Реклама
Реклама
Реклама

Головний автовокзал - Ростов-Транспорт

У ЗМІ не вщухає хвиля публікацій про Головний автовокзал Ростова. Основною темою їх стала заборгованість автовокзалу перед перевізниками, в результаті чого ті почали (або погрожують почати) скасовувати рейси. Також пишуть (і ми - не виняток) про заворушення на самому автовокзалі.

Зокрема, "Ростов-Транспорт" повідомляв, що угледів порушення закону в прийнятому на автовокзалі порядку пропускати до перону відправлення тільки за квитками. незрозуміла відповідь керівництва автовокзалу ми приводили, і також вказали, чому він неспроможний з точки зору нормативно-правових актів. Більше відповідей не було.

Але насправді, "білих і пухнастих" у всіх історіях, що виникають навколо автовокзалу, немає взагалі. Позиція керівництва Донавтовокзала вже оцінена багатьма ЗМІ, як сумнівна, а робота підприємства - як потворна. Крім проблеми допуску на перон за квитками, на Головному автовокзалі дійсно відзначено існування незрозумілих кас із завищеними цінами, змови між касирами звичайних кас з метою відправляти пасажирів за більш дорогими квитками, а також - натовпів "зазивав" на міжміські "таксі" (все в лапках , тому що перевірити законність таких перевезень ми не можемо), дії яких завдають шкоди перевізникам. Спокійну роботу зазивав можна пояснити тільки фінансової зацікавленістю самого автовокзалу, інакше цю проблему давно б закрили.

Так що, оцінка автовокзалу - дійсно два бали (може, з плюсом), і додати тут нічого. Хоча, якщо порівняти ростовський головний автовокзал з сусіднім, краснодарським, то наш здасться зразком комфорту і організованості. Але ми хотіли б поговорити і про перевізників. Бардак (іншого слова не підібрати), який панує в цій сфері, за своїм рівнем - безпрецедентний.

Асоціація працівників транспорту і туризму (АРТТ, "рупор" багатьох перевізників) заявила, що "вже припинені рейси в ст. Тацинская, Білгород, Астрахань, Саратов і Харків "(цитата), під питанням Волгоград і міста Криму. Це виглядає вкрай сумнівним. На момент написання статті Донавтовокзал цілком продавав квитки до Тацинская (відправлення в 8-10, 9-15 і 11-00), Бєлгорода (16-00 і 18-00), Астрахані (16-30 і 19-00), Харкова ( 21-00 і проходить до Маріуполя в 12-35). Рейсів до Саратова дійсно знайдено не було. Це все може вказувати, що зазначені рейси скасував якийсь конкретний перевізник, але залишилися інші, і тому паніка, яку намагаються посіяти ЗМІ, передчасна.

Тепер про тарифи. Перевізники дружно бідкаються, що вони вкрай невисокі. При цьому у них вистачає нахабства робити наголос на соціальну значимість своїх квитків. "Распрощаться з чималою частиною зарплати, щоб виїхати кудись на поїзді або літаку, згодні не всі", - використовують перевізники емоційно-забарвлену лексику.

Не потрібно бути транспортним журналістом, щоб зуміти порівняти тарифи на автобуси і інші види транспорту за вказаним напрямком. Квиток в Волгоград коштує від 1000 до 1450 рублів на автобус і від 1000 до 1400 рублів на поїзд (в залежності від дати за цю ціну можна взяти не тільки плацкарт, але і купе). За квиток до Ялти автобусники хочуть близько 2,5 тисяч рублів, а "Єдиний квиток" від РЖД (поїзд + автобус, одними поїздами до Криму поки не дістатися) - від 1,5 тис. Руб. Коментарі зайві. Справедливості заради: квиток в Тацинская дійсно в два рази дешевше (цифри близько 400 і 800 рублів за автобус і поїзд, відповідно). Це пов'язано не з альтруїзмом перевізників, а з відстанню: по дорогах це 190 км, а по рейках - 264 км. Крім того, відомо, що у РЖД регресивна шкала цін: чим більше відстань, тим дешевше коштує 1 км шляху. Тому на коротких дистанціях у автоперевізників більш привабливі ціни.

Але це - лише верхівка тарифного айсберга. Основна проблема в тому, що величезні суми грошей йдуть "повз касу". Водії часто-густо набирають "лівих" пасажирів, за готівковий розрахунок. Часто їх більше, ніж місткість автобуса, і тоді люди їдуть стоячи або сидячи прямо на підлозі. Що найцікавіше, Донавтовокзал це мабуть влаштовує. Наш кореспондент не так давно здійснював поїздку з обласного міста в Ростов, і в мікроавтобусі (18 місць) виявився єдиним з квитком з каси. Більш того: в касі настійно радили "купити квиток прямо у водія", і тільки після наполегливої ​​вимоги продали проїзний документ. Побіжний опитування показало, що це - в порядку речей, що ніхто з пасажирів і не думав звертатися за квитком в касу: "навіщо, якщо можна розплатитися з водієм"?

Як це відбивається на статистиці перевезених пасажирів? Відповідь очевидна. Ви думаєте, чому на багатьох маршрутах працюють не великі комфортабельні автобуси, а "маршрутки"? Та тому що "пасажиропотоку немає", "згідно з проданим квиткам перевезений за рейс 1 (один) пасажир".

Як це відбивається на виручці Донавтовокзала, думаємо, теж зрозуміло. Дійсно, звідки у підприємства мільйонні борги, не можуть же вони десь "втратити" купу грошей ?! Питання сплати податків з таких доходів зовсім залишимо незадані.

Нарешті, безпеку, найважливіший з питань. Якщо Ви купуєте квиток в касі запитають паспорт (ну, повинні запитати хоча б на міжрегіональних рейсах). Пасажира зафіксує камера спостереження і т.п. При оплаті водієві нічого подібного, зрозуміло, не буде.

Перевезення пов'язані з масою порушень. Нещодавно ми проводили опитування в нашій офіційній групі. В ході нього з'ясувалося, що 11% респондентів відзначали посадку пасажирів в місцях, де це заборонено (за межами автовокзалів і автостанцій, на трасі, на звичайних зупинках міськтранспорту); 12% - що водій просто брав гроші з пасажирів і не видавав квитки. А ще 35% бачили обидва цих порушення! Тільки 9% відповідали повідомили, що подібних порушень не зустрічали.

Безлад, каламутні фінансові потоки і найголовніше - зневага до питань безпеки - ось основні характеристики автобусних перевезень в регіоні. І наївно було б вважати, що тільки Донавтовокзал у всьому цьому винен, а перевізники - абсолютно ні до чого. Ми не станемо стверджувати, що всі перевізники саме такі, проте дані опитувань свідчать: 58% респондентів відзначали вищеописані порушення. Очевидно, мова цілком може йти про переважну більшість перевізників-порушників. Донавтовокзал і його "партнери-перевізники" цілком гідні один одного.

"Ростов-Транспорт" радить всюди, де це можливо, вибирати поїздки залізницею або по повітрю. До тих пір, поки в сфері автобусних перевезень не наведуть порядок.

Головний автовокзал Ростова-на-Дону. Фото з відкритих джерелПобіжний опитування показало, що це - в порядку речей, що ніхто з пасажирів і не думав звертатися за квитком в касу: "навіщо, якщо можна розплатитися з водієм"?
Як це відбивається на статистиці перевезених пасажирів?
Ви думаєте, чому на багатьох маршрутах працюють не великі комфортабельні автобуси, а "маршрутки"?
Дійсно, звідки у підприємства мільйонні борги, не можуть же вони десь "втратити" купу грошей ?