Реклама
Реклама
Реклама

Три ЖКС за 500 баксів

Три Жилкомсервісу з фондом під 2 тисячі будинків і багатомільйонними боргами продані за 30 тисяч рублів. Новий власник раніше до ЖКС відношення не мав. Схема нагадує спробу реального власника вирішити боргові проблеми. Три Жилкомсервісу з фондом під 2 тисячі будинків і багатомільйонними боргами продані за 30 тисяч рублів

Євген Павленко / Коммерсант

Комунальний аукціон нечуваної щедрості пройшов в кінці року - за інформацією "Фонтанки", за ціною в 10 тисяч рублів за кожну були продані три компанії однієї групи: «ПромИнвест Захід», «ПромИнвест Схід» і «ПромИнвест Центр». Через них управляються, відповідно, ЖКС № 1 Кіровського району, ЖКС № 1 Красногвардійського району і ЖКС № 2 Центрального району. Майже одночасно поруч з ними утворилася керуюча компанія, яка готова надавати всі послуги на правах генпідрядника. При нинішньому стані Жилкомсервісом ця рокіровка може дозволити їм зберегти будинки, навіть не дивлячись на арештовані рахунки.

Нинішня угода - не перший випадок, коли три названих ЖКС так невимушено змінюють власника. Раніше «Фонтанка» розповідала про те, що місто в 2009 році продав частки по 80% в кожному з них компанії «СітіСервіс». Майже відразу за 98 млн рублів їх перекупило ТОВ «ПромИнвест». Через два роки в капітал компанії увійшов колишній віце-президент «Мегафона» Ігор Широков, з «Промінвест» виділили три «районні» компанії, а влітку 2016 року Широков продав їх колишньому директору салону краси Наталії Зеленцової. Найближчий родич Зеленцової Дмитро Руденко свого часу працював в Смольнинський комітетах - житловому і фінансовому, а потім мав великі частки в декількох компаніях, що управляють Ростовської області. У 2014 році він офіційно вийшов з цього бізнесу і очолив ФГУП СКТБ «Технолог».

Нинішній етап зміни власника теж не позбавлений витонченості. Єдиний в трьох особах "ПромИнвест" разом з підвідомчими ЖКС було проданий ще в грудні. Комунальний холдинг тепер належать жительці Кингисеппа Олені Менсон, яка раніше, наскільки можна судити, працювала в роздрібній торгівлі, особливого інтересу до ЖКГ не виявляла, а тепер опинилася власником трьох ЖКС з мільярдними оборотами.

Ще на початку 2016 року було створено «Керуюча компанія« ПромИнвест ». У грудні її перейменували в «Евросіті». Дві третини її належить Нонні Пілікіной. За словами співрозмовників «Фонтанки», свого часу вона фактично прийняла в управління ростовські ЖКГ-активи Дмитра Руденко після залишення ним посади (її присутність підтверджується виписками більш ніж по 10 компаніям). Директором «Евросіті» виявився Сергій Олейников, система СПАРК пізнає його як колишнього члена ради директорів Таганрогбанка і співробітника краснодарського військкомату. Немов навмисне, в середині минулого року він очолив компанію-близнюка, ще один «Евросіті». Розрізняються фірми часом реєстрації і статутним капіталом (300 тисяч рублів у першого проти 10 тисяч у другого). До того ж у молодшого «Евросіті» інший власник - в недавньому минулому індивідуальний підприємець на ринку таксі.

За інформацією «Фонтанки», співробітникам трьох ЖКС минулого тижня запропонували переоформитися в компанію «Евросіті», яка має намір виступити генпідрядником при виконанні робіт для Жилкомсервісом. Чи не заплутатися в цих ринкових омонимах допоміг сам Сергій Олейников - він повідомив кореспонденту «Фонтанки», що мова йде саме про менший «Евросіті», а колишня КК «ПромИнвест» до цих активів ніякого відношення не має. Він також уточнив, що обидві компанії отримують ліцензії керуючих організацій.

Теоретично це може свідчити про плани справжніх власників ЖКС. Справа в тому, що при перекладі робіт на аутсорсинг гроші жителів через ВЦКП підуть саме «Евросіті» - а не на рахунки Жилкомсервісом. З рахунками проблема: вони заарештовані, що підтвердили "Фонтанці" в службі приставів.

«Представники ГК" Промінвест "ситуацію поки не коментують, - повідомили в прес-службі групи компаній. - Робота ЖКС 2 Центрального району, ЖКС 1 Кіровського району і ЖКС 1 Красногвардійського району ведеться в штатному режимі ».

Так що далі починається область припущень. Чи не занадто снігову і не саму витратну зиму можна провести в режимі аутсорсингу, а потім почати в будинках процедуру голосування за перехід під управління «Евросіті» (хто б з «близнюків» під цим ні розумівся). Замість триголового обтяженого боргами холдингу отримуємо єдину керуючу організацію.

Випадки, коли проблемні КК «скидали» колишню оболонку, відомі на ринку - причому далеко не завжди вони робили для цього стільки зусиль. У цьому випадку шанси кредиторів на погашення заборгованостей Жилкомсервісом стають досить примарними.

Долгов накопичилося чимало - як, втім, у всій комунальної галузі міста в цілому. ТГК-1 чекає 458 млн рублів - від Кіровського жілкомсервсіа. ГУП ПЕК - 367 млн ​​від Красногвардійського і 50 млн від Кіровського. У Водоканалу традиційно значні цифри прострочення - 67 млн, 145 млн і 203 млн від Красногвардійського, Центрального і Кіровського, відповідно. «Петербурготеплоенерго» (ПТЕ) виставив ЖКС №2 Центрального району рахунок за боргами на 480,64 млн руб, з них прострочено 376 млн. Іноді ситуація виливалася в кримінальні справи : Зокрема, їх порушували відносно екс-директора ЖКС №2 Центрального району і всього "Промінвест" Дмитра Стригуненко. Енергетики намагалися стягнути 200 млн рублів, правда, списати з рахунку Жилкомсервісу приставам вдалося лише 18 млн.

Природа таких заборгованостей різна, більшість приватників і державних ЖКС тягнуть їх за собою ще з «допріборного» періоду, коли рахунки за споживання теплоенергії виставлялися балансовим методом (до 2012 року). Працюючі на ринку давно стверджують, що не влізти в борги тоді було практично нереально. Після виходу урядової постанови № 354 свідчення стали знімати з загальнобудинкових приладів обліку, проте накопичені до цього часу недоїмки ніхто, зрозуміло, списувати не став. Додаються і пені. Так що нерідко ситуація розвивається таким чином: ЖКС-боржник починає стабільно програвати арбітражі по боргах, а ресурснікі обзаводяться виконавчими листами. Плата за житлові послуги більше не затримується на рахунках керуючих організацій, але і не йде на зарплати персоналу - кошти списуються в рахунок погашення заборгованостей.

Саме це зараз відбувається з трьома Жилкомсервіс. До пори до часу ЖКС, яким якось треба прибирати під'їзди і лагодити труби в підвалі, може грати з приставами в козаки-розбійники - відкривати все нові і нові рахунки у міру того, як про них стає відомо відомству. А в певний момент з'являється ідея вирішити питання більш радикально.

«Ми, зрозуміло, не можемо стверджувати напевно, які плани у власників ЖКС« ПромИнвест », - говорить глава СРО" МежРегіонРазвітіе "Владислав Воронков. - Однак перевести роботи і грошові потоки на підконтрольного генпідрядника в даній ситуації, з точки зору керуючої організації, було б логічно ».

Експеримент з передачею державних ЖКС в руки приватників чиновники затіяли в 2009 році. Тоді це вписувалося в ще одну стратегію: знизити частку міста в управляючих компаніях до показника не більше 25% - це дозволяло розраховувати на федеральне співфінансування на капремонт будинків. Однак буквально пару років тому почалися проблеми - зокрема в Кіровському районі . З-під ЖКС № 1 виводили будинку і передавали їх ГУПРЕП «Будівельник», причому останній раз інформація про це з'явилася рік тому .

Микола Кудін