Реклама
Реклама
Реклама

Дорога - мій будинок: що потрібно знати про автостоп

  1. Насправді
  2. У наш час
  3. І в чому сенс?
  4. Кому підійде?
  5. На практиці
  6. варто знати
  7. А це безпечно?

Тема цієї статті майже так само неоднозначна, як і саме поняття автостопу. Однак, ми постараємося розібратися, чому цей спосіб переміщення не залишився в минулому разом з хіпі та бітниками.

Улан-Батор - «новий Тбілісі»: розповідаємо про місто за 2 хвилини

Читати

Пояснимо за новини: роумінг по всій Росії скасують з 1 червня

Читати

Коли відключать гарячу воду в Москві: графік вильотів зі столиці

Читати

Пояснимо за новини: в Римі можна залишити багаж в барі або магазині

Читати

8 міст Ізраїлю: куди краще поїхати і чим там зайнятися

Читати

ЄДІ з географії в 2019 році: питання і відповіді

Читати

Насправді

Автостоп (в звичному нам розумінні) з'явився одночасно з першими машинами, тобто більше ста років тому. А якщо щось може бути популярно так довго, значить, в цьому напевно є сенс.

Розквіт автостопу припав на середину минулого століття, причому поширена ця культура була не тільки в Америці і Європі, як думають багато хто. Наприклад, в СРСР водіям, подвёзшім найбільше число мандрівників, покладалися всілякі бонуси і похвали, та й самих автостопщиков в країні любили і поважали. А що зараз?

У наш час

Забавно, але країна, в якій автостоп знайшов свою популярність, зараз абсолютно для нього не пристосована. Сучасне покоління не дуже-то любить вилазити із зони комфорту. Платні дороги і швидкісні хайвеї ускладнюють вільне пересування, а високі штрафи і зовсім відбивають бажання слідувати по стопах Керуака *. Так, це про США.

В Європі все куди краще. Там теж багато заборон і нюансів, але культура автостопу все ще жива, як і путешествующее покоління. Європейська молодь легка на підйом, і в цілому автостопщик в Європі - явище звичне. Єдине, що сильно зіпсувало картину останнім часом, це біженці і теракти, яких європейці дуже бояться, а тому до всіх незнайомим людям ставляться з осторогою.

У Росії з автостопом добре було завжди, крім, хіба що, небезпечних дев'яностих. Більш того, якщо в США автостопу доріжка замовлена, то в нашій країні він тільки набирає обертів. Хоча б тому що нікуди не подінуться добродушні далекобійники, нудьгуючі в своїх нескінченно довгих рейсах і підбирають стопщіков, щоб розважитися за розмовою.

І в чому сенс?

Обиватель напевно скаже, що в економії, але це не зовсім так. Іноді дістатися до місця громадським транспортом виходить набагато дешевше, ніж їхати попутками. Сіль автостопу, скоріше, в можливостях, які може дати тільки щире спілкування з водієм, підкріплене його інтересом до твоєї персони.

Головні принципи автостопу - добровільність і взаємовигоди. Перше означає, що якщо водій зупинився, щоб допомогти, значить, це потрібно ЙОМУ. Неважливо, з яких мотивів - очистити карму, від нудьги або по доброті душевній - але робить він це добровільно (сподіваємося). Друге випливає з першого. Тобі потрібно кудись доїхати, водієві відволіктися від монотонної траси, а вам обом є чим поділитися.

Виходить, сенс автостопу досить прозаїчний: поспілкуватися з незнайомцем і отримати задоволення від рандомних акту доброти, при цьому ще й рухаючись в потрібному напрямку. Причому зауваж, все це стосується обох учасників процесу.

Кому підійде?

Як ти вже зрозумів, автостоп - справа тонка і точно не для всіх. Не варто спокушатися: якщо ти глибокий інтроверт, переслідуваний панічними атаками, то автостоп навряд чи допоможе тобі вирішити свої проблеми. Якщо ти думаєш, що в першій же машині виявиться маніяк-гвалтівник-наркоман, то з такими думками краще взагалі не виходити з будинку. І якщо ти Шелдон Купер, який звик розписувати кожну хвилину життя, не залишаючи місця нагоди, то пошуковик Aviasales - для тебе, а ось автостоп - точно немає.

В інших випадках автостопотерапія може навіть піти на користь. Найкраще вона допомагає тим, хто забув (або ніколи не знав) про цілющу силу розмови з незнайомцем і тому, що в цьому світі є ще місце для безкорисливої, ні до чого не зобов'язує допомоги.

На практиці

Незважаючи на все, що ми написали вище, перш за все, автостоп - це просто ще один спосіб переміщення. Навіть якщо ти не відносиш себе до завзятим любителям пригод, а просто хочеш спробувати щось нове, то зовсім не обов'язково брати безстрокову відпустку і мчати підкорювати Африку на попутках.

Почати можна з найпростішого. Наприклад, добратися з аеропорту в місто не на таксі або автобусі, а автостопом. Проїхати кілька кілометрів до сусіднього міста, якщо ти в Європі. Відвідати улюблену бабусю в області. Зрештою, доїхати з Пітера в Москву не сапсанів, а на машинах, попутно вислуховуючи байки далекобійника Льохи і збагачуючи свій словниковий запас дуже корисним дорожнім сленгом.

Часто буває так, що недорогий квиток на літак знайшовся з іншого міста, а проїзд до нього вийде мало не дорожче, ніж сам переліт. Це ще один привід спробувати автостоп - конкретно в цьому випадку в якості бюджетного способу переміщення.

Якщо страшно починати, подумай про те, що до тебе автостопом їздив далеко не одна людина. Навіть Михайло Ломоносов перетнув півкраїни з рибним караваном - і це в 18 столітті, і не на комфортабельному транспорті з кондиціонером і подушками безпеки. Візьми з собою одного, powerbank і просто почни. Як відомо, це і є найскладніше.

варто знати

Як і в будь-якому мистецтві, у автостопу є безліч негласних правил. Дотримуватися їх чи ні - справа твоє, але навряд чи в цій справі ти зможеш стати новатором, так що радимо прислухатися.

  1. Думай, як водій. Це стосується і твого зовнішнього вигляду, і місця розташування, з якого ти ловиш машину. Став би ти пускати в свій особистий простір неохайного, дурнопахнущей або (чим чорт не жартує) п'яного пасажира? Чи зміг би ти зупинитися на крутому спуску або швидкісній трасі? Встиг би загальмувати відразу після повороту? Став собі ці питання, перш ніж вийти на трасу, щоб не тільки виїхати, але і не доставляти проблем ні собі, ні водієві.
  2. Будь чуйним. Не потрібно без угаву базікати, якщо бачиш, що водієві це не потрібно. Не всі забирають автостопщиков заради розмови, хтось робить це просто так, без будь-якої мети.
  3. Довіряй але перевіряй. Перш ніж сісти в машину, у тебе в запасі є, як мінімум, півхвилини, щоб дізнатися, чи однакові ваші з водієм мети і пункт призначення. Якщо з якоїсь причини людина тобі не подобається, просто скажи, що їдеш в інше місце. Не забувай, що в автостоп, як і в будь-якому самостійному подорожі, ти покладаєшся тільки на себе і свої відчуття. Прислухайся до них.

А це безпечно?

Ні. Найбезпечніше сидіти вдома і літати на літаку, а всі інші види пересування ризиковані самі по собі. Проте, варто лише бути уважним і довіряти інтуїції, щоб убезпечити себе від власної дурості, а все інше - людський фактор. Ось кілька очевидних пунктів, які допоможуть звести ризики до мінімуму:

  1. На трасі і в машині ти повинен бути тверезий. Завжди.
  2. Не варто завзято сперечатися з водієм, навіть якщо він абсолютно необгрунтовано вболіває за Спартак, а потрібно за Зеніт. Сподіваємося, ти розумієш, що це стосується не лише футболу.
  3. Стопити потрібно на максимально можливій віддаленості від дороги. Добре, якщо в цьому місці буде широке узбіччя, де вистачить місця тобі, твоєму рюкзаку і зупиняється машині.
  4. Якщо ти дівчина, то для автостопу краще одягнутися, як твій старший брат, і, бажано, не сідати на переднє сидіння.
  5. Пристібайся. Завжди і скрізь.
  6. Все одно переживаєш? Запам'ятай номер машини і при першій же можливості відправ його друзям / родичам. А ось брати з собою перцевий балончик і інші засоби самозахисту краще не варто - тоді і користуватися ними не доведеться.
Кому підійде?
А що зараз?
І в чому сенс?
Кому підійде?
Став би ти пускати в свій особистий простір неохайного, дурнопахнущей або (чим чорт не жартує) п'яного пасажира?
Чи зміг би ти зупинитися на крутому спуску або швидкісній трасі?
Встиг би загальмувати відразу після повороту?
А це безпечно?
Все одно переживаєш?