Реклама
Реклама
Реклама

Як витрачаються гроші держоргани - інтерв'ю з головою Рахункової палати | СЬОГОДНІ

  1. Як витрачаються гроші держоргани - інтерв'ю з головою Рахункової палати 24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:...
  2. Орфографічна помилка в тексті:
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:
  6. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

Як витрачаються гроші держоргани - інтерв'ю з головою Рахункової палати

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

Стільці на Євробачення у "Арени Львів" орендували в три рази дорожче. Фото: Данило Павлов

Якщо вийти на вулицю і запитати у людей, який державний орган стоїть на сторожі ефективного використання наших з вами коштів, як платників податків, пощастить, якщо хоча б хтось один відповість правильно. І це не правоохоронні або новостворені антикорупційні органи в особі НАБУ і САП. Саме Рахункова палата - головний український аудитор - має конституційні повноваження перевіряти законність і ефективність використання коштів кожним окремим держорганом. І якщо знаходить порушення, передає всі документи в правоохоронні органи на розслідування.

Епопея з призначенням глави Рахункової палати під куполом тривала більше року, так як входила в великий портфель кадрових домовленостей між БПП і НФ. Зрештою, в середині березня 345 голосами "за" Верховна Рада оновила склад Рахункової палати, призначивши вже колишнього народного депутата від БПП Валерія Пацкана її главою. І не встиг він вступити на посаду, як одна з перших перевірок ефективності використання держкоштів на лікування онкохворих за кордоном по Міністерству охорони здоров'я вилилася в гучний скандал із заступником міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Взагалі, за словами Валерія Пацкана, проведені аудити за півроку його роботи виявили порушень більш ніж на 9 млрд грн. Навіть стільці на Євробачення орендували за завищеними цінами. В інтерв'ю сайту "Сегодня" Валерій Пацкан розповів, як змусити чиновників ефективно і, головне, прозоро використовувати державні кошти, і хто ще після МОЗ найближчим часом потрапить в поле зору перевірок Рахункової палати.

- Уже півроку, як Ви керуєте Рахунковою палатою. Хто вже потрапив під "каток" перевірок? На скільки мільйонів або навіть мільярдів Ви вже виявили порушень?

- Давайте бути чесними: не під "каток", а під фінансовий аудит або аудит ефективності. Ось шість місяців - це багато чи мало, щоб змінити формат роботи? Якби ви мене про це запитали, коли я був бізнесменом, я б однозначно відповів, що багато. Але в держустанові півроку - це досить мало.

- Ну, з огляду на те, що Вам ще тут ще п'ять з половиною років керувати - це мало ...

- Але вже є певні досягнення. 21 рік ніхто не проводив аудит Рахункової палати. Зараз колеги з Національного аудиторського офісу Великобританії, за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), плюс аудитори з Німеччини та Польщі, проводять у нас функціональну оцінку. Вже до кінця жовтня вони зможуть перевірити ці процеси ми можемо поліпшити і вдосконалити, а які взагалі кардинально змінити.

- Тобто, фактично, Ви перевіряєте самі себе.

- Взагалі-то це робота Верховної Ради. Раз на три роки парламент може провести аудит Рахункової палати. Але таких прецедентів ще не було. Особисто я звик все завжди починати з чистого аркуша. Цим і пояснюється проведення зовнішньої функціональної оцінки. До реформування роботи Рахункової палати приєднається і радник голови Вищої палати контролю Польщі Петро Кульпа. У найближчий рік він буде працювати моїм радником. Це підтримали наші німецькі партнери GIZ, які фактично і фінансують цю функціональну оцінку. До речі, в Польщі Вища палата контролю після Католицької церкви має другий рівень довіри серед населення. Я хочу, щоб Рахункова палата України мала найвищий рівень довіри в українському суспільстві.

- А Ви оптиміст. Вийдіть на вулицю і запитайте у людей, що це за орган Рахункова палата, і чим вона займається? Пощастить, якщо хоч один хтось відповість.

- Наведу вам один маленький приклад: за весь минулий рік було всього 2 тис посилань в ЗМІ на матеріали наших аудитів; а за півроку, що я тут, вже близько 5 тис таких згадок. Кожна людина - платник податків - повинен розуміти, що на сторожі ефективного використання його податків варто конституційний орган - Рахункова палата. Ми запропонуємо уряду впровадження новітніх технологій, наприклад, електронного бюджету. Що це? Це коли кожен українець зможе зайти на сайт і в режимі реального часу подивитися, які кошти на що йдуть, які тендери проводяться, які підприємства їх виграли. Це найбільший запобіжник від корупції.

Це найбільший запобіжник від корупції

- Так кого ви вже перевірили?

- Перше півріччя перевірок було сплановано ще попереднім складом Рахункової палати. Тому, ні я, ні більшість моїх колег (вісім новообраних членів) не брали участі у формуванні плану перевірок на перше півріччя. Але нам вдалося його трохи доповнити, враховуючи суспільний резонанс, але на 90% все залишилося без змін. Тобто, те, що дісталося нам у спадок, ми і відпрацьовуємо. Але результати показуємо вже інші. Якщо раніше взагалі не було такого поняття, як порушені кримінальні справи, зараз по нашим аудитам таких уже 11.

Тепер те, що вас цікавить: за шість місяців моєї каденції проведені аудити виявили порушень на 9 млрд грн.

- І щось мені підказує, що найбільше по Міністерству охорони здоров'я ...

- Вгадали.

- І за якою статтею витрат найбільше?

- За програмою лікування онкохворих за кордоном.

- Я пам'ятаю цей гучний скандал із заявою заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського .

- Мені дуже шкода, що це перевели в політичну і емоційну площину, і ніхто не почув, що 286 млн грн були використані неефективно, а ці кошти могли б врятувати життя багатьох українців. Ми радили розробити програму і оприлюднити на сайті МОЗ 10 топ-клінік різних країн. Тоді кожен українець, зайшовши на сайт, побачить, з якими зарубіжними клініками працює МОЗ, принесе довідки про стан здоров'я, йому зроблять повторні аналізи і держава профінансує.

Не змушуйте простих українців, по-перше, бігати з цими довідками і підписувати договори між клініками і Міністерством охорони здоров'я, а по-друге - не породжує корупцію. Вибачте, але я повинен констатувати, що у нас розвивається "онкотурізм": є люди, які намагаються бігати, домовлятися з клініками, вирішуючи ті чи інші питання за певні відсотки.

- Рахункова палата вже передала справу по Міністерству охорони здоров'я в Нацполіцію, але щось нічого не чути.

- У Нацполіціі нам дали офіційну відповідь, що відкрили кримінальне провадження. Рахункова палата - це не каральний орган - ми повинні показати ефективність або неефективність використання коштів, або де кошти використані з порушенням законодавства. А далі вже робота правоохоронних органів. До речі, я вже ініціював велику нараду з правоохоронними органами ...

- Так, Ви говорили, що хочете підписати меморандуми про співпрацю з правоохоронними органами, адже система як функціонує: ви виявляєте правопорушення, формуєте документацію і направляєте все це в НАБУ, ГПУ і Нацполіцію на розслідування. Так меморандуми вже підписали?

- Бачите цей круглий стіл (в кабінеті у голови Рахункової палати - Авт.)? Запрошую всіх до себе за цей круглий стіл і обов'язково з кожним підпишу угоду. Ми не будемо приховувати жодних матеріалів. Людям потрібні не тільки гучні заяви про неефективне використання коштів, а й логічні наслідки - кримінальні виробництва і покарання винних. Якщо кому-небудь з нашої правоохоронної системи знадобляться матеріали, вони будуть надані в найкоротші терміни і в повному обсязі. Але я не хочу, щоб правоохоронці цим спекулювали. Знаєте, у мене зараз багато запитів від правоохоронних органів з проханнями "а дайте нам такі-то матеріали ...". У таких випадках я завжди відповідаю, як юрист: "Є відкрите кримінальне провадження - ок, ми все дамо". Але якщо хочуть отримати від нас матеріали, а потім шантажувати інші органи влади - я цього не допущу.

- Ну, домовленості хоча б з кимось є? З ким першим меморандум підпишіть?

- Хочу всіх запросити і відразу з усіма підписати. Я вже майже з усіма переговорив: з Грицаком, Луценко, Аваковим, Князєвим. Ми зараз готуємо відповідні листи, запропонуємо варіант меморандуму. Можливо, їх юристи ще щось до нього додадуть. До речі, дуже багато наших матеріалів йде в НАБУ, тому я б хотів з ними більш тісної співпраці. НАБУ - це саме той орган, який в першу чергу повинен комунікувати і працювати з Рахунковою палатою, тому що ми говоримо про корупцію в держорганах.

- Що ще по Міністерству охорони здоров'я? За якими ще програмам ви виявили порушення?

- У наступному році я ініціюю аудит по "Доступним ліків" ( урядова програма по відшкодуванню вартості ліків - Авт.). З цією програмою незрозуміла ситуація - були випадки, коли мова йшла про компенсацію на суму одна копійка. Це - нонсенс. Але МОЗ каже, що вже виправили цю помилку і зараз програма працює ...

- Під "каток" Рахункової палати потрапило і Мінекології ...

- Аудит показав, що за останні три роки Міністерство не виконало більше 50% природоохоронних заходів щодо поліпшення якості води (всього планували 90 на 84 об'єктах). Йдеться про модернізацію і будівництво очисних споруд, систем водовідведення та ін. Сума невикористаних коштів - понад 380 млн грн. Всі документи ми вже передали в правоохоронні органи. Але особисто для себе я не можу зрозуміти, як так можна? На папері об'єкти вводилися в експлуатацію, а по факту - немає. Від того, як очищають воду, як її подають, безпосередньо залежить здоров'я українців.

- Рахункова палата України та Вища палата контролю Польщі проведуть три спільних міжнародні аудити, в тому числі і з екологічної ситуації в Карпатах. Ви ж родом із Закарпаття і не мені Вам розповідати про безконтрольних рубок, хоча мораторій на експорт лісу-кругляка діє.

- Мораторій діє, а ліс продовжують вивозити, тільки за іншими схемами, під виглядом нібито дров другого-третього сорту - це неправильно. Треба ставити мораторій на вирубку і, так, згоден з лісниками, вирішувати чистку лісів - старі дерева вирубувати, нові висаджувати. Але має бути повне заміщення: скільки вирубали, стільки ж і посадили. У нас тотальне знищення лісів. Ми говоримо, що Карпати - це легені Європи. А ми зараз ми ці легкі знищуємо.

На наступний рік я ініціюю аудит по всім лісовим агентствам. Ми хочемо дослідити не тільки вирубку, а й куди цей ліс йде. Ми залучимо найкращих фахівців, плюс нас в цьому підтримують польські колеги. Підозрюю, що ми покажемо такі цифри, які декому не сподобаються. Я прекрасно розумію, що парламент дав мені конституційний рівень довіри, а я собі купив квиток на "війну".

- З голови не виходить ця цифра - 9 млрд 82 млн грн. Ну не все ж це по Міністерству охорони здоров'я?

- Звичайно, ні. Значні обсяги цих порушень, крім МОЗ, в Міноборони. Наприклад, на закупівлю житла військовим неефективно використовували 600 млн грн, а квартир придбали вдвічі менше. В "Украерорусі" порушення управління майном майже на 300 млн грн. Ну, наприклад, закупили обладнання, яке не встановили його, а бюджетні гроші витратили. Є питання і по субсидіях населенню на 114 млн грн - не було належного контролю за витрачанням відповідної субвенції. Від об'єктів аудиту ми вимагаємо усувати ці порушення, ну і, звичайно, передаємо матеріали правоохоронним органам.

До речі, був і аудит ефективності використання коштів держбюджету на Євробачення-2017.

- І що, там є порушення?

- Так, там є порушення. І матеріали Рахункової палати прикріпили до кримінальної справи. Наші аудитори встановили, що НСТУ (Національна громадська телерадіокомпанія України. - Авт.) З порушенням законодавства використовувала більше 46 млн грн. Конкретний приклад: орендували у "Арени Львів" стільці втричі дорожче. Що, не могли організатори Євробачення-2017 Києві безпосередньо з "Ареною Львів" укласти договір?

- До речі, нещодавно Рахункова палата констатувала, що рівень бідності в Україні за 2017 рік виріс ...

- У 2016 році Кабмін схвалив Стратегію подолання бідності до 2020 року. Ми проаналізували, як вона виконується. Повинен сказати, що рівень бідності в країні залишається стабільно високим. Кожен 4-й українець не може дозволити собі нормально харчуватися, не говорячи вже про непродовольчі товари та житлових умовах.

Середньостатистична сім'я витрачає на харчування 48% свого бюджету. Через брак коштів понад чверть населення не можуть підтримувати досить теплу температуру в своїх будинках. Специфічною ознакою "української бідності" є проблема бідності серед працюючого населення. У 2017 році 13,4% українців страждали від відсутності біля їх будинку медустанови або аптеки, а майже третина при необхідності не змогли отримати медичну допомогу або придбати ліки.

Є ще один важливий індикатор - розмір прожиткового мінімуму . Мінсоцполітики його розрахувало як фактичний, проте він набагато нижче реального. Це призводить до штучного зменшення розмірів всіх соціальних і пенсійних виплат, нарахування яких здійснюється на підставі прожиткового мінімуму, а, отже - і до погіршення соціальної захищеності та рівня життя. У 2016-2017 роках реальний прожитковий мінімум в 1,8 рази перевищував його законодавчо встановлений розмір.

У 2011 році Рахункова палата вже проводила подібний аудит, однак Кабмін виконав її рекомендації лише частково, які актуальні і сьогодні. Зокрема, парламент повинен затвердити загальнодержавну програму розвитку соціального житла та продовжити пенсійну реформу в напрямку формування багаторівневої системи пенсійного страхування. Необхідно переглянути і основні принципи визначення прожиткового мінімуму та розробити законодавчі механізми, які б забезпечили максимальну відповідність базового соціального стандарту реальній вартості споживчого кошика і послуг, і відповідали б реальну економічну ситуацію.

- А по "Укравтодору" знайшли порушення?

- Якраз зараз ми проводимо перевірку в трьох областях - Хмельницькій, Дніпропетровській і Закарпатській. Чому саме ці області? Тому що в кожної з них є певна проблематика. Ну, наприклад, по Дніпропетровській - це найбільший обсяг виділених коштів з бюджету. У Хмельницькій - єдиний підрядник-монополіст хоче освоїти всі кошти. А в моїй рідній Закарпатській завжди все унікальне: кошти виділені, наприклад, на будівництво великої дороги, а їх докладний і кинули на маленькі дороги.

- Говоріть, Рахункова палата не про політику, але саме Ви будете давати висновки в держбюджет-2019 до першого читання. Не мені Вам розповідати, у що перетворюється обговорення і прийняття головного кошторису країни - в базар і торги. Особливо "цікаво" спостерігати за мажоритарниками. Як Рахункова палата може стримати постійно зростаючі фінансові апетити нардепів?

- По-перше, як би ми не говорили про уряд, гарне воно чи погане, але це єдиний Кабмін, який подає бюджет в термін до 15 вересня. Зараз Рахункова палата проводить аналіз бюджету. У минулому році 50% рекомендацій Рахункової палати врахували в бюджеті-2018. Моє завдання, щоб зараз врахували всі 100% наших рекомендацій. Найбільше мене цікавить наступне: якщо ми формуємо бюджет, покажіть мені чіткі джерела надходжень, які б змогли покрити всі витрати, щоб не отримати дефіцитний бюджет, як в цьому році. Ми не можемо запланувати 200 млрд витрат при 100 млрд доходів. Ми будемо стежити, щоб, курс гривні до долара був реальним. Від цього буде дуже багато залежати. Я вже "Ванга", що буде "війна", багато хто буде намагатися проштовхнути свої "хотілки", будуть ходити "рішали" від деяких фракцій.

- Особливо перед виборами.

- Однозначно. Цей рік показав, що, на жаль, тенденцій до збільшення надходжень до держбюджету немає. Але джерела є. Ось вам одна цифра: наші аудитори виявили, що за 2016-2017 рр. бюджет недоотримав близько 25 млрд грн з акцизу пального через тіньового ринку та схем при його ввезенні.

- Коли я спілкувалася з дипломатами по закритій для нас зі скандалом програмі модернізації КПП на західному кордоні, вони сказали, що нам доведеться повернути левову частку коштів. Ви говорили, що там багато інформації під грифом "секретно". Однак, я думаю, Ви можете сказати, провела чи Рахункова палата аудит цього проекту, і чи будуть покарані відповідальні чиновники.

- Рахункова палата проводила аудит Держприкордонслужби. Один з аспектів - облаштування ряду КПП. І зараз я вам скажу, не як керівник Рахункової палати, а як простий громадянин-закарпатець. Там, де віділілі гроші, и винен БУВ буті зроблений перехід, а его НЕ зроби - винні в цьом чиновники повінні понести відповідальність. Сьогодні говорять, что кошти НЕ були вікорістані через зміну назв відповідальніх державних ОРГАНІВ. Було Міністерство доходів и зборів, Пожалуйста замінілі на Госфіскальную службу (в травні 2014 го - Авт.). Кажуть, Ніби УКРІНФОРМ не могла буті правонаступник и Розпорядниками ціх коштів. Для мене це якийсь абсурд, адже можна ж було вчасно внести зміни, і повідомити західним партнерам про ліквідацію міністерства доходів і "поборів" Януковича-Клименко. Ні, все прочекали, просиділи, і звичайно європейці закрили програму.

- Наскільки ми спілкувалися з нашим МЗС і європейськими дипломатами, є можливість відновити програму або домовитися окремо з Польщею, Угорщиною та іншими про модернізацію наших КПП. Але це буде не завтра.

- Якщо програму відновлять, ми сплануємо аудит на весь час її дії, і покажемо, куди йдуть кошти. Наприклад, якщо програма буде розбита на три роки, в кінці кожного ми будемо показувати, використовуються вони чи ні, і наскільки ефективно.

- Ви начебто збиралися звернутися до ВР, з пропозицією проголосувати звернення до парламентів інших країн із закликом бойкотувати конгрес INTOSAI (міжнародна організація, що об'єднує вищі органи аудиту країн-членів ООН) в Москві у вересні 2019 року. Так, де звернення?

- Ми все зважили і прийшли до висновку, що бойкот - не самий дієвий інструмент, тому запропонуємо перенести конгрес INTOSAI в іншу країну. Я вже обговорив це з керівниками органів фінансового контролю ряду країн і з деякими народними депутатами. Будемо працювати з комітетом із закордонних справ, щоб знайти прийнятну формулу для вирішення цього питання.

- У вересні мала стартувати перевірка ProZorro. І як? Просто Ви говорили, що кожен, хто подає тендерну пропозицію, платить за це, але кошти не повертаються. Я так розумію, це головна проблема, і після вашої перевірки знайдуть механізм, як ці кошти перенаправити в бюджет?

- До кінця листопада наші аудитори ще раз перевірять систему ProZorro. Йтиметься про наповнення і функціонування системи, і чи виконані попередні рекомендації Рахункової палати. Ми пропонували передати ProZorro під державний захист КСЗІ (Комплексна система захисту інформації - Авт.), Щоб нам показали розщеплення отриманих через ProZorro доходів. Тобто, хтось платить за участь в тендері і нас цікавить, скільки йде в бюджет.

- А багатомільйонні премії "Нафтогазу" вже перевірили? Просто нагадаю, що мова йде про багатомільйонні премії в доларах ...

- Ми вже почали перевірку і в грудні плануємо заслухати звіт. Проведемо ретельний аудит і покажемо все цифри. Я не хочу заздалегідь говорити про результати. Але громадськість не розуміє, чому в умовах високих цін на газ і відсутність гарячої води менеджмент "Нафтогазу" отримує багатомільйонні премії. Звичайно, певна мотивація повинна бути. Але в межах розумного, а не такі захмарні суми.

- Рахункова палата - це політика цифр. Але я не можу не запитати про, так би мовити, real politics. У Верховну Раду Ви зайшли в 2012-му від "УДАРу". А зараз і "УДАРу" вже фактично немає, і Ви вже на держслужбі. Назад в політику не тягне?

Назад в політику не тягне

- Відразу після обрання в Рахункову палату я написав заяву про вихід з партії і на сьогоднішній день є безпартійним. А "УДАР" себе ще проявить.

- Коли?

- Не виключаю, що навіть на найближчих парламентських виборах.

- Тобто, "УДАР" піде окремо від БПП?

- Переконаний, що ці дві політичні сили знайдуть прийнятний для всіх формат участі у виборах. Головне - не допустити реваншу проросійських політичних сил.

- Десь рік назад у Вас Facebook був цікавий пост з фото зустрічі, як я її називаю, ініціативної групи "УДАР" на Закарпатті. Багато це розцінили як "реанімацію" політсили.

- Як би там не було, але з ідеями саме цієї політсили я йшов до парламенту. Ці ідеї імпонують мені до сих пір. Якщо вистачить розуму, сил і можливостей, команда піде на наступні парламентські вибори.

- Нещодавно генпрокурор Юрій Луценко сказав, що веде переговори з Віталієм Кличком про об'єднання, і що, мовляв, у Кличка для цього є своя авторитетна політична сила. Йдеться про "УДАРі"?

- Вибачте, я не коментую заяви інших про процеси, учасником яких не є.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Інтерв'ю з головою Рахункової палати:" Тільки за півроку ми знайшли порушень більш ніж на 9 млрд грн "". інші Новини економіки Дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Зеленюк Христина

Если ви нашли помилки в тексті, віділіть ее Ведмедики и натісніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати ПОВІДОМЛЕННЯ про помилки автора?

Віділіть некоректно текст ведмедика

Дякуємо! ПОВІДОМЛЕННЯ Відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як витрачаються гроші держоргани - інтерв'ю з головою Рахункової палати

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

Стільці на Євробачення у "Арени Львів" орендували в три рази дорожче. Фото: Данило Павлов

Якщо вийти на вулицю і запитати у людей, який державний орган стоїть на сторожі ефективного використання наших з вами коштів, як платників податків, пощастить, якщо хоча б хтось один відповість правильно. І це не правоохоронні або новостворені антикорупційні органи в особі НАБУ і САП. Саме Рахункова палата - головний український аудитор - має конституційні повноваження перевіряти законність і ефективність використання коштів кожним окремим держорганом. І якщо знаходить порушення, передає всі документи в правоохоронні органи на розслідування.

Епопея з призначенням глави Рахункової палати під куполом тривала більше року, так як входила в великий портфель кадрових домовленостей між БПП і НФ. Зрештою, в середині березня 345 голосами "за" Верховна Рада оновила склад Рахункової палати, призначивши вже колишнього народного депутата від БПП Валерія Пацкана її главою. І не встиг він вступити на посаду, як одна з перших перевірок ефективності використання держкоштів на лікування онкохворих за кордоном по Міністерству охорони здоров'я вилилася в гучний скандал із заступником міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Взагалі, за словами Валерія Пацкана, проведені аудити за півроку його роботи виявили порушень більш ніж на 9 млрд грн. Навіть стільці на Євробачення орендували за завищеними цінами. В інтерв'ю сайту "Сегодня" Валерій Пацкан розповів, як змусити чиновників ефективно і, головне, прозоро використовувати державні кошти, і хто ще після МОЗ найближчим часом потрапить в поле зору перевірок Рахункової палати.

- Уже півроку, як Ви керуєте Рахунковою палатою. Хто вже потрапив під "каток" перевірок? На скільки мільйонів або навіть мільярдів Ви вже виявили порушень?

- Давайте бути чесними: не під "каток", а під фінансовий аудит або аудит ефективності. Ось шість місяців - це багато чи мало, щоб змінити формат роботи? Якби ви мене про це запитали, коли я був бізнесменом, я б однозначно відповів, що багато. Але в держустанові півроку - це досить мало.

- Ну, з огляду на те, що Вам ще тут ще п'ять з половиною років керувати - це мало ...

- Але вже є певні досягнення. 21 рік ніхто не проводив аудит Рахункової палати. Зараз колеги з Національного аудиторського офісу Великобританії, за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), плюс аудитори з Німеччини та Польщі, проводять у нас функціональну оцінку. Вже до кінця жовтня вони зможуть перевірити ці процеси ми можемо поліпшити і вдосконалити, а які взагалі кардинально змінити.

- Тобто, фактично, Ви перевіряєте самі себе.

- Взагалі-то це робота Верховної Ради. Раз на три роки парламент може провести аудит Рахункової палати. Але таких прецедентів ще не було. Особисто я звик все завжди починати з чистого аркуша. Цим і пояснюється проведення зовнішньої функціональної оцінки. До реформування роботи Рахункової палати приєднається і радник голови Вищої палати контролю Польщі Петро Кульпа. У найближчий рік він буде працювати моїм радником. Це підтримали наші німецькі партнери GIZ, які фактично і фінансують цю функціональну оцінку. До речі, в Польщі Вища палата контролю після Католицької церкви має другий рівень довіри серед населення. Я хочу, щоб Рахункова палата України мала найвищий рівень довіри в українському суспільстві.

- А Ви оптиміст. Вийдіть на вулицю і запитайте у людей, що це за орган Рахункова палата, і чим вона займається? Пощастить, якщо хоч один хтось відповість.

- Наведу вам один маленький приклад: за весь минулий рік було всього 2 тис посилань в ЗМІ на матеріали наших аудитів; а за півроку, що я тут, вже близько 5 тис таких згадок. Кожна людина - платник податків - повинен розуміти, що на сторожі ефективного використання його податків варто конституційний орган - Рахункова палата. Ми запропонуємо уряду впровадження новітніх технологій, наприклад, електронного бюджету. Що це? Це коли кожен українець зможе зайти на сайт і в режимі реального часу подивитися, які кошти на що йдуть, які тендери проводяться, які підприємства їх виграли. Це найбільший запобіжник від корупції.

Це найбільший запобіжник від корупції

- Так кого ви вже перевірили?

- Перше півріччя перевірок було сплановано ще попереднім складом Рахункової палати. Тому, ні я, ні більшість моїх колег (вісім новообраних членів) не брали участі у формуванні плану перевірок на перше півріччя. Але нам вдалося його трохи доповнити, враховуючи суспільний резонанс, але на 90% все залишилося без змін. Тобто, те, що дісталося нам у спадок, ми і відпрацьовуємо. Але результати показуємо вже інші. Якщо раніше взагалі не було такого поняття, як порушені кримінальні справи, зараз по нашим аудитам таких уже 11.

Тепер те, що вас цікавить: за шість місяців моєї каденції проведені аудити виявили порушень на 9 млрд грн.

- І щось мені підказує, що найбільше по Міністерству охорони здоров'я ...

- Вгадали.

- І за якою статтею витрат найбільше?

- За програмою лікування онкохворих за кордоном.

- Я пам'ятаю цей гучний скандал із заявою заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського .

- Мені дуже шкода, що це перевели в політичну і емоційну площину, і ніхто не почув, що 286 млн грн були використані неефективно, а ці кошти могли б врятувати життя багатьох українців. Ми радили розробити програму і оприлюднити на сайті МОЗ 10 топ-клінік різних країн. Тоді кожен українець, зайшовши на сайт, побачить, з якими зарубіжними клініками працює МОЗ, принесе довідки про стан здоров'я, йому зроблять повторні аналізи і держава профінансує.

Не змушуйте простих українців, по-перше, бігати з цими довідками і підписувати договори між клініками і Міністерством охорони здоров'я, а по-друге - не породжує корупцію. Вибачте, але я повинен констатувати, що у нас розвивається "онкотурізм": є люди, які намагаються бігати, домовлятися з клініками, вирішуючи ті чи інші питання за певні відсотки.

- Рахункова палата вже передала справу по Міністерству охорони здоров'я в Нацполіцію, але щось нічого не чути.

- У Нацполіціі нам дали офіційну відповідь, що відкрили кримінальне провадження. Рахункова палата - це не каральний орган - ми повинні показати ефективність або неефективність використання коштів, або де кошти використані з порушенням законодавства. А далі вже робота правоохоронних органів. До речі, я вже ініціював велику нараду з правоохоронними органами ...

- Так, Ви говорили, що хочете підписати меморандуми про співпрацю з правоохоронними органами, адже система як функціонує: ви виявляєте правопорушення, формуєте документацію і направляєте все це в НАБУ, ГПУ і Нацполіцію на розслідування. Так меморандуми вже підписали?

- Бачите цей круглий стіл (в кабінеті у голови Рахункової палати - Авт.)? Запрошую всіх до себе за цей круглий стіл і обов'язково з кожним підпишу угоду. Ми не будемо приховувати жодних матеріалів. Людям потрібні не тільки гучні заяви про неефективне використання коштів, а й логічні наслідки - кримінальні виробництва і покарання винних. Якщо кому-небудь з нашої правоохоронної системи знадобляться матеріали, вони будуть надані в найкоротші терміни і в повному обсязі. Але я не хочу, щоб правоохоронці цим спекулювали. Знаєте, у мене зараз багато запитів від правоохоронних органів з проханнями "а дайте нам такі-то матеріали ...". У таких випадках я завжди відповідаю, як юрист: "Є відкрите кримінальне провадження - ок, ми все дамо". Але якщо хочуть отримати від нас матеріали, а потім шантажувати інші органи влади - я цього не допущу.

- Ну, домовленості хоча б з кимось є? З ким першим меморандум підпишіть?

- Хочу всіх запросити і відразу з усіма підписати. Я вже майже з усіма переговорив: з Грицаком, Луценко, Аваковим, Князєвим. Ми зараз готуємо відповідні листи, запропонуємо варіант меморандуму. Можливо, їх юристи ще щось до нього додадуть. До речі, дуже багато наших матеріалів йде в НАБУ, тому я б хотів з ними більш тісної співпраці. НАБУ - це саме той орган, який в першу чергу повинен комунікувати і працювати з Рахунковою палатою, тому що ми говоримо про корупцію в держорганах.

- Що ще по Міністерству охорони здоров'я? За якими ще програмам ви виявили порушення?

- У наступному році я ініціюю аудит по "Доступним ліків" ( урядова програма по відшкодуванню вартості ліків - Авт.). З цією програмою незрозуміла ситуація - були випадки, коли мова йшла про компенсацію на суму одна копійка. Це - нонсенс. Але МОЗ каже, що вже виправили цю помилку і зараз програма працює ...

- Під "каток" Рахункової палати потрапило і Мінекології ...

- Аудит показав, що за останні три роки Міністерство не виконало більше 50% природоохоронних заходів щодо поліпшення якості води (всього планували 90 на 84 об'єктах). Йдеться про модернізацію і будівництво очисних споруд, систем водовідведення та ін. Сума невикористаних коштів - понад 380 млн грн. Всі документи ми вже передали в правоохоронні органи. Але особисто для себе я не можу зрозуміти, як так можна? На папері об'єкти вводилися в експлуатацію, а по факту - немає. Від того, як очищають воду, як її подають, безпосередньо залежить здоров'я українців.

- Рахункова палата України та Вища палата контролю Польщі проведуть три спільних міжнародні аудити, в тому числі і з екологічної ситуації в Карпатах. Ви ж родом із Закарпаття і не мені Вам розповідати про безконтрольних рубок, хоча мораторій на експорт лісу-кругляка діє.

- Мораторій діє, а ліс продовжують вивозити, тільки за іншими схемами, під виглядом нібито дров другого-третього сорту - це неправильно. Треба ставити мораторій на вирубку і, так, згоден з лісниками, вирішувати чистку лісів - старі дерева вирубувати, нові висаджувати. Але має бути повне заміщення: скільки вирубали, стільки ж і посадили. У нас тотальне знищення лісів. Ми говоримо, що Карпати - це легені Європи. А ми зараз ми ці легкі знищуємо.

На наступний рік я ініціюю аудит по всім лісовим агентствам. Ми хочемо дослідити не тільки вирубку, а й куди цей ліс йде. Ми залучимо найкращих фахівців, плюс нас в цьому підтримують польські колеги. Підозрюю, що ми покажемо такі цифри, які декому не сподобаються. Я прекрасно розумію, що парламент дав мені конституційний рівень довіри, а я собі купив квиток на "війну".

- З голови не виходить ця цифра - 9 млрд 82 млн грн. Ну не все ж це по Міністерству охорони здоров'я?

- Звичайно, ні. Значні обсяги цих порушень, крім МОЗ, в Міноборони. Наприклад, на закупівлю житла військовим неефективно використовували 600 млн грн, а квартир придбали вдвічі менше. В "Украерорусі" порушення управління майном майже на 300 млн грн. Ну, наприклад, закупили обладнання, яке не встановили його, а бюджетні гроші витратили. Є питання і по субсидіях населенню на 114 млн грн - не було належного контролю за витрачанням відповідної субвенції. Від об'єктів аудиту ми вимагаємо усувати ці порушення, ну і, звичайно, передаємо матеріали правоохоронним органам.

До речі, був і аудит ефективності використання коштів держбюджету на Євробачення-2017.

- І що, там є порушення?

- Так, там є порушення. І матеріали Рахункової палати прикріпили до кримінальної справи. Наші аудитори встановили, що НСТУ (Національна громадська телерадіокомпанія України. - Авт.) З порушенням законодавства використовувала більше 46 млн грн. Конкретний приклад: орендували у "Арени Львів" стільці втричі дорожче. Що, не могли організатори Євробачення-2017 Києві безпосередньо з "Ареною Львів" укласти договір?

- До речі, нещодавно Рахункова палата констатувала, що рівень бідності в Україні за 2017 рік виріс ...

- У 2016 році Кабмін схвалив Стратегію подолання бідності до 2020 року. Ми проаналізували, як вона виконується. Повинен сказати, що рівень бідності в країні залишається стабільно високим. Кожен 4-й українець не може дозволити собі нормально харчуватися, не говорячи вже про непродовольчі товари та житлових умовах.

Середньостатистична сім'я витрачає на харчування 48% свого бюджету. Через брак коштів понад чверть населення не можуть підтримувати досить теплу температуру в своїх будинках. Специфічною ознакою "української бідності" є проблема бідності серед працюючого населення. У 2017 році 13,4% українців страждали від відсутності біля їх будинку медустанови або аптеки, а майже третина при необхідності не змогли отримати медичну допомогу або придбати ліки.

Є ще один важливий індикатор - розмір прожиткового мінімуму . Мінсоцполітики його розрахувало як фактичний, проте він набагато нижче реального. Це призводить до штучного зменшення розмірів всіх соціальних і пенсійних виплат, нарахування яких здійснюється на підставі прожиткового мінімуму, а, отже - і до погіршення соціальної захищеності та рівня життя. У 2016-2017 роках реальний прожитковий мінімум в 1,8 рази перевищував його законодавчо встановлений розмір.

У 2011 році Рахункова палата вже проводила подібний аудит, однак Кабмін виконав її рекомендації лише частково, які актуальні і сьогодні. Зокрема, парламент повинен затвердити загальнодержавну програму розвитку соціального житла та продовжити пенсійну реформу в напрямку формування багаторівневої системи пенсійного страхування. Необхідно переглянути і основні принципи визначення прожиткового мінімуму та розробити законодавчі механізми, які б забезпечили максимальну відповідність базового соціального стандарту реальній вартості споживчого кошика і послуг, і відповідали б реальну економічну ситуацію.

- А по "Укравтодору" знайшли порушення?

- Якраз зараз ми проводимо перевірку в трьох областях - Хмельницькій, Дніпропетровській і Закарпатській. Чому саме ці області? Тому що в кожної з них є певна проблематика. Ну, наприклад, по Дніпропетровській - це найбільший обсяг виділених коштів з бюджету. У Хмельницькій - єдиний підрядник-монополіст хоче освоїти всі кошти. А в моїй рідній Закарпатській завжди все унікальне: кошти виділені, наприклад, на будівництво великої дороги, а їх докладний і кинули на маленькі дороги.

- Говоріть, Рахункова палата не про політику, але саме Ви будете давати висновки в держбюджет-2019 до першого читання. Не мені Вам розповідати, у що перетворюється обговорення і прийняття головного кошторису країни - в базар і торги. Особливо "цікаво" спостерігати за мажоритарниками. Як Рахункова палата може стримати постійно зростаючі фінансові апетити нардепів?

- По-перше, як би ми не говорили про уряд, гарне воно чи погане, але це єдиний Кабмін, який подає бюджет в термін до 15 вересня. Зараз Рахункова палата проводить аналіз бюджету. У минулому році 50% рекомендацій Рахункової палати врахували в бюджеті-2018. Моє завдання, щоб зараз врахували всі 100% наших рекомендацій. Найбільше мене цікавить наступне: якщо ми формуємо бюджет, покажіть мені чіткі джерела надходжень, які б змогли покрити всі витрати, щоб не отримати дефіцитний бюджет, як в цьому році. Ми не можемо запланувати 200 млрд витрат при 100 млрд доходів. Ми будемо стежити, щоб, курс гривні до долара був реальним. Від цього буде дуже багато залежати. Я вже "Ванга", що буде "війна", багато хто буде намагатися проштовхнути свої "хотілки", будуть ходити "рішали" від деяких фракцій.

- Особливо перед виборами.

- Однозначно. Цей рік показав, що, на жаль, тенденцій до збільшення надходжень до держбюджету немає. Але джерела є. Ось вам одна цифра: наші аудитори виявили, що за 2016-2017 рр. бюджет недоотримав близько 25 млрд грн з акцизу пального через тіньового ринку та схем при його ввезенні.

- Коли я спілкувалася з дипломатами по закритій для нас зі скандалом програмі модернізації КПП на західному кордоні, вони сказали, що нам доведеться повернути левову частку коштів. Ви говорили, що там багато інформації під грифом "секретно". Однак, я думаю, Ви можете сказати, провела чи Рахункова палата аудит цього проекту, і чи будуть покарані відповідальні чиновники.

- Рахункова палата проводила аудит Держприкордонслужби. Один з аспектів - облаштування ряду КПП. І зараз я вам скажу, не як керівник Рахункової палати, а як простий громадянин-закарпатець. Там, де віділілі гроші, и винен БУВ буті зроблений перехід, а его НЕ зроби - винні в цьом чиновники повінні понести відповідальність. Сьогодні говорять, что кошти НЕ були вікорістані через зміну назв відповідальніх державних ОРГАНІВ. Було Міністерство доходів и зборів, Пожалуйста замінілі на Госфіскальную службу (в травні 2014 го - Авт.). Кажуть, Ніби УКРІНФОРМ не могла буті правонаступник и Розпорядниками ціх коштів. Для мене це якийсь абсурд, адже можна ж було вчасно внести зміни, і повідомити західним партнерам про ліквідацію міністерства доходів і "поборів" Януковича-Клименко. Ні, все прочекали, просиділи, і звичайно європейці закрили програму.

- Наскільки ми спілкувалися з нашим МЗС і європейськими дипломатами, є можливість відновити програму або домовитися окремо з Польщею, Угорщиною та іншими про модернізацію наших КПП. Але це буде не завтра.

- Якщо програму відновлять, ми сплануємо аудит на весь час її дії, і покажемо, куди йдуть кошти. Наприклад, якщо програма буде розбита на три роки, в кінці кожного ми будемо показувати, використовуються вони чи ні, і наскільки ефективно.

- Ви начебто збиралися звернутися до ВР, з пропозицією проголосувати звернення до парламентів інших країн із закликом бойкотувати конгрес INTOSAI (міжнародна організація, що об'єднує вищі органи аудиту країн-членів ООН) в Москві у вересні 2019 року. Так, де звернення?

- Ми все зважили і прийшли до висновку, що бойкот - не самий дієвий інструмент, тому запропонуємо перенести конгрес INTOSAI в іншу країну. Я вже обговорив це з керівниками органів фінансового контролю ряду країн і з деякими народними депутатами. Будемо працювати з комітетом із закордонних справ, щоб знайти прийнятну формулу для вирішення цього питання.

- У вересні мала стартувати перевірка ProZorro. І як? Просто Ви говорили, що кожен, хто подає тендерну пропозицію, платить за це, але кошти не повертаються. Я так розумію, це головна проблема, і після вашої перевірки знайдуть механізм, як ці кошти перенаправити в бюджет?

- До кінця листопада наші аудитори ще раз перевірять систему ProZorro. Йтиметься про наповнення і функціонування системи, і чи виконані попередні рекомендації Рахункової палати. Ми пропонували передати ProZorro під державний захист КСЗІ (Комплексна система захисту інформації - Авт.), Щоб нам показали розщеплення отриманих через ProZorro доходів. Тобто, хтось платить за участь в тендері і нас цікавить, скільки йде в бюджет.

- А багатомільйонні премії "Нафтогазу" вже перевірили? Просто нагадаю, що мова йде про багатомільйонні премії в доларах ...

- Ми вже почали перевірку і в грудні плануємо заслухати звіт. Проведемо ретельний аудит і покажемо все цифри. Я не хочу заздалегідь говорити про результати. Але громадськість не розуміє, чому в умовах високих цін на газ і відсутність гарячої води менеджмент "Нафтогазу" отримує багатомільйонні премії. Звичайно, певна мотивація повинна бути. Але в межах розумного, а не такі захмарні суми.

- Рахункова палата - це політика цифр. Але я не можу не запитати про, так би мовити, real politics. У Верховну Раду Ви зайшли в 2012-му від "УДАРу". А зараз і "УДАРу" вже фактично немає, і Ви вже на держслужбі. Назад в політику не тягне?

Назад в політику не тягне

- Відразу після обрання в Рахункову палату я написав заяву про вихід з партії і на сьогоднішній день є безпартійним. А "УДАР" себе ще проявить.

- Коли?

- Не виключаю, що навіть на найближчих парламентських виборах.

- Тобто, "УДАР" піде окремо від БПП?

- Переконаний, що ці дві політичні сили знайдуть прийнятний для всіх формат участі у виборах. Головне - не допустити реваншу проросійських політичних сил.

- Десь рік назад у Вас Facebook був цікавий пост з фото зустрічі, як я її називаю, ініціативної групи "УДАР" на Закарпатті. Багато це розцінили як "реанімацію" політсили.

- Як би там не було, але з ідеями саме цієї політсили я йшов до парламенту. Ці ідеї імпонують мені до сих пір. Якщо вистачить розуму, сил і можливостей, команда піде на наступні парламентські вибори.

- Нещодавно генпрокурор Юрій Луценко сказав, що веде переговори з Віталієм Кличком про об'єднання, і що, мовляв, у Кличка для цього є своя авторитетна політична сила. Йдеться про "УДАРі"?

- Вибачте, я не коментую заяви інших про процеси, учасником яких не є.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Інтерв'ю з головою Рахункової палати:" Тільки за півроку ми знайшли порушень більш ніж на 9 млрд грн "". інші Новини економіки Дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Зеленюк Христина

Если ви нашли помилки в тексті, віділіть ее Ведмедики и натісніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати ПОВІДОМЛЕННЯ про помилки автора?

Віділіть некоректно текст ведмедика

Спасибі! ПОВІДОМЛЕННЯ надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як витрачаються гроші держоргани - інтерв'ю з головою Рахункової палати

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

24 вересня 2018, 7:52 Переглядів:

Стільці на Євробачення у "Арени Львів" орендували в три рази дорожче. Фото: Данило Павлов

Якщо вийти на вулицю і запитати у людей, який державний орган стоїть на сторожі ефективного використання наших з вами коштів, як платників податків, пощастить, якщо хоча б хтось один відповість правильно. І це не правоохоронні або новостворені антикорупційні органи в особі НАБУ і САП. Саме Рахункова палата - головний український аудитор - має конституційні повноваження перевіряти законність і ефективність використання коштів кожним окремим держорганом. І якщо знаходить порушення, передає всі документи в правоохоронні органи на розслідування.

Епопея з призначенням глави Рахункової палати під куполом тривала більше року, так як входила в великий портфель кадрових домовленостей між БПП і НФ. Зрештою, в середині березня 345 голосами "за" Верховна Рада оновила склад Рахункової палати, призначивши вже колишнього народного депутата від БПП Валерія Пацкана її главою. І не встиг він вступити на посаду, як одна з перших перевірок ефективності використання держкоштів на лікування онкохворих за кордоном по Міністерству охорони здоров'я вилилася в гучний скандал із заступником міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Взагалі, за словами Валерія Пацкана, проведені аудити за півроку його роботи виявили порушень більш ніж на 9 млрд грн. Навіть стільці на Євробачення орендували за завищеними цінами. В інтерв'ю сайту "Сегодня" Валерій Пацкан розповів, як змусити чиновників ефективно і, головне, прозоро використовувати державні кошти, і хто ще після МОЗ найближчим часом потрапить в поле зору перевірок Рахункової палати.

- Уже півроку, як Ви керуєте Рахунковою палатою. Хто вже потрапив під "каток" перевірок? На скільки мільйонів або навіть мільярдів Ви вже виявили порушень?

- Давайте бути чесними: не під "каток", а під фінансовий аудит або аудит ефективності. Ось шість місяців - це багато чи мало, щоб змінити формат роботи? Якби ви мене про це запитали, коли я був бізнесменом, я б однозначно відповів, що багато. Але в держустанові півроку - це досить мало.

- Ну, з огляду на те, що Вам ще тут ще п'ять з половиною років керувати - це мало ...

- Але вже є певні досягнення. 21 рік ніхто не проводив аудит Рахункової палати. Зараз колеги з Національного аудиторського офісу Великобританії, за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), плюс аудитори з Німеччини та Польщі, проводять у нас функціональну оцінку. Вже до кінця жовтня вони зможуть перевірити ці процеси ми можемо поліпшити і вдосконалити, а які взагалі кардинально змінити.

- Тобто, фактично, Ви перевіряєте самі себе.

- Взагалі-то це робота Верховної Ради. Раз на три роки парламент може провести аудит Рахункової палати. Але таких прецедентів ще не було. Особисто я звик все завжди починати з чистого аркуша. Цим і пояснюється проведення зовнішньої функціональної оцінки. До реформування роботи Рахункової палати приєднається і радник голови Вищої палати контролю Польщі Петро Кульпа. У найближчий рік він буде працювати моїм радником. Це підтримали наші німецькі партнери GIZ, які фактично і фінансують цю функціональну оцінку. До речі, в Польщі Вища палата контролю після Католицької церкви має другий рівень довіри серед населення. Я хочу, щоб Рахункова палата України мала найвищий рівень довіри в українському суспільстві.

- А Ви оптиміст. Вийдіть на вулицю і запитайте у людей, що це за орган Рахункова палата, і чим вона займається? Пощастить, якщо хоч один хтось відповість.

- Наведу вам один маленький приклад: за весь минулий рік було всього 2 тис посилань в ЗМІ на матеріали наших аудитів; а за півроку, що я тут, вже близько 5 тис таких згадок. Кожна людина - платник податків - повинен розуміти, що на сторожі ефективного використання його податків варто конституційний орган - Рахункова палата. Ми запропонуємо уряду впровадження новітніх технологій, наприклад, електронного бюджету. Що це? Це коли кожен українець зможе зайти на сайт і в режимі реального часу подивитися, які кошти на що йдуть, які тендери проводяться, які підприємства їх виграли. Це найбільший запобіжник від корупції.

Це найбільший запобіжник від корупції

- Так кого ви вже перевірили?

- Перше півріччя перевірок було сплановано ще попереднім складом Рахункової палати. Тому, ні я, ні більшість моїх колег (вісім новообраних членів) не брали участі у формуванні плану перевірок на перше півріччя. Але нам вдалося його трохи доповнити, враховуючи суспільний резонанс, але на 90% все залишилося без змін. Тобто, те, що дісталося нам у спадок, ми і відпрацьовуємо. Але результати показуємо вже інші. Якщо раніше взагалі не було такого поняття, як порушені кримінальні справи, зараз по нашим аудитам таких уже 11.

Тепер те, що вас цікавить: за шість місяців моєї каденції проведені аудити виявили порушень на 9 млрд грн.

- І щось мені підказує, що найбільше по Міністерству охорони здоров'я ...

- Вгадали.

- І за якою статтею витрат найбільше?

- За програмою лікування онкохворих за кордоном.

- Я пам'ятаю цей гучний скандал із заявою заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського .

- Мені дуже шкода, що це перевели в політичну і емоційну площину, і ніхто не почув, що 286 млн грн були використані неефективно, а ці кошти могли б врятувати життя багатьох українців. Ми радили розробити програму і оприлюднити на сайті МОЗ 10 топ-клінік різних країн. Тоді кожен українець, зайшовши на сайт, побачить, з якими зарубіжними клініками працює МОЗ, принесе довідки про стан здоров'я, йому зроблять повторні аналізи і держава профінансує.

Не змушуйте простих українців, по-перше, бігати з цими довідками і підписувати договори між клініками і Міністерством охорони здоров'я, а по-друге - не породжує корупцію. Вибачте, але я повинен констатувати, що у нас розвивається "онкотурізм": є люди, які намагаються бігати, домовлятися з клініками, вирішуючи ті чи інші питання за певні відсотки.

- Рахункова палата вже передала справу по Міністерству охорони здоров'я в Нацполіцію, але щось нічого не чути.

- У Нацполіціі нам дали офіційну відповідь, що відкрили кримінальне провадження. Рахункова палата - це не каральний орган - ми повинні показати ефективність або неефективність використання коштів, або де кошти використані з порушенням законодавства. А далі вже робота правоохоронних органів. До речі, я вже ініціював велику нараду з правоохоронними органами ...

- Так, Ви говорили, що хочете підписати меморандуми про співпрацю з правоохоронними органами, адже система як функціонує: ви виявляєте правопорушення, формуєте документацію і направляєте все це в НАБУ, ГПУ і Нацполіцію на розслідування. Так меморандуми вже підписали?

- Бачите цей круглий стіл (в кабінеті у голови Рахункової палати - Авт.)? Запрошую всіх до себе за цей круглий стіл і обов'язково з кожним підпишу угоду. Ми не будемо приховувати жодних матеріалів. Людям потрібні не тільки гучні заяви про неефективне використання коштів, а й логічні наслідки - кримінальні виробництва і покарання винних. Якщо кому-небудь з нашої правоохоронної системи знадобляться матеріали, вони будуть надані в найкоротші терміни і в повному обсязі. Але я не хочу, щоб правоохоронці цим спекулювали. Знаєте, у мене зараз багато запитів від правоохоронних органів з проханнями "а дайте нам такі-то матеріали ...". У таких випадках я завжди відповідаю, як юрист: "Є відкрите кримінальне провадження - ок, ми все дамо". Але якщо хочуть отримати від нас матеріали, а потім шантажувати інші органи влади - я цього не допущу.

- Ну, домовленості хоча б з кимось є? З ким першим меморандум підпишіть?

- Хочу всіх запросити і відразу з усіма підписати. Я вже майже з усіма переговорив: з Грицаком, Луценко, Аваковим, Князєвим. Ми зараз готуємо відповідні листи, запропонуємо варіант меморандуму. Можливо, їх юристи ще щось до нього додадуть. До речі, дуже багато наших матеріалів йде в НАБУ, тому я б хотів з ними більш тісної співпраці. НАБУ - це саме той орган, який в першу чергу повинен комунікувати і працювати з Рахунковою палатою, тому що ми говоримо про корупцію в держорганах.

- Що ще по Міністерству охорони здоров'я? За якими ще програмам ви виявили порушення?

- У наступному році я ініціюю аудит по "Доступним ліків" ( урядова програма по відшкодуванню вартості ліків - Авт.). З цією програмою незрозуміла ситуація - були випадки, коли мова йшла про компенсацію на суму одна копійка. Це - нонсенс. Але МОЗ каже, що вже виправили цю помилку і зараз програма працює ...

- Під "каток" Рахункової палати потрапило і Мінекології ...

- Аудит показав, що за останні три роки Міністерство не виконало більше 50% природоохоронних заходів щодо поліпшення якості води (всього планували 90 на 84 об'єктах). Йдеться про модернізацію і будівництво очисних споруд, систем водовідведення та ін. Сума невикористаних коштів - понад 380 млн грн. Всі документи ми вже передали в правоохоронні органи. Але особисто для себе я не можу зрозуміти, як так можна? На папері об'єкти вводилися в експлуатацію, а по факту - немає. Від того, як очищають воду, як її подають, безпосередньо залежить здоров'я українців.

- Рахункова палата України та Вища палата контролю Польщі проведуть три спільних міжнародні аудити, в тому числі і з екологічної ситуації в Карпатах. Ви ж родом із Закарпаття і не мені Вам розповідати про безконтрольних рубок, хоча мораторій на експорт лісу-кругляка діє.

- Мораторій діє, а ліс продовжують вивозити, тільки за іншими схемами, під виглядом нібито дров другого-третього сорту - це неправильно. Треба ставити мораторій на вирубку і, так, згоден з лісниками, вирішувати чистку лісів - старі дерева вирубувати, нові висаджувати. Але має бути повне заміщення: скільки вирубали, стільки ж і посадили. У нас тотальне знищення лісів. Ми говоримо, що Карпати - це легені Європи. А ми зараз ми ці легкі знищуємо.

На наступний рік я ініціюю аудит по всім лісовим агентствам. Ми хочемо дослідити не тільки вирубку, а й куди цей ліс йде. Ми залучимо найкращих фахівців, плюс нас в цьому підтримують польські колеги. Підозрюю, що ми покажемо такі цифри, які декому не сподобаються. Я прекрасно розумію, що парламент дав мені конституційний рівень довіри, а я собі купив квиток на "війну".

- З голови не виходить ця цифра - 9 млрд 82 млн грн. Ну не все ж це по Міністерству охорони здоров'я?

- Звичайно, ні. Значні обсяги цих порушень, крім МОЗ, в Міноборони. Наприклад, на закупівлю житла військовим неефективно використовували 600 млн грн, а квартир придбали вдвічі менше. В "Украерорусі" порушення управління майном майже на 300 млн грн. Ну, наприклад, закупили обладнання, яке не встановили його, а бюджетні гроші витратили. Є питання і по субсидіях населенню на 114 млн грн - не було належного контролю за витрачанням відповідної субвенції. Від об'єктів аудиту ми вимагаємо усувати ці порушення, ну і, звичайно, передаємо матеріали правоохоронним органам.

До речі, був і аудит ефективності використання коштів держбюджету на Євробачення-2017.

- І що, там є порушення?

- Так, там є порушення. І матеріали Рахункової палати прикріпили до кримінальної справи. Наші аудитори встановили, що НСТУ (Національна громадська телерадіокомпанія України. - Авт.) З порушенням законодавства використовувала більше 46 млн грн. Конкретний приклад: орендували у "Арени Львів" стільці втричі дорожче. Що, не могли організатори Євробачення-2017 Києві безпосередньо з "Ареною Львів" укласти договір?

- До речі, нещодавно Рахункова палата констатувала, що рівень бідності в Україні за 2017 рік виріс ...

- У 2016 році Кабмін схвалив Стратегію подолання бідності до 2020 року. Ми проаналізували, як вона виконується. Повинен сказати, що рівень бідності в країні залишається стабільно високим. Кожен 4-й українець не може дозволити собі нормально харчуватися, не говорячи вже про непродовольчі товари та житлових умовах.

Середньостатистична сім'я витрачає на харчування 48% свого бюджету. Через брак коштів понад чверть населення не можуть підтримувати досить теплу температуру в своїх будинках. Специфічною ознакою "української бідності" є проблема бідності серед працюючого населення. У 2017 році 13,4% українців страждали від відсутності біля їх будинку медустанови або аптеки, а майже третина при необхідності не змогли отримати медичну допомогу або придбати ліки.

Є ще один важливий індикатор - розмір прожиткового мінімуму . Мінсоцполітики його розрахувало як фактичний, проте він набагато нижче реального. Це призводить до штучного зменшення розмірів всіх соціальних і пенсійних виплат, нарахування яких здійснюється на підставі прожиткового мінімуму, а, отже - і до погіршення соціальної захищеності та рівня життя. У 2016-2017 роках реальний прожитковий мінімум в 1,8 рази перевищував його законодавчо встановлений розмір.

У 2011 році Рахункова палата вже проводила подібний аудит, однак Кабмін виконав її рекомендації лише частково, які актуальні і сьогодні. Зокрема, парламент повинен затвердити загальнодержавну програму розвитку соціального житла та продовжити пенсійну реформу в напрямку формування багаторівневої системи пенсійного страхування. Необхідно переглянути і основні принципи визначення прожиткового мінімуму та розробити законодавчі механізми, які б забезпечили максимальну відповідність базового соціального стандарту реальній вартості споживчого кошика і послуг, і відповідали б реальну економічну ситуацію.

- А по "Укравтодору" знайшли порушення?

- Якраз зараз ми проводимо перевірку в трьох областях - Хмельницькій, Дніпропетровській і Закарпатській. Чому саме ці області? Тому що в кожної з них є певна проблематика. Ну, наприклад, по Дніпропетровській - це найбільший обсяг виділених коштів з бюджету. У Хмельницькій - єдиний підрядник-монополіст хоче освоїти всі кошти. А в моїй рідній Закарпатській завжди все унікальне: кошти виділені, наприклад, на будівництво великої дороги, а їх докладний і кинули на маленькі дороги.

- Говоріть, Рахункова палата не про політику, але саме Ви будете давати висновки в держбюджет-2019 до першого читання. Не мені Вам розповідати, у що перетворюється обговорення і прийняття головного кошторису країни - в базар і торги. Особливо "цікаво" спостерігати за мажоритарниками. Як Рахункова палата може стримати постійно зростаючі фінансові апетити нардепів?

- По-перше, як би ми не говорили про уряд, гарне воно чи погане, але це єдиний Кабмін, який подає бюджет в термін до 15 вересня. Зараз Рахункова палата проводить аналіз бюджету. У минулому році 50% рекомендацій Рахункової палати врахували в бюджеті-2018. Моє завдання, щоб зараз врахували всі 100% наших рекомендацій. Найбільше мене цікавить наступне: якщо ми формуємо бюджет, покажіть мені чіткі джерела надходжень, які б змогли покрити всі витрати, щоб не отримати дефіцитний бюджет, як в цьому році. Ми не можемо запланувати 200 млрд витрат при 100 млрд доходів. Ми будемо стежити, щоб, курс гривні до долара був реальним. Від цього буде дуже багато залежати. Я вже "Ванга", що буде "війна", багато хто буде намагатися проштовхнути свої "хотілки", будуть ходити "рішали" від деяких фракцій.

- Особливо перед виборами.

- Однозначно. Цей рік показав, що, на жаль, тенденцій до збільшення надходжень до держбюджету немає. Але джерела є. Ось вам одна цифра: наші аудитори виявили, що за 2016-2017 рр. бюджет недоотримав близько 25 млрд грн з акцизу пального через тіньового ринку та схем при його ввезенні.

- Коли я спілкувалася з дипломатами по закритій для нас зі скандалом програмі модернізації КПП на західному кордоні, вони сказали, що нам доведеться повернути левову частку коштів. Ви говорили, що там багато інформації під грифом "секретно". Однак, я думаю, Ви можете сказати, провела чи Рахункова палата аудит цього проекту, і чи будуть покарані відповідальні чиновники.

- Рахункова палата проводила аудит Держприкордонслужби. Один з аспектів - облаштування ряду КПП. І зараз я вам скажу, не як керівник Рахункової палати, а як простий громадянин-закарпатець. Там, де виділили гроші, і повинен був бути зроблений перехід, а його не зробили - винні в цьому чиновники повинні понести відповідальність. Сьогодні говорять, що кошти не були використані через зміну назв відповідальних державних органів. Було Міністерство доходів і зборів, яке замінили на Госфіскальную службу (в травні 2014 го - Авт.). Кажуть, ніби УКРІНФОРМ не могла бути правонаступником і розпорядником цих коштів. Для мене це якийсь абсурд, адже можна ж було вчасно внести зміни, і повідомити західним партнерам про ліквідацію міністерства доходів і "поборів" Януковича-Клименко. Ні, все прочекали, просиділи, і звичайно європейці закрили програму.

- Наскільки ми спілкувалися з нашим МЗС і європейськими дипломатами, є можливість відновити програму або домовитися окремо з Польщею, Угорщиною та іншими про модернізацію наших КПП. Але це буде не завтра.

- Якщо програму відновлять, ми сплануємо аудит на весь час її дії, і покажемо, куди йдуть кошти. Наприклад, якщо програма буде розбита на три роки, в кінці кожного ми будемо показувати, використовуються вони чи ні, і наскільки ефективно.

- Ви начебто збиралися звернутися до ВР, з пропозицією проголосувати звернення до парламентів інших країн із закликом бойкотувати конгрес INTOSAI (міжнародна організація, що об'єднує вищі органи аудиту країн-членів ООН) в Москві у вересні 2019 року. Так, де звернення?

- Ми все зважили і прийшли до висновку, що бойкот - не самий дієвий інструмент, тому запропонуємо перенести конгрес INTOSAI в іншу країну. Я вже обговорив це з керівниками органів фінансового контролю ряду країн і з деякими народними депутатами. Будемо працювати з комітетом із закордонних справ, щоб знайти прийнятну формулу для вирішення цього питання.

- У вересні мала стартувати перевірка ProZorro. І як? Просто Ви говорили, що кожен, хто подає тендерну пропозицію, платить за це, але кошти не повертаються. Я так розумію, це головна проблема, і після вашої перевірки знайдуть механізм, як ці кошти перенаправити в бюджет?

- До кінця листопада наші аудитори ще раз перевірять систему ProZorro. Йтиметься про наповнення і функціонування системи, і чи виконані попередні рекомендації Рахункової палати. Ми пропонували передати ProZorro під державний захист КСЗІ (Комплексна система захисту інформації - Авт.), Щоб нам показали розщеплення отриманих через ProZorro доходів. Тобто, хтось платить за участь в тендері і нас цікавить, скільки йде в бюджет.

- А багатомільйонні премії "Нафтогазу" вже перевірили? Просто нагадаю, що мова йде про багатомільйонні премії в доларах ...

- Ми вже почали перевірку і в грудні плануємо заслухати звіт. Проведемо ретельний аудит і покажемо все цифри. Я не хочу заздалегідь говорити про результати. Але громадськість не розуміє, чому в умовах високих цін на газ і відсутність гарячої води менеджмент "Нафтогазу" отримує багатомільйонні премії. Звичайно, певна мотивація повинна бути. Але в межах розумного, а не такі захмарні суми.

- Рахункова палата - це політика цифр. Але я не можу не запитати про, так би мовити, real politics. У Верховну Раду Ви зайшли в 2012-му від "УДАРу". А зараз і "УДАРу" вже фактично немає, і Ви вже на держслужбі. Назад в політику не тягне?

Назад в політику не тягне

- Відразу після обрання в Рахункову палату я написав заяву про вихід з партії і на сьогоднішній день є безпартійним. А "УДАР" себе ще проявить.

- Коли?

- Не виключаю, що навіть на найближчих парламентських виборах.

- Тобто, "УДАР" піде окремо від БПП?

- Переконаний, що ці дві політичні сили знайдуть прийнятний для всіх формат участі у виборах. Головне - не допустити реваншу проросійських політичних сил.

- Десь рік назад у Вас Facebook був цікавий пост з фото зустрічі, як я її називаю, ініціативної групи "УДАР" на Закарпатті. Багато це розцінили як "реанімацію" політсили.

- Як би там не було, але з ідеями саме цієї політсили я йшов до парламенту. Ці ідеї імпонують мені до сих пір. Якщо вистачить розуму, сил і можливостей, команда піде на наступні парламентські вибори.

- Нещодавно генпрокурор Юрій Луценко сказав, що веде переговори з Віталієм Кличком про об'єднання, і що, мовляв, у Кличка для цього є своя авторитетна політична сила. Йдеться про "УДАРі"?

- Вибачте, я не коментую заяви інших про процеси, учасником яких не є.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Інтерв'ю з головою Рахункової палати:" Тільки за півроку ми знайшли порушень більш ніж на 9 млрд грн "". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Зеленюк Христина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Хто вже потрапив під "каток" перевірок?
На скільки мільйонів або навіть мільярдів Ви вже виявили порушень?
Ось шість місяців - це багато чи мало, щоб змінити формат роботи?
Вийдіть на вулицю і запитайте у людей, що це за орган Рахункова палата, і чим вона займається?
Що це?
Так кого ви вже перевірили?
І за якою статтею витрат найбільше?
Так меморандуми вже підписали?
Бачите цей круглий стіл (в кабінеті у голови Рахункової палати - Авт.)?
Ну, домовленості хоча б з кимось є?