2017 року банки зобов'язані видавати національну платіжну карту всіх претендують на державні виплати. З цієї ж дати банки повинні забезпечити прийом карт в своїх банкоматах і терміналах. З 1 липня 2018 року на карту «Мир» переведуть всіх працівників бюджетної сфери (держслужбовці, працівники держустанов, одержувачі соціальних виплат). А пенсіонери, які вже мають карти інших платіжних систем, зможуть змінити їх на карти «Мир» після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Найцікавіше чекає тих, хто не турбувався відкриттям свого «Миру». Якщо після 1 липня 2018 року до рахунку бюджетників не буде прив'язана ця карта, то банк буде враховувати ці гроші як «кошти нез'ясованого призначення». Банк, звичайно, запропонує клієнтові або відкрити новий рахунок з «Миром», або отримати гроші готівкою, або відкрити рахунок без карти, але, якщо клієнт не з'явиться 10 днів, банк поверне гроші платнику, пишуть сьогодні «Ведомости» .

Бізнес, який має справу з населенням, з 1 жовтня зобов'язаний встановити термінали, що приймають карти «Мир» - в разі, якщо річний оборот перевищить 40 млн. Рублів. Закон звільняє від цього лише тих підприємців, чиї торгові точки не забезпечені навіть стільниковим зв'язком або колективним інтернетом. Поправки, підписані Путіним, зберігають колишній порядок отримання податкових відрахувань і взагалі всіх нерегулярних виплат з боку держави. Втім, уряд за погодженням з ЦБ може встановити свій перелік виплат, гроші за якими повинні обов'язково йти через карти «Мир». Крім того, документ закріплює розмір комісії, пов'язаної з прийомом карти «Світ» на рівні аналогічних карткових продуктів.

Відзначимо, що раніше проти обов'язковості «Мир» для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф. При підготовці закону в Держдумі він зауважив, що будь-яка обязаловка небезпечна для якості послуг. Крім того, до цієї думки схилялися і в інших великих банках - по даними ЗМІ , До листа в ЦБ проти «мірізаціі» приєдналися в Альфа-Банку, банку «Відкриття», Промсвязьбанк та інших, хоча офіційно банкіри це заперечували. Крім цього, у федеральній антимонопольній службі визнали це утиском прав громадян, а в цілому переклад соціальних виплат на ці карти, на думку ФАС, погано позначиться на конкуренції в банківській сфері. Але ці протести були проігноровані.

Вчора ж в ФАС в ході круглого столу запропонували відстрочити переведення бюджетників на карту «Мир». «Поточна версія законопроекту викликає певні питання і, як нам здається, вимагає обговорення: чи готові будуть підприємці, в тому числі малі підприємці, в такий короткий термін забезпечити саме прийом карток в принципі. Тому що таких підприємців, за наявною у нас інформацією, досить багато », - цитує «Інтерфакс» заступник начальника управління контролю фінансових ринків ФАС Лілію Бєляєву.

Раніше проти обов'язковості «Миру»   для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online» Раніше проти обов'язковості «Миру»
для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online»

З 254 МЛН. КАРТ НА «МИР» ДОВОДИТЬСЯ 5 МЛН. ШТУК

Зараз в країні випущено всього 5 млн. Карт «Мир». Нагадаємо, що її оператором виступає АТ «НСПК» - національна платіжна система платіжних карт, контрольована Центробанком.

карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків). У їх числі є і татарстанські: наприклад, «АК БАРС» Банк, «Аверс», Автоградбанк, Банк Казані і інші. У прес-центрі Ощадбанку РТ «БІЗНЕС Online» повідомили, що банк обслуговує 42% бюджетників і пенсіонерів в Татарстані. Процес перекладу для бюджетників, в тому числі і військовослужбовців, планується завершити до 1 липня 2018 року. А пенсіонери зможуть обміняти діючі карти після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року, говориться в повідомленні. «Світ» вже приймається в 95% терміналів і банкоматів з функцією зняття готівки по всій країні, карта обслуговується в 181 банку. А восени оператор обіцяє запуск програми лояльності за принципом cashback.

Для порівняння - всього в Росії, по статистикою ЦБ, емітовано понад 254 млн. Пластикових карт різних систем, лідерами ринку є Visa і MasterCard. В основному це дебетові карти - кредитних видано трохи більше 30 тис. Штук. За рік видано 11 млн. Нових карт. 63% росіян, за офіційними даними, використовують карти для отримання зарплати і пенсій. Так що одному тільки Ощадбанку належить випустити близько 40 млн. Карт «Мир», щоб закрити потреби своїх клієнтів-бюджетників і пенсіонерів.

Поки однією з проблем карти залишається її обслуговування за кордоном. Як вважає депутат Держдуми, президент асоціації регіональних банків Росії Анатолій Аксаков, проблеми з цим все-таки немає. «Якщо ви хочете, щоб вашу карту брали за кордоном, то треба, щоб вона мала додатковий додаток. Є угода між картою «Мир» і MasterCard, JCB, UnionPay - міжнародними платіжними системами. Це дозволяє використовувати карту в Росії як «Мир», а за кордоном - як карту міжнародної системи. І ніяких проблем не буде », - запевняє він. Однак «Мир» буде вибудовувати і пряму систему розрахунків - там, де є великий потік російських туристів. У квітні, наприклад, відповідні переговори проходили в Таїланді. І все ж брати з собою «Мир» за кордон, незважаючи на настільки космополітичне назву, експерти поки не радять.

«КАРТИ ВСІЄЇ РУСИ»: ВІД UNION І «ЗОЛОТИЙ КОРОНИ» ДО провальним ПРОЕКТУ Греф

Нагадаємо, що карта «Мир» - це «наша відповідь Чемберлену». Система національної платіжної карти з'явилася в 2014 році на тлі різкого загострення відносин з країнами Заходу - після входження Криму до складу Росії. Тоді, після введення санкцій з боку США, були заблоковані картки Visa і MasterCard, емітовані банками «Росія» і СМП-банк, а також пов'язаних з ним і Собінбанк, і ІнвестКапіталБанк. Це продемонструвало вразливість російської банківської системи - і вольовим рішенням був прийнятий відповідний закон. Взагалі ж перші спроби створити єдину національну платіжну систему робилися ще в 90-х роках. У 1992 році з'явилася система міжбанківських розрахунків STB Card, а через рік - Union Card: до 1999 року вона об'єднувала понад 450 банків. Свою систему в 1993 році створив Сбербанк - до 2000 року в ній зверталося 3 млн. «Сберкарт». У Новосибірську була створена система «Золота корона» - в 2014 році вона об'єднувала 8 млн. Карт.

Банки не раз і не два зверталися в ЦБ з пропозиціями створити єдину систему, але в 90-ті здавалося простіше використовувати існуючі іноземні системи. До того ж було незрозуміло, хто буде фінансувати створення НСПК і хто, власне, буде знімати вершки з цього ринку. Поки вони тягнули ковдру на себе, ринок фактично завоювали Visa і MasterCard. Але перший дзвіночок сумнівів в їх надійності пролунав в 1998 році, коли вони в кризу відключили обслуговування російських карт в міжнародній мережі терміналів і банкоматів.

У 2009 році почалася епопея з універсальної електронної карти. Тоді президент Дмитро Медведєв заявив, що потрібно створити універсальний ключ для доступу громадянина до послуг держорганів. Ну і заодно - електронного гаманця, медичного полісу, пенсійному страхуванню та інших радощів життя. Ідею підхопив Сбербанк: його голова Греф запропонував зробити проект приватно-державним, і тоді серед засновників виявився «АК БАРС» Банк. Карти повинні були роздати всім до 2012 року. Але проект забуксував: бюджет не дав під нього грошей, переклавши все на банки-засновники. «Повстали» і віруючі, охрестивши карту «чіпом Звіра» - і в лютому архієрейський собор РПЦ виступив проти безальтернативного і примусового використання електронної ідентифікації особи. Отримання карти стало справою добровільною, а проект - збитковим. Коли в 2014 році іноземні платіжні системи перестали обслуговувати карти ряду російських банків, у УЕК був шанс стати «картою всієї Русі». Але глава ЦБ Ельвіра Набіулліна воліла почати новий проект - з нуля. Так «АК БАРС» втратив на цьому проекті сотні мільйонів рублів.

Греф ж реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську. Як він заявив на відкритті проекту, завдання - перевести в безготівкову сферу 90% грошового обороту після того, як карту отримають 72,5% населення. Але база цього проекту іноземна: «Карта жителя РТ», яку випускають Ощадбанк і «АК БАРС», емітується на платформі MasterCard. Для порівняння - в Башкирії «Карта жителя» буде випускатися вже на базі МИРа. У прес-службі Ощадбанку підкреслили самостійність проекту. Головна його перевага - швидкий і зручний доступ до соціальних, медичних, транспортних сервісів, а також оплата покупок. «Саме розширений функціонал карти (крім банківського обслуговування) надає особливу цінність карті», - зауважили в прес-службі татарстанського офісу «Ощад».

Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online» Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online»

«ЗАВЖДИ, КОЛИ ПОРУШУЮТЬСЯ ЗАКОНИ КОНКУРЕНЦІЇ, ЦЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО»

За коментарями «БІЗНЕС Online» звернувся до експертів.

Анатолій Аксаков - голова комітету Держдуми з фінансового ринку, президент Асоціації регіональних банків Росії:

- На мій погляд, система «Мир» потрібна, це питання національної безпеки і питання можливості розрахунків, платежів громадян Росії бюджетної сфери. На небюджетну сферу держава не має права якось впливати. Ми вже мали прецеденти з тиском держдепу, коли Visa і MasterCard фактично припинили обслуговування клієнтів, причому зробили це незаконно.

Що стосується конкуренції, то це поява ще одного сильного і високотехнологічного гравця на російському ринку. Це повинна бути розвинена система, що відповідає найсучаснішим вимогам з точки зору технологічності, якості обслуговування. У нас з'явиться своя система, яка буде конкурувати з Visa, MasterCard і іншими міжнародними платіжними системами. Я думаю, що мінусів немає, просто з переходом для кого-то це буде незручністю на перших порах. З 1 липня поточного року до 1 липня наступного року всі бюджетники повинні будуть перейти на використання цієї карти, якщо вони отримують зарплату, або інші платежі з бюджету на свої рахунки - тільки в цьому проблема. А все інше, на мій погляд, буде давати тільки плюс.

Павло Медведєв - фінансовий омбудсмен:

- Я дуже сподіваюся, що складнощів не виникне. Хоча ситуація тривожна, така радянська ситуація, коли «щастя» нав'язується ... Завжди, коли порушуються закони конкуренції, виникає великий ризик. Карти-то випускаються різними банками, і банки можуть ті чи інші умови поставити. І я дуже сподіваюся, що, оскільки карти вводяться з політичних міркувань, ніякого підступу в зв'язку з їх випуском не буде.

Кілька років тому була така грандіозна програма виконана - кожному громадянину було дано право отримувати гроші на той рахунок, який йому подобається, але ж раніше такого не було, вирішувало підприємство, куди переводити гроші, якщо не в касі отримував. Ось таку свободу людині дали, і це вважалося великим досягненням. Краще, коли діє конкуренція, коли, якщо вам щось не сподобалося, ви сказали своєму банку: «Вибачте, я піду в сусідній, мені картка ваша не подобається, я піду і отримаю іншу».

Думаю, що карт вже випущено рази в два більше, ніж чисельність населення країни. Інша справа, що вони не всі діючі на даний момент. Карти стали реальним інструментом в руках громадян, причому не обов'язково багатих, а найпростіших. Але найпростіші знімають гроші з карти і розплачуються в магазині готівкою, а більш просунуті люди використовують карти, щоб платити в магазині і в інтернеті.

Віктор Достов - голова ради директорів асоціації «Електронні гроші та грошові перекази»:

- З картою «Мир» є тільки одна, скажімо так, проблема - потрібно роздати мільйони карт. Це певна логістична завдання - роздати карти, поміняти договори на виплати. Це така праця, який перекладається на банки. У банків інших варіантів немає, тому що це закон, а від нього нікуди не дітися. Ще один крок - забезпечити прийом карт «Мир» у всіх банкоматах і торговельних точках. Але це вже робиться, це теж технічний період перепрошивки терміналів. З точки зору ринку пластикових карт зрозуміло, що це відтягне шматок від Visa і MasterCard.

За закордонному використання докладають чималих зусиль, щоб карти «Мир» могли прийматися у всіх точках і банкоматах, де приймаються Visa, MasterCard або China UnionPay. Коли цей процес буде більш-менш завершений, то прийняті карт «Мир» буде приблизно дорівнює прийняті карт міжнародних платіжних систем. Навряд чи це швидкий процес. Але якщо буде велика аудиторія, якщо буде економічно виправдано, то і це питання буде вирішено. Хоча були прецеденти локальних карт у Франції або Німеччині, які не приймаються міжнародними платіжними системами. Чи стане карта «Мир» міжнародною платіжною системою, сказати неможливо, тому що це залежить від того, скільки в проект буде вкладено грошей, політичної волі і ресурсів. Зробити можна все, але наскільки акціонери НСПК будуть готові інвестувати в це кошти, я не можу сказати, це не моє рішення.

Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости» Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости»

ПЕРЕВАГИ КАРТ «МИР» БУДУТЬ ВИДНО у разі посилення санкцій

Наталя Мільчакова - заступник директора аналітичного департаменту «Альпарі»:

- За даними, наведеним в ЗМІ з посиланням на аналітику ЦБ, обсяг ринку кредитних карт в РФ в грошовому вираженні в 2016 році знизився до 999 мільярдів рублів. Сьогодні ринок пластикових карт ділять між собою в основному Visa і MasterCard, а частка платіжних карт «Мир» становить менше 3 відсотків. Забезпечити всіх бюджетників картами «Мир» реально, якщо до емісії даних карт оперативно підключаться найбільші російські банки - Ощадбанк і ВТБ. Але поки банки досить обережні у видачі карт «Мир», так як істотних переваг у російської платіжної системи перед міжнародними немає. Є суттєва перевага в області економічної безпеки, тобто національна платіжна система захищена від санкцій. Але коли настане цей ризик, передбачити не менш складно, ніж передбачити виникнення турбулентності в ясному небі при відмінній погоді. Тому, на наш погляд, держава надто поспішає в перекладі всіх бюджетників на карту даної системи.

Складнощі можуть виникнути з тим, що до 1 жовтня невеликим магазинам, особливо в маленьких містах, буде складно відновити термінали для цілей розрахунку картами нової платіжної системи. Те ж можна буде сказати про невеликі інтернет-магазинах. Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися? Крім того, важливим перешкодою є психологія громадян, яким важко відразу змінити свої звички. Вважаємо, що в найближчі два-три роки бюджетники, яким почнуть виплати по карті «Мир», паралельно все одно будуть користуватися картами інших платіжних систем, до яких звикли. Але це дозволить пожвавити ринок пластикових карт.

Ми Вважаємо, что Частка карт «Мир» на Сайти Вся через один-два роки зроста в кілька разів, карти Visa і MasterCard вдасть немного потісніті. Альо Повністю вітісніті їх НЕ Вийди, тому что міжнародні Платіжні системи и їх продукти Вже давно прижилися в России, люди знають їх конкурентні Переваги, до них звіклі. Про те, що карти «Мир» займуть лідируюче положення на ринку, можна буде говорити тільки в дуже довгостроковій перспективі, і то для настання такої події має відбутися щось серйозне - посилення санкцій або догляд за якихось причин міжнародних платіжних систем з Росії .

Олександр Пронягін - віце-президент ТОВ КБЕР «Банк Казані»:

- Випуск картки «Мир» дуже швидко набирає обертів. Проект «Світ» стартував в короткі терміни, і велика ймовірність того, що вони будуть дотримані. Як і будь-яке нововведення, масова емісія «Миру» може в окремих випадках викликати негативну реакцію, хоча, на нашу думку, перехід повинен пройти максимально безболісно і комфортно, а власники згодом оцінять перевага цієї карти. Експертне і банківське співтовариство бачить потенціал розвитку нової платіжної системи. Велика ймовірність того, що карта «Мир» знайде широку популярність в країні. Якщо говорити в цілому про ринок банківських карт в країні, то бурхливими темпами емісія карт почала зростати в кінці 2011 року, а в 2016-м і зараз динаміка досить рівна.

Богдан Зварич - аналітик групи компаній «Фінам»:

- Поки кількість випущених карт «Мир», на мій погляд, трохи, як і обсяги операцій по ним. Однак, з огляду на ініціативи про переведення бюджетних зарплатних проектів на цю систему, цілком можливо, що вже найближчим часом зростання кількості виданих карт прискориться, але це призведе до необхідності термінового випуску великої кількості карт, що створює серйозну проблему для банків. З одного боку, вони отримують пікове навантаження з видачі карт, так як необхідний великий обсяг. З іншого - дані карти повинні замістити вже випущені карти інших платіжних систем. Обидва ці чинники є негативними для банків, і вони роблять спроби відкласти або розтягнути час введення даного правила на більш тривалий термін.

Що ж стосується вигоди для банків, то з появою продуктів «Класична карта привілей» і «Класична карта привілей плюс» банки будуть більш охоче видавати картки «Мир». Обидві карти для банків будуть вигідніше за рахунок більш високої міжбанківської комісії, в результаті чого банки-емітенти будуть отримувати більший обсяг коштів при розрахунках даною карткою в точках, що обслуговуються іншими банками.

При цьому ми очікуємо подальшого розвитку даної платіжної системи і збільшення її частки на ринку. Цьому сприятимуть як ініціативи по переводу бюджетників на дані карти, так і зміна тарифів. Варто зазначити, що ініціативи на рівні цієї, безумовно, дають певні переваги для карт «Мир». Однак при цьому треба враховувати і той факт, що це нова система, якої ще далеко до розвитку на рівні Visa і MasterCard. В результаті дана ініціатива буде сприяти її розвитку, однак для більш істотних результатів «Миру треба виходити на міжнародну арену - прийняття карт за кордоном може сприяти зростанню попиту на ці карти.

«Карта« Мир »- це така радянська ситуація, коли« щастя »нав'язується згори ...»

2.05.2017

Щоб не відключили: карта від Набіулліної скоро стане обов'язковою для роздрібного бізнесу і бюджетників, але за кордон з нею поки ніяк

Карта «Мир» стане обов'язковою для бюджетників - такий закон в Свято Весни і Праці підписав Володимир Путін. Це половина всіх працівників в Росії. «БІЗНЕС Online» згадує історію появи національної платіжної системи, у витоків якої, складися все вдаліше, міг виявитися і «АК БАРС». А експерти називають головну проблему: як за рік роздати росіянам десятки мільйонів одиниць «пластика», адже поки «Мир» - це лише 2% від чверті мільярда карт на руках росіян.

Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото:   kremlin Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир» Фото: kremlin.ru

«МИР» СТАВ ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПРОТЕСТИ ФАС І ОЩАДБАНКУ

У Свято Весни і Праці президент РФ Володимир Путін зробив черговий подарунок бюджетникам, розпорядившись поетапно перевести всі держвиплати на карту «Мир». згідно документу , Вже з 1 липня 2017 року банки зобов'язані видавати національну платіжну карту всіх претендують на державні виплати. З цієї ж дати банки повинні забезпечити прийом карт в своїх банкоматах і терміналах. З 1 липня 2018 року на карту «Мир» переведуть всіх працівників бюджетної сфери (держслужбовці, працівники держустанов, одержувачі соціальних виплат). А пенсіонери, які вже мають карти інших платіжних систем, зможуть змінити їх на карти «Мир» після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Найцікавіше чекає тих, хто не турбувався відкриттям свого «Миру». Якщо після 1 липня 2018 року до рахунку бюджетників не буде прив'язана ця карта, то банк буде враховувати ці гроші як «кошти нез'ясованого призначення». Банк, звичайно, запропонує клієнтові або відкрити новий рахунок з «Миром», або отримати гроші готівкою, або відкрити рахунок без карти, але, якщо клієнт не з'явиться 10 днів, банк поверне гроші платнику, пишуть сьогодні «Ведомости» .

Бізнес, який має справу з населенням, з 1 жовтня зобов'язаний встановити термінали, що приймають карти «Мир» - в разі, якщо річний оборот перевищить 40 млн. Рублів. Закон звільняє від цього лише тих підприємців, чиї торгові точки не забезпечені навіть стільниковим зв'язком або колективним інтернетом. Поправки, підписані Путіним, зберігають колишній порядок отримання податкових відрахувань і взагалі всіх нерегулярних виплат з боку держави. Втім, уряд за погодженням з ЦБ може встановити свій перелік виплат, гроші за якими повинні обов'язково йти через карти «Мир». Крім того, документ закріплює розмір комісії, пов'язаної з прийомом карти «Світ» на рівні аналогічних карткових продуктів.

Відзначимо, що раніше проти обов'язковості «Мир» для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф. При підготовці закону в Держдумі він зауважив, що будь-яка обязаловка небезпечна для якості послуг. Крім того, до цієї думки схилялися і в інших великих банках - по даними ЗМІ , До листа в ЦБ проти «мірізаціі» приєдналися в Альфа-Банку, банку «Відкриття», Промсвязьбанк та інших, хоча офіційно банкіри це заперечували. Крім цього, у федеральній антимонопольній службі визнали це утиском прав громадян, а в цілому переклад соціальних виплат на ці карти, на думку ФАС, погано позначиться на конкуренції в банківській сфері. Але ці протести були проігноровані.

Вчора ж в ФАС в ході круглого столу запропонували відстрочити переведення бюджетників на карту «Мир». «Поточна версія законопроекту викликає певні питання і, як нам здається, вимагає обговорення: чи готові будуть підприємці, в тому числі малі підприємці, в такий короткий термін забезпечити саме прийом карток в принципі. Тому що таких підприємців, за наявною у нас інформацією, досить багато », - цитує «Інтерфакс» заступник начальника управління контролю фінансових ринків ФАС Лілію Бєляєву.

Раніше проти обов'язковості «Миру»   для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online» Раніше проти обов'язковості «Миру»
для бюджетників висловлювався глава Ощадбанку Герман Греф Фото: «БІЗНЕС Online»

З 254 МЛН. КАРТ НА «МИР» ДОВОДИТЬСЯ 5 МЛН. ШТУК

Зараз в країні випущено всього 5 млн. Карт «Мир». Нагадаємо, що її оператором виступає АТ «НСПК» - національна платіжна система платіжних карт, контрольована Центробанком.

карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків). У їх числі є і татарстанські: наприклад, «АК БАРС» Банк, «Аверс», Автоградбанк, Банк Казані і інші. У прес-центрі Ощадбанку РТ «БІЗНЕС Online» повідомили, що банк обслуговує 42% бюджетників і пенсіонерів в Татарстані. Процес перекладу для бюджетників, в тому числі і військовослужбовців, планується завершити до 1 липня 2018 року. А пенсіонери зможуть обміняти діючі карти після закінчення терміну їх дії, але не пізніше 1 липня 2020 року, говориться в повідомленні. «Світ» вже приймається в 95% терміналів і банкоматів з функцією зняття готівки по всій країні, карта обслуговується в 181 банку. А восени оператор обіцяє запуск програми лояльності за принципом cashback.

Для порівняння - всього в Росії, по статистикою ЦБ, емітовано понад 254 млн. Пластикових карт різних систем, лідерами ринку є Visa і MasterCard. В основному це дебетові карти - кредитних видано трохи більше 30 тис. Штук. За рік видано 11 млн. Нових карт. 63% росіян, за офіційними даними, використовують карти для отримання зарплати і пенсій. Так що одному тільки Ощадбанку належить випустити близько 40 млн. Карт «Мир», щоб закрити потреби своїх клієнтів-бюджетників і пенсіонерів.

Поки однією з проблем карти залишається її обслуговування за кордоном. Як вважає депутат Держдуми, президент асоціації регіональних банків Росії Анатолій Аксаков, проблеми з цим все-таки немає. «Якщо ви хочете, щоб вашу карту брали за кордоном, то треба, щоб вона мала додатковий додаток. Є угода між картою «Мир» і MasterCard, JCB, UnionPay - міжнародними платіжними системами. Це дозволяє використовувати карту в Росії як «Мир», а за кордоном - як карту міжнародної системи. І ніяких проблем не буде », - запевняє він. Однак «Мир» буде вибудовувати і пряму систему розрахунків - там, де є великий потік російських туристів. У квітні, наприклад, відповідні переговори проходили в Таїланді. І все ж брати з собою «Мир» за кордон, незважаючи на настільки космополітичне назву, експерти поки не радять.

«КАРТИ ВСІЄЇ РУСИ»: ВІД UNION І «ЗОЛОТИЙ КОРОНИ» ДО провальним ПРОЕКТУ Греф

Нагадаємо, що карта «Мир» - це «наша відповідь Чемберлену». Система національної платіжної карти з'явилася в 2014 році на тлі різкого загострення відносин з країнами Заходу - після входження Криму до складу Росії. Тоді, після введення санкцій з боку США, були заблоковані картки Visa і MasterCard, емітовані банками «Росія» і СМП-банк, а також пов'язаних з ним і Собінбанк, і ІнвестКапіталБанк. Це продемонструвало вразливість російської банківської системи - і вольовим рішенням був прийнятий відповідний закон. Взагалі ж перші спроби створити єдину національну платіжну систему робилися ще в 90-х роках. У 1992 році з'явилася система міжбанківських розрахунків STB Card, а через рік - Union Card: до 1999 року вона об'єднувала понад 450 банків. Свою систему в 1993 році створив Сбербанк - до 2000 року в ній зверталося 3 млн. «Сберкарт». У Новосибірську була створена система «Золота корона» - в 2014 році вона об'єднувала 8 млн. Карт.

Банки не раз і не два зверталися в ЦБ з пропозиціями створити єдину систему, але в 90-ті здавалося простіше використовувати існуючі іноземні системи. До того ж було незрозуміло, хто буде фінансувати створення НСПК і хто, власне, буде знімати вершки з цього ринку. Поки вони тягнули ковдру на себе, ринок фактично завоювали Visa і MasterCard. Але перший дзвіночок сумнівів в їх надійності пролунав в 1998 році, коли вони в кризу відключили обслуговування російських карт в міжнародній мережі терміналів і банкоматів.

У 2009 році почалася епопея з універсальної електронної карти. Тоді президент Дмитро Медведєв заявив, що потрібно створити універсальний ключ для доступу громадянина до послуг держорганів. Ну і заодно - електронного гаманця, медичного полісу, пенсійному страхуванню та інших радощів життя. Ідею підхопив Сбербанк: його голова Греф запропонував зробити проект приватно-державним, і тоді серед засновників виявився «АК БАРС» Банк. Карти повинні були роздати всім до 2012 року. Але проект забуксував: бюджет не дав під нього грошей, переклавши все на банки-засновники. «Повстали» і віруючі, охрестивши карту «чіпом Звіра» - і в лютому архієрейський собор РПЦ виступив проти безальтернативного і примусового використання електронної ідентифікації особи. Отримання карти стало справою добровільною, а проект - збитковим. Коли в 2014 році іноземні платіжні системи перестали обслуговувати карти ряду російських банків, у УЕК був шанс стати «картою всієї Русі». Але глава ЦБ Ельвіра Набіулліна воліла почати новий проект - з нуля. Так «АК БАРС» втратив на цьому проекті сотні мільйонів рублів.

Греф ж реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську. Як він заявив на відкритті проекту, завдання - перевести в безготівкову сферу 90% грошового обороту після того, як карту отримають 72,5% населення. Але база цього проекту іноземна: «Карта жителя РТ», яку випускають Ощадбанк і «АК БАРС», емітується на платформі MasterCard. Для порівняння - в Башкирії «Карта жителя» буде випускатися вже на базі МИРа. У прес-службі Ощадбанку підкреслили самостійність проекту. Головна його перевага - швидкий і зручний доступ до соціальних, медичних, транспортних сервісів, а також оплата покупок. «Саме розширений функціонал карти (крім банківського обслуговування) надає особливу цінність карті», - зауважили в прес-службі татарстанського офісу «Ощад».

Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online» Греф реалізує ще один проект - «Карта жителя РТ», який в пілотному режимі обкатується в Зеленодольську Фото: «БІЗНЕС Online»

«ЗАВЖДИ, КОЛИ ПОРУШУЮТЬСЯ ЗАКОНИ КОНКУРЕНЦІЇ, ЦЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО»

За коментарями «БІЗНЕС Online» звернувся до експертів.

Анатолій Аксаков - голова комітету Держдуми з фінансового ринку, президент Асоціації регіональних банків Росії:

- На мій погляд, система «Мир» потрібна, це питання національної безпеки і питання можливості розрахунків, платежів громадян Росії бюджетної сфери. На небюджетну сферу держава не має права якось впливати. Ми вже мали прецеденти з тиском держдепу, коли Visa і MasterCard фактично припинили обслуговування клієнтів, причому зробили це незаконно.

Що стосується конкуренції, то це поява ще одного сильного і високотехнологічного гравця на російському ринку. Це повинна бути розвинена система, що відповідає найсучаснішим вимогам з точки зору технологічності, якості обслуговування. У нас з'явиться своя система, яка буде конкурувати з Visa, MasterCard і іншими міжнародними платіжними системами. Я думаю, що мінусів немає, просто з переходом для кого-то це буде незручністю на перших порах. З 1 липня поточного року до 1 липня наступного року всі бюджетники повинні будуть перейти на використання цієї карти, якщо вони отримують зарплату, або інші платежі з бюджету на свої рахунки - тільки в цьому проблема. А все інше, на мій погляд, буде давати тільки плюс.

Павло Медведєв - фінансовий омбудсмен:

- Я дуже сподіваюся, що складнощів не виникне. Хоча ситуація тривожна, така радянська ситуація, коли «щастя» нав'язується ... Завжди, коли порушуються закони конкуренції, виникає великий ризик. Карти-то випускаються різними банками, і банки можуть ті чи інші умови поставити. І я дуже сподіваюся, що, оскільки карти вводяться з політичних міркувань, ніякого підступу в зв'язку з їх випуском не буде.

Кілька років тому була така грандіозна програма виконана - кожному громадянину було дано право отримувати гроші на той рахунок, який йому подобається, але ж раніше такого не було, вирішувало підприємство, куди переводити гроші, якщо не в касі отримував. Ось таку свободу людині дали, і це вважалося великим досягненням. Краще, коли діє конкуренція, коли, якщо вам щось не сподобалося, ви сказали своєму банку: «Вибачте, я піду в сусідній, мені картка ваша не подобається, я піду і отримаю іншу».

Думаю, що карт вже випущено рази в два більше, ніж чисельність населення країни. Інша справа, що вони не всі діючі на даний момент. Карти стали реальним інструментом в руках громадян, причому не обов'язково багатих, а найпростіших. Але найпростіші знімають гроші з карти і розплачуються в магазині готівкою, а більш просунуті люди використовують карти, щоб платити в магазині і в інтернеті.

Віктор Достов - голова ради директорів асоціації «Електронні гроші та грошові перекази»:

- З картою «Мир» є тільки одна, скажімо так, проблема - потрібно роздати мільйони карт. Це певна логістична завдання - роздати карти, поміняти договори на виплати. Це така праця, який перекладається на банки. У банків інших варіантів немає, тому що це закон, а від нього нікуди не дітися. Ще один крок - забезпечити прийом карт «Мир» у всіх банкоматах і торговельних точках. Але це вже робиться, це теж технічний період перепрошивки терміналів. З точки зору ринку пластикових карт зрозуміло, що це відтягне шматок від Visa і MasterCard.

За закордонному використання докладають чималих зусиль, щоб карти «Мир» могли прийматися у всіх точках і банкоматах, де приймаються Visa, MasterCard або China UnionPay. Коли цей процес буде більш-менш завершений, то прийняті карт «Мир» буде приблизно дорівнює прийняті карт міжнародних платіжних систем. Навряд чи це швидкий процес. Але якщо буде велика аудиторія, якщо буде економічно виправдано, то і це питання буде вирішено. Хоча були прецеденти локальних карт у Франції або Німеччині, які не приймаються міжнародними платіжними системами. Чи стане карта «Мир» міжнародною платіжною системою, сказати неможливо, тому що це залежить від того, скільки в проект буде вкладено грошей, політичної волі і ресурсів. Зробити можна все, але наскільки акціонери НСПК будуть готові інвестувати в це кошти, я не можу сказати, це не моє рішення.

Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости» Карту випускають 75 банків (всього в країні їх зараз 623, а операції з картами ведуть 439 банків) Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости»

ПЕРЕВАГИ КАРТ «МИР» БУДУТЬ ВИДНО у разі посилення санкцій

Наталя Мільчакова - заступник директора аналітичного департаменту «Альпарі»:

- За даними, наведеним в ЗМІ з посиланням на аналітику ЦБ, обсяг ринку кредитних карт в РФ в грошовому вираженні в 2016 році знизився до 999 мільярдів рублів. Сьогодні ринок пластикових карт ділять між собою в основному Visa і MasterCard, а частка платіжних карт «Мир» становить менше 3 відсотків. Забезпечити всіх бюджетників картами «Мир» реально, якщо до емісії даних карт оперативно підключаться найбільші російські банки - Ощадбанк і ВТБ. Але поки банки досить обережні у видачі карт «Мир», так як істотних переваг у російської платіжної системи перед міжнародними немає. Є суттєва перевага в області економічної безпеки, тобто національна платіжна система захищена від санкцій. Але коли настане цей ризик, передбачити не менш складно, ніж передбачити виникнення турбулентності в ясному небі при відмінній погоді. Тому, на наш погляд, держава надто поспішає в перекладі всіх бюджетників на карту даної системи.

Складнощі можуть виникнути з тим, що до 1 жовтня невеликим магазинам, особливо в маленьких містах, буде складно відновити термінали для цілей розрахунку картами нової платіжної системи. Те ж можна буде сказати про невеликі інтернет-магазинах. Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися? Крім того, важливим перешкодою є психологія громадян, яким важко відразу змінити свої звички. Вважаємо, що в найближчі два-три роки бюджетники, яким почнуть виплати по карті «Мир», паралельно все одно будуть користуватися картами інших платіжних систем, до яких звикли. Але це дозволить пожвавити ринок пластикових карт.

Ми вважаємо, що частка карт «Мир» на ринку через один-два роки зросте в кілька разів, карти Visa і MasterCard вдасться трохи потіснити. Але повністю витіснити їх не вийде, тому що міжнародні платіжні системи і їх продукти вже давно прижилися в Росії, люди знають їх конкурентні переваги, до них звикли. Про те, що карти «Мир» займуть лідируюче положення на ринку, можна буде говорити тільки в дуже довгостроковій перспективі, і то для настання такої події має відбутися щось серйозне - посилення санкцій або догляд за якихось причин міжнародних платіжних систем з Росії .

Олександр Пронягін - віце-президент ТОВ КБЕР «Банк Казані»:

- Випуск картки «Мир» дуже швидко набирає обертів. Проект «Світ» стартував в короткі терміни, і велика ймовірність того, що вони будуть дотримані. Як і будь-яке нововведення, масова емісія «Миру» може в окремих випадках викликати негативну реакцію, хоча, на нашу думку, перехід повинен пройти максимально безболісно і комфортно, а власники згодом оцінять перевага цієї карти. Експертне і банківське співтовариство бачить потенціал розвитку нової платіжної системи. Велика ймовірність того, що карта «Мир» знайде широку популярність в країні. Якщо говорити в цілому про ринок банківських карт в країні, то бурхливими темпами емісія карт почала зростати в кінці 2011 року, а в 2016-м і зараз динаміка досить рівна.

Богдан Зварич - аналітик групи компаній «Фінам»:

- Поки кількість випущених карт «Мир», на мій погляд, трохи, як і обсяги операцій по ним. Однак, з огляду на ініціативи про переведення бюджетних зарплатних проектів на цю систему, цілком можливо, що вже найближчим часом зростання кількості виданих карт прискориться, але це призведе до необхідності термінового випуску великої кількості карт, що створює серйозну проблему для банків. З одного боку, вони отримують пікове навантаження з видачі карт, так як необхідний великий обсяг. З іншого - дані карти повинні замістити вже випущені карти інших платіжних систем. Обидва ці чинники є негативними для банків, і вони роблять спроби відкласти або розтягнути час введення даного правила на більш тривалий термін.

Що ж стосується вигоди для банків, то з появою продуктів «Класична карта привілей» і «Класична карта привілей плюс» банки будуть більш охоче видавати картки «Мир». Обидві карти для банків будуть вигідніше за рахунок більш високої міжбанківської комісії, в результаті чого банки-емітенти будуть отримувати більший обсяг коштів при розрахунках даною карткою в точках, що обслуговуються іншими банками.

При цьому ми очікуємо подальшого розвитку даної платіжної системи і збільшення її частки на ринку. Цьому сприятимуть як ініціативи по переводу бюджетників на дані карти, так і зміна тарифів. Варто зазначити, що ініціативи на рівні цієї, безумовно, дають певні переваги для карт «Мир». Однак при цьому треба враховувати і той факт, що це нова система, якої ще далеко до розвитку на рівні Visa і MasterCard. В результаті дана ініціатива буде сприяти її розвитку, однак для більш істотних результатів «Миру треба виходити на міжнародну арену - прийняття карт за кордоном може сприяти зростанню попиту на ці карти.

Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися?
Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися?
Не ясно, чи будуть карти російської платіжної системи прийматися за кордоном - і якщо будуть, то де і в яких магазинах ними можна буде розраховуватися?