Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати пільгове житло в Харкові

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

27 серпня 2018, 6:24 Переглядів: 27 серпня 2018, 6:24 Переглядів:   Фото: pixabay

Фото: pixabay.com.

Зростаючий курс долара, нестабільна економічна ситуація в останні роки для багатьох жителів міста і області відстрочили таку бажану покупку нового житла. У одних немає можливості просто зробити заначку, інші бояться вступати в кредитні відносини з банками.

"Сегодня" вирішила дізнатися, у кого з городян і жителів області є можливість придбати житло на пільгових умовах, уклавши договір з державою та органами місцевого самоврядування (див. Інфографіку. - Авт.). А як живеться учасникам житлових програм, ми запитали у самих власників нових квартир.

Зараз в Харкові на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і мають право на першочергове надання житлової площі, знаходяться 14 625 сімей. У списках осіб з правом на позачергове надання житлової площі - 1576 сімей. У цьому списку був і харків'янин Олександр Онікієнко, але вже з початку 2018 року він разом з дружиною і двома дітьми живе в своїй трикімнатній квартирі, площа якої становить 82 "квадрата".

Олександр Онікієнко встав на чергу на квартиру в 2011 році. Через рік він сам пішов на консультацію до Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, де йому і порадили взяти участь у програмі пільгового молодіжного кредитування за рахунок міського бюджету. Потім дія програми призупинили, але в квітні 2015 го Олександру передзвонили і повідомили про відновлення кредитування. Уже до кінця року він потрапив в список на отримання житла по кредиту на 30 років.

"Розмір кредиту - 626 000 грн. Перший внесок був близько 75 000 грн. На той час у мене була одна дитина, тому кредитували під 2% річних. Коли народилася друга дитина - 25% тіла кредиту" пробачили ", оплатили за рахунок міськбюджету. І процентна ставка тепер нуль. на місяць я плачу близько 1300 грн. У мене немає прив'язки до курсу долара, кредит - мрія! " - ділиться Олександр.

У чоловіка є серйозні проблеми із зором, але його колеги без проблем надавали йому допомогу в заповненні документів.

"Немає нічого неможливого за документами, і мені як юристу, і простому працівникові. Довідки про доходи, прописку, паспорт і код. Ніяких" подяк "від мене не було потрібно", - розповів нам Олександр.

ВОЇНИ. Сьогодні претендувати на пільгове житло можуть і ветерани АТО. Віталій Шевченко, учасник бойових дій, інвалід війни в 2016 році безкоштовно отримав житло в Чугуєві. Йому з дружиною і трьома дітьми дали трикімнатну квартиру. Чоловік сам звернувся до відповідних інстанцій за інформацією, як отримати квартиру, яка йому належить від держави, і переконався на власному досвіді: якщо слідувати букві закону - проблем не буде.

"Раджу людям йти і дізнаватися про те, на що претендують. Складного нічого немає, ти по суті сам тільки збираєш потрібні документи, а всім займається соцзабез (управління праці та соцзахисту. - Авт.)", - розповідає він. Процедура оформлення та отримання житла тривала близько півроку, про "подяках" в конвертах чоловікові ніхто і не заїкнувся.

ПЕРЕСЕЛЕНЦІ. Ще одним помічником в пошуку даху над головою є іноземні донори. У липні в Богодухові 10 сімей переселенців отримали соціальні квартири в двоповерховій будівлі, яке повністю реконструювали за підтримки
Українського фонду соціальних інвестицій (за кошти уряду Німеччини - Авт.).

Одна з тих, хто вселився в нове житло - Дар'я Велькин, яка, будучи вагітною, в 2014 році приїхала в Харківську область з Антрацита. Вже на мирній території жінка народила сина, виховувати його довелося самій, тому досить заробляти не виходило.

"Дуже важко кинути будинок і виїхати в нікуди. До того ж одна з маленькою дитиною, ще у мене астма. З горем навпіл знімала квартиру, але потім господарі вирішили її продати", - розповіла Дар'я.

Жінка почала вирішувати проблему житла і подала в міськраду заяву для участі в програмі. Запевняє, що ніяких хабарів давати не довелося, хоча бажаючих було багато. Дарина новим житлом задоволена.

"У нас 14" квадратів ", зроблено на совість, новеньке все, під євро. Велика кухня і санвузол на кілька сімей, живемо дружно. Кімнату обладнали всім - від меблів до ковдр, відразу можна було жити", - розповідає Дарина. За словами жінки, отримали квартири самі потребують сім'ї.

Переселенці, яких поселили в цьому будинку, оплачують тільки комунальні послуги, правда, проживати там Дарина з сином зможе тільки рік.

"Але у мене немає можливості навіть за кілька років накопичити на власне житло", - говорить молода мама, яка розраховує залишитися якомога довше в новому будинку.

Нагадаємо, осінній сезон оренди квартир у великих містах стартував ще в серпні, і у виграші поки орендодавці (особливо в містах-мільйонниках), так як ціни на знімне житло підросли . Найдешевшими на місяць однокімнатними, за даними аналітичного центру DOM.RIA, виявилися квартири в Сумах (2564 грн), Запоріжжя (3388 грн). Найдорожчими для орендарів стали Одеса (11 687 грн), Київ (11 112 грн), Дніпро (6987 грн) і Харків (5983 грн).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Пільгове житло в Харкові: хто може претендувати на покупку". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Таїсія Єрохіна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ