Реклама
Реклама
Реклама

Чи вигідно брати автокредит в 2019 році?

  1. Чи вигідно брати автокредит з точки зору вартості машини?
  2. Чи варто брати автокредит з точки зору терміну отримання автомобіля?
  3. У яких випадках варто брати кредит?
  4. Купівля автомобіля для роботи
  5. Купівля автомобіля в період різкого підвищення цін
  6. Купівля автомобіля для вирішення транспортного питання
  7. Купівля "унікального" автомобіля
  8. Купівля автомобіля для вкладення грошей
  9. Купівля першого автомобіля

Добрий день, шановний читачу

Добрий день, шановний читачу.

За останні кілька років частка автомобілів, куплених в кредит, склала приблизно половину, тобто покупка автомобілів за позикові кошти є досить популярною в Росії. Однак далеко не кожен покупець замислюється, чи дійсно вигідно брати автокредит.

Всі автовласники діляться на 2 групи. Деякі виступають принципово проти кредитів, інші, навпаки, вважають кредит єдиною реальною можливістю для придбання дорогого автомобіля.

Однак є й такі покупці, які до сих пір не вирішили, чи варто брати автокредит. У цій статті ситуація буде розглянута з різних сторін. Ви дізнаєтеся:

Приступимо.

Чи вигідно брати автокредит з точки зору вартості машини?

Визначальним питанням при покупці автомобіля є його вартість. При цьому більшість водіїв розуміють, що звичайний кредит в будь-якому випадку приведе до переплат, адже крім вартості самого автомобіля доведеться платити ще й відсотки.

Однак у автодилерів і в банківських організаціях нерідко проводяться акції, які пропонують особливі умови по кредитах. Наприклад, при покупці автомобіля за позикові кошти його вартість може бути знижена на 5 - 10 відсотків. Або банк пропонує особливі умови по видачі безвідсоткового кредиту. Така ситуація змушує задуматися. А раптом покупка автомобіля в кредит виявиться вигіднішою, ніж покупка за готівку?

Насправді так, звичайно ж, не відбувається. Однак видимість створюється.

Наприклад, при покупці автомобіля в кредит потрібно оформлення страхового полісу КАСКО. Його вартість в середньому становить 8 відсотків вартості автомобіля в рік, тобто вартість КАСКО "з'їдає" всю вигоду від спеціальної ціни або від безвідсоткового кредиту.

Крім того, банки досить часто вимагають також сплати додаткових комісій за відкриття кредитного рахунку, за його обслуговування і закриття. Це також становить кілька відсотків від вартості автомобіля.

Підсумкова вартість автомобіля, купленого в кредит, залежить від наступних факторів:

  • Розміру початкового внеску.
  • Тривалості договору.

Наприклад, розрахуємо підсумкову вартість покупки автомобіля А. Автомобіль А продається в автосалоні за 1 000 000 рублів. Покупець має в наявності 500 000 рублів, тобто 50% вартості автомобіля. Решту суми він планує виплатити протягом 5 років. Запропонований відсоток по кредиту - 7.

При цьому вартість щомісячного платежу складе приблизно 10 300 рублів. Тобто за 5 років водій заплатить банку 618 000 рублей. На перший погляд здається, що переплата не така вже й велика (118 000/1 000 000 * 100 = 11,8% від вартості автомобіля).

Однак якщо додати до цієї суми вартість страховки КАСКО (80 000 рублів на рік), то картина стане менш райдужною. В цьому випадку підсумкова вартість автомобіля складе:
1 118 000 + 5 * 80 000 = 1 518 000 рублів.

Переплата в цьому випадку становить більше половини вартості автомобіля (51,8%). А з огляду на той факт, що водій бере в кредит тільки 500 тисяч, то виходить що витрати на "обслуговування" позики більше, ніж його сума.

В даному прикладі не розглядалися додаткові комісії банку, проте вони роблять підсумкову суму ще більше.

Отже, з фінансової точки зору купити автомобіль за готівку в будь-якому випадку вигідніше, ніж брати його в кредит.

Однак це всього лише одна зі сторін питання.

Чи варто брати автокредит з точки зору терміну отримання автомобіля?

Другий фактор, який потрібно враховувати при виборі варіанту оплати, - це термін отримання автомобіля.

Якщо покупець не має достатньої суми для покупки автомобіля, то накопичити кошти, що залишилися він зможе лише через деякий час. Тобто покупку автомобіля доведеться відкласти на значний термін (кілька місяців або років). Залучення ж кредитних коштів дозволяє отримати автомобіль через кілька днів. І в багатьох випадках цей фактор може виявитися вирішальним.

Якщо Ви робите вибір між тим, чи купувати автомобіль за готівку або брати кредит в банку, то Ви в будь-якому випадку повинні зважити 2 наведених фактора:

  • Вартість покупки.
  • Терміновість покупки.

І вибір тут не завжди однозначна, тому що вигідність кожного з варіантів залежить від обставин, що склалися.

У яких випадках варто брати кредит?

Давайте розглянемо декілька прикладів, що дозволяють зрозуміти, в яких випадках дійсно варто брати кредит на покупку автомобіля.

Купівля автомобіля для роботи

Якщо покупка автомобіля потрібно для здійснення роботи (бізнесу), то кредит в даному випадку цілком виправданий. Автомобіль при цьому експлуатується постійно і постійно же приносить дохід своєму власнику.

Найпростіший приклад - автомобіль для роботи в таксі. В цьому випадку автомобіль не тільки окупає вартість кредиту, але і приносить додатковий дохід своєму власнику.

Відсутність автомобіля в цьому випадку призведе до втрати доходів у бізнесі, тобто взяти кредит вигідно в тому числі і з фінансової точки зору.

Зверніть увагу, до цього пункту не відноситься покупка автомобіля для того, щоб добиратися з дому на роботу і назад, тому що такі поїздки ніякого доходу не приносять. Йдеться саме про використання автомобіля в робочому процесі.

Купівля автомобіля в період різкого підвищення цін

Ще один випадок, при якому отримання кредиту може виявитися вигідним у фінансовому плані, - це значне збільшення вартості автомобілів найближчим часом.

Наприклад, вартість автомобілів різко зросла в кінці 2014 і в 2015 році. Автомобіль, який спочатку можна було купити за 600 000 рублей після підвищення цін став коштуватиме 800 000 рублей. Це цілком реальна ситуація, багато моделей подорожчали набагато більше.

Так що в 2014 році було вигідніше взяти кредит і купити автомобіль відразу, ніж намагатися накопичити за нього протягом наступних декількох років.

Єдина заковика - автовласників заздалегідь не попереджають про зміни курсів валют і про те, що ціни можуть різко вирости. Тому покупку автомобіля безпосередньо перед різким підвищення цін можна вважати успіхом.

Купівля автомобіля для вирішення транспортного питання

У великих російських містах добре розвинений громадський транспорт. Навіть вночі можна викликати таксі і дістатися в будь-яке потрібне місце. Однак в сільській місцевості справа йде зовсім по-іншому. Днем громадський транспорт ходить нерегулярно і не дуже часто, вночі ж він повністю відсутній.

В такому випадку покупка автомобіля в кредит, звичайно, не є вигідною з фінансової точки зору. Однак з точки зору комфортного і безпечного проживання покупка машини за позикові кошти має сенс.

Купівля "унікального" автомобіля

Автокредитом також можна скористатися, якщо для покупки підвернувся дуже вдалий варіант транспортного засобу, тобто "Унікальний" автомобіль.

Наприклад, мова може йти про автомобіль-всюдиході, який виготовляється дрібними партіями і відсутня у вільному продажу.

Якщо такий автомобіль не купити відразу ж, то повторний випадок може вже і не бути.

До звичайних серійним автомобілям це, природно, не відноситься.

Купівля автомобіля для вкладення грошей

Раніше на pddmaster.ru вже була опублікована стаття, в якій йшлося про те, що вкладати гроші в покупку автомобіля не варто , Тому що автомобілі постійно дешевшають. За 5 років автомобіль може втратити приблизно половину своєї вартості.

Повернемося до прикладу з початку даної статті. При першому внеску в розмірі 500 000 рублів водій за 5 років додатково заплатив 1 018 000 рублей.

Однак за цей же період сам автомобіль втратив в ціні половину і став коштувати 500 000 рублів. Так що ні про яку вигоду тут мова не йде.

Тому купувати автомобіль в кредит з метою вкладення грошей не має сенсу.

Купівля першого автомобіля

Нерідко на практиці можна зустріти ситуацію, коли людина купує перший в житті автомобіль, причому абсолютно не уявляє, навіщо він йому потрібен.

Наприклад, ситуація поширена серед молоді. Починається все з того, що самі забезпечені батьки купують своїй дитині автомобіль, щоб він їздив на ньому в університет. Для них вартість покупки і обслуговування не велика.

Після цього їздити на автомобілі на навчання стає модно і іншим студентам батьки купують автомобілі в кредит.

Гострої необхідності в автомобілі у студента немає, він цілком може користуватися громадським транспортом, до якого звик. Також автомобіль не приносить доходу, а тільки вимагає постійних вкладень на обслуговування і оплату кредиту.

Так що для покупки першого автомобіля, призначення якого не цілком визначено, брати кредит не варто. Якщо людина звикла обходитися без автомобіля, то він зможе протриматися без нього і ще деякий час, поки не збере необхідну для покупки суму. Причому дискомфорту це не складе. До речі, витрати на власний автомобіль в будь-якому випадку виявляться більше, ніж щоденні поїздки на роботу на таксі.

Також при покупці першого автомобіля складно оцінити, яких витрат потребують обслуговування автомобіля (бензин, технічне обслуговування, страховка, ремонт). Тому навіть якщо розмір платежу по кредиту здається цілком прийнятним, може виявитися, що на обслуговування автомобіля грошей вже не вистачає.

Підведемо підсумки. Хоча автовласники в Росії і діляться на 2 табори, буде неправильно стверджувати, що покупка за готівку краще ніж покупка в кредит або навпаки. Вибір варіанту цілком залежить від життєвої ситуації.

Ну а на завершення пропоную Вам розповісти про фактори, які підштовхнули до оформлення кредиту або змусили відмовитися від нього. Зробити це можна в коментарях нижче.

Удачі на дорогах!

Чи вигідно брати автокредит з точки зору вартості машини?
Чи варто брати автокредит з точки зору терміну отримання автомобіля?
У яких випадках варто брати кредит?
Чи вигідно брати автокредит з точки зору вартості машини?
А раптом покупка автомобіля в кредит виявиться вигіднішою, ніж покупка за готівку?
Чи варто брати автокредит з точки зору терміну отримання автомобіля?
У яких випадках варто брати кредит?