Реклама
Реклама
Реклама

Ринок нерухомості засинає: вкладати гроші в житло - безперспективно - Новини нерухомості - Українці неохоче купують житло, але квартири особливо не дешевшають

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

6 лютого 2014 року, 15:00 Переглядів: 6 лютого 2014 року, 15:00 Переглядів:   Благополучних регіонів немає - все і всюди йде на спад & nbsp ;

Благополучних регіонів немає - все і всюди йде на спад & nbsp ;. Фото: Анастасія Іскрицька

Ринок нерухомості - свого роду дзеркало стану економіки і настроїв суспільства. Якщо все навколо добре і на душі оптимістично, цей ринок росте, якщо ж масами опановує тривога і песимізм - він практично завмирає. Минулий рік виявився непростим для всього українського ринку нерухомості, але для "вторинки" - особливо. Адже саме в цьому сегменті і з боку продавця, і з боку покупця рішення приймають прості громадяни, у яких немає глибокого розуміння економічних законів і тенденцій розвитку ринку, зате є свої проблеми, страхи і сумніви.

Ми вирішили придивитися до того, що відбувалося в минулому році на ринку вторинної нерухомості по всій Україні, дізнатися, що коїться там зараз і чого варто чекати в майбутньому. І відповісти на питання: а чи варто зараз вкладати гроші в житло?

Ринок любить тишу

Коли озираєшся на минулий рік, здається, що ряд подій стався в ньому не просто так, а спеціально для того, щоб перевірити, які випробування може витримати ринок нерухомості. Адже в 2013-му було введено відразу кілька новацій, пов'язаних з процесом покупки і оформлення прав на житло.

Для розминки в січні з'явилася нова систему реєстрації прав на нерухомість. Як водиться, перехід від старого до нового ладу не організували, систему заздалегідь не налагодили, чому на початку року ринок на якийсь час просто подвіс.

Не встиг він віддихатися від першого експерименту, як на порозі вже стояло введення податку на нерухомість. З ним теж почалися різні неясності, чому його вирішили перенести на рік прийдешній.

Щоб не нудьгувати. У вересні ввели обмеження в 150 тис. Грн при розрахунках готівкою - все, що дорожче, треба купувати-продавати через банк. Начебто нічого страшного, але для населення, які звикло з побоюванням ставитися до всіх нововведень, це виявилося ще одним приводом почекати з покупкою нерухомості. Люди відчували природне занепокоєння: а чи не потраплять вони після здійснення великої покупки "під ковпак" податкової служби? Роз'яснення фахівців, що податківці і так при бажанні легко отримають доступ до інформації по операціях, наштовхувалися на відповідь: раніше-то податківцям треба було ще попрацювати, а тепер вся інформація буде падати до них сама. Загалом, з вересня до грудня 2013 року, за словами провідного фахівця департаменту маркетингу компанії SV Develpoment Сергія Костецького, кількість угод на вторинному ринку впала майже в два рази. І, що важливо, помітно знизилася і кількість пропозицій - люди перехотілося не тільки купувати, але й продавати.

А ЗАВТРА БУВ МАЙДАН . Акції протесту "допомогли" ще більше обрушити активність на ринку нерухомості - спочатку в містах, де відбуваються основні протестні події, потім за ними підтяглися й інші регіони. А ринок нерухомості, як відомо, любить тишу. Тут ще підключилася і невизначеність з майбутнім курсу долара. Так що, за словами Костецького, в січні кількість угод упала ще відсотків на 30 у порівнянні з груднем.

Середні ціни ціни пропозиції на квартири на кінець січня 2014 року, $ за кв.м

Щоб збільшити, клікніть по картинці.

Чого чекати

Судячи з "веселому" початку 2014-го, не виключено, що основний вплив на стан ринку нерухомості будуть надавати політичні чинники і рішення влади, передбачити які сьогодні досить складно. Втім, навіть якби в країні не вибухнула політична криза, стан ринку нерухомості навряд чи було б стабільним. Серед потенційних загроз фахівці ще в минулому році називали законопроект про введення 15% -го податку на купівлю-продаж нерухомості. Мовляв, якщо його приймуть, нинішнє сонний стан ринку будуть ностальгічно згадувати як щасливі часи шаленої активності. Але в порівнянні з усім розмаїттям сценаріїв, які нам пропонує сьогодення, всі ці побоювання виглядають просто смішно.

КУРС. Якщо відкинути в сторону політичні пристрасті, то багато чого буде залежати від того, в яких межах Нацбанк захоче або зможе утримати курс гривні. На думку аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, певні ризики пов'язані з великими виплатами за борговими зобов'язаннями, які в цьому році повинна виконати Україна. Оскільки відносини з європейськими інститутами знаходяться зараз не в найкращому стані, і, схоже, можуть погіршуватися і далі, цілком можливо, що в цьому році уряду не вдасться перепозичити грошей на Заході. У зв'язку з цим експерт не виключає обвалення курсу гривні, хоча і не вважає цей сценарій основним.

Якщо курс долара щодо гривні піде вгору, це може мати кілька наслідків. По-перше, доларові ціни на житло можуть опуститися ще вниз. По-друге, частина українців, які тримають заощадження в гривні, можуть спробувати постаратися убезпечити їх від знецінення, купивши нерухомість.

ПЕРСПЕКТИВА. Зрозуміло, що вкладати в житло з ідеєю швидкої його перепродажу абсолютно безглуздо. Але що сказати щодо довгострокових перспектив? "На сьогодні такий прогноз дати неможливо, - стверджує координатор торгової системи REM Navigator Олег Сікорський. - Тому що це залежить від багатьох факторів, в тому числі і від зовнішньополітичної орієнтації країни".
Але в цілому, вважає Сікорський, в ситуації, коли людина не довіряє фінансовим інституціям, сумнівається в валютах або платоспроможності фінансових установ, довготривалі вкладення в нерухомість мають сенс - адже вона-то знецінитися не повинна.

Столиця визначає тенденції

Київ, як здавна повелося, на перших позиціях у всьому - в тому числі і в згортанні вторинного ринку житлової нерухомості.

За даними агентства SV Realty, в період з 1 січня 2013-го по 1 січня 2014 року до столиці було скоєно 16 154 угоди купівлі / продажу квартир на вторинному ринку. Це помітно менше, ніж в 2012-му - тоді за рік було продано 19 259 квартир. Але ще сумніше статистика по місяцях 2315 угод в липні і 818 в грудні.

Більш того, за словами Сергія Костецького, якщо в кінці літа в столиці пропонували на продаж 55 тис. Квартир, то до кінця року їх кількість скоротилася до 30 тис. При цьому ціни особливо не змінилися: за даними порталу Kanzas.ua, за минулий рік індекс вартості вторинного житла в Києві знизився з $ 1554 до $ 1543 за кв. м.

ЗАРАЗ. Січень і початок лютого - традиційно застійні часи на ринку житла. Навіть у кращі часи активність на початку року падала рази в два порівняно із середньорічною. Здавалося б, зараз ринок повинен повністю "лежати". Але це не зовсім так. За словами директора ріелторської компанії "Золоті ворота" Олексія Холмецького, активність зараз трохи вище, ніж можна було б очікувати. Угоди все-таки відбуваються, хоча їх менше, ніж в той же період минулого року. На думку Холмецкого, це частково пов'язано з нестабільністю і невизначеністю з курсом гривні укупі з деяким зниженням довіри до фінансових інститутів (цілком природним в період політичної нестабільності). Деякі люди сьогодні вважають за краще переводити заощадження з банківських депозитів в нерухомість.

Регіональні тонкощі

Регіональні ринки нерухомості в основному відображають ті ж процеси, що відбуваються і на столичному ринку. "Немає у нас сприятливих регіонів, - стверджує Сергій Костецький. - Все всюди йде на спад". Втім, деякі відмінності все ж є.
СХІД. На харківському ринку вторинної нерухомості рік пройшов ненудно. Як і в більшості інших регіонів, покупці орієнтувалися на введення обмежень сум готівкових розрахунків, тому влітку активність на ринку різко зросла. Так, за даними компанії ХАН, попит підвищився на 20%, причому в останній тиждень серпня було завершено близько 40% угод усього місяця. А далі пішов спад - в грудні кількість угод виявилося на 30% нижче, ніж за рік до цього. Проте ціни на житлову нерухомість в Харкові не тільки не знизилися, але навіть і дещо зросли. За даними компанії "Канзас", за рік індекс цін піднявся на 0,8%. За статистикою харківського АН "Аверс", "квадрат" в однокімнатній квартирі в середньому подорожчав на 1,1%, в двокімнатній - на 5,2%, а в трикімнатній - на 7,9%.

А ось в Донецьку середній квадратний метр, за даними компанії "Канзас", подешевшав на 3,5%. Динаміка активності розвивалася приблизно за тією ж схемою, що і в Харкові.

Трохи зросла в ціні (на 2%) житлоплощу в Дніпропетровську, а в Запоріжжі знизилася на 5,7%.

ЮГ. Повинно бути, особливо прикро було дивитися на спад другої половини року ріелторам і власникам нерухомості в Криму. У 2012 році тамтешні фахівці спостерігали певні ознаки стабілізації ринку. Але, як сказано в огляді Торгової системи REM Navigator, "вже початок 2013 роки не віщувало для ринку нерухомості нічого хорошого. Замість впевненого цінового зростання весняний сезон 2013 року розпочався з нульових показників, а вже до травня ціни на нерухомість знизилися на 2%" . Влітку, однак, знову блиснув промінчик надії: на руку кримчанам зіграли різні політичні та економічні негаразди в Єгипті, Тунісі та на Кіпрі - ці країни традиційно входять до числа найулюбленіших місць відпочинку і покупки нерухомості у росіян. У підсумку, як каже Олег Сікорський, на початку літа попит на нерухомість на ПБК з боку росіян помітно зріс, що призвело до пожвавлення всього ринку нерухомості півострова. Ціни пішли вгору, але ненадовго - явно виражений курс на євроінтеграцію привів до охолодження відносин з Росією, а слідом за цим - і до відтоку російських покупців. У підсумку за 2013 рік середні ціни на нерухомість в Криму знизилися на 2%.

В Одесі середня ціна квадратного метра, за даними компанії "Канзас", просіла на 0,5%. У Миколаєві і Херсоні вона залишилася майже без змін.

ЗАХІД І ЦЕНТР. За даними компанії "Канзас", більш-менш помітно підріс "квадрат" у Вінниці (на 5,2%), Черкасах (на 6,7%), Кіровограді (на 4,4%) і в Івано-Франківську (на 3 %). В інших обласних центрах ціна залишилася майже тієї ж або трохи знизилася, за винятком Львова, де зниження склало помітні 6,1%.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ринок нерухомості засинає: вкладати гроші в житло - безперспективно". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Люди відчували природне занепокоєння: а чи не потраплять вони після здійснення великої покупки "під ковпак" податкової служби?
Але що сказати щодо довгострокових перспектив?