Реклама
Реклама
Реклама

Автоимперия на межі: Рушан Сахба атакує «Акос» і його батьків-засновників

15.06.2016

Через борг у 300 млн. Рублів Сбербанк подав позови про банкрутство 9 компаній найстарішого автодилера Татарстану

Покупця автоцентру «акос» на Горьківському шосе, що розкинувся на 2 га, шукає Сбербанк, паралельно вибиваючи борги через суд. Як з'ясував «БІЗНЕС Online», спроби домовитися мирним шляхом провалилися, проте головний власник бізнесу Олександр Стариков оптимізму не втрачає.

Сбербанк в Татарстані зажадав визнати банкрутами 9 компаній і 5 топ-менеджерів ГК «Акос» Фото: prav Сбербанк в Татарстані зажадав визнати банкрутами 9 компаній і 5 топ-менеджерів ГК «Акос» Фото: prav.tatarstan.ru

«БЕНЕФІЦІАР ЗАЯВИВ ПРО ВІДСУТНІСТЬ КОШТІВ»

Відділення Ощадбанку в Татарстані, очолюване рушення Сахбіевим, зажадало визнати банкрутами 9 компаній, що входять в ГК «Акос», а також подало позови про банкрутство 5 топ-менеджерів холдингу: керівника групи Олександра Старикова, а також Василя Вахрамєєва, Едуарда Мухтарова, Сергія Кулагіна і Михайла Котлярова. Двоє останніх на даний момент вийшли з бізнесу, однак, як і діючі топ-менеджери, виступили поручителями за кредитами.

З 2012 по 2014 рік компанії холдингу брали кілька траншів на загальну суму в 300 млн. Рублів на три роки для поповнення оборотних коштів, пояснив «БІЗНЕС Online» Арсеній Колобов, заступник керуючого відділенням Ощадбанку в Татарстані. Платіжні зобов'язання були порушені, і банк зажадав достроково повернути гроші, але на жаль. «Бенефіціар бізнесу заявив про відсутність грошових коштів для погашення боргу», - продовжує банкір. Тоді, за словами Колобова, в Ощадбанку запропонували компанії розстрочку і пільговий період, проте і на цю пропозицію «Акос» не погодився. Крім цього, в банку зазначають, що «Акос» повинен був підтвердити джерела обслуговування боргу, але цього зроблено не було. При цьому банк запідозрив проблемного клієнта в підозрілих маніпуляціях: «Бізнес зі всіх організацій, що кредитуються в Ощадбанку і є поручителями за зобов'язаннями перед Ощадбанком, переведений на інші компанії групи, виручка за якими не розкрита», - вказує Колобов.

На щастя для банку, в заставі знаходиться автосалон на Горьківському шосе, 49 - раніше в ньому продавалися «Міцубісі», зараз - «Датсун і« ГАЗ ». Його Сбербанк, по суті, вже виставив на продаж. «Банк запрошує на переговори бажаючих придбати даний автосалон», - звернулася через «БІЗНЕС Online» кредитна організація до потенційних партнерів. Правда, за оцінкою банку, заставу покриє борг в повному обсязі, тому і подані позови про банкрутство.

В Ощадбанку в заставі знаходиться автосалон «Акос» на Горьківському шосе, в якому продаються «Датсун» і «ГАЗ» В Ощадбанку в заставі знаходиться автосалон «Акос» на Горьківському шосе, в якому продаються «Датсун» і «ГАЗ». Його банк, по суті, вже виставив на продаж Фото: gaz.acos.ru

Поки що в суді безпосередньо пред'явлено позов на 90,4 млн. Рублів, проте джерела «БІЗНЕС Online», близькі до кредитної організації, відзначають, що це тільки перший транш, в подальшому будуть виставлені вимоги і на решту суми. Основним боржником виступає ТОВ «Фірма Імавто», інші компанії в судових справах фігурують в ролі поручителів. Серед них ТОВ «Трейд Плюс» (раніше відоме як «Акос Трейд»), ТОВ «Грант Авто» (колишнє найменування - «Гранат Авто»), ТОВ ВТЦ «АВТОТРАКТОРСЕРВІС», ТОВ «СТО Комавто», ТОВ «Науково-Виробнича компанія », ТОВ« Акавто »(колишнє найменування -« Акос Авто »), ТОВ« СТО ГШ »(колишнє найменування -« Акос ГШ ») і ТОВ« Агростройтранс-ОПТ ». Їх сумарна виручка за докризовий 2014 рік перевищує 4,2 млрд. Рублів (втім, не виключені внутрішні прогони).

У той же час це далеко не всі групи компаній «Акос». Згідно з базою даних «Контур-Фокус» , Стариков особисто в якості засновника або співзасновника фігурує в 29 компаніях. Поза арбітражних розглядів залишаються, наприклад, «Акос-СТО» - 1,7 млрд. Рублів, «Акос-Моторс» (виручка - 218 млн. Рублів), «Акос-Закамье» (виручка - 21,8 млн. Рублів), «Акос-Преміум» (виручка - 736 млн. рублів) і інші. Словом, бізнес розкладений по безлічі кошиків. Сумарний фінансовий результат фірм, за якими доступна звітність, за підсумками 2014 року становить 82,8 млн. Рублів.

«АКОС»: ЗАГРОЗИ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГРУПИ НІ

Сам співвласник «акос» звинувачує в тому, що відбувається Сбербанк, який відмовився рефінансувати кредит старому клієнтові - 14 років колишнього співпраці ролі не зіграли. «В умовах кризи і супутнього спаду продажів це призвело до прострочення платежів. На сьогоднішній день ми продовжуємо переговорний процес, в тому числі і на рівні керівництва Волго-Вятського банку Ощадбанку РФ », - розповів кореспонденту« БІЗНЕС Online »керівник групи Олександр Стариков.

Співвласник «акос» Олександр Стариков звинувачує в тому, що відбувається Сбербанк, який відмовився рефінансувати кредит старому клієнтові Фото: Сергій Єлагін Співвласник «акос» Олександр Стариков звинувачує в тому, що відбувається Сбербанк, який відмовився рефінансувати кредит старому клієнтові Фото: Сергій Єлагін

Поки ж переговори марні. «Ми розраховували укласти мирову угоду з банком, однак умови банку виявилися нездійсненними для нас при нинішньому стані авторинку. Якщо точніше, то пропонувався короткий період розстрочки з невеликим пільговим періодом і, відповідно, високими щомісячними платежами », - розповів Стариков.

Як повідомили «БІЗНЕС Online» в компанії, в умовах падіння продажів всі сили спрямовані на підвищення прибутковості за всіма видами діяльності та оптимізацію витрат. Щоб розплатитися з боргами, компанія активно розпродає майно. Наприклад, продані земельну ділянку і виробнича база в Куркач. «Ми планували продати ще частина об'єктів, на які у нас вже були реальні покупці, і реструктуризувати заборгованість, що залишилася, однак Сбербанк відмовився знімати обтяження з них і подав позови про введення процедури банкрутства», - повідомили нам в компанії.

При цьому «Акос» не згоден зі зробленим Ощадбанком оцінкою закладеного автосалону. Дилерський комплекс компанії на Горьківському шосе включає в себе земельні ділянки загальною площею 2 га і нерухомість загальною площею 10 тис. Кв. метрів. Власну оцінку цієї нерухомості в «акос» називати не стали, але стверджують, що його продаж з лишком перекриває весь борг.

У «акос» підкреслюють: «Всі наші дилерські центри продовжують працювати в штатному режимі, загрози припинення діяльності групи немає» Фото: Сергій Єлагін У «акос» підкреслюють: «Всі наші дилерські центри продовжують працювати в штатному режимі, загрози припинення діяльності групи немає» Фото: Сергій Єлагін

Відзначимо, що комплекс на Горьківському шосе, 49 - одна з перлин "Акос". Згідно з даними офіційного сайту, там розташовані автосалони Mitsubishi і ГАЗ, дилерський центр Datsun, а також сервісний центр Hyundai. Втрата такого потужного центру при всіх випадках - удар по бізнесу.

Нагадаємо, що раніше схожі судові тертя виникли у «акос» з Промсвязьбанка, правда, масштаб спору істотно менше: банк зажадав достроково повернути 50 млн. рублів і погасити відсотки. Суди за цим позовом в Вахітовском районному суді Казані тривають. Автодилер пояснив «БІЗНЕС Online» причину проблем падінням інтересу в Татарстані до «Міцубісі» і відкрив проти банку «другий фронт» в Арбітражному суді РТ, оскаржуючи одностороннє підвищення відсотків. Суд, однак, "Акос" відмовив, автодилер подав апеляційну скаргу.

«З іншими банками таких проблем немає, - стверджують в компанії і підкреслюють. - Всі наші дилерські центри продовжують працювати в штатному режимі, загрози припинення діяльності групи немає ».

Один з основних партнерів Акос - Енергобанк: кілька будівель автосалонів мають обтяження у вигляді іпотеки, взятої саме в цьому банку Фото: akoc Один з основних партнерів "Акос" - Енергобанк: кілька будівель автосалонів мають обтяження у вигляді іпотеки, взятої саме в цьому банку Фото: akoc.ru

Судячи за даними Росреестра, один з основних партнерів "Акос" - Енергобанк. По крайней мере, будівлі автосалонів в Казані на проспекті Перемоги, 214 і 216, а також в Набережних Челнах на вулиці Нізаметдінова, 1 і 5 і в Альметьевске на вулиці Герцена, 1 мають обтяження у вигляді іпотеки, взятої саме в цьому банку. На автосалони Suzuki і KIA на Аделя Кутуя, 96 іпотека взята в «АК БАРС» Банку.

В Енергобанку газеті «БІЗНЕС Online» дали підкреслено втішну характеристику взаєминам: «Група компаній" Акос "кредитується в АКБ" Енергобанк "з 2006 року. Кредитна історія позитивна протягом усього періоду співпраці, в даний час ніяких прострочених платежів не допускається, проблемна заборгованість відсутня », - зазначається у відповіді банку.

ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ НА РИНКУ

Компанія «Акос» працює на авторинку Татарстану і Росії з 1991 року, що робить її однією з найстаріших в республіці і країні. У 2011 році в ознаменування 20-річчя компанії Стариков дав інтерв'ю виданню «Автоклуб-Казань», в якому розповів історію створення бізнесу.

Під час його роботи в казанському філії Академії наук влада вирішила створити на базі КАМАЗа і філії академії міжвідомчу лабораторію по дослідженню автомобільної техніки і підвищенню її якості. У 1991 році на основі цієї лабораторії, де працював Стариков, і було створено перше підприємство групи.

Компанія «Акос» працює на авторинку Татарстану і Росії з 1991 року, що робить її однією з найстаріших в республіці і країні Фото: akoс-almet Компанія «Акос» працює на авторинку Татарстану і Росії з 1991 року, що робить її однією з найстаріших в республіці і країні Фото: akoс-almet.ru

Спочатку компанія займалася автобусами, співпрацюючи з Павловським і Курганським автозаводами, але потім переорієнтувалася на легкові автомобілі. Стариков пояснив це тим, що оновлення легковиків рідко перевищує три-чотири роки, а комерційний транспорт в ті часи міг служити і по 10 - 20 років. «У 1994 році ми уклали перший в республіці контракт із закордонним підприємством - корейським концерном Daewoo», - згадує Стариков.

Нині група є дилером Nissan, KIA, Suzuki, Infiniti, Mitsubishi, Datsun, а також ГАЗу і «Російських автобусів» (автобуси «ПАЗ», «КАВЗ», «ГолАЗ», «ЛіАЗ»). Згідно з даними на сайті компанії, щорічно «Акос» продає близько 5 тис. Машин. Автосалони розташовані в Казані, Набережних Челнах і Альметьевске. Всього на даний момент у групи, за її даними, 14 діючих автосалонів.

«Акос» регулярно входив до рейтингу «БІЗНЕС Online» найбільших підприємств Татарстану. Причому в 2013 році група компаній, надавши консолідовану звітність, зайняла в ньому досить високу - 30-ю - позицію. Однак потім в «акос» відмовилися від такої практики, тому показники оцінювалися по компанії з найбільшою виручкою в групі - ТОВ «Акос-СТО», що в підсумку з виручкою в 1,7 млрд. Рублів забезпечило їй 199-е місце.

Відзначимо, що і в минулу кризу «Акос» стикався з проблемами. Так, у 2010 році ВТБ подав позов про дострокове повернення 87 млн. рублів, який був задоволений . Суд тоді звернув стягнення на комплекс будівель, що знаходяться за адресою: Альмет'євськ, вул. Герцена, 1Б. Цікаво, що на даний момент за цією адресою і раніше працює «Акос».

Рушення Сахбіеву вже доводилося досить жорстко боротися з боржниками-автодилерами Фото: Сергій Єлагін Рушення Сахбіеву вже доводилося досить жорстко боротися з боржниками-автодилерами Фото: Сергій Єлагін

До слова, легке дежавю в нинішній ситуації могло виникнути і у Сахбіева з Колобовим, яким вже доводилося досить жорстко боротися з боржниками-автодилерами. У 2011 році Ощадбанк після кількох спроб реструктуризацій забрав за борги в 980 млн. рублів два автосалони компанії «Таттранском» (торгова марка «Сапсан») Ільдара Зіннурова на вулиці Спартаківський. Обидві будівлі були продані з торгів за 264 млн., Хоча сам Зіннуров оцінював їх в 1 мільярд. У процесі конфлікту не обійшлося без силових акцій і листів Володимиру Путіну і Дмитру Медведєву. В кінцевому рахунку «Сапсан» спочив у бозі.

Чим закінчиться нинішнє розгляд, сказати важко. Поки що пред'являються до виплати борги не виглядають непідйомними з урахуванням масштабів бізнесу «акос». З іншого боку, і малозначними проблеми не назвеш, тим більше що авторинок як і раніше в ауті. Поки ж компанії вдалося здобути локальну перемогу 6 червня припинено справу про особисте банкрутство відносно Кулагіна. На думку суду, поки банк не має на руках виконавчих листів про стягнення заборгованості, цей чутливий для бізнесменів питання піднімати рано.

«РИНОК стислі, І КОМУСЬ ДОВОДИТЬСЯ ЙТИ»

Аналітики, опитані «БІЗНЕС Online», вважають, що в умовах нинішнього найжорстокішої кризи учасникам авторинку не позаздриш.

В'ячеслав Зубарєв - генеральний директор ТТС:

- Ринок Татарстану знаходиться в перманентному кризовому стані. Говорити про подолання кризи годі й говорити, думаю, в найближчі час цього не станеться. Це навіть не криза, а нова ситуація, яка триватиме досить довго. Всі автомобільні компанії будуть зараз відчувати не найкращі часи. Продажі в порівнянні з піковим 2013 роком в середньому по ринку впали вдвічі.

Основні заходи, які приймають гравці, - це підвищення ефективності, зниження витрат. Кожен по-своєму цим займається. Обсяги техобслуговування теж знижуються, тому що у людей грошей немає і на проведення регламентних робіт. Падіння йде всюди, але на продажу машин це більш помітно.

«За три місяці 2016 роки кількість дилерських центрів з продажу автомобілів в країні скоротилося на 6 відсотків, тенденція до скорочення триває» Фото: Сергій Єлагін «За три місяці 2016 роки кількість дилерських центрів з продажу автомобілів в країні скоротилося на 6 відсотків, тенденція до скорочення триває» Фото: Сергій Єлагін

Азат Тімерханов - керівник прес-служби аналітичного агентства "Автостат":

- З січня по початок квітня 2016 роки кількість дилерських центрів в країні скоротилося на 6 відсотків. Це дані тільки за три місяці, і тенденція до скорочення триває. У 2014 році загальна кількість дилерських центрів в країні по легкових автомобілях склало понад 4 тисяч. Вони були розраховані на обсяг в 3 мільйони машин щорічно, а продано за підсумками 2015 року була всього 1,5 мільйона нових автомобілів. Природно, це не ті показники, на які розраховували власники. Ринок стиснутий, і комусь доводиться йти. Тому кількість дилерських центрів скорочується і, мабуть, продовжить скорочуватися, поки ринок знаходиться в такому положенні.

В цілому Татарстан на загальному тлі виглядає добре і є одним з лідерів за кількістю придбаних автомобілів, що пояснюється хорошими економічними показниками регіону щодо середніх показників.

Дмитро Баранов - провідний експерт КК "Фінам Менеджмент»:

- Комітет автовиробників асоціації європейського бізнесу в РФ поки опублікував дані лише за перші чотири місяці року. Згідно з ними, за січень-квітень 2016 року продажі нових легкових і легких комерційних автомобілів в Росії стали менше на 14,7 відсотка, ніж за аналогічний період минулого року. З одного боку, можна говорити про продовження кризи, адже показник нижче, ніж в минулому році. З іншого - в порівнянні з початком року темпи зниження продажів сповільнюються, що дозволяє стверджувати, що вітчизняний авторинок поступово переходить в стан рівноваги, нехай поки і нестійкого. Навряд чи такі показники повинні дивувати. Добре відомо, що в умовах кризи в економіці продажу машин знижуються. Автомобіль не є предметом першої необхідності, це не той товар, який людина набуває в першу чергу, маючи гроші. Коли споживач приймає рішення про покупку машини, він робить це не відразу, а зважує всі за і проти. Одним з визначальних чинників є ціна, але перед цим потенційний автовласник визначає для себе головне - його власні перспективи, як безхмарним буде його майбутнє. Зокрема, чи буде у нього робота - джерело доходу, прийнятні чи умови кредитування, якщо машина буде купуватися не на власні кошти, і так далі. І якщо потенційний автовласник не має відповідей на ці питання або якщо вони негативні, то навряд чи він купить автомобіль. Швидше він створить запас продуктів і госптоварів на той випадок, якщо позбудеться роботи, але купувати засіб пересування не стане, а нинішня непроста економічна ситуація лише зміцнює потенційних покупців в цьому.

Природно, така динаміка продажів відбивається і на доларах. Але потрібно взяти до уваги, що у них є можливість вибору. Вони, як правило, не тільки реалізують нові машини, а й займаються сервісним обслуговуванням, продають запасні частини, продають старі машини. У них є простір для маневру, що дозволяє їм залишитися на плаву. Можливо, що хтось із них взагалі перестав продавати автомобілі і став займатися іншими видами діяльності. Необхідно розбиратися в кожному випадку невиплат по кредитах, адже не факт, що їх причиною могла стати саме продаж нових автомобілів.

Чи вдасться «акос» вижити в нинішній кризі?

14% Так, думаю, що запасу міцності, накопиченого за 25 років, вистачить

25% Якщо була б надія, банк навряд чи став би судитися

27% Зараз банки при перших же проблемах гроблять бізнес

33% Кредити в нашій країні - це зашморг, потрібно їх уникати

Ваш голос врахований

Чи вдасться «акос» вижити в нинішній кризі?