Реклама
Реклама
Реклама

Практикум: що можна зробити з терасою і балконом?

  1. Балкон-лоджія: можна чи не можна
  2. Тераси багато не буває
  3. Питання відповідь

У нашому кліматі відкриті «квартирні» простору не в честі. Тераса або балкон, або лоджія з видом на Середземне море - ось це інша справа. Проте такі додаткові простору дозволяють розширити функціонал квартири, вирватися з чотирьох стін, так що зустріти сьогодні на ринку Петербурга квартири, обладнані широкими «великогабаритними» балконами або лоджіями і терасами, нескладно. Особливо в сегменті бізнес-класу і вище. Так, наприклад, «фінські балкони» (шириною 1,5-1,8 м) часто можна зустріти в проектах «ЮІТ Санкт-Петербург» , Тераси пропонують компанії «Л1» в «Прем'єр Палас», «Аквілон» в ЖК «KingDOM» , «Кортрос» в Апарт-готель «ROYAL PARK» та інші.

Балкон-лоджія: можна чи не можна

Насправді модернізувати балкон або лоджію можна. Склити, якщо хочеться, можна в сучасних будинках. А ось займатися самостійної переплануванням, обігріти цю «вуличну конструкцію», приєднавши до системи квартирного опалення категорично не можна. Будь-які переплановані ідеї (наприклад, об'єднати балкон з кухнею) доведеться узгоджувати зі спеціальною комісією (МВК), якій простіше такого узгодження не давати. Єдине, що можна зробити, не потривоживши місцеве і федеральне законодавство, не проводячи додаткових експертиз, - це утеплити балкон або лоджію заради цілорічного використання.

«Часи, коли лоджії і балкони використовувалися переважно для зберігання сезонних речей, пройшли. Сьогодні мешканці будинків вважають за краще використовувати це додатковий простір максимально раціонально. Лоджію нерідко грунтовно утеплюють і організують на ній місце для відпочинку, невеликий робочий кабінет або навіть міні-спортзал, розміщуючи там тренажер », - розповідає директор з розвитку компанії« Л1 »Надія Калашникова.

Деякі мешканці прагнуть об'єднати лоджію з кімнатою, додає вона. Це, в принципі, можливо, але важливо пам'ятати: видалення частини простінка і порожка лоджії не завжди допустимо з технічної точки зору. Але навіть якщо воно можливе, то подібні роботи є переплануванням квартири і вимагають обов'язкового узгодження в ряді інспекцій та подальшого оформлення в БТІ.

Тераси багато не буває

Тераси - не так часто зустрічаються в сучасних будинках, але все-таки мають місце бути. Будь-яких складнощів наявність тераси навряд чи створить новосели, але є нюанси, які необхідно враховувати.

На великій терасі деякі влаштовують цілий власний парк: розбивають доріжки зі спеціальної плитки, встановлюють ліхтарі, декоративні дерева та розстеляють газони, додає експерт. Любителі садівництва можуть висадити квіти або навіть міні-город, любителі вечорів в компанії друзів - влаштувати вечірку з барбекю або кальяном. «Якщо ви збираєтеся придбати таку квартиру, варто пам'ятати, що за терасою необхідний дуже уважний догляд, і прибирати її в зимовий і осінній час доведеться часом частіше і ретельніше, ніж житлові зони», - нагадує Дмитро Рогатих. Особливо взимку доведеться вирішувати питання із заметами на даху.

Скління відкритої тераси також можливо, але це питання в більшості випадків потрібно буде погоджувати з архітектором і іншими інстанціями, адже мова йде про фасаді будинку, тим більше, найчастіше такі будівлі розташовуються в центрі міста, попереджає експерт. Крім того, все-таки тераса - це місце відпочинку на відритому повітрі, без стін і даху, навіть скляних. Тим більше що можна підібрати квартиру сьогодні саме з тими додатковими опціями, які хочеться, в тому числі на етапі будівництва, а не влаштовувати капітальну перепланування після здачі будинку.

Питання відповідь

Чи можна склити балкон?

Можна, можливо. Цей процес, як правило, не відноситься до перепланування і не пов'язаний з отриманням ряду дозволів. Особливо, якщо немає необхідності влаштовувати козирок (над балконом ще балкон). Однак необхідно розуміти, що такий балкон може порушити зовнішній вигляд будівлі, крім того, він буде перешкоджати попаданню сонячного світла всередину житла, але в той же час зробить суміжну кімнату тепліше. Краще купувати квартиру з уже заскленим балконом. Зазвичай це буде тоненьке скління, але його можна поміняти на дво- або трикамерну.

Чи можна обігріти балкон?

Можна, можливо. Але спочатку необхідно його утеплити спеціальними матеріалами. Підключати до центрального опалення балкон не можна, дозвіл на це отримати практично нереально. Зазвичай на балконах встановлюють автономні електричні нагрівачі (батареї, конвектори, тепла підлога).

Чи можна об'єднати балкон з кімнатою в квартирі?

Можна, можливо. Але це вважається переплануванням. Незаконне перепланування, втім, карається штрафом в 2,5 тис. Рублів, ще змусять все повернути в первинний стан.

Чи можна поставити ванну, басейн на терасі?

Можна, звичайно. Але це вже буде перепланування (з виносом інженерних систем) з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками, тобто отриманням дозволів. Простіше придбати готову квартиру з басейном. У Петербурзі єдине в місті житло з персональним басейном на експлуатованої покрівлі пентхауса можна знайти в житловому комплексі «Прем'єр Палас» , Який компанія «Л1» будує в Петроградському районі .

Пакет документів для перепланування, який подають до Міжвідомчої комісії:

1. Заява про перебудову і (або) перепланування житлового приміщення;

2. Правовстановлюючі документи на переулаштовується і (або) переплановане житлове приміщення, в разі якщо право не зареєстровано в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та угод з ним (ЕГРП);

3. Підготовлений і оформлений в установленому порядку проект перебудови й (або) перепланування переулаштовує і (або) перепланованого житлового приміщення;

4. Згода в письмовій формі всіх членів сім'ї наймача (в тому числі тимчасово відсутніх членів сім'ї наймача), що займають переулаштовується і (або) переплановане житлове приміщення на підставі договору соціального найму (в разі, якщо заявником є ​​уповноважений наймодавцем на подання передбачених цим пунктом документів наймач переулаштовує і (або) перепланованого житлового приміщення за договором соціального найму)

Чи можна обігріти балкон?
Чи можна об'єднати балкон з кімнатою в квартирі?
Чи можна поставити ванну, басейн на терасі?