Реклама
Реклама
Реклама

Плани на вихідні: сім чудес Балашихи

  1. Як дістатися
  2. Що подивитися
  3. що привезти
  4. Це цікаво

Один з найбільших міст Московської області - Балашиха - був заснований в 1830 році. Є кілька версій походження назви цього населеного пункту. Одна з легенд говорить, що так називався трактир, який знаходився недалеко від Володимирка (дороги, що веде з Москви до Володимира - нині Горьковское шосе). І східне слово «Балаш» в перекладі означає «заїжджий двір».

За іншою версією, Балашиха була міщанським селищем. А Балашом звали знатного татарина, нащадка золотоординських ханів, у якого була в цих місцях резиденція. Славився він знатним купцем і проживав тут ще 300 років тому.

Також назва міста пов'язують з травою «блошняк». Вона росла на берегах Пехорки, а жителі села блошиний збирали її. Пізніше длеревню стали іменувати Блошіха. А збір трав з м'яти, папороті, ладанки та інших, які користувалися популярністю у місцевих іменували блошніка.

Як дістатися

Балашиха межує з Москвою на сході.

На громадському транспорті можна доїхати на автобусі або маршрутці від станцій метро Щолківська, Вихіно або Новогирєєво. Номери маршрутів можна знайти на офіційному сайті міста.

На автомобілі потрібно рухатися по Щелковського або по шосе Ентузіастів.

Що подивитися

1. Проспект Леніна

Центральна вулиця міста, як і в багатьох інших російських містах, названа на честь вождя комуністів В.І.Леніна. У міру забудови вона розширювалася і в кінцевому рахунку стала проспектом. Сьогодні це саме жваве місце в місті з найбільшою кількістю пам'яток і пам'ятників. Проспект Леніна йде паралельно шосе Ентузіастів і пронизує все місто.

2. Стела «Вони загинули, захищаючи нас»

Гранітне статуя, присвячене полеглим в боях Великої Вітчизняної жителям Балашихи, знаходиться на площі Слави. Проект був розроблений місцевим жителем - скульптором Н.С. Любимовим. Офіційне відкриття відбулося 9 травня 1973 року.

Офіційне відкриття відбулося 9 травня 1973 року

3. Пам'ятник Леніну

Перетин вулиці Радянської та проспекту Леніна прикрашає пам'ятник В.І.Леніну. Всього в місті їх п'ять. Цей був встановлений в 1957 році до святкування 40-річчя Великого Жовтня. Фігура вождя, пофарбована матовою сірою фарбою, знаходиться на високому постаменті. Ідея належить скульптору Листопадового і архітекторові Ратковскому.

Ідея належить скульптору Листопадового і архітекторові Ратковскому

4. Фонтан «Брила»

У сквері на Ленінському проспекті красується досить оригінальний фонтан. Він незвичайний тим, що візуально створюється враження ніби величезна кам'яна брила висить в повітрі, немов її підтримують лише струменя води. Діаметр фонтану становить шість метрів, а висота - три метри. Однак реально потім води утворюють 100 форсунок. А ввечері фонтан красиво підсвічується 30-ю прожекторами.

5. Алея героїв

Цей комплекс спроектував Микола Сергійович Любимов. Тут і пам'ятник воїнам, і Вічний вогонь, і власне Алея героїв. На монументальних дошках викарбувані імена балашіхінцев, героїв Росії і Радянського Союзу.

На монументальних дошках викарбувані імена балашіхінцев, героїв Росії і Радянського Союзу

6. Храм Олександра Невського

У 1894 році дочка купця В.Н. Третьякова - М.В. Третьякова - пожертвувала кошти на будівництво цього храму, приписаного до Преображенського в селі Пехра-Яковлевское. Однак в 1933 році Преображенський храм був закритий, і церква Олександра Невського теж перестала працювати. У будівлі влаштували склад, а потім і зовсім знесли. На місці нього зробили сквер. В кінці XX століття тут встановили пам'ятний хрест, а в 2001 році знову взялися за відродження храму. Відкриття відбулося в 2006 році.

Відкриття відбулося в 2006 році

7. Храм Преображення Господнього в Балашисі

Цей храм розташований в межах села Пехра-Яковлевское, яке належало князям Голіциним. Тут була їхня садиба, а церква вирішили будувати в 1679 році за велінням М.А. Голіцина. Невеликий дерев'яний храм в кінці XX століття перебудували за проектом Василя Баженова.

Сьогодні від садиби майже нічого не залишилося. Є ще зруйновані будівлі і сам лісопарк. Церква ж свого часу була перенесена вище на берег річки, щоб проїжджаючі мимо люди відразу звертали увагу на храм. Вся архітектура садиби витримана в класичному стилі. Будівля церкви єдине в Підмосков'ї, що представляє собою двухколоколенную ротонду.

Головна ікона в цьому храмі - образ Спаса Нерукотворного.

Головна ікона в цьому храмі - образ Спаса Нерукотворного

що привезти

  1. Декоративні блюдця і чашки. У місті є «Центр мистецтв і ремесел», де працюють професійні художники по фарфору. Найчастіше на тарілках зображують краєвиди міста, дворянські садиби, храми і місцеві визначні пам'ятки.
  2. Військова атрибутика. Тут знаходиться унікальний Музей військ ППО. Так що сувеніри військової тематики - ще одна ідея для мандрівників.
  3. Текстиль для дому. Балашиха - одне з міст полотняною промисловості. З розвитком сучасних технологій прядіння фабрика по виробництву матеріалу стала виробляти все більше сукна. Майстрині вишивають на ньому вправні квіти і традиційно російську символіку.
  4. Кондитерська продукція «Золотий жовтень». Чудовий подарунок для ласунів.

Чудовий подарунок для ласунів

Це цікаво

- У місцевій школі №19, розташованій в мікрорайоні салтиковський на Мирському проїзді знімали телесеріал «Ранетки».

- Садиба Пехра-Яковлевское в підмосковній Балашисі пов'язана з історією відомого роду Голіциних. Тут в 1817 році побували імператриця Марія Федорівна і Єлизавета Олексіївна.

- У 1992 році Олександр Буйнов записав пісню «Найкрасивіша дівчина Балашихи».

- Автобаза Санька і Івановича, згадувана в серіалі «Далекобійники, нібито розташована якраз у Балашисі.

- У передмісті Балашисі є «Мумій-дім». В кінці 90-х під час роботи над своїм другим альбомом в ньому жила група «Мумій Троль».

Олена Віллі