Реклама
Реклама
Реклама

Ви ще не були схожі на байдарці? Бобри і черепахи чекають!

  1. Де і на чому
  2. Просто зробіть це і бобри-черепахи вам відкриються
  3. Приєднатися до байдарковому походу можна тут

Не покидаючи меж Києва, можна - якщо скористатися байдаркою - потрапити в досить дикі місця. Своїм досвідом дикуна-байдарочника ділиться письменник Олександр Данковський.

Чаплі, лелеки, качки водяться на наших річках у достатку якщо пощастить, можна зустріти кулика-сороку, бугай і інших екзотичних пернатих.

З чотириногих трапляються болотні черепахи, норки і навіть бобри. У всякому разі, свіжі сліди зубів бобра на деревах - зовсім не рідкість. Особливо якщо не полінуватися і сунутися в якусь вузеньку протоку, що веде до лісового озера. Там цілком можна на пару годин забути про цивілізацію і відчути себе наодинці з природою. Навесні можна помилуватися водяними ірисами, влітку - жовтими лататтям і білими ліліями, яких там цілі поля.

Навесні можна помилуватися водяними ірисами, влітку - жовтими лататтям і білими ліліями, яких там цілі поля

Де і на чому

Вся ця флора і фауна чекає туриста в місці впадання Десни в Дніпро: рукав Десенка (Чорторий), Труханів острів, затока Доманя, річечка Бобровня, Матвіївська затока і безліч дрібних рукавів, озерець і стариць можна досліджувати не один день. Для цього варто взяти каяк або байдарку напрокат - відповідні пункти є в Гідропарку, в районі Московського моста, на Оболоні в районі вул. Прирічній. Ціни стартують від 70 грн / год і дуже сильно залежать від терміну оренди (чим довше - тим дешевше) і від класу судна.
Якщо є власне плавзасіб - тим краще. Можна доїхати на місця старту на машині, благо, географія дозволяє здійснювати кругові маршрути. Можна і на громадському транспорті - якщо човен розбірна. Особливо гарні для цих цілей надувні байдарки - наприклад, серії «Голка» виробництва україно-американської компанії ZelGear або серії «Рось» (їх продає, наприклад, київська фірма Rent-Tour).

Надувнушкі і легше рази в півтора, ніж традиційні каркасні суду на кшталт класичного «Тайменя», і збираються швидше - 15 хвилин проти години, і в складеному вигляді поміщаються в звичайний рюкзак. Так що ні таксист, ні чергова в метро зазвичай не заперечує.

Так що ні таксист, ні чергова в метро зазвичай не заперечує

Просто зробіть це і бобри-черепахи вам відкриються

  1. Спробуйте прогулочно-розважальний кругової короткий маршрут «Гідропарк - Гідропарк». Почати його найкраще від Венеціанського моста і пройти навколо острова Долобецький. За перебігом - по Венеціанської протоки, потім повертати на північ по Русанівській, а повертатися по протоці Десенка. Навіть зовсім недосвідчені туристи здатні зробити цей марш-кидок за пару годин із зупинками. Якщо захочеться більшого, то від північного краю острова можна рушити далі на північ - до Подільсько-Воскресенському, залізничного або навіть до Московського мосту, а потім повернутися.
  2. Лінійний. «Московський міст - Гідропарк». З назви все зрозуміло. Зауважимо тільки, що зазначені орієнтири дозволяють зробити два паралельних походу - по Десенці або по Дніпру. Ми рекомендуємо саме Десенку. По ній хоч і носяться іноді божевільні катери, зате не ходять вантажні судна і буксири з баржами. Та й берега живописніше. Займає маршрут приблизно годину-півтора. При бажанні можна від Гідропарку піти далі на південь - вже по Дніпру, і фінішувати в районі Південного моста. Це ще години півтори-два.
  3. Круговий спортивний. «Московський міст - Московський міст». Починається він на Десенці, йти слід від моста на північ. Приблизно годину-півтора веслування - і човен впирається в дамбу, яка відокремлює Десенку від Десни. Переносимо судно в іншу водойму на руках (будьте обережні, по дамбі їздять машини) - і йдемо вліво за течією до самого впадання в Дніпро. Це менше півгодини ходу. Знову повертаємо наліво і йдемо за течією Дніпра, шукаємо по лівому березі вхід в Бобровня. Краще брати провідника або користуватися навігатором, тому що річечка вузька, пропустити вхід в неї нічого не становить. Якщо ж його вдалося знайти, то доведеться ще раз попрацювати, щоб обнести човен або пройти по дну, притримуючи її. Справа в тому, що на вході в Бобровня є низький місток, а під ним - великі камені. Залежно від рівнів води в сполучених «судинах» - Дніпрі і Десенці - в цьому місці може бути дуже дрібно, а може бути глибоко, але з сильним неприємним плином. Далі йдемо по Бобровня - хвилин сорок, спостерігаємо два пішохідні містки та безліч слідів перебування бобра по берегах, як і велить назву. Знову-таки, краще користуватися навігатором, щоб не попасти в сліпий рукав. Протока виведе назад в Десенку в районі Московського моста.

Протока виведе назад в Десенку в районі Московського моста

Комбінуючи елементи цих трьох маршрутів і проходячи їх в різних напрямках, можна сформувати штук десять різних водних шляхів.

Про всяк випадок попереджаємо: в деяких місцях по берегах висять таблички «Загравати заборонено» і ходять охоронці. Іноді це представники госстуруктур, іноді - варти якоїсь «приватної власності». За великим рахунком, подібна «власність» порушує законодавство України - зокрема, ст. 6 Водного кодексу. Але краще не качати права і проплисти далі, бо безгоспних і громадських пляжів на маршрутах вистачає. Правда, їх часто окупують купальники і рибалки.

Якщо ви не готові до самостійного подорожі або у вас немає компанії, приєднуйтесь до «організованого» туризму на воді. В цьому випадку не доведеться піклуватися про спорядження та побут: все підготує турфірма.

В цьому випадку не доведеться піклуватися про спорядження та побут: все підготує турфірма

Приєднатися до байдарковому походу можна тут

Ще про подорожах на воді читайте на блозі Oleksii Gavryliuk →