Реклама
Реклама
Реклама

Держструктури зацікавилися з'явилися будівлями в водоохоронній зоні річки Кастек в Жамбилська районі

  1. "Будівлі в водоохоронних зонах незаконні"
  2. Тиша акімату
Фото - Тахір Сасик. Чи законні споруди в водоохоронній зоні? Чиновники приступили до розслідування

Відразу кілька держструктур зацікавилися будівлями (див. Фото), що виросли в водоохоронній зоні річки Кастек в Жамбилська районі Алматинської області.

Сталося це тільки після виходу статті "Городище беззаконня", в якій археолог Арнабай Нуржанов звернув увагу на сумнівні споруди поруч з річкою - кошару, будинки, туалет. Зауважимо: ціла інфраструктура виросла тут не за один день. І навіть не за рік! Однак всім до неї було по барабану.

Ми вже розповідали про те, що земельна ділянка на території стародавнього пам'ятника ще в 1998 році був виділений на постійне користування земельними ділянками під цільове призначення "для ведення селянського господарства" рішенням акімату Жамбилська району. На ділянку встановлено обтяження - "збереження пам'яток історико-культурного призначення". 13 травня 2011 року землекористувач викупив його в приватну власність, а через 11 днів продав. Зараз водоохоронна зона, частина території городища забудовані.

"Будівлі в водоохоронних зонах незаконні"

На наш офіційний запит ГУ "Управління державного архітектурно-будівельного контролю Алматинської області" повідомило: умови розміщення, проектування, будівництва, реконструкції і введення в експлуатацію підприємств та інших споруд на водних об'єктах, водоохоронних зонах і смугах встановлені в статті 125 Водного кодексу РК. Відповідно будови в водоохоронних зонах незаконні. Однак житлові та (або) господарсько-побутові приміщення для сезонних робіт і отгонного тваринництва інспекції з боку управління не підлягають.

Тому свій запит ми відправили спеціалізованому природоохоронному прокурору Алматинської області. Його переправили в прокуратуру Жамбилська району. А звідти - в РГУ "Балхаш-Алакольського басейнова інспекція з регулювання використання та охорони водних ресурсів" (далі - інспекція).

У відповіді інспекції кажуть, що акіматом Алматинської області встановлено водоохоронні зони та смуги - постанова за № 246 від 21.11 2001 року, де ширина водоохоронної смуги становить 35-100 метрів, водоохоронна зона - 500-900 метрів.

У випадку з річкою Кастек навіть неозброєним оком видно, що споруди потрапляють в цю зону! Навіщо безсовісні археологи ставлять стародавні пам'ятники на приватній території в Алматинській області

Відповідно до пп. 2 п. 1 ст. 125 Водного кодексу РК в межах водоохоронних смуг забороняються будівництво та експлуатація будівель, споруд, за винятком водогосподарських і водозабірних споруд, мостів, портів, пірсів і так далі. Також відзначили, що, згідно зі ст. 145-1 (перехідні положення) Водного кодексу РК, вищевказана частина цього кодексу не поширюється на експлуатацію будівель і споруд, зведених в межах меж водоохоронних смуг до 1 липня 2009 року.

При цьому їх експлуатація допускається тільки при наявності централізованої каналізації, іншої системи відводу та очистки забруднених стічних вод або пристрою водонепроникних вигрібів.

Ці витяги з законодавства ми наводимо на всякий випадок, щоб ще хто-небудь не сунувся будувати собі хороми біля річки Кастек.

Тиша акімату

В даний час співробітники інспекції шукають ІІН, адреси прописки власників всіх приватних будівель, розташованих вздовж річки, щоб зареєструвати перевірку.

Наскільки це затягнеться - невідомо. А ми думаємо, що все "адреси, паролі, явки" є в акімату Жамбилська району. Погодьтеся, ну не кожен смертний поткнеться будувати будинки, розводити господарство в водоохоронній зоні. Та ще на території стародавнього городища!

Дивує ось що. Зросли будови не за один рік. І виправдання на кшталт "не знали, не бачили", "район великий, за всім не встежиш" не приймаються. Адже на те й існують спеціалізовані інспекції, управління, відділи в районі і області, щоб контролювати свою територію.

Керівництво Жамбилська району , Мабуть, взагалі абстрагувалося від виниклої проблеми. Реакція на нашу статтю "Городище беззаконня" - нульова. Навіть не було традиційних обіцянок на кшталт "розберемося, наведемо порядок ...".

Жандарбек Ермековіч , Ви, як аким району, взагалі контролюєте ситуацію? Як нам розцінювати ваше мовчання? Подайте хоч якийсь знак. Ми, на жаль, не володіємо екстрасенсорними здібностями і не можемо побачити - що робить акимат на захист древнього городища, річки Кастек ...

АЛМАТИНСЬКА ОБЛАСТЬ

Чи законні споруди в водоохоронній зоні?
Як нам розцінювати ваше мовчання?