Реклама
Реклама
Реклама

Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається" - ОстроВ

  1. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається" Світлана каже, що їй пощастило:...
  2. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"
  3. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"
  4. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"
  5. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"
  6. Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади


Ринок нерухомості в Криму: "після анексії життя тільки починається"

Світлана каже, що їй пощастило: вона купила житло в Севастополі за 40 тисяч доларів при українській владі і змогла його продати рівно в два рази дорожче після окупації Криму. За ці гроші жінка купила дві квартири в Києві.

"Напевно, погано так говорити, але на анексії півострова і падінні економіки в Україні я заробила гроші, сама того не бажаючи і не плануючи. Раніше я могла тільки мріяти про столичному житло, а зараз я купила дві квартири в Києві. Ще три роки тому своє житло в Севастополі я продавала б не один місяць, а влітку 2014 року у мене "з руками і ногами" відірвали квартиру ", - говорить вона.

Квартири на сонячному кримським півострові завжди користувалися великим попитом. І ціни там були схожі київським, а часом і вище. В основному, звичайно, це стосується житло біля моря (Південний берег Криму).

На відміну від ринку нерухомості окупованій частині Донецької області , Анексія півострова його тільки оживила і вивела на новий рівень. До початку літа 2014 року, за різними підрахунками, ціни на квартири в Криму зросли в 1,5-2 рази. При чому одночасно з вартістю зріс попит. Житло їхали купувати в основному жителі Росії, а також переселенці з Донбасу. Подібна ситуація склалася і на ринку оренди житла - з початку окупації ціни на знімання квартир виросли мінімум в 1,5-2 рази.

Але на сьогоднішній день ситуація змінилася, і на ринку нерухомості в Криму спостерігається деякий застій.

"Не вмер, а тільки почав жити". Ринок купівлі-продажу нерухомості

"Я пам'ятаю перші тижні після проведення" референдуму "в березні 2014 року: ріелтори і агентства нерухомості не знали, що їм робити, як працювати далі. Більшість сходиться на тому, що кримський ринок нерухомості помер. Але потім все змінилося. Я добре пам'ятаю перший дзвінок в наше агентство. Дзвонила жінка з Новосибірська і питала ціну на трикімнатну квартиру в Севастополі в пішої доступності до моря. Я тоді сильно розгубилася і пояснила, що поки цінова політика в Криму не сформована. на це вона назвала цифру - 150 тисяч доларів готівкою ми. При тому, що ще півроку тому я б їй підібрала квартиру за 80 тисяч з відмінним ремонтом. До речі, в результаті ми їй змогли знайти житло тільки за 170 тисяч доларів. Це було переломним моментом. Ми тоді зрозуміли, що ринок нерухомості не помер , а тільки почав жити ", - згадує ріелтор одного з провідних агентств нерухомості в Севастополі Вікторія.

Дійсно, за різними оцінками, ціни на нерухомість в Криму після проведення березневого "референдуму" різко зросли: приблизно в 1,5 рази на півночі і в центральній частині півострова, і в 2 рази на півдні (ПБК, Севастополь).

Пік ажіотажу припав на кінець літа - початок осені 2014 року. Разом з цінами зросли як попит, так і пропозиція. З одного боку, кримчани, які вирішили виїхати з Криму після його незаконну окупацію, намагалися якомога швидше продати свої квартири. З іншого - росіяни зрозуміли, що з'явилася можливість купити відносно недороге житло біля моря (за російськими мірками), що виглядало як привабливе капіталовкладення. Це було хорошою альтернативою дорогому житлу в Сочі, де ціни стартували від 100 тисяч доларів і вище. В основному їхали жителі північних регіонів Росії, а також Москви і Санкт-Петербурга. Вони привозили з собою готівкові долари і скуповували житло біля моря "буквально нє глядя".

"Це було якесь божевілля. З літа 2014 до кінця року у нас в агентстві не було ні дня відпочинку. З Росії постійно дзвонили і писали потенційні покупці, які хотіли купити житло недалеко від моря. Ми тоді ціни підвищували мало не щотижня . Але була умова з боку продавців - це готівковий розрахунок в доларах. Іноді з цим виникали невеликі проблеми, так як в Росії прийнято укладати такі угоди в рублях або по безналу ", - згадує ріелтор з Сімферополя Наталія.

За словами місцевих ріелторів, такий ажіотаж і високі ціни протрималися лише один рік. Як тільки стали проявлятися наслідки незаконної анексії Криму, ринок нерухомості став падати.

По-перше, зіграли роль логістичні складності. Черги на поромній переправі, високі ціни на авіаквитки, проблеми на адміністративному кордоні півострова з Україною не додали балів ринку кримської нерухомості.

По-друге, міжнародна ізоляція: транспортне сполучення було і залишається тільки з боку Росії і України, візи можна отримати тільки на материку, міжнародне поромне сполучення не працює.

По-третє, це проблеми в російській економіці і зростання курсу долара по відношенню до рубля. У початку 2014 року курс долара був 33 рубля за долар, в кінці року - вже 60, а зараз курс коливається в районі 63-65 руб. за долар.

По-четверте, ціни на продукти в окупованому Криму набагато вище среднероссийских (і українських), а пенсії і зарплати залишають бажати кращого. Кримський регіон вже давно став одним з найдорожчих в Росії.

Економічна, транспортна та енергетична блокади півострова з боку України також зіграли роль в популярності кримської нерухомості і негативно вплинули на кримський ринок нерухомості.

"Ситуація різко змінилася в середині 2015 року. Уявіть собі: я міг продати двокімнатну квартиру в Сімферополі за 5 мільйонів рублів ще в січні 2015 року. А через п'ять місяців таку ж квартиру я продав за 3,7 млн рублів. З цього моменту ринок сильно охолов, скажімо так. Росіяни продовжували їздити і купувати житло, але вони вже сильно торгувалися, шукали більш бюджетні варіанти і відмовлялися навідріз платити доларами ", - говорить севастопольський ріелтор Вікторія.

Вона також зазначає, що помилково думати, що тільки росіяни купують квартири в Криму. За її словами, на перших парах в 2014 році були покупці серед українців, зокрема, жителів Донецької і Луганської областей.

"Їхали багато людей з Донбасу. Звичайно, в основному вони шукали житло для оренди. Але було багато тих, хто купував житло. Як правило, вони шукали квартири з ремонтом, меблями і технікою, щоб можна було відразу в'їхати і жити. Починаючи з середини 2014 роки я уклала близько 20-30 угод з покупцями з Донецька чи Луганська ", - розповіла Вікторія.

На сьогоднішній день ціни на однокімнатні квартири в Сімферополі починаються від 2 мільйонів російських рублів (32 000 доларів) і закінчуються 5 млн рублів (80 000 доларів). Розкид цін пов'язане з районом житла, станом квартири і терміновістю продажу. В цілому хорошу квартиру можна купити за 2,5 - 3 млн рублів (40-48 тис. Доларів).

У Севастополі ціни на житло вище сімферопольських. Однокімнатні квартири в центрі міста і недалеко від моря коштують від 3 млн рублів (48 тис. Доларів) і доходять до 8 млн рублів (129 тис. Доларів).

Ялтинське житло за традицією - найдорожче в Криму. Однокімнатна квартира в хорошому районі сьогодні коштує від 4 до 20 млн рублів (від 63 до 320 тис. Доларів). Таким чином, Ялта досягла сочинського рівня цін на житло.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів domofond.ru, середня ціна на однокімнатну квартиру в Сімферополі становить 2,4 млн рублів (38 тис. Доларів), в Севастополі - 3,1 млн рублів (50 тис. Доларів), Ялті - 4,9 млн рублів (78 тис. доларів). Сайт також призводить динаміку цін з червня 2014 по жовтень 2016 року. На графіках можна побачити підйом цін в 2014 і різкий спад в середині 2015 року, який тримається і по сьогоднішній день.



"Якщо порівнювати нинішні ціни на нерухомість і ті, які були при Україну в 2013 році, то вони майже зрівнялися. Тільки на ПБК і Севастополі вони стабільно на 20-30% вище. Але угод ми зараз закриваємо менше, ніж в кінці 2014 - початку 2015 », - зізнається ріелтор Наталія.

Українці стали менше продавати своє житло в Криму. І основна складність полягає у вивезенні грошей. Справа в тому, що згідно з українським законодавством з півострова можна вивезти лише суму до 10 тисяч євро, все інше доведеться декларувати. Але заковика полягає в тому, що Україна не визнає Крим частиною Росії, відповідно, ніякі документи з місцевої печаткою українські прикордонники не приймуть. Зрештою, договір купівлі-продажу житла, який був укладений на півострові, не є легітимним документом.

Світлана, про яку йшла мова на самому початку, згадує, що вивозила гроші з Криму в прямому сенсі слова "на собі".

"Це був жах. Я пам'ятаю, як обмоталася цими грошима і зі страхом перетинала адміністративний кордон з Кримом. Я бачила, як чоловіків змушували показувати вміст кишень, сумок і так далі, і вся надія була тільки на те, що жінок не чіпатимуть. Так і сталося. Але більше я такого пригоди не хочу, це дуже ризиковано ", - говорить вона.

Звичайно, можна везти гроші на свій страх і ризик, але це є порушенням законодавства України і за це можна понести відповідальність. Юристи рекомендують в такому випадку вивозити гроші на материкову частину Росії, відкривати рахунок в банку і класти гроші, або просто відправляти звідти гроші в Україні простим переказом.

Ринок оренди житла

Ринок оренди житла в Криму традиційно ділиться на дві складові: подобова здача, яка пов'язана з туристичною сферою, і довгострокова оренда. І якщо в першому випадку все залежить від потоку відпочиваючих, то в останньому, відзначають ріелтори, ціни на півострові підвищилися штучно.

Що стосується туристичного сезону в 2014 році, то він був практично провальним. Відповідно, і ціни на добову оренду житла були відносно невисокими. Однокімнатна квартира в Севастополі коштувала приблизно 200-300 грн на добу, в Ялті - 250-400 грн, в дрібних населених пунктах ПБК - ще дешевше. Туристичні сезони в 2015 і 2016 пройшли трохи успішніше, відповідно, зросли і ціни на житло. Однак, це торкнулося тільки квартир у великих містах (Севастополь, Ялта). Там за однокімнатну квартиру в пік сезону просили від 1000-1500 рублів на добу (400-600 грн). У кримських селищах ціну довелося знижувати. За словами ріелторів, вони опустилися до рівня 2013 року, а часом і нижче.

Але саме ринок довгострокової оренди житла в Криму зазнав найбільших змін після анексії півострова. В першу чергу, це пов'язано з військовими діями на Донбасі - багато переселенців змінили місце проживання на кримський півострів. За різними даними, на сьогоднішній день в Криму проживають до 30 тисяч переселенців з сходу. Ріелтори беруться за пошук їм житла вкрай неохоче .

"Спочатку місцеві жителі ще здавали квартири біженцям з Донбасу, але потім стали з'являтися історії про те, що вони відмовляються платити, запрошують жити родичів, плачуть, тиснуть на тулилося і так далі. Репутація була зіпсована. Зрештою, коли кримчани зрозуміли, що можна підвищувати ціни на оренду, з біженцями почалися основні проблеми. Вони відмовлялися платити підвищену вартість і вигнати їх було вкрай складно. Тому і зараз багато клієнтів, коли шукають квартирантів, просять не заселяти біженців з Донбасу ", - розповіла кримський ріелтор Вікторія.

Якщо місцеві жителі все-таки вирішуються здати житло переселенцям з Донбасу, то вони при цьому вимагають якісь додаткові документи (крім паспорта), що доводять, що орендарі знаходяться в Росії на легальних підставах. Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі.

Деякі орендодавці вимагають від жителів Донбасу додаткову плату в якості застави, а також просять писати різні розписки про те, що ніхто більше підселюватися не буде і так далі

Ціни на довгострокову оренду житла в Криму почали зростати з осені 2014 року. Спочатку місцеві жителі обережно піднімали вартість, але з часом (з ростом цін і попиту на купівлю-продаж житла) "ціни стали рости як на дріжджах".

"Ціна на оренду житла як піднялися, так і не опускаються по сьогоднішній день. На відміну від угод з купівлі-продажу, тримаються як вартість, так і попит з пропозицією. Їдуть з Росії, України і окрема категорія орендарів - це жителі Донбасу", - зазначає ріелтор.

Якщо говорити про цінову політику довгострокової оренди житла в Криму, то зняти квартиру на півострові з початку анексії стало дорожче мінімум в 2 рази . Однокімнатна квартира в Севастополі, яка до окупації коштувала 3000 грн на місяць, сьогодні обійдеться в 16-20 тисяч рублів (6400-8000 грн). Не варто забувати про комунальні послуги, які з 2014 року зросли більш ніж в два рази. За розрахунками "Острова", послуги ЖКГ (без урахування вартості квартплати) однокімнатної квартири в Сімферополі стоять 595,1 грн.

Згідно з дослідженням одного з російських сайтів Domofond.ru, середня ціна на оренду однокімнатної квартири в Сімферополі становить 22 тис. Рублів (350 доларів), в Севастополі - 19,6 тис. Рублів (312 доларів), Ялті - 19,4 тис. Рублів (309 доларів). І якщо раніше вартість оренди житла в Криму була на порядок нижче, ніж в Києві, то зараз анексувати півострів перегнав українську столицю.

"Ми серед ріелторів жартували, що як у людей життя після сорока тільки починається, так і у нас - життя ринку нерухомості Криму після анексії тільки починається. Звичайно, зараз ціни впали в порівнянні з серединою і кінцем 2014 року. Але в будь-якому випадку, що попит, що пропозиція, що вартість житла вища, ніж були при українській владі. Тепер все ріелтори очікують будівництва Керченського мосту, після чого ми прогнозуємо різкі підйом цін на нерухомість і нове пожвавлення ринку. А якщо коли-небудь світова спільнота визнає Крим частиною Росії і підуть санкції, то в Криму, особливо на ПБК, будуть найвищі ціни на житло в усій Росії ", - вважає сімферопольський ріелтор Наталія.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

* Проект здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади