Реклама
Реклама
Реклама

Uber з'явився в Україні: що буде з таксі і як користуватися сервісом

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

1 липня 2016, 8:41 Переглядів: 1 липня 2016, 8:41 Переглядів:   Найдешевша поїздка обійдеться в 40 гривень

Найдешевша поїздка обійдеться в 40 гривень. Фото: gorodkiev.com.ua.

В Україні 30 червня на ринок автомобільних перевезень Києва вийшла американська компанія Uber. Додаток для мобільного телефону дозволяє замовити таксі та сплатити проїзд за допомогою банківської карти. У той час, як столичні таксисти виступають проти сервісу, сама компанія заявляє про те, що їх програма допоможе вирішити проблему пробок в Києві. Детальніше про те, що зміниться після приходу Uber на ринок, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Як працює Uber і скільки доведеться платити за поїздку

Про те, що американська компанія Uber буде працювати в Україні, стало відомо ще на початку грудня минулого року. Саме тоді представники Мінінфраструктури та Uber провели зустріч, про яку повідомив заступник міністра Володимир Омелян.

Главою українського представництва Uber став Аркадій Вершебенюк. Відзначимо, до переходу в Uber киянин працював в московському представництві консалтингової компанії Egon Zehnder, а до того - в Colliers International.

Фото: biz.liga.net

Сервіс, як повідомляють прихильники Uber, дозволить знизити ціни на таксі і потіснити вже працюють на ринку водіїв. Так, програму необхідно скачати на свій телефон, підключити до неї банківську карту, а після вибрати маршрут і водія, який допоможе дістатися в вказане місце. Після поїздки додаток просить і водія, і пасажира оцінити поїздку. Виходячи з оцінок, формується індивідуальний рейтинг. Якщо у користувача низький рейтинг, він може бути заблокований.

На даний момент компанія запустила додатки в Києві, проте, як розповів Аркадій Вершебенюк, сервіс незабаром може запрацювати у всіх українських містах-мільйонниках.

У столиці на Uber діють тариф 25 грн за подачу + 4,5 грн за кілометр + 0,4 грн за хвилину. При цьому мінімальна вартість поїздки - 40 грн. За ці гроші, наприклад, можна доїхати з Контрактової до Софіївської площі.

Під час презентації програми в Києві на питання журналістів про те, скільки машин на даний момент підключилися до Uber, Аркадій Вершебенюк заявив: "Ще до того, як додаток стартувало, кілька тисяч водіїв виявили бажання стати партнерами". Неофіційно представник компанії розповів "Сегодня.ua" про те, що на даний момент в "автопарку" Uber близько 60 машин, проте кількість "партнерів" зростає щогодини.

Як Uber буде працювати в Києві

В Україні компанія розпочала роботу з найбільш масового продукту - бюджетного UberX. Пасажирів возитимуть в автомобілях класу "В" не пізніше 2008-го року випуску ( Ford Focus, Skoda Rapid, Volkswagen Polo, Chevrolet Lacetti і інші ).

У компанії стверджують, що подачу машини за допомогою програми, наприклад, в Мінську потрібно чекати менше 5 хвилин. "Люди часто не встигають спуститися в ліфті, а таксі вже доставлено", - розповідає Аркадій Вершебенюк.

На виклик кореспондентів "Сегодня.ua" водій Uber відреагував тільки через 20 хвилин. У самій компанії пояснюють: "Перші дні в Києві ажіотаж, і машин не вистачає".

У п'ятницю, суботу та неділю кияни можуть безкоштовно користуватися Uber (можна зробити п'ять поїздок на загальну суму 750 гривень).

Вимоги до водіїв Uber:

  • Автомобіль повинен бути не старше 2008-го року випуску
  • Наявність страхового поліса
  • Ліцензія на право пасажирських перевезень
  • Оформлене юридична особа

Заробляти за допомогою Uber може будь-який водій, який відповідає зазначеним вимогам. При цьому працювати можна за бажанням і в будь-який час. Сервіс забирає комісію в розмірі 25%, решта дістається водієві.

"У мене є основна робота, а ось зараз вирішив підробити за допомогою програми. Раніше таксував від наших контор - хороші виклики завжди діставалися тим, хто в хороших відносинах з диспетчерами. А тут мені пропонують пасажира, які ближче всього до мене. Система сама визначає . та й не страшно, що пасажир піде і не розплатиться. Все автоматично відбувається, з його карти зняли, а на мою перевели ", - розповідає водій Uber Олег.

Перші 30 днів можна працювати без оформлення юридичної особи, однак після цього доведеться або приєднатися до компанії-партнеру Uber і віддавати їм 10% заробітку, або ж оформити ПП.

Столичні таксисти проти, а в Uber обіцяють впоратися з пробками

Глава профспілки водіїв таксі Василь Опик в коментарі Сегодня.ua заявив: "Нам все одно на цей Uber. Нам головне, щоб у всіх були рівні умови". Як пояснив Опик, таксистам для того, щоб надавати свої послуги, необхідно пройти реєстрацію, мати відповідний досвід, водійську категорію і т.д. Самі ж київські таксисти на даний момент загрози від сервісу не бачать. "Не у всіх є ці картки банківські ... Я навіть не знаю, мені, напевно, все одно. Якщо на Uber умови кращі, то перейдемо туди працювати", - каже таксист Михайло.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що 90% таксистів в столиці працюють нелегально. Всього в місті зареєстрували 164 таксиста, які платять в бюджет близько 26 тисяч податків. За словами мера, ці цифри "не піддаються ніякій критиці". Екс-міністр транспорту Євген Червоненко впевнений: київські таксі можуть щорічно приносити в бюджет 200 мільйонів гривень (за умови, якщо будуть працювати легально).

Аркадій Вершебенюк впевнений, після того, як Uber зміцниться в Києві, жителям столиці буде вигідніше користуватися сервісом, ніж утримувати власний автомобіль. За словами гендиректора, це дозволить впоратися з проблемою заторів у столиці. Більш того, якщо кияни будуть активно користуватися додатком, незабаром Uber запустить новий сервіс: поїздку можна буде ділити з попутником і платити в два рази менше.

Досвід інших країн: таксисти протестують

У 2011-му році компанія почала завойовувати європейський ринок пасажирських перевезень, до цього скористатися Uber можна було тільки в США. "Європейський ринок дуже відрізняється від американського. Для Європи почали розробляти нові механізми. Це були і питання з законами, і технічні питання", - розповідає регіональний менеджер Uber в Східній Європі Ентоні ле Ру. На даний момент додаток працює в декількох країнах Східної Європи: Білорусі, Польщі, Росссіі, а починаючи з сьогоднішнього дня - і в Україні.

Сервіс дуже швидко завойовує ринок і позбавляє таксистів роботи. Так, за словами Ентоні ле Ру, в Лос-Анджелесі за кілька років сервіс заволодів більшою частиною ринку автоперевезень.

У багатьох країнах Європи місцеві таксисти влаштовують акції протесту проти компанії Uber. Так, в січні цього року в Парижі таксисти перекрили доступ до аеропортів Руассі - Шарль-де-Голль і Орлі. У той час як за право бути таксистом (отримати спеціальне маркування та обладнання на автомобіль) в Парижі потрібно заплатити від 50 до 250 тисяч євро, зареєструватися через онлайн-сервіс значно простіше і дешевше. На думку водіїв таксі, ці обставини сприяють зростанню конкуренції, в якій вони свідомо програють.

Акції таксистів в ЄС. Фото: uber

До слова, якщо в ЄС оформити ліцензію таксиста коштує десятки тисяч доларів, в Україні юристи обіцяють оформити будь-якому водієві ліцензію за 10 днів за 3500 гривень. Часто служби таксі наймають на роботу водіїв з власним транспортом і вже відкритими ліцензіями.

Крім того, двох керівників Uber затримали у Франції в рамках розслідування справи про "незаконну діяльність" компанії, а президент Франсуа Олланд після десятків акцій протесту заявив, що сервіс повинен бути закритий. Роботу додатка призупинили до подальших судових розглядів.

Данські таксисти також заявляють, що американський сервіс Uber створює недобросовісну конкуренцію на ринку столиці Данії Копенгагена.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Uber з'явився в Україні: що буде з таксі і як користуватися сервісом". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ