Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Паніка і евакуація в Самарській області: на полігоні вибухнули боєприпаси (ВІДЕО)

У Самарській області в районі селища Нагорний на складі боєприпасів сталося п'ять потужних вибухів
За деякими даними, на складах знаходиться близько 13 мільйонів одиниць снарядів
За повідомленнями очевидців, патрони розлітаються від складу розлітаються на кілька кілометрів і падають на проїжджаючі автомобілі. У кількох будинках повибивало шибки

У Самарській області в районі селища Нагорний на складі боєприпасів сталося п'ять потужних вибухів. В окрузі загорівся ліс, служби порятунку евакуювали жителів з довколишніх сіл і селищ. За деякими даними, на складах знаходиться близько 13 мільйонів одиниць снарядів. Гасінням пожежі займаються понад 1100 осіб і більше 160 одиниць техніки, в тому числі п'ять повітряних суден і два пожежних потяги.

За розпорядженням міністра оборони РФ, генерала армії Сергія Шойгу, військовослужбовці Центрального військового округу надають допомогу в гасінні пожежі, зокрема, буде задіяний пожежний танк, машина розгородження і путепрокладчик. Крім того, в резерві знаходиться група розгородження, при необхідності відомство готове задіяти і безпілотні літальні апарати, вказує ИТАР-ТАСС.

У зоні вибухів введений режим НС.

Увечері у вівторок, 18 червня, "в поліцію надійшла інформація про те, що на полігоні в Чапаевске вибухають боєприпаси", - сказав начальник прес-служби ГУ МВС по Самарській області Сергій Гольдштейн. Населення Чапаєвська і інших населених пунктів, розташованих поблизу Приволзького державного боєприпасну випробувального полігону, в паніці, передає портал Progorodsamara.ru .

За повідомленнями очевидців, осколки розлітаються в сторони на кілька кілометрів і падають на проїжджаючі автомобілі: МНС визнали, що частини боєприпасів розлітаються на 3-4 кілометри. У кількох будинках повибивало шибки і двері, десь пошкоджені дахи.

"В результаті серії вибухів на режимному об'єкті під Чапаєвському в Самарській області постраждали 34 людини. Четверо з них госпіталізовані. Громадяни отримали осколкові поранення, повідомили в оперативному штабі, що працює на місці події", - передає РБК . За уточненими даними РІА Новини" , Госпіталізовано 11 осіб.

Полігон оточений з усіх боків, дороги, що ведуть до складів, перекриті. За даними МВС, в даний час на місці події працюють всі оперативні служби, співробітники поліції оточили прилеглу територію, не допускаючи на ділянку громадян, повідомляє "Інтерфакс" .

До ранку інтенсивність вибухів на полігоні знизилася, пожежа пішла на спад. Так, за словами заступника начальника головного управління МНС РФ по Самарській області Андрія Бабинцева, "якщо раніше вибухи на полігоні лунали щомиті, то зараз можна почути лише поодинокі розриви з проміжком в кілька хвилин". "І це не затишшя перед бурею, пожежа пішла на спад", - підкреслив він.

Цю інформацію підтвердили ИТАР-ТАСС представники полігону. За їх даними, в даний час інтенсивність вибухів значно знизилася.

На палаючому і вибухає полігоні людей не залишилося

Різняться дані щодо того, скільки людей знаходилося на полігоні, коли почалися вибухи.

За відомостями виконуючого обов'язки начальника головного управління МВС РФ по Самарській області Миколи Турбавца, тоді п'ять чоловік залишалися на полігоні. Це троє співробітників полігону і двоє охоронців.

Було встановлено імовірно місцезнаходження одного з трьох співробітників полігону, "але без бронетехніки туди не підійти", зазначив Турбавец. До місця його ймовірного знаходження була спрямована броньована автомашина "Тигр". Місцезнаходження двох інших співробітників невідомо.

"Ще два охоронці знаходяться на території полігону, вони вийшли на зв'язок і повідомили, що знаходяться в укритті", - додав в.о. начальника головного управління МВС РФ по Самарській області.

Разом з тим прес-секретар СУ СКР по Самарській області Олена Шкаєва припустила, що на полігоні могли перебувати від трьох до восьми чоловік. За її словами, полігон патрулює спеціальна броньована техніка, з метою знайти залишилися там людей.

Раніше СУ СКР по Самарській області повідомляло, що "на самому полігоні залишаються двоє людей - чоловік і жінка. В даний час чоловік вийшов на зв'язок і залишив дані свого точного місцезнаходження, вживаються заходи до порятунку зазначених осіб".

У свою чергу начальник обласної пошуково-рятувальної служби Олег Моцарь заявив, що одну людину їм вдалося врятувати в ході поїздки на територію на бронеавтомобілі "Тигр". Ще одну людину, за його словами, бачили в момент початку вибухів у лазні. "Ми обстежили всю місцевість, його слідів не виявлено. Баня згоріла. Швидше за все, він втік в поле. Сподіваюся, він знайдеться", - підкреслив начальник пошуково-рятувальної служби.

Представники полігону вважають, що під час вибухів на території об'єкта знаходилося три людини, але не в епіцентрі вибухів, і всі вони на цей момент вивезені.

При цьому всі служби сходяться в тому, що зараз людей на полігоні бути не повинно. Пошукова операція, за словами Олега моцар, припинена.

Тим часом рятувальники закінчили і евакуацію населення з небезпечної місцевості. "Всього евакуйовано близько 6 тисяч осіб, зараз проводиться подворовий обхід для перевірки будинків на наявність людей", - зазначив начальник управління інформації МНС Росії Олег Воронов.

Самарське уряд і рятувальники розійшлися в оцінці небезпеки

"Для жителів селища Нагорний та Чапаєвська небезпеки немає, так як калібр снарядів невеликий", - заспокоюють в прес-службі уряду Самарської області. У МНС інша думка.

"Ситуація не змінюється. Загроза населеному пункту зберігається. Сили зосереджуються на захист населених пунктів", - повідомив ІТАР-ТАРС начальник головного управління МНС по Самарській області Володимир Бабінцев.

На нараді в Москві міністр Володимир Пучков наказав кожні 10 хвилин доповідати йому про ситуацію, розширивши радіус рятувальної операції до п'яти кілометрів. А на відстані 7-8 кілометрів вишикувався кордон поліцейських. Тим часом на місце подій виїхали самарський губернатор Микола Меркушкин і його заступник Олександр Нефедов, повідомляється на сайті уряду регіону.

Губернатор не виключив можливості ускладнення ситуації на полігоні під містом Чапаєвському, де вибухають снаряди. "Зараз неможливо сказати, скільки займе часу ліквідація цієї НП", - сказав він. За його словами, все залежить від того, як вибухи торкнуться інші склади. "Зараз особливої ​​небезпеки немає", - повідомив глава регіону, як передає ІТАР-ТАСС.

За словами Меркушкина, до самого найближчого населеного пункту - селища Нагорний (розташований в 2 км), звідки евакуювали всіх місцеві жителі, - снаряди не доходять, але вибухи можуть перекинутися і на склади з боєприпасами, оскільки яких можуть дійти до селища.

"Місто Чапаєвськ (розташований в 7 км) в результаті вибухів не постраждав", - сказав глава регіону.

Губернатор підтвердив наявність на полігоні великої кількості боєприпасів - понад 11 млн снарядів. "В основному - це снаряди калібру 23 мм, у них радіус розльоту до одного кілометра, але є один склад, де зберігаються снаряди різних калібрів, і якщо вогонь перекинеться туди, то ситуація ускладниться", - сказав Меркушкин.

У Самарську область вилітають два літаки Іл-76 і Бе-200, які доставлять в зону події робототехніку та фахівців загону "Центроспас" для боротьби з вогнем.

Пожежа може тривати три доби

джерело РІА Новини" повідомив, що ситуація в Нагірному далека від того, щоб знаходиться під контролем: "Боєприпаси, укладені в штабелі, продовжують вибухати. За оцінкою фахівців, пожежа на полігоні може тривати до двох-трьох діб".

Поки НП не локалізують, автомобілісти будуть відчувати незручності. "Перекрито траса Самара - Волгоград з 34-го по 98-й кілометр. Рух буде відновлено після локалізації ПП", - повідомили РІА "Новости" в Державтоінспекції регіону.

Рух автотранспорту пущено по об'їзному шляху через населені пункти Красноармійський - Мар'ївка - Пестравка, вказує ИТАР-ТАСС.

На русі пасажирських поїздів НП не вплинуло. "У зв'язку із загорянням і вибухом боєприпасів на військових складах в селищі Нагорний рух пасажирських поїздів по ділянці Самара-Безенчук не переривається. Селище Нагорний розташований на відстані близько шести кілометрів від найближчої станції Чапаєвськ ділянки Самара-Сизрань. Через загоряння лісосмуги тимчасово закрито рух вантажних поїздів по південному ходу Кінель-Безенчук ", - цитує РІА Новини" повідомлення РЖД.

За попередньою інформацією, вибухи прогриміли в 19:30 за московським часом. За словами місцевих жителів, перший вибух стався близько 19:10 за московським часом, другий - о 19:25. Перший вибух був настільки потужним, що в місті Новокуйбишевську, який знаходиться в 15 кілометрах від полігону, скла в будинках задзвеніли, а у припаркованих автомобілів спрацювала сигналізація.

"В даний час слідчі СК РФ Самарської області виїхали на місце події. За попередніми даними, стався мимовільний вибух знаходяться в приміщеннях снарядів", - йдеться в повідомленні Слідчого комітету.

Як повідомили джерела РБК , Інцидент стався на підприємстві, де зберігається тротил і ведуться роботи зі знищення боєприпасів. Відразу після першого потужного вибуху в найближчому лісі почалася пожежа. На трасі "Самара-Волгоград" утворилася пробка, швидше за все, з цікавих.

В Twitter багато сплутали вибухи під Чапаєвському з пожежею в Самарі, де горить закинута казарма. Ось коментар одного з користувачів: "Горить колишня військова частина, до вибухів це не має ніякого відношення!"