Реклама
Реклама
Реклама

Чеський ринок з предметами мистецтва копіює світові ринки

У продаж одного з провідних чеських аукціонних будинків - «1. Art Consulting Brno-Praha »- картина Франтішека Купки« Elevation IV »або« Висота IV »надійшла з приватної німецько-чеської колекції. Сертифікат, що підтверджує справжність цього твору, надав визнаний експерт на творчість Купки француз П'єр Брюллов. Рекордної - 12 мільйонів крон - стала вже оголошена початкова сума. Продовжує директор «1. Art Consulting Brno-Praha »і колишній голова Союзу аукціонних будинків Чехії Їржі Рибарж:

«Франтішек Купка завжди був найдорожчим чеським художником першої половини 20 століття. В останні роки його популярність зростає. У 2004 році під час виставки в паризькому музеї д'Орсе творів Купки надали більше простору, ніж Кандинскому або Малевичу. Відповідно зростає і вартість його картин. З урахуванням думки експертів, ми припускали, що ціна виявиться значно вища за ту, яка була запропонована ».

Протягом двох останніх років цього аукціонному дому вдалося продати чотири картини, вартість кожної з яких створювала новий чеський рекорд. До «Elevation IV» це була «Абстрактна композиція» Франтішека Купки, ціна якої досягла 13,4 мільйона крон. До цього - картина Йозефа Чапека «Ножна ванна» (9,3 мільйона крон) і, ще раніше, твір Їржі Штірского «Цирк Сімонетто», вартість якого склала 8,9 мільйонів крон. У списку п'яти найдорожчих картин, проданих на чеських аукціонах, виявилося також полотно Івана Шишкіна «Перед дзеркалом», за яку в 2006 році аукціонний будинок Pictura отримав 7,5 мільйона крон.

«Протягом останніх 10 років спостерігається бум на твори відомих російських художників, продажем яких, в основному, займаються найвідоміші аукціони в Лондоні, Парижі чи Нью-Йорку. У Чехії їх з'являється не так багато. За весь час ми продали десь 10 картин російських авторів, але це було в 90-ті роки, коли на них ще не було такого попиту і, в основному, як мені здається, вони потрапили до рук перекупників. Нещодавно ж один мій знайомий поїхав до Лондона на аукціон російського мистецтва, і йому не тільки не вдалося потрапити в зал, але навіть придбати каталог. Цей інтерес навіть перевищує недавній ажіотаж навколо азіатського мистецтва ».

У Чехії існує велика традиція колекціонування предметів мистецтва. За часів Першої Чехословацької республіки це належало до доброго тону кожної заможної родини, як і відвідування театрів або читання якісної літератури. Всупереч сорокарічного перебування при владі комуністів, дана традиція збереглася, а після «оксамитової» революції в процесі реституції колишнім власникам було повернуто і деякі картини. Для кого сьогодні проводяться аукціони в Чехії?

Фото: ЧТК   «В основному, це колекціонери, що успадкували колекції від своїх предків Фото: ЧТК «В основному, це колекціонери, що успадкували колекції від своїх предків. Знаючі люди можуть придбати на аукціоні щось видатне і потім надати на продаж те, з чим їм простіше розлучитися. При підвищеному попиті на певний напрям в мистецтві або художника, вони намагаються вигідно продати свою картину, а за виручені гроші купують десятки нових. Далі, це інвестори, які в придбанні предметів мистецтва бачать, в першу чергу, вигідне капіталовкладення, а також молоді менеджери у віці від 35 до 45 років. Це люди з хорошим достатком, у яких вже все є, і вони можуть собі дозволити зайнятися колекціонуванням предметів мистецтва. Серед деяких з них існує і щось на зразок суперництва між собою ».

Чеський ринок з предметами мистецтва відображає тенденції, що відбуваються в світі. Ціни ростуть, і якщо оборот на ринку з предметами мистецтва в 2005 році склав близько 260 мільйонів крон, то до жовтня 2007 він зріс до 370 мільйонів крон:

«Я думаю, що головну роль тут відіграє зростання купівельної спроможності населення. Після подій 11 вересня в Сполучених Штатах Америки цей ринок пережив стагнацію, проте, за останні два роки спостерігається значне зростання цін. Можливо, це пов'язано зі збільшенням числа нових колекціонерів, а також з тим, що кількість по-справжньому цінних творів в Чехії стає менше. Так, після реституції, під час якої ряд творів був повернутий і Національною галереєю, нащадки хотіли їх продати, бо вони мали потребу в грошах, у них не було прихильності до цих робіт, сьогодні їх вже не так багато. Якщо поглянути на каталоги, то по справжньому якісних творів мистецтв, пропонованих за мільйони крон, буде 3 або 4. Тих, вартість яких перевищує 10 мільйонів крон на всіх чеських аукціонах з'являється лише п'ять на рік на всіх чеських аукціонах. Обмежений вибір на ринку також сприяє підвищенню цін », - коментує шеф-редактор журналу Art & Antiques, єдиного в Чехії щомісячного журналу, що спеціалізується на дану тематику, Ян Скршіванек.

Чи існує інтерес до чеської мистецтва за кордоном? На думку Їржі Рибарже:

«В цілому, німці найчастіше купують твори німецьких художників, французи - французьких і так далі. За кордоном інтерес існує, в основному, до творів Купки. За ним з великим відривом слідує Альфонс Муха, далі, Йозеф Шима, класики кінця 19 століття: Адольф Косарек і Вітєзслав Машек, картини якого навіть представлені в Національній галереї Франції. Проте, найкраще картини чеських художників продаються саме в Чехії. У Парижі можна, наприклад, за розумну ціну придбати картини Отакара Кубіна, а в Чехії вони будуть коштувати раз в п'ять дорожче ».

В даний час в Чехії працює близько 18 аукціонних будинків, але тільки п'ять з них забезпечують 80% обороту цього ринку і чергуються на першому місці. Найчастіше вони спеціалізуються на певну область. Це класичний модерн і сучасне мистецтво другої половини 20 століття в разі «1.Art Consalting Brno-Praha». Празька галерея Art Praha, яка у вересні успішно продала кілька картин Йозефа Чапека та Антоніна Прохазки, зосереджена на мистецтво першої половини 20 століття. Навпаки, празький філія австрійського аукціонного дому «Dorotheum», який цього року відсвяткував 300 років, а до своєї відносно недавньої приватизації був державною установою, пропонує цілий спектр антикварних предметів: від прикрас до меблів.

«У минулому році« Dorotheum »вдалося продати шафа в стилі арт-деко більше, ніж за 2 мільйони крон, що для чеського ринку є досить високою сумою», - коментує Скршіванек.

У предметному каталозі аукціонного будинку «MEISSNER-NEUMANN» можна знайти і старовинні монети, і антикваріат, і прикраси, і картини. Список п'яти найбільших чеських аукціонних будинків завершує об'єднання галереї «Kodl» і галереї «Vltavin». У той час, як галерея «Влтавін» спеціалізується на твори графіків, «Kodl» пропонує і живопис від 19 століття до перших десятиліть 20 століття.

«На цьому прикладі можна показати, як драматично зростає ринок з предметами мистецтва. У 2003 році галерея «Kodl» за 5 з невеликим мільйонів крон продала ще одну картину Франтішека Купки, яку за якістю можна порівняти з «Elevation IV», проданої більш, ніж за 20 мільйонів ».

За словами наших експертів, до головних проблем на ринку з предметами мистецтва, не тільки в Чехії, але і в інших країнах, відноситься поява підробок. Тому на них не варто нехтувати допомогою досвідченого експерта, юриста або представника акційного будинку.

Для кого сьогодні проводяться аукціони в Чехії?
Чи існує інтерес до чеської мистецтва за кордоном?