Реклама
Реклама
Реклама

Порівнюємо процентні ставки по автокредитах


Ще статті по темі

У 2017 році автокредитування залишалося у багатьох банків, можна сміливо стверджувати, флагманським продуктом. споживче напрямок «Простими» готівкою стислося в силу високу ризикованість даного сектора, іпотека стала ще більш недоступною для простих громадян на тлі зростаючих ставок на фінансовому ринку в цілому. Що було «до кризи» і що стало «після»?

По-перше, багато банків в силу ситуації з ліквідністю і загальним підвищенням ставок у фінансовому секторі, в принципі припинили автокредитування. Цей продукт залишився, в основному, у великих банків. Зате активізувалися пропозиції мікрофінансових організацій, у яких з'явилися кредити під заставу транспортного засобу. Ставки там вище, ніж у банків, зате рекламної «фішкою» ці організації просувають «без різниці яка у вас репутація» - тобто на одержання коштів під заставу автотранспорту можуть розраховувати ті позичальники, у кого в силу певних обставин зіпсувалася кредитна історія.

По-друге, ставки відчутно зросли (приблизно на 5 процентних пунктів), якщо порівнювати «до» і «після». Якщо раніше, середня ставка по автокредитах була в районі 18-25%, то зараз умови за стандартними програмами коливаються в діапазоні 10-16% річних.

До того ж багато банків скасували преференції для «особливих» категорій позичальників: якщо раніше зарплатні клієнти і працівники акредитованих компаній могли розраховувати на більш низький розмір початкового внеску і знижені ставки ( «знижка» становила 1-2 процентних пункту до основної ставки), то зараз багато банків обслуговують таких клієнтів на загальних умовах (хіба що тільки можна припустити, що оцінка ризику буде «м'якше» з боку банку - суть ймовірність отримати позитивне рішення).

По-третє, посилилися вимоги до мінімального початкового внеску. Якщо раніше були програми кредитування без початкового внеску, то зараз таких в принципі не залишилося. «До кризи» можна було купити автомобіль "в борг", заплативши 10-15% вартості придбаного автомобіля. Тепер мінімальні вимоги до початкового внеску більше на 5%.

По-четверте, практично не залишилося програм «тільки за паспортом». Вимоги до пакету документів посилені - тепер як мінімум треба два документа, що засвідчують особу, а необхідність надавати довідку про доходи і завірену копію трудової книжки стала обов'язковою.

Позитивним моментом залишилася програма державного субсидування процентних ставок при придбанні автомобілів вітчизняного виробництва.

Що пропонує Альфа-банк

Як було в 2016 році?

До кризи (у 2013 році) Альфа-банк пропонував оформити класичний автокредит хоч на придбання нових, хоч старих ТЗ. Мінімальний початковий внесок становив 15%, максимальна сума - 3 000 000 рублів або 100 000 доларів США на термін до п'яти років.

Процентна ставка по позиках на нові автомобілі була однією з мінімальних по ринку - 14-15,5% річних в залежності від терміну та кредитоспроможності клієнта. При більш високому первинному внеску (більше 40% вартості ТЗ) процентна ставка знижувалася на 0,5% процентних пункту.

Окрім цього, Альфа-банк пропонував окремим категоріям клієнтам більш лояльні умови: процентна ставка на 2 процентних пункту нижче, а мінімальний початковий внесок - від 10% вартості машини. До особливих категорій позичальників, класично, ставилися працівники акредитованих компаній, а також клієнти Альфа-банку, які отримують заробітну плату на картки банку. Також, до цієї категорії позичальників ставилися і працівники державних і бюджетних установ (на той момент це можна було вважати «фішкою» пропозиції).

Що відносно вимог по страхуванню автомобіля, що купується, то тут готові були кредитувати як з КАСКО, так і без. Єдина різниця була в ставці: без КАСКО - ставка збільшувалася на 3 - 6 процентних пункту. Зате страховий внесок за перший рік обслуговування договору можна було включити в суму позики, страхування в наступні роки - вже за свій рахунок.

Програми банку в 2017 році

Що ж змінилося? У Альфа-банку точно також залишився один продукт хоч на новий, хоч на старий автомобіль. Ось тільки умови стали «жорсткіше»: процентна ставка на нові машини тепер становить 15,99 - 20,49 %% річних (за умови страхування КАСКО, без нього - також плюс 5% до ставки). Мінімальний початковий внесок - від 15%, а максимальна сума 3 000 000 рублів.

Якщо ви захочете придбати в кредит старий автомобіль, то початковий внесок також можна заплатити в розмірі від 15%, але ставка буде вище - 19,99% - 22,99% річних (за умови КАСКО), без страховки - 24,99% річних .

Преференції для окремих категорій позичальників є - працівникам акредитованих компаній, і зарплатних клієнтам пропонуються більш вигідні умови, ставка нижче в середньому на 3-5 відсотків.

Програми банку ВТБ24
Що було в 2016 році

Раніше банк ВТБ24 пропонував чотири вузько продукту.

За основній програмі можна було придбати в борг і новий транспорт (хоч імпортний, хоч вітчизняний), і старий - правда, тільки іномарку, заплативши 15% її вартості. Відсоткова ставка залежала від термінів (до п'яти років) і суми, і варіювалася в діапазоні від 13 до 17% річних.

За програмою «АвтоЛайт» можна було прискорити процедуру оформлення отримання кредиту - надати тільки паспорт і водійське посвідчення. За це треба було внести не менше 20% початкового внеску при покупці нового ТЗ і не менше 40% за старий. Ставка була на 1 процентний пункт більше, ніж за програмою «Стандарт».

За прискорення розгляду заявки (прийняття рішення протягом однієї години) довелося б заплатити плюсом ще один відсоток до ставки.

У 2013 році банк ВТБ24 (один з небагатьох банків) надавав позики не тільки на придбання легкових автомобілів для особистого користування, а й на придбання комерційного автотранспорту за ставкою від 17% річних і мінімальному первинному внеску від 20% вартості.

Пропозиції банку в 2017 році

У 2017 році у банку ВТБ24 залишилися ті ж програми, тільки ставки стали вище, і вимоги до мінімального початкового внеску підвищилися на 5% (замість 15% стало 20%).

За програмою «Автостандарт», заплативши перший внесок в розмірі від 20% вартості ТЗ, можна взяти в кредит хоч нову, хоч стару машину будь-якого виробника за ставкою від 14,9%.

За програмами «АвтоЛайт» за швидкий розгляд тільки за паспортом і посвідчення водія і за програмою «АвтоЕкспрес» (прискорене оформлення позики за один день) доведеться доплатити 1 процентний пункт до ставки.

Також збереглася програма «Комерційний транспорт» - заплативши від 20% вартості мікроавтобуса, мінівена, пікапа або среднетонажних вантажівки, можна взяти в позики до 3 000 000 рублів на термін до п'яти років за ставкою 20,5% річних.

Никанор Бабурін , Спеціально для Занімаем.ру. 19 Июля 2017
Що було «до кризи» і що стало «після»?