Реклама
Реклама
Реклама

Росіян змусять повідомляти владу про будівництво дачі

18+ Нерухомість

У багатьох громадян Росії є свій невеликий дачну ділянку, де вони вважають себе повноправними господарями і роблять все, що їм заманеться. Це відноситься не тільки до землі, а й будівель. Дачник сам вирішує, який будинок зводити на своїй ділянці, або як його реконструювати. Ось тільки така вільність триватиме не довго: ще чотири місяці.

Ось тільки така вільність триватиме не довго: ще чотири місяці

З 1 січня 2019 року запроваджується єдиний порядок будівництва та оформлення права власності в садівничих некомерційних товариствах і населених пунктах. Це пов'язано з нещодавно вступили в силу поправок до Містобудівна кодекс РФ.

Як пояснюють експерти, з нового року перед початком будівництва або реконструкції будинку площею до 500 кв. метрів (цим параметром відповідає переважна більшість об'єктів заміської нерухомості) потрібно повідомити про це орган місцевого самоврядування.

- У випадку з садовими товариствами це може бути адміністрація конкретного поселення або муніципального району, на землях якого розташовується садівниче товариство, - розповіли в Союзі дачників Підмосков'я. - У випадку з дачними об'єднаннями це може бути адміністрація конкретного району або муніципального освіти, на землях якого розташовується садівниче товариство. До кінця 2018 роки ніяких повідомлень подавати не потрібно.

Після 1 січня 2019 року, отримавши повідомлення про будівництво або реконструкцію дачі, у адміністрації буде 7 днів на перевірку зазначених у повідомленні відомостей -відповідність встановленим параметрам і допустимість розміщення садового будинку на земельній ділянці. У тому випадку, якщо все нормально, то дачник може спокійно займатися будівництвом. На це у нього буде 10 років, поки діє повідомлення.

На це у нього буде 10 років, поки діє повідомлення

Після завершення будівництва або реконструкції потрібно буде подати ще одне повідомлення. До нього додається технічний план садового будинку.

Адміністрація знову протягом тижня проводить перевірку, як забудовник виконав умови, на яких йому узгодили початок робіт. Якщо всі параметри дотримані, то місцева влада сама, в порядку міжвідомчої взаємодії звернуться до органів реєстрації прав нерухомого майна.

У тому випадку, якщо власник звів на своїй ділянці палац або замок місце дачного будиночка, грубо порушивши параметри, які позначав в першому повідомленні, то об'єкт потрібно буде перебудувати, повернувши в заздалегідь затверджені параметри.

При цьому законодавство передбачає і іншу, більш серйозну форму відповідальності - знесення споруди, яка визнається самовільної. Рішення про це приймає суд, але в окремих випадках орган місцевого самоврядування може зробити це і в позасудовому порядку.

Як будуть подаватися повідомлення, поки невідомо. В даний час Мінбуд Росії вже розробив сім форм повідомлень, зараз йде їх громадське обговорення.

Перевага віддається чотирьох варіантів: особисто на паперовому носії через МФЦ; поштовим відправленням з повідомленням про вручення; в електронному вигляді через єдиний портал державних і муніципальних послуг; самостійно звернувшись до органу місцевого самоврядування.

Хочете читати наші новини раніше за всіх?

Новини з пріоритетних джерел показуються на сайті Яндекс.Новостей вище інших

Додати

печатка


Автор публікації Сергій Бугорський

Коментарі ()

Хочете читати наші новини раніше за всіх?