Реклама
Реклама
Реклама

Стоп-вихлоп: які екологічні обмеження для транспорту очікуються в Росії

  1. думка екологів
  2. думка автомобілістів

Про те, як і коли в Росії зможуть обмежувати рух неекологічних транспорту, читайте в матеріалі порталу Москва 24. Про те, як і коли в Росії зможуть обмежувати рух неекологічних транспорту, читайте в матеріалі порталу Москва 24

Фото: m24.ru/Игорь Іванко

В кінці лютого Федеральний адміністративний суд Лейпцига дозволив владі Штутгарта і Дюссельдорфа вводити в певних частинах міста заборона на в'їзд дизельних машин. При цьому передбачені винятки для автомобілів проживають там громадян, швидкої допомоги, пожежників, сміттєвозів та інших міських служб. Дана міра, на думку суду, необхідна для поліпшення в цих містах якості повітря.

У прес-службі міністерства транспорту РФ порталу Москва 24 повідомили, що в нашій країні регіональні влади зможуть вводити обмеження на рух неекологічних транспорту з 1 липня цього року.

"Постановою уряду РФ № 832 (від 12 липня 2017 року - прим. Ред.) Регіональній владі надана можливість вводити обмеження на рух автотранспорту в певних зонах в залежності від екологічного класу транспортного засобу. Таким чином, міста вправі вводити такі зони з метою захисту навколишнього середовища від негативного впливу транспорту ", - пояснили у відомстві.

Знаки "Зона з обмеженням екологічного класу"

думка екологів

У міністерстві природних ресурсів і екології РФ порталу Москва 24 пояснили, що автотранспорт є одним з основних джерел забруднення повітря у великих містах країни.

"Близько половини легкового автотранспорту сьогодні має вік більше 10 років. Завдяки високому пробігу викиди цих автомобілів істотно вище номінальних на момент випуску. Важливо відзначити, що рівень забруднення атмосферного повітря найбільш високий поблизу великих автотрас, оскільки класичні автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння на" холостому ходу "викидають в 2-3 рази більше забруднюючих речовин, ніж при сталому режимі руху", - пояснили в Мінприроди.

Фото: портал Москва 24 Фото: портал Москва 24

"Серед регіонів за обсягами викидів від автотранспорту лідирує Москва", - відзначили в міністерстві. За інформацією прес-служби, разом з даними Підмосков'я показники регіону становлять майже половину всіх автотранспортних викидів Центрального федерального округу і близько однієї восьмої частини від загальноросійської величини.

При цьому, за словами представників Мінприроди, значний ефект щодо зниження викидів мало запровадження вимоги до якості автомобільного палива та викиди забруднюючих речовин автомобільною технікою.

"З 1 січня 2016 року у всі ввезені в Росію автомобілі діє стандарт Євро-5. З 1 липня 2016- го така ж вимога ввели для всього виробленого палива. За рахунок пониженого вмісту сірки в екологічному паливі з моменту затвердження нових вимог викиди діоксиду сірки знизилися на 79%, твердих частинок - на 13,5%. За рахунок меншого вмісту ароматичних вуглеводнів (на 17%) в бензинах на 22,7% знизилися викиди бензпирена ", - відзначили в прес-службі.

У Мінприроди підкреслили, що вступ в силу постанови уряду дозволить захистити навколишнє середовище від впливу викидів шкідливих речовин, мінімізувати вплив від вантажівок, і, звичайно, створити нову правову базу для розвитку екологічно чистих видів транспорту.

"Ці зміни дозволять органам державної влади і місцевого самоврядування регулювати режим проїзду по території населених пунктів ТЗ з високим рівнем викидів шкідливих речовин, в тому числі надаючи преференції для екологічно чистого транспорту", - сказав співрозмовник порталу.

До речі, в Москві з 1 січня 2017 роки для вантажівок нижче екологічного класу Євро-3 вже заборонений не тільки в'їзд до центральної частини міста, обмежену ТТК, а й рух по "трійці". Крім того, для вантажних автомобілів нижче класу Євро-2 взагалі заборонений в'їзд в межі МКАД і рух по ній.

думка автомобілістів

Фото: портал Москва 24 / Микита Симонов

Голова правління Гільдії автошкіл Росії Сергій Лобарев впевнений, що екологічний тип транспорту потрібно розвивати і підтримувати власників таких автомобілів.

"Ми звернули увагу на те, що у багатьох власників транспортних засобів, які використовують природний газ, пропан і бутан, виникають певні проблеми з реєстрацією і перереєстрацією транспортних засобів, а також газові заправки недостатньо розвиваються в Росії. Тому потрібно піднімати питання розвитку саме екологічних транспортних засобів , наприклад, що працюють на природному газі ", - зазначив він.

Крім того, на його думку, при введенні будь-яких обмежень для транспорту потрібно бути особливо акуратним і не порушувати права людини.

"Справа в тому, що якщо транспортний засіб було придбано в 2000-му році, то водій не міг знати певних обмежень, які будуть через 10-15 років. Його ТЗ відповідає певним вимогам, воно технічно справне, і просто так обмежити його право на пересування не можна. У нас майже 46 мільйонів автовласників, і практично видавлювати цей транспорт з меж міста теж не добре ", - пояснив Лобарев.

Він також додав, що стан повітря у великих містах залишає бажати кращого, тому потрібно розглядати питання певних преференцій громадянам, які використовують екологічно чисті транспортні засоби, питання утилізації транспортних засобів при переході на Євро-4 і Євро-5 та інші заходи.

Читайте також


Федотов Анатолій