Реклама
Реклама
Реклама

Функція сертифікації фахівців буде передана медичним асоціаціям в кінці 2018 року

В рамках Державної програми розвитку охорони здоров'я Республіки Казахстан «Денсаулиқ» на 2016-2019 роки передбачена трансформація обов'язкової сертифікації медичних працівників в інститут обов'язкового ліцензування, зі скасуванням видачі кваліфікаційної категорії з боку державного органу В рамках Державної програми розвитку охорони здоров'я Республіки Казахстан «Денсаулиқ» на 2016-2019 роки передбачена трансформація обов'язкової сертифікації медичних працівників в інститут обов'язкового ліцензування, зі скасуванням видачі кваліфікаційної категорії з боку державного органу.

Обов'язкова сертифікація спеціалістів в області охорони здоров'я, а також добровільне підтвердження кваліфікаційної категорії медичних працівників, відповідно до міжнародної практики будуть трансформовані в обов'язкове ліцензування і добровільну сертифікацію. Республіканським центром розвитку охорони здоров'я розроблений план по трансформації, згідно з яким з 2019 року запроваджено новий формат ліцензійного іспиту для медичних працівників.

Уже в першому півріччі поточного року планується створити робочу групу і визначити модель обов'язкового ліцензування і професійної сертифікації фахівців в області охорони здоров'я на основі міжнародного досвіду.

Потім послідовно, протягом півтора років, буде здійснюватися розробка та узгодження з медичною громадськістю проектів соотвествующих нормативно-правових документів, професійних стандартів за компетенціями кожної медичної спеціальності і клінічних протоколів з усіх нозологій.

На їх основі будуть створені проекти державних загальнообов'язкових стандартів освіти, а також технічна специфікація з базових клінічних дисциплін. Далі будуть затверджені накази про обов'язкове державне ліцензування фахівців в області охорони здоров'я і про скасування державного присвоєння кваліфікаційної категорії.

Таким чином, функція професійної сертифікації фахівців в області охорони здоров'я буде передана акредитованим професійним медичним асоціаціям. Згідно з планом це відбудеться в другому півріччі 2018 року.

Згідно зі світовою практикою, ліцензування - це обов'язкова процедура, необхідна для отримання допуску до клінічної діяльності. Ліцензіаром буде уповноважений орган. Професійна сертифікація - це процес встановлення відповідності компетенції по заявляється спеціальності. Сертифікація є добровільним процесом і в міжнародній практиці визнання компетенцій медичних працівників здійснюється професійними медичними асоціаціями.

До розробки моделі ліцензування будуть залучені як авторитетні міжнародні організації, такі як Національна Рада Медичних екзаменаторів США (NBME), так і акредитовані професійні медичні асоціації РК. Модель ліцензування буде винесена на обговорення з медичною громадськістю на офіційному сайті РЦРЗ.

Розробка і вирішення даного питання розроблено в рамках соціальної компанії «100 проблем - 100 рішень - 100 днів», ініційованої за підтримки МОЗ РК для вирішення актуальних проблем в сфері охорони здоров'я.

З ПЛАНОМ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ЗНАНЬ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В ІНСТИТУТ ОБОВ'ЯЗКОВОГО ЛІЦЕНЗУВАННЯ І ПРОФЕСІЙНОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЯ ТУТ .

Джерело: Фармацевтичне огляд Казахстану з посиланням на http://www.rcrz.kz .