Реклама
Реклама
Реклама

Секрети отримання "моментального" кредиту. Банки за 20 хвилин оцінюють, кому давати кредит | Особисті фінанси | ВЕСТИ

  1. Секрети отримання "моментального" кредиту Пропозиціями отримати "моментальний" кредит уже давно нікого...
  2. Секрети отримання "моментального" кредиту

Секрети отримання "моментального" кредиту

Пропозиціями отримати "моментальний" кредит уже давно нікого не здивуєш. У кожному великому супермаркеті побутової техніки вам запропонують отримати гроші в борг. Причому рішення "давати або не давати" приймається мало не за 20-30 хвилин. При цьому в банках існують свої системи швидкої перевірки платоспроможності потенційного позичальника. Так званий скоринг. Система ця, на перший погляд, функціонує досить хаотично. Іноді можуть дати гроші малозабезпеченій роботязі і в той же час відмовити топ-менеджеру з пристойною зарплатою.

Проте знання особливостей роботи скорингу дозволяє клієнту правильно побудувати свій діалог з банком і отримати гроші. "Вести" вивчили питання, поговоривши по душам з декількома банківськими працівниками, які приймають рішення щодо видачі "швидких" кредитів.

Дивляться по одягу

Формально система розпізнавання платоспроможного клієнта вибудувана так, щоб рішення приймалося співробітником офісу, який не має психологічного контакту з потенційним позичальником. Але насправді кредитний інспектор «на місці» може проставити в клієнтської анкеті позначки, які перекреслять всі його позитивні математичні характеристики. Крім того, якщо зовсім вже сподобатися банківського співробітнику, він зможе неформально підказати, як правильно заповнити анкету, що в ній вказати, а чого не варто. Тому дуже важливо викликати просту людську симпатію, що вкрай важко зробити, поставши перед банкіром у поношеному одязі і з немитою головою. Не додають довіри пошарпані документи, невпевнені відповіді на питання про роботу і зарплату.

Дивляться на вік

Дивляться на вік

В українських банках нерідкі випадки, коли відмова в кредиті отримують добре заробляють 19-річні підприємці. Вважається, що в цьому віці домогтися стабільних заробітків важко, тому простіше відмовити, ніж розбиратися в деталях. Взагалі в банк за грошима реально приходити у віці від 21 року і зі стажем роботи на підприємстві мінімум три місяці. У цьому випадки вашу кандидатуру хоча б приймуть до расмотренного. Неможливо отримати кредит і пенсіонеру. Більш того, в банку з побоюванням дивляться і на кандидатів, яким до виходу до заслуженого відпочинку залишилося менше двох років. Розрахунок простий: до отримання пенсійного посвідчення людина повинна розрахуватися за позикою. А ось людям у віці від 24 до 45 років кредити дають найбільш охоче.

Дивляться на зарплату

Хоча за деякими споживчими кредитами не вимагають документального підтвердження зарплати з місця роботи, проте, заявлений вами дохід важливий в будь-якому випадку. Іноді відсутність підтвердженого доходу призводить до курйозів, коли відмовляють у кредиті заможним бізнесменам і видають оні куди біднішим шкільним вчителям. Якщо довідку про вашому окладі не вимагають, все одно не варто в анкеті занадто завищувати свої доходи - це може викликати додаткові підозри у банку. Тут треба дотримуватися золотого правила: на обслуговування споживчого кредиту (на думку менеджерів скорингових систем) повинно входити не більше третини місячного доходу. Тобто, дізнайтеся суму щомісячного платежу і помножте її для вірності на п'ять - це і буде для вас «ідеальний» розмір зарплати.

Оцінюють за професією і стажу

Оцінюють за професією і стажу

Молоді фахівці, а також люди, менше року тому змінили сферу діяльності, явно недоберуть бали. Підозріло в банку дивляться на юристів, так як ті можуть юридично захищатися від майбутніх платежів, на журналістів, які можуть зіпсувати репутацію банку. Не люблять скорингові системи холостяків - через сумніви в їх стабільності, і одиноких мам - через безнадійності силою витребувати з них борг. Прописаним в іншій місцевості краще звернутися за кредитом за місцем реєстрації. Єдиною причиною відмови всі ці пункти можуть і не стати, але якщо в анкеті знайдеться ще один сумнівний момент, то кредит отримати не вдасться. А ось співробітники великих компаній, що просуваються там по службових сходах і володіють власною нерухомістю, є для банку еталоном надійності - їм кредит зазвичай дають.

Пробивають по базах даних

Доступ до різних баз даних залежить від можливостей глави служби безпеки банку. Абсолютно у всіх банках є бази перевірки відповідності паспортних даних та ідентифікаційного коду, які дозволяють відсіяти підробки документів. У багатьох є доступ до баз податкової, за якими не можна обчислити суму сплачених податків, а отже, і розмір зарплати, але можна встановити, чи дійсно йшли платежі з зазначеного в анкеті підприємства. Зустрічаються бази адмінпорушень і судових рішень. Якщо історія клієнта по базах СБ не сподобається, то в кредиті відмовлять навіть за умови хороших фінансових можливостей.

Вивчають кредитну історію

Вивчають кредитну історію

Історію взаємин потенційного позичальника з банками можна дізнатися за даними бюро кредитних історій. В Україні таких шість. Зазвичай банк співпрацює з одним-двома бюро, тому банкіри можуть і не знати про "поганому" клієнта. Але якщо дізнаються, що людина вже брав позику і був помічений в простроченнях або неповернення, в кредиті відмовлять. Втім, інформація в бюро надходить із запізненням на місяць, тому банк може залишитися в невіданні щодо свіжих гріхів. До того ж, якщо по бюро банк побачить, що клієнт платить за ще двом і більш кредитами - йому, швидше за все, в новому позиці відмовлять (навіть якщо платить справно).

Дзвонять на роботу

Маленькою хитрістю, що дозволяє банку перевірити хоча б частково щирість клієнта, є дзвінок третій особі, яке може підтвердити як мінімум існування перевіряється людини. Ідеальний варіант - це коли інформацію про позичальника може підтвердити роботодавець. Тому банк перед тим, як видати кредит, обов'язково захоче зробити дзвінок на роботу - на стаціонарний телефон. Якщо з якихось причин додзвонитися до роботодавця неможливо, то клієнту треба надати хоч якийсь номер телефону. Відсутність хоча б родичів і знайомих "на зв'язку" викличе у банку підозра в шахрайстві, і в кредиті буде відмовлено.

Відмовили в кредиті? Ідіть в інший банк

Далеко не завжди причина відмови криється в клієнті. Іноді кредити не дають через проблеми у банкірів. Наприклад, бувають пікові дні, коли на співробітників СБ банку падають сотні заявок. Вони просто фізично не встигають їх обробити. Тому, щоб не брати на себе відповідальність, масово ставлять відмови. Або, наприклад, у банку тимчасово може не бути вільних коштів. Але через це ніхто не буде знімати з точок кредитних співробітників. Набагато простіше відмовити в кредиті. Тому, якщо вам дали від воріт поворот в одному банку, сміливо звертайтеся в інший. Буває, потрібно пройти три-чотири банки, поки хтось погодить кредит. Але якщо гроші сильно потрібні, варто постаратися. Також, якщо з якихось причин не може отримати кредит чоловік, за нього це може зробити дружина (або навпаки).

Исповедь менеджера банку: "Просимо клієнта не підводити нас"

"Робота у нас складна, тому плинність кадрів велика. Я працюю в банку трохи більше півроку і вважаюся вже мало не старожилом, - розповіла" Вістям "співробітниця одного з банків Марина, яка приймає заявки на кредити в одному з супермаркетів електроніки. - Зарплата наша дуже сильно залежить від виконання плану по видачі кредитів, тому потрібно намагатися видати їх якомога більше. Правда, якщо якийсь клієнт відмовиться платити, то про премії за виконання плану можна забути, а на голий оклад (не більше 3000 гривень) сильно не розгуляєшся. П оетому дивимося в очі кожного позичальника, намагаємося зрозуміти, наскільки він готовий потім повертати кошти. Буває, прямо просимо клієнта не підводити нас. Виглядає, напевно, наївно, але діє, особливо на чоловіків. Іноді нам повідомляють орієнтування на шахраїв. Наприклад, говорять: є жінка, років 45, коротка стрижка, норкова шуба до п'ят, розмова починає з викладення мобільного телефону Vertu на стіл. Брала кредити в різних банках за підробленими паспортами. Мовляв, будьте обережні. А у мене особисто був випадок, коли пристойно одягнений молодий чоловік багато розповідав про те, як він добре заробляє, а живе в орендованому житлі тільки тому, що збирає на покупку власної квартири. Я написала позитивний відгук в анкеті, і кредит на покупку телевізора ми цього хлопця дали. Виявилося, марно - чоловік платити відмовився, а знімну квартиру і номер мобільного телефону змінив. Тепер я без прописки в Києві рекомендацій на кредит не даю ".

Українці люблять "швидкі" гроші

За даними Національного банку України, 85% кредитів, отриманих фізичними особами в першому кварталі цього року, - споживчі. Причому попит на «швидкі» гроші продовжує зростати - в порівнянні з аналогічним періодом минулого року українці запозичили у банків приблизно на 2,3% більше грошей на свої поточні потреби.

Для порівняння: частка іпотеки в структурі нових кредитів склала за січень-лютий 2013 року всього 1% (за результатами 2012 року цей показник склав 3,9%).

Техніка обійдеться в півтора рази дорожче

Перш ніж купувати техніку в кредит, слід замислитися над тим, скільки в підсумку ви переплатите за покупку. Споживчі кредити банки дають в середньому під 50% річних. Підрахунок показує: найбільш ходова модель телевізора з діагоналлю 40 "вартістю близько 5555 грн в результаті обійдеться в 7059 грн (тобто майже в 1,5 рази дорожче). З них 111 грн доведеться витратити на оформлення кредиту (в середньому 2% від вартості) і 1615 грн складуть виплати за відсотком. За умови, що кредит ви взяли на рік, щомісяця доведеться платити близько 590 грн.

Секрети отримання "моментального" кредиту

Пропозиціями отримати "моментальний" кредит уже давно нікого не здивуєш. У кожному великому супермаркеті побутової техніки вам запропонують отримати гроші в борг. Причому рішення "давати або не давати" приймається мало не за 20-30 хвилин. При цьому в банках існують свої системи швидкої перевірки платоспроможності потенційного позичальника. Так званий скоринг. Система ця, на перший погляд, функціонує досить хаотично. Іноді можуть дати гроші малозабезпеченій роботязі і в той же час відмовити топ-менеджеру з пристойною зарплатою.

Проте знання особливостей роботи скорингу дозволяє клієнту правильно побудувати свій діалог з банком і отримати гроші. "Вести" вивчили питання, поговоривши по душам з декількома банківськими працівниками, які приймають рішення щодо видачі "швидких" кредитів.

Дивляться по одягу

Формально система розпізнавання платоспроможного клієнта вибудувана так, щоб рішення приймалося співробітником офісу, який не має психологічного контакту з потенційним позичальником. Але насправді кредитний інспектор «на місці» може проставити в клієнтської анкеті позначки, які перекреслять всі його позитивні математичні характеристики. Крім того, якщо зовсім вже сподобатися банківського співробітнику, він зможе неформально підказати, як правильно заповнити анкету, що в ній вказати, а чого не варто. Тому дуже важливо викликати просту людську симпатію, що вкрай важко зробити, поставши перед банкіром у поношеному одязі і з немитою головою. Не додають довіри пошарпані документи, невпевнені відповіді на питання про роботу і зарплату.

Дивляться на вік

Дивляться на вік

В українських банках нерідкі випадки, коли відмова в кредиті отримують добре заробляють 19-річні підприємці. Вважається, що в цьому віці домогтися стабільних заробітків важко, тому простіше відмовити, ніж розбиратися в деталях. Взагалі в банк за грошима реально приходити у віці від 21 року і зі стажем роботи на підприємстві мінімум три місяці. У цьому випадки вашу кандидатуру хоча б приймуть до расмотренного. Неможливо отримати кредит і пенсіонеру. Більш того, в банку з побоюванням дивляться і на кандидатів, яким до виходу до заслуженого відпочинку залишилося менше двох років. Розрахунок простий: до отримання пенсійного посвідчення людина повинна розрахуватися за позикою. А ось людям у віці від 24 до 45 років кредити дають найбільш охоче.

Дивляться на зарплату

Хоча за деякими споживчими кредитами не вимагають документального підтвердження зарплати з місця роботи, проте, заявлений вами дохід важливий в будь-якому випадку. Іноді відсутність підтвердженого доходу призводить до курйозів, коли відмовляють у кредиті заможним бізнесменам і видають оні куди біднішим шкільним вчителям. Якщо довідку про вашому окладі не вимагають, все одно не варто в анкеті занадто завищувати свої доходи - це може викликати додаткові підозри у банку. Тут треба дотримуватися золотого правила: на обслуговування споживчого кредиту (на думку менеджерів скорингових систем) повинно входити не більше третини місячного доходу. Тобто, дізнайтеся суму щомісячного платежу і помножте її для вірності на п'ять - це і буде для вас «ідеальний» розмір зарплати.

Оцінюють за професією і стажу

Оцінюють за професією і стажу

Молоді фахівці, а також люди, менше року тому змінили сферу діяльності, явно недоберуть бали. Підозріло в банку дивляться на юристів, так як ті можуть юридично захищатися від майбутніх платежів, на журналістів, які можуть зіпсувати репутацію банку. Не люблять скорингові системи холостяків - через сумніви в їх стабільності, і одиноких мам - через безнадійності силою витребувати з них борг. Прописаним в іншій місцевості краще звернутися за кредитом за місцем реєстрації. Єдиною причиною відмови всі ці пункти можуть і не стати, але якщо в анкеті знайдеться ще один сумнівний момент, то кредит отримати не вдасться. А ось співробітники великих компаній, що просуваються там по службових сходах і володіють власною нерухомістю, є для банку еталоном надійності - їм кредит зазвичай дають.

Пробивають по базах даних

Доступ до різних баз даних залежить від можливостей глави служби безпеки банку. Абсолютно у всіх банках є бази перевірки відповідності паспортних даних та ідентифікаційного коду, які дозволяють відсіяти підробки документів. У багатьох є доступ до баз податкової, за якими не можна обчислити суму сплачених податків, а отже, і розмір зарплати, але можна встановити, чи дійсно йшли платежі з зазначеного в анкеті підприємства. Зустрічаються бази адмінпорушень і судових рішень. Якщо історія клієнта по базах СБ не сподобається, то в кредиті відмовлять навіть за умови хороших фінансових можливостей.

Вивчають кредитну історію

Вивчають кредитну історію

Історію взаємин потенційного позичальника з банками можна дізнатися за даними бюро кредитних історій. В Україні таких шість. Зазвичай банк співпрацює з одним-двома бюро, тому банкіри можуть і не знати про "поганому" клієнта. Але якщо дізнаються, що людина вже брав позику і був помічений в простроченнях або неповернення, в кредиті відмовлять. Втім, інформація в бюро надходить із запізненням на місяць, тому банк може залишитися в невіданні щодо свіжих гріхів. До того ж, якщо по бюро банк побачить, що клієнт платить за ще двом і більш кредитами - йому, швидше за все, в новому позиці відмовлять (навіть якщо платить справно).

Дзвонять на роботу

Маленькою хитрістю, що дозволяє банку перевірити хоча б частково щирість клієнта, є дзвінок третій особі, яке може підтвердити як мінімум існування перевіряється людини. Ідеальний варіант - це коли інформацію про позичальника може підтвердити роботодавець. Тому банк перед тим, як видати кредит, обов'язково захоче зробити дзвінок на роботу - на стаціонарний телефон. Якщо з якихось причин додзвонитися до роботодавця неможливо, то клієнту треба надати хоч якийсь номер телефону. Відсутність хоча б родичів і знайомих "на зв'язку" викличе у банку підозра в шахрайстві, і в кредиті буде відмовлено.

Відмовили в кредиті? Ідіть в інший банк

Далеко не завжди причина відмови криється в клієнті. Іноді кредити не дають через проблеми у банкірів. Наприклад, бувають пікові дні, коли на співробітників СБ банку падають сотні заявок. Вони просто фізично не встигають їх обробити. Тому, щоб не брати на себе відповідальність, масово ставлять відмови. Або, наприклад, у банку тимчасово може не бути вільних коштів. Але через це ніхто не буде знімати з точок кредитних співробітників. Набагато простіше відмовити в кредиті. Тому, якщо вам дали від воріт поворот в одному банку, сміливо звертайтеся в інший. Буває, потрібно пройти три-чотири банки, поки хтось погодить кредит. Але якщо гроші сильно потрібні, варто постаратися. Також, якщо з якихось причин не може отримати кредит чоловік, за нього це може зробити дружина (або навпаки).

Исповедь менеджера банку: "Просимо клієнта не підводити нас"

"Робота у нас складна, тому плинність кадрів велика. Я працюю в банку трохи більше півроку і вважаюся вже мало не старожилом, - розповіла" Вістям "співробітниця одного з банків Марина, яка приймає заявки на кредити в одному з супермаркетів електроніки. - Зарплата наша дуже сильно залежить від виконання плану по видачі кредитів, тому потрібно намагатися видати їх якомога більше. Правда, якщо якийсь клієнт відмовиться платити, то про премії за виконання плану можна забути, а на голий оклад (не більше 3000 гривень) сильно не розгуляєшся. П оетому дивимося в очі кожного позичальника, намагаємося зрозуміти, наскільки він готовий потім повертати кошти. Буває, прямо просимо клієнта не підводити нас. Виглядає, напевно, наївно, але діє, особливо на чоловіків. Іноді нам повідомляють орієнтування на шахраїв. Наприклад, говорять: є жінка, років 45, коротка стрижка, норкова шуба до п'ят, розмова починає з викладення мобільного телефону Vertu на стіл. Брала кредити в різних банках за підробленими паспортами. Мовляв, будьте обережні. А у мене особисто був випадок, коли пристойно одягнений молодий чоловік багато розповідав про те, як він добре заробляє, а живе в орендованому житлі тільки тому, що збирає на покупку власної квартири. Я написала позитивний відгук в анкеті, і кредит на покупку телевізора ми цього хлопця дали. Виявилося, марно - чоловік платити відмовився, а знімну квартиру і номер мобільного телефону змінив. Тепер я без прописки в Києві рекомендацій на кредит не даю ".

Українці люблять "швидкі" гроші

За даними Національного банку України, 85% кредитів, отриманих фізичними особами в першому кварталі цього року, - споживчі. Причому попит на «швидкі» гроші продовжує зростати - в порівнянні з аналогічним періодом минулого року українці запозичили у банків приблизно на 2,3% більше грошей на свої поточні потреби.

Для порівняння: частка іпотеки в структурі нових кредитів склала за січень-лютий 2013 року всього 1% (за результатами 2012 року цей показник склав 3,9%).

Техніка обійдеться в півтора рази дорожче

Перш ніж купувати техніку в кредит, слід замислитися над тим, скільки в підсумку ви переплатите за покупку. Споживчі кредити банки дають в середньому під 50% річних. Підрахунок показує: найбільш ходова модель телевізора з діагоналлю 40 "вартістю близько 5555 грн в результаті обійдеться в 7059 грн (тобто майже в 1,5 рази дорожче). З них 111 грн доведеться витратити на оформлення кредиту (в середньому 2% від вартості) і 1615 грн складуть виплати за відсотком. За умови, що кредит ви взяли на рік, щомісяця доведеться платити близько 590 грн.

Секрети отримання "моментального" кредиту

Пропозиціями отримати "моментальний" кредит уже давно нікого не здивуєш. У кожному великому супермаркеті побутової техніки вам запропонують отримати гроші в борг. Причому рішення "давати або не давати" приймається мало не за 20-30 хвилин. При цьому в банках існують свої системи швидкої перевірки платоспроможності потенційного позичальника. Так званий скоринг. Система ця, на перший погляд, функціонує досить хаотично. Іноді можуть дати гроші малозабезпеченій роботязі і в той же час відмовити топ-менеджеру з пристойною зарплатою.

Проте знання особливостей роботи скорингу дозволяє клієнту правильно побудувати свій діалог з банком і отримати гроші. "Вести" вивчили питання, поговоривши по душам з декількома банківськими працівниками, які приймають рішення щодо видачі "швидких" кредитів.

Дивляться по одягу

Формально система розпізнавання платоспроможного клієнта вибудувана так, щоб рішення приймалося співробітником офісу, який не має психологічного контакту з потенційним позичальником. Але насправді кредитний інспектор «на місці» може проставити в клієнтської анкеті позначки, які перекреслять всі його позитивні математичні характеристики. Крім того, якщо зовсім вже сподобатися банківського співробітнику, він зможе неформально підказати, як правильно заповнити анкету, що в ній вказати, а чого не варто. Тому дуже важливо викликати просту людську симпатію, що вкрай важко зробити, поставши перед банкіром у поношеному одязі і з немитою головою. Не додають довіри пошарпані документи, невпевнені відповіді на питання про роботу і зарплату.

Дивляться на вік

Дивляться на вік

В українських банках нерідкі випадки, коли відмова в кредиті отримують добре заробляють 19-річні підприємці. Вважається, що в цьому віці домогтися стабільних заробітків важко, тому простіше відмовити, ніж розбиратися в деталях. Взагалі в банк за грошима реально приходити у віці від 21 року і зі стажем роботи на підприємстві мінімум три місяці. У цьому випадки вашу кандидатуру хоча б приймуть до расмотренного. Неможливо отримати кредит і пенсіонеру. Більш того, в банку з побоюванням дивляться і на кандидатів, яким до виходу до заслуженого відпочинку залишилося менше двох років. Розрахунок простий: до отримання пенсійного посвідчення людина повинна розрахуватися за позикою. А ось людям у віці від 24 до 45 років кредити дають найбільш охоче.

Дивляться на зарплату

Хоча за деякими споживчими кредитами не вимагають документального підтвердження зарплати з місця роботи, проте, заявлений вами дохід важливий в будь-якому випадку. Іноді відсутність підтвердженого доходу призводить до курйозів, коли відмовляють у кредиті заможним бізнесменам і видають оні куди біднішим шкільним вчителям. Якщо довідку про вашому окладі не вимагають, все одно не варто в анкеті занадто завищувати свої доходи - це може викликати додаткові підозри у банку. Тут треба дотримуватися золотого правила: на обслуговування споживчого кредиту (на думку менеджерів скорингових систем) повинно входити не більше третини місячного доходу. Тобто, дізнайтеся суму щомісячного платежу і помножте її для вірності на п'ять - це і буде для вас «ідеальний» розмір зарплати.

Оцінюють за професією і стажу

Оцінюють за професією і стажу

Молоді фахівці, а також люди, менше року тому змінили сферу діяльності, явно недоберуть бали. Підозріло в банку дивляться на юристів, так як ті можуть юридично захищатися від майбутніх платежів, на журналістів, які можуть зіпсувати репутацію банку. Не люблять скорингові системи холостяків - через сумніви в їх стабільності, і одиноких мам - через безнадійності силою витребувати з них борг. Прописаним в іншій місцевості краще звернутися за кредитом за місцем реєстрації. Єдиною причиною відмови всі ці пункти можуть і не стати, але якщо в анкеті знайдеться ще один сумнівний момент, то кредит отримати не вдасться. А ось співробітники великих компаній, що просуваються там по службових сходах і володіють власною нерухомістю, є для банку еталоном надійності - їм кредит зазвичай дають.

Пробивають по базах даних

Доступ до різних баз даних залежить від можливостей глави служби безпеки банку. Абсолютно у всіх банках є бази перевірки відповідності паспортних даних та ідентифікаційного коду, які дозволяють відсіяти підробки документів. У багатьох є доступ до баз податкової, за якими не можна обчислити суму сплачених податків, а отже, і розмір зарплати, але можна встановити, чи дійсно йшли платежі з зазначеного в анкеті підприємства. Зустрічаються бази адмінпорушень і судових рішень. Якщо історія клієнта по базах СБ не сподобається, то в кредиті відмовлять навіть за умови хороших фінансових можливостей.

Вивчають кредитну історію

Вивчають кредитну історію

Історію взаємин потенційного позичальника з банками можна дізнатися за даними бюро кредитних історій. В Україні таких шість. Зазвичай банк співпрацює з одним-двома бюро, тому банкіри можуть і не знати про "поганому" клієнта. Але якщо дізнаються, що людина вже брав позику і був помічений в простроченнях або неповернення, в кредиті відмовлять. Втім, інформація в бюро надходить із запізненням на місяць, тому банк може залишитися в невіданні щодо свіжих гріхів. До того ж, якщо по бюро банк побачить, що клієнт платить за ще двом і більш кредитами - йому, швидше за все, в новому позиці відмовлять (навіть якщо платить справно).

Дзвонять на роботу

Маленькою хитрістю, що дозволяє банку перевірити хоча б частково щирість клієнта, є дзвінок третій особі, яке може підтвердити як мінімум існування перевіряється людини. Ідеальний варіант - це коли інформацію про позичальника може підтвердити роботодавець. Тому банк перед тим, як видати кредит, обов'язково захоче зробити дзвінок на роботу - на стаціонарний телефон. Якщо з якихось причин додзвонитися до роботодавця неможливо, то клієнту треба надати хоч якийсь номер телефону. Відсутність хоча б родичів і знайомих "на зв'язку" викличе у банку підозра в шахрайстві, і в кредиті буде відмовлено.

Відмовили в кредиті? Ідіть в інший банк

Далеко не завжди причина відмови криється в клієнті. Іноді кредити не дають через проблеми у банкірів. Наприклад, бувають пікові дні, коли на співробітників СБ банку падають сотні заявок. Вони просто фізично не встигають їх обробити. Тому, щоб не брати на себе відповідальність, масово ставлять відмови. Або, наприклад, у банку тимчасово може не бути вільних коштів. Але через це ніхто не буде знімати з точок кредитних співробітників. Набагато простіше відмовити в кредиті. Тому, якщо вам дали від воріт поворот в одному банку, сміливо звертайтеся в інший. Буває, потрібно пройти три-чотири банки, поки хтось погодить кредит. Але якщо гроші сильно потрібні, варто постаратися. Також, якщо з якихось причин не може отримати кредит чоловік, за нього це може зробити дружина (або навпаки).

Исповедь менеджера банку: "Просимо клієнта не підводити нас"

"Робота у нас складна, тому плинність кадрів велика. Я працюю в банку трохи більше півроку і вважаюся вже мало не старожилом, - розповіла" Вістям "співробітниця одного з банків Марина, яка приймає заявки на кредити в одному з супермаркетів електроніки. - Зарплата наша дуже сильно залежить від виконання плану по видачі кредитів, тому потрібно намагатися видати їх якомога більше. Правда, якщо якийсь клієнт відмовиться платити, то про премії за виконання плану можна забути, а на голий оклад (не більше 3000 гривень) сильно не розгуляєшся. П оетому дивимося в очі кожного позичальника, намагаємося зрозуміти, наскільки він готовий потім повертати кошти. Буває, прямо просимо клієнта не підводити нас. Виглядає, напевно, наївно, але діє, особливо на чоловіків. Іноді нам повідомляють орієнтування на шахраїв. Наприклад, говорять: є жінка, років 45, коротка стрижка, норкова шуба до п'ят, розмова починає з викладення мобільного телефону Vertu на стіл. Брала кредити в різних банках за підробленими паспортами. Мовляв, будьте обережні. А у мене особисто був випадок, коли пристойно одягнений молодий чоловік багато розповідав про те, як він добре заробляє, а живе в орендованому житлі тільки тому, що збирає на покупку власної квартири. Я написала позитивний відгук в анкеті, і кредит на покупку телевізора ми цього хлопця дали. Виявилося, марно - чоловік платити відмовився, а знімну квартиру і номер мобільного телефону змінив. Тепер я без прописки в Києві рекомендацій на кредит не даю ".

Українці люблять "швидкі" гроші

За даними Національного банку України, 85% кредитів, отриманих фізичними особами в першому кварталі цього року, - споживчі. Причому попит на «швидкі» гроші продовжує зростати - в порівнянні з аналогічним періодом минулого року українці запозичили у банків приблизно на 2,3% більше грошей на свої поточні потреби.

Для порівняння: частка іпотеки в структурі нових кредитів склала за січень-лютий 2013 року всього 1% (за результатами 2012 року цей показник склав 3,9%).

Техніка обійдеться в півтора рази дорожче

Перш ніж купувати техніку в кредит, слід замислитися над тим, скільки в підсумку ви переплатите за покупку. Споживчі кредити банки дають в середньому під 50% річних. Підрахунок показує: найбільш ходова модель телевізора з діагоналлю 40 "вартістю близько 5555 грн в результаті обійдеться в 7059 грн (тобто майже в 1,5 рази дорожче). З них 111 грн доведеться витратити на оформлення кредиту (в середньому 2% від вартості) і 1615 грн складуть виплати за відсотком. За умови, що кредит ви взяли на рік, щомісяця доведеться платити близько 590 грн.

Відмовили в кредиті?
Відмовили в кредиті?
Відмовили в кредиті?