Реклама
Реклама
Реклама

Тестуємо сервіс однією з кращих авіакомпаній Європи Austrian Airlines на маршруті Київ-Відень

Austrian Airlines зайняла третє місце серед авіакомпаній Європи в рейтингу 2018 року, який підготовлений британською консалтинговою компанією Skytrax. Давайте перевіримо, який сервіс пропонує авіаперевізник на прикладі перельотів Київ-Відень та Відень-Київ, і чи заслуговує авіакомпанія присвоєного звання?

Реєстрація на рейс

Austrian Airlines дозволяє пройти реєстрацію на рейси Київ-Відень в інтернеті за 36 годин до вильоту. Якщо ви не вказували паспортні дані під час купівлі квитка, система попросить це зробити перед вибором місця. Вибір місць досить великий і безкоштовний. Однак після цього ви не отримаєте посадковий талон - всім вилітають з Києва належить підійти на стійку в аеропорту, відстоявши невелику чергу, де у вас перевірять паспорт, ручну поклажу і видадуть паперовий талон.

Austrian Airlines зайняла третє місце серед авіакомпаній Європи в рейтингу 2018 року, який підготовлений британською консалтинговою компанією Skytrax

У Борисполі цілий блок стійок реєстрації обслуговує рейси авіакомпаній Lufthansa Group: Austrian Airlines, Lufthansa, Swiss. Фото: avianews.com

Така процедура застосовувалася Austrian Airlines в 2012 році, тобто за 6 років ситуація не змінилася.

Попередження про необхідність забрати посадковий талон на рейс Austrian Airlines на стійці реєстрації в аеропорту Бориспіль

На шляху назад з Відня до Києва ситуація дещо інша. Авіакомпанія надсилає повідомлення на пошту про старт онлайн-реєстрації, паспортні дані заповнювати не потрібно, вони вже збережені, після вибору місця можна отримати посадковий талон як для роздруківки, так і для збереження на мобільному пристрої в форматі PassWallet, завдяки чому на стійку в аеропорту приходити не потрібно.

Посадковий талон Austrian Airlines для роздруківки на аркуші формату А4 Посадковий талон Austrian Airlines для роздруківки на аркуші формату А4   Посадковий талон Austrian Airlines для мобільних пристроїв Посадковий талон Austrian Airlines для мобільних пристроїв

Після проходження онлайн-реєстрації Austrian Airlines запропонує завантажити безкоштовно два журнали або газети в електронному вигляді, оскільки авіакомпанія відмовилася від надання друкованої преси в економі кілька років тому. Серед українських видань доступні журнал «Новий час» і «За кермом Україна».

Київ-Відень

Посадка в Борисполі виконувалася через телетрапами. Виліт був затриманий приблизно на 45 хвилин через пізнє прибуття літака, в результаті злетіти вдалося з більш ніж годинним запізненням. Рейс Київ-Відень виконував Airbus A320 OE-LBV, випущений в 2001 році.

Airbus A320 OE-LBV Austrian Airlines, випущений в 2001 році. Літак має характерний горбик - це антена, яка дозволяє виходити в інтернет під час польоту. Фото: avianews.com

Літаку 17 років, до передачі в Austrian Airlines в 2011 році літав тільки в німецькій чартерної авіакомпанії LTU. Салон повністю оновлений - свіжий, встановлені нові тонкі крісла, ілюмінатори не подряпати, що зазвичай не характерно для літаків цього віку.

Салон Airbus A320 Austrian Airlines. Фото: avianews.com

Відстань між сидіннями дозволяє комфортно розміститися людині із середнім ростом, коліна не будуть упиратися в попереду стоїть місце.

У середньомагістральних літаках Austrian Airlines встановлені тонкі крісла. Фото: avianews.com

На рейсах в Україну і з України крім стандартних оголошень на німецькій та англійській мовах екіпаж також включає запис деяких оголошень українською мовою.

Приблизно через 20 хвилин після зльоту бортпровідники починають розносити напої і снеки, а також включають можливість доступу в інтернет під час польоту через бездротову мережу Wi-Fi.

Austrian Airlines дозволяє користуватися електронними пристроями під час всього польоту в режимі flight mode, однак якщо гаджет має великі габарити, його можуть попросити розмістити під кріслом на час зльоту і посадки.

Wi-Fi

Доступ до інтернету надається платно, однак безкоштовно можна зайти на сайт Austrian Airlines. Компанія пропонує три пакети доступу в мережу: Flynet message за 3 євро, Flynet surf за 7 євро і Flynet Stream за 12 євро. Перший пакет дозволяє тільки використовувати меседжери, другий - відвідувати інтернет-сайти, третій - дивитися відео або самому вести відео-трансляцію.

Скріншот порталу Flynet з розцінками на інтернет на рейсах Austrian Airlines

Оплачена послуга надається тільки протягом польоту, якщо у вас далі пересадка, то за доступ в мережу на наступному рейсі знову доведеться заплатити. Для оплати доступу необхідно зайти на портал Flynet, який доступний тільки з бортової мережі літака, за адресою www.myaustrian-flynet.com.

На рейсах Київ-Відень та Відень-Київ доступ в інтернет доступний близько години - на той час, коли літак набрав достатню висоту. Визначити заздалегідь, чи буде на борту доступ в інтернет, не можна. На рейси до Києва можуть поставити як літаки сімейства Airbus A320, оснащені антенами для передачі сигналу, так і Embraer 190, на яких послуга не надається через відсутність обладнання.

Безпосередньо перед вильотом візуально визначити, буде інтернет в польоті чи ні, можна, подивившись на літак - в хвостовій частині буде помітний горбик - це антена, а при вході в літак праворуч розміщена наклейка Flynet.

Значок Flynet на вході в літак Austrian Airlines, який свідчить про те, що на борту надається послуга доступу в інтернет під час польоту. Фото: avianews.com

Харчування на борту

Концепцію харчування в економ-класі Austrian Airlines не міняла вже кілька років. Пасажирам безкоштовно надається солодкий або солоний снек, вода, а також напої - чай, кава, апельсиновий, яблучний, томатний соки, кола і вино. Як солоного снеки виступає крекер, як солодкого - вафля. Можна попросити відразу два снеки.

Можна попросити відразу два снеки

Безкоштовне харчування Austrian Airlines на рейсах по Європі: безкоштовні напої та снеки. Фото: avianews.com

Додатково Austrian Airlined пропонує пасажирам економ-класу платне меню - всі варіанти доступні за 15 євро і лише за умови попереднього замовлення. Однак, схоже, що вибір страв, не змінювався вже кілька років. По крайней мене я бачив ті ж варіанти в 2013 році, коли літав Austrian Airlines крайній раз.

По прильоту до Відня

У Відні літак пристикували до телетрапами. Рейси Austrian Airlines з Києва обслуговуються в новому терміналі 3. Паспортний контроль займає лічені хвилини. Якщо бачите, що є черга у кабінок All Passports, але немає черги у кабінок для громадян Євросоюзу, підходите спокійно до них, у вас без питань візьмуть паспорт, проштампуют його і пропустять далі.

Про те, як бюджетно дістатися з аеропорту до Відня читайте тут .

Відень-Київ

В аеропорту Відень в загальнодоступній зоні є два супермаркети мереж Billa та Spar. Тут по міських цінами можна купити солодощі на подарунок, або перекус на час польоту. Свіжі сендвічі коштують 2-3 євро - точно дешевше, ніж блюдо за 15 євро, яке пропонує Austrian Airlines.

Свіжі сендвічі коштують 2-3 євро - точно дешевше, ніж блюдо за 15 євро, яке пропонує Austrian Airlines

Супермаркет Spar в терміналі 3 аеропорти Відня Швехат. Фото: avianews.com

Виліт до Києва з терміналу 3. Для проходження в зону контролю необхідно просканувати код з посадкового контролю на турнікеті. Забігаючи вперед - посадка в літак відбувалася теж з використанням турнікетів, паспорт за весь час у мене перевірив тільки одна людина - прикордонник при проходженні паспортного контролю на виліт.

Невеликий лайфхак: у Відні досить непогана водопровідна вода. Тому можна не витрачатися на покупку води за завищеними цінами в залі вильоту після проходження контролю, на якому вилучають рідини в ємностях понад 100 мл, а залишити порожню пляшку і наповнити її в туалеті.

Термінал 3 досить приємний, проте вам навряд чи вдасться скористатися розрекламованими зручностями - лежаки як і крісла з розетками для роботи з ноутбуком майже завжди зайняті, в будь-туалети - черги, а майже вся торгова зона зосереджена в залі після проходження паспортного контролю, а в галереї вильоту з виходами на посадку майже нічого немає.

Зал вильоту неШенгенської рейсів в терміналі 3 аеропорти Відень. Фото: avianews.com

Посадка пасажирів в цей раз за допомогою автобуса. Летіти належало на Airbus A319 OE-LDC. Літак випущений в 2004 році, використовувався тільки Austrian Airlines, названий на честь української столиці Kiev.

Посадка пасажирів в літак Austrian Airlines в аеропорту Відня. Фото: avianews.com

Салон типовий - доглянутий з новими тонкими кріслами і достатнім простором для ніг. Перші ряди економа можуть трансформуватися в бізнес-клас, тому тут вас чекає в якості безкоштовного бонусу кілька додаткових сантиметрів простору для ваших колін. Хочете їх отримати - реєструйтеся відразу після відкриття онлайн-реєстрації і вибирайте перші доступні ряди. Назад я летів в 5-му ряду.

Місце для ніг в літаках Austrian Airlines в перших рядах економа, які можуть віддаватися під бізнес-клас Місце для ніг в літаках Austrian Airlines в перших рядах економа, які можуть віддаватися під бізнес-клас   Стандартне місце для ніг в економ-класі в літаках Austrian Airlines Стандартне місце для ніг в економ-класі в літаках Austrian Airlines

Рулювання зі стоянки почали за розкладом, приліт до Києва - теж вчасно. У Борисполі літак пристикували до телетрапами. На паспортному контролі довелося постояти трохи довше звичайного через більш тривалої перевірки іноземців. До речі про це читайте в матеріалі « Паспортний контроль по-українськи: навіщо громадян країни змушують довше стояти в чергах в аеропортах? «. В цілому використання телетрапи дозволяє по прильоту до Борисполя зберегти пасажиру приблизно 15-20 хвилин часу.

висновки:

Купуючи квитки на рейси Austrian Airlines з Києва до Відня і з Відня до Києва, ви можете розраховувати на стандартизований сервіс високого рівня. Вам можуть подати не зовсім новий літак, але по мірі доглянутості салону ви, якщо не подивитеся в реєстрі вік, можете спитати його з новим повітряним судном. Обслуговування на борту приємне, хоча замість снеків, які не змінюються багато років, хотілося б бачити якісь сендвічі.

Примітно, що рівень сервісу зберігається на належному рівні тривалий час - той сервіс, який я побачив у 2013 році - надається і зараз за винятком того, що тепер найдешевші квитки економ-класу не включають перевезення багажу.

Де шукати квитки на рейси Austrian Airlines?

Радимо скористатися пошукачем skyscanner - він аналізує ціни як з сайту авіакомпанії, так і пропозиції агентств, які іноді продають квитки дешевше, ніж сама авіакомпанія.

Давайте перевіримо, який сервіс пропонує авіаперевізник на прикладі перельотів Київ-Відень та Відень-Київ, і чи заслуговує авіакомпанія присвоєного звання?
Де шукати квитки на рейси Austrian Airlines?