Реклама
Реклама
Реклама

Рейтинг продавців

Японський аукціон Yahoo кожен день стає більш і більш популярним серед покупців з Росії. Це не дивно - адже аукціон теж розширюється, кількість виставлених лотів зростає, з'являються нові продавці на аукціоні, нові категорії товарів розширюють і без того широкий асортимент аукціону. На вибір покупця надається величезний асортимент товарів і різні продавці його виставляють. З одного боку - більше можливості вибору - більше можливості для пошуку потрібного товару, з іншого ж боку для правильного вибору потрібно знати критерії, інакше можна помилитися. Для того, що б допомогти клієнтам нашого сайту уникати розчарувань від віддаленої покупки ми в цій статті підкажемо як робити вибір між продавцями і на які моменти варто звернути увагу.
Припустимо, ви знайшли потрібний Вам товар на акціоні, і навіть вибрали лот, на який хочете зробити ставку. Як тепер зрозуміти хто продає цей лот? Де можна подивитися інформацію про продавця, його оцінки, історію їх отримання? В першу чергу Вам краще подивитися інформацію про продавця, доступну для перегляду на оригінальній сторінці аукціону. Візьмемо для прикладу лот - http://page8.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/h187432730
Японський аукціон Yahoo кожен день стає більш і більш популярним серед покупців з Росії

В даний момент продавців на аукціоні можна розділити на два типи:

"Магазин"

"Приватник"

Приватник

Наскільки ми можемо бачити - відрізнити продавців можна по іконці "Store". На фото продавця-магазин ця ікона обведена червоним.


Звичайно, якщо є можливість, краще здійснювати покупки у продавців "Магазин". Зазвичай це великі торговельні мережі або їх філії. У продавців цього типу вкрай рідко бувають затримки з відправкою замовлень, найчастіше немає ніяких проблем з поверненням помилково висланих товарів. Вони дуже бережуть свою репутацію і намагаються у всьому догодити клієнту. Єдине, що варто знати при роботі з магазином - іноді товар, куплений в лоті, відсутній на складі. І буває, це з'ясовується вже після того як ви зробили ставку і викупили лот. Так відбувається тому, що магазини не встигають зняти з торгів лоти, товари яких закінчилися. Продавці типу "Магазин" зазвичай дають дуже повний опис товарів, що виставляються на аукціоні, тому читаючи інформацію можна отримати відповіді на всі питання - умови по доставці, терміни відправки, та чи інша інформація по товару.

Яку ще інформацію можна отримати з розділу "інформація про продавця", якщо продавець - магазин?


Цей значок означає - доставка безкоштовна (у вартість товару включена вартість доставки по всій Японії завжди).

При переході по цьому посиланню ми можемо потрапити на сторінку магазину на аукціоні, де зазначена поштова адреса магазину, інтернет сайт, години роботи, деяка інформація по магазину. У продавців - приватних осіб часто немає такої інфорациі на особистій сторінці аукціону і поетом зв'язок з ними вкрай утруднена.
При наявності вибору ми вкрай рекомендуємо здійснювати покупки у продавців типу "магазин". Це в першу чергу гарантія зворотного зв'язку, а такий зв'язок іноді буває потрібна особено в разі покупки товарів, що були у вживанні.

Що ж стосується продавця "приватник" - з ним треба бути більш уважним. Інформацію по продавцеві цього типу можна подивитися тут.

Інформацію по продавцеві цього типу можна подивитися тут

Звичайно, наявність в інформації адреси, телефону, розкладу роботи розташовує до довіри. Але з іншого боку - багато продавців не вказують цієї інформації через те, що не зможуть відповісти на дзвінок і вважають за краще переписку по і-майл, або через засоби аукціону. Які можуть бути "підводні камені" в роботі з продавцем "приватник"? Досить часто ці продавці відправляють замовлення поштою тільки по вихідним, і тому навіть якщо ви купили замовлення протягом тижня прийде на склад Yaharu замовлення тільки на наступній. При покупці лоту у продавця "приватник" просимо особливу увагу надавати до опису лота, воно часто бідно і не дає повної інформації. У таких випадках краще завжди задати додаткові питання - просимо використовувати форму "Поставити питання по цьому лоту".

У таких випадках краще завжди задати додаткові питання - просимо використовувати форму Поставити питання по цьому лоту

Продавці цього типу часто використовують різні хитрощі, щоб уникнути сплати комісійних аукціону Yahoo - 6 відсотків від вартості угоди. наприклад

- продають товар за 1 ієну, а його вартість вказують в описі і потім в листуванні просять оплатити вартість. Таким чином вони хоч і порушують умови аукціону, але позбавляють себе від необхідності платити комісійні.
- продають товари комплектом, але вказують вартість за 1 шт, і пишуть в описі - продається тільки комплектом, де, наприклад 10 шт товару.
- продають товари на вагу, і вказують ціну за 1 гр або 1 кг, але купувати потрібно цілком, 5-10 кг.
Тому якщо опис лота не дає точної інформації про товар або його вартості / вартості доставки ми рекомендуємо обов'язково ставити запитання для з'ясування обставин.

Далі ми торкнемося таку важливу річ як рейтинг продавців і покупців аукціону. Рейтинг продавця ви можете побачити в розділі "інформація про продавця" або більш подброно, клікнувши на посилання обведеної червоним.

Рейтинг продавця ви можете побачити в розділі інформація про продавця або більш подброно, клікнувши на посилання обведеної червоним

Після кліка по посиланню ви потрапите на сторінку з подробицями рейтингу. Тут ви можете побачити


Тут ви можете побачити

зліва
1 - кількість хороших оцінок отриманих логіном
2 - кількість поганих оцінок отриманих логіном.
справа
3 - кількість хороших і поганих оцінок отриманих в якості покупця (клік на текстове посилання нижче цифри - перехід на коментарі до цих оцінок).
4 - кількість хороших і поганих оцінок отриманих в якості продавця (клік на текстове посилання нижче цифри - перехід на коментарі до цих оцінок).
Кількість оцінок отриманих логіном
5 - за останній тиждень
6 - за останні 4 тижні
7 - за останні 24 тижні.
нижче
Власне оцінки і коментарі до них.
Ці даних цілком достатньо для аналізу рейтингу продавця, до якого ми зараз приступимо розглянувши кілька прикладів.
Перша і дуже важлива деталь - власне кількість угод, або оцінок. Сказати, що продавець з кількістю оцінок менше 100 - точно шахрай, звичайно не можна, але краще бути вельми обережним з таким продавцем. Особливо якщо у нього вже є погані оцінки. Краще поставити питання по товару, або замовте службу підтримки - чи були в минулому угоди з цим продавцем. Радимо здійснювати операції з продавцями рейтинг яких менше 100 оцінок тільки в разі 100% позитивних відгуків.
А що ж робити - якщо у продавця є негативні відгуки? У нинешнеее час дійсно рідко можна зустріти продавця з рейтингом понад 1000 оцінок і без негативних відгуків зовсім. Тому ми постараємося роз'яснити що знаємо з цього приводу. Наприклад вкрай популярний у наших клієнтів магазин powergroup_osaka
http://storeuser4.auctions.yahoo.co.jp/jp/user/powergroup_osaka
зліва   1 - кількість хороших оцінок отриманих логіном   2 - кількість поганих оцінок отриманих логіном

На момент написання цієї статті рейтинг - 49800 詳細 - 4 詳細 = 49796 49 796 хороші оцінки і 4 поганих. Перше і дуже важливе - співвідношення (при 4х поганих відгуках 49 800 хороших), не кожен може похвалитися такою кількістю угод - 49 804 тільки угоди, щодо яких є відгуки, і на 4 поганих оцінок можна не звертати увагу. І що найголовніше - глянувши на всі погані оцінки клікнувши на текстове посилання нижче цифри 4

http://rating1.auctions.yahoo.co.jp/jp/show/rating?userID=powergroup_osaka&u=%3bpowergroup_osaka&filter=-1

(Для перегляду коментарів, прокручуючи екран станицю вниз) можна побачити коментарі до цих оцінок. Тут ми бачимо - продавець на все відгуки реагував і намагався виправити ситуацію, що, на нашу думку, належним чином позначається на його репутації. Такий продавець вкрай рекомендується нами до покупки.
Звичайно, ця стаття не може бути використана як точна інструкція - як обійти всі підводні камені на аукціоні Yahoo і як точно вибрати продавця, з яким не буде проблем. Але дотримуючись порад з цієї статті ви зможете в більшій частині випадків бути "підкованим" і не потрапите в халепу, роблячи вибір при покупці.

Як тепер зрозуміти хто продає цей лот?
Де можна подивитися інформацію про продавця, його оцінки, історію їх отримання?
Яку ще інформацію можна отримати з розділу "інформація про продавця", якщо продавець - магазин?
Які можуть бути "підводні камені" в роботі з продавцем "приватник"?
А що ж робити - якщо у продавця є негативні відгуки?
Jp/jp/show/rating?