Реклама
Реклама
Реклама

Монета по частинах. Аверс, реверс, гурт, кант, різновиди і букви.

  1. Аверс і реверс , Гурт , деталі рельєфу , Кант , букви .

Тут будуть розглянуті базові поняття, що використовуються і часто вживані колекціонерами, які можуть бути не всім зрозумілі. Для наочності кожне поняття забезпечено прикладами, які роблять зрозумілим їх практичне значення в плані формування ціни.

Аверс і реверс , Гурт , деталі рельєфу , Кант , букви .

Всім відомо, що кожна монета має дві поверхні, відомі в народі як «орел» і «решка», а також третю поверхню - «ребро». Ці позначення досить універсальні для більшості російських монет, на одній зі сторін яких зображений орел. Але для колекціонерів таких позначень недостатньо, оскільки часто зустрічаються монети, де орла немає. Наприклад сучасні копійчані монети, де замість орла зображений Георгій Побідоносець.

Щоб плутанини не виникало, були введені поняття «аверс» - лицьова частина монети і «реверс» - зворотний бік монети. Як правило, аверс можна визначити за такими ознаками, в порядку убування значущості: портрет глави держави, державний герб, напис з позначенням країни або банку. Як з будь-якого правила тут так само існують свої винятки, але більшість монет підпадають під це правило. Як тільки аверс визначено, зворотний бік можна сміливо називати реверсом.

золота монета 5 рублів 1903 року . На одній стороні ми бачимо зображення Імператора Миколи II, на іншій стороні герб Російської Імперії. Аверсом буде називатися та сторона, на якій зображений портрет Імператора, глави держави.

Повернутись до початку

Гуртом називають ребро монети, яке може мати різний рельєф від гладкого до специфічного візерунка або написів. Часто на гурті робляться різні позначки, такі як вага, проба металу, ініціали мінцмейстер (начальника монетного двору), рік перевипуску монети та інші позначення. Якщо аверс і реверс двох монет нічим не відрізняється, а гурти у них різні - досить імовірно, що одна з них стоїть багато дорожче, ніж інша.

За аверсу і реверсу монети можна дізнатися 1 рубль 1984 роки з зображенням Пушкіна, присвячений 185-річчю поета у виконанні Proof. Але не кожен знає, що зустрічаються два види цієї монети: новодел (тобто монета, виготовлена додатковим тиражем в 1988 році) і стародел (оригінальна монета, виготовлена в 1984 році). Основна їхня відмінність в гуртового напису. На гурті стародела напис: * ОДИН РУБЛЬ * ОДИН РУБЛЬ *, на гурті новодела - * ОДИН РУБЛЬ * 1988 * Н *. Орієнтовна вартість стародела, на момент написання статті, 1600р, вартість новодела - 650р

Повернутись до початку

Основна частина монети, яка по суті і є предметом колекціонування - це рельєф, який утворює малюнок. Малюнок включає в себе всі деталі рельєфу монети, як опуклі, так і увігнуті. Та частина монети, яка залишається плоскою на тлі рельєфу називається полем монети. За зношеності рельєфу і поля монети судять про її збереження (стані). Окремі види монет випускають спеціальним тиражем для колекціонерів з поліпшеною прочеканкой рельєфу і полірованим, дзеркальним полем. Такі монети називають Proof (пруф).

Деталі рельєфу монети мають величезну значимість. Якщо взяти монети одного номіналу і одного року випуску, такі, що при побіжному погляді відмінностей між ними не видно, а при більш детальному огляді виявляються ледь помітні відмінності, можна з упевненістю сказати, що у Вас в руках різновиди однієї і тієї ж монети. Часом вартість рідкісного різновиду може в десятки разів перевищувати вартість найбільш поширеною різновиди. Крім цього досить часто зустрічаються помилки і монетні шлюби, що так само має попит на нумізматичному ринку.

На зображеннях представлені реверси двох радянських рублів 1924 року, які при побіжному погляді здаються повністю ідентичними. Однак, це не так. При більш ретельному розгляді виявляються відмінності в деталях рельєфу. А саме: у монети зліва - труба довга, вікна прямокутні, пальці зібрані. У монети праворуч - труба коротка, вікна квадратні, пальці розведені. Здавалося б незначні відмінності, проте, 1 рубль 1924 з квадратними вікнами зустрічається значно рідше і ціна на нього може досягати 30000 рублів, а то час як ціна 1 рубля 1924 року зі прямокутними вікнами - 3000 рублів. Вказані орієнтовні ціни на момент написання статті.

Повернутись до початку

Кант - це важлива частина монети, яка, крім естетичної функції, несе ще й цілком практичну. За рахунок того, що кант височить над іншими частинами рельєфу, він охороняє малюнок від передчасного стирання. Кант буває різної товщини, що також може використовуватися для визначення різновидів монет.

Кант буває різної товщини, що також може використовуватися для визначення різновидів монет

Два різновиди 1 рубля 1997 року ММД. На монеті ліворуч вузький кант (не закриває пелюстка рослини), на монеті справа кант широкий з уступом (закриває пелюстка рослини). вартість монети з вузьким кантом близько десяти рублів. Монета з широким кантом продана на аукціоні за 8100 рублів в 2014 році.

Повернутись до початку

Крім усього перерахованого вище, на багатьох монетах часто присутні різні позначки, такі як позначення монетного двору, або ініціали мінцмейстер. Ці деталі зазвичай помітні тільки при достатньому збільшенні. Не варто недооцінювати ці деталі, так як монети, вироблені на різних монетних дворах, по ціні можуть відрізняться в десятки і навіть сотні разів.

Не варто недооцінювати ці деталі, так як монети, вироблені на різних монетних дворах, по ціні можуть відрізняться в десятки і навіть сотні разів

Обидві монети - 5 копійок 1791. На аверсі однієї з них викарбувані ініціали КМ . Вартість такої монети в 2014р - 14000 рублів. На другий монеті ініціали ЕМ . Вартість цієї монети в тому ж році - 52500 рублів, не дивлячись на те що збереження монети гірше.

Повернутись до початку

Останні ціни по аукціонам на монети в російських рублях