Реклама
Реклама
Реклама

Куди скаржитися на авіакомпанію в Росії

  1. Як подати скаргу
  2. Як зобов'язаний перевізник діяти при затримці рейсу
  3. Як діяти при втраті квитка
  4. Повернення вартості проїзного документа

Товарно-грошові відносини давно увійшли в усі сфери життя. Будь-яка послуга або продукт повинні бути оплачені відповідним чином. Вступаючи в подібний вид взаємин, кожна зі сторін набуває особливий вид зобов'язань і прав. Якщо говорити про авіакомпанії, то, продаючи квитки пасажирам, вони зобов'язуються доставити клієнтів точно в термін у вказане місце безпечно і з високим рівнем комфорту. Що стосується пасажирів, то вони зобов'язані заплатити повну вартість квитка, дотримуватися правил перевізника і мати при собі необхідний перелік документів.

На жаль, авіакомпанії не завжди виконують свої обов'язки повністю, порушують права пасажирів і намагаються піти від відповідальності. Клієнти повинні знати, де шукати справедливість при виникненні неприємних ситуацій, куди скаржитися на авіакомпанію в Росії.

Як подати скаргу

За дотриманням обов'язків будь-яким підприємством перед клієнтами в Росії стежить спеціально створена для цих цілей організація - Росспоживнагляд . Там обробляються претензії громадян на неправомірні дії підприємців в тій чи іншій сфері, в тому числі і в цивільній авіації. Існують певні правила подачі скарги до контролюючого органу.

Законодавство зобов'язує незадоволених пасажирів направляти свої претензії спочатку на юридичну адресу провинилася компанії, а потім вже в Росспоживнагляд.

У тих випадках, коли порушення, допущені компанією, несли пряму загрозу життю або здоров'ю пасажира, він має право звернутися в державну організацію безпосередньо. Керівництву авіакомпанії має бути направлено рекомендований лист з повідомленням, що містить претензію. Цей крок допоможе в майбутньому відстоювати свої права в суді, якщо авіаперевізник відмовиться виплачувати грошову компенсацію на добровільних засадах.

Після того, як клієнт з'ясував, куди скаржитися на авіакомпанію в Росії, але вирішив не звертатися відразу в Росспоживнагляд, можна спробувати вирішити ситуацію безпосередньо з керівництвом компанії. Для цього потрібно звернутися на «гарячу лінію» і детально описати події, що відбулися. Серед дієвих методів вирішення проблем: звернення із заявою в Федеральне агентство повітряного транспорту. Ця організація має широкі повноваження, вона здатна навіть позбавити авіакомпанію права здійснювати польоти.

Однак Федеральне агентство не в змозі допомогти клієнту з виплатою грошових коштів, так як це не входить в область його компетенції. Розглянути таку заяву агентство може, якщо воно подано анонімно.

Знання власних прав допоможе пасажирові благополучно для себе вирішити виникаючі проблемні питання і боротися з авіакомпаніями за відновлення справедливості. Не зайвим буде дізнатися, як діяти в найпоширеніших ситуаціях.

Як зобов'язаний перевізник діяти при затримці рейсу

Якщо при відправленні рейсу відбулося запізнення, перевізник зобов'язаний забезпечити повне збереження предметів багажу, а пасажирів з маленькими дітьми проводити в кімнату матері і дитини. Далі перевізник зобов'язаний діяти за інструкцією, яка передбачає виконання певних пунктів, в залежності від часу очікування пасажирів:

  • Більше 2 годин. Якщо очікування затяглося більше, ніж на 2 години, компанія зобов'язана принести напої і забезпечити можливість зробити два безкоштовні дзвінки і відправити електронні листи;
  • Більше 4 годин. При перевищенні такого терміну очікування співробітники компанії повинні нагодувати пасажирів гарячим обідом, робити це потрібно кожні 6 годин у денний час і кожні 8 годин вночі;
  • Більше 6 годин вдень. При настільки тривалому очікуванні авіакомпанія повинна розселяти очікують пасажирів в готельні номери.

Законодавство визначає, що всі ці послуги повинні надаватися безкоштовно, незалежно від причин виникнення запізнення. Навіть якщо авіакомпанія запропонувала пасажирам їжу, напої і безкоштовне проживання в готелі, пасажири у виниклій ситуації могли понести моральні або матеріальні витрати. Кожен потерпілий має право вимагати компенсації за завдані збитки, звернувшись до керівництва авіакомпанії з письмовою претензією. До заяви необхідно прикріпити ксерокопію квитків та інші підтверджуючі збиток документи.

Письмову претензію можна передати особисто в руки представнику компанії або відправити Поштою Росії рекомендований лист з повідомленням. Копію відправленої претензії потрібно обов'язково зберегти, щоб в разі ініціювання судового процесу прикріпити її до справи. Необхідно знати, коли і куди подати скаргу на авіакомпанію, адже після закінчення 6 місяців претензія розглядатися не буде.

Якщо сума позовної заяви не перевищує 50 тис. Рублів, то справа буде розглядати Світовий суд. Якщо сума вище, то претензія з позовною заявою буде передана до Федерального суду.

Як діяти при втраті квитка

Якщо пасажир втратив електронний квиток, то відновити його особливої ​​проблеми не складе. Клієнт, оформляючи посадковий талон, вносить всі дані в базу авіакомпанії. Інформація про пасажира, номер рейсу і часу вильоту використовується при реєстрації. Тобто електронний квиток - це всього лише паперове підтвердження права на переліт. Тому при зверненні в касу повітряного вокзалу клієнту видадуть нову копію документа.

Втрата квитка, виписаного в касі аеропорту, несе більше неприємностей, ніж при втраті електронного посадкового талона. За процедуру оформлення дубліката доведеться сплатити комісію, у кожної авіакомпанії вона різна. Розмір її може доходити до 70 доларів. Потрібно буде пред'явити паспорт і написати заяву, де вказується дата і номер рейсу. Коли компанія знайде пасажира в списку, дублікат буде виписаний.

Повернення вартості проїзного документа

Іноді виникають випадки, коли клієнт може зажадати повного або часткового повернення грошей, витрачених на квиток. Така процедура, як правило, проводиться в місці покупки. Якщо квиток повертається в касу менш, ніж за 24 години до часу відправлення, то пасажиру повертається 75% від вартості.

У випадках, коли квиток був придбаний зі знижкою, правила повернення обговорюються окремо. Повернення повної суми, сплаченої за квиток, здійснюється в деяких ситуаціях:

  • Скасування або запізнення рейсу.
  • Екстрена зміна маршруту.
  • Відмовитися від перельоту можна, якщо клієнтові пропонують місце в салоні класом менше, ніж вказувалося в посадковому талоні.
  • Якщо запізнення на літак сталося через співробітників авіакомпанії. Наприклад, пасажира затримали на огляді, і він не встиг на рейс.
  • Раптова хвороба або смерть пасажира, або одного з найближчих родичів. Для повернення необхідно пред'явити документи, які підтвердять цей факт.
  • Допущені касиром помилки в квитку є підставою для повернення.
  • Повернення квитка більш ніж за 24 години до відправлення рейсу.

Якщо пасажир запізнився на рейс зі своєї вини, то повернути витрачені на квиток кошти не вдасться. Знаючи свої права і куди скаржитися на авіакомпанію в Росії, пасажири зможуть спокійно здійснювати перельоти і не побоюватися неприємних наслідків.

Вчасно з'являтися у суді на рейс!