Реклама
Реклама
Реклама

Мер Донецька: "До Києва йти грошей стало менше"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

9 листопада 2010, 18:41 Переглядів: 9 листопада 2010, 18:41 Переглядів:   Третій раз мер

Третій раз мер. Каже, що Донецьк подав заявку на проведення ЧС з легкої атлетики в 2012 році. Фото: С. Ваганов.

- Олександре Олексійовичу, як оцінюєте результати виборів? Сильно хвилювалися?

- Так як я можу оцінювати? Оцінили виборці! Особливого хвилювання не було, я провів багато зустрічей з людьми, мав у своєму розпорядженні попередньої соціологією. Мене найбільше засмутило, що ЗМІ так активно "отрекламировать" одного з моїх опонентів (Андрія Амбросьонка, кандидата від "Єдиного центру", напередодні виборів затримала СБУ. - Авт.).

- Який пункт з передвиборної програми реалізуєте першим? Або це буде рішення поточних проблем?

- У текучку ми не граємо. Я вдячний депутатському корпусу попереднього скликання - всім, незалежно від політсил. Ми ефективно попрацювали, що дозволило Донецьку посісти перше місце в рейтингу міст, який провела компанія "Кредит-рейтинг". Цього разу депутатський корпус оновився приблизно на 40%, і сьогодні головне питання - ми повинні максимально піти від політики і займатися конкретною роботою.

- Але акцент на щось будете робити?

- Багато проблем в ЖКГ . Моя команда готує пропозиції, які проговорено в Мінфіні і Комітеті ВР з приводу того, як поліпшити стан житлофонду всіх форм власності. Одна з таких ідей - квартплата . Сьогодні з квартплати одразу ж після її сплати стягується 20% ПДВ. Ми запропонували не проїдати ці гроші, а створити окремий рахунок. На нього ці 20% будуть направлятися і використовуватися тільки на техоснащення, капітальний ремонт, ремонт покрівель, на модернізацію ліфтів, на ремонт конкретного будинку. Тобто, не підвищуючи тарифів на квартплату, ми зможемо по Донецьку вивільнити близько 40-45 млн грн. в рік і направити їх на оновлення житлового фонду.

- А квартплата зросте?

- Ми її не змінювали з 2006-го, з того часу мінімальна зарплата зросла наполовину, ціна за електроенергію збільшилася на 62%. Сьогодні тарифи на квартплату збиткові, ми шукаємо інші шляхи, як вийти з положення.

- Зростання тарифів розглядається?

- Чи не в цьому році, напевно, в наступні періоди.

- Як в подальшому Донецьк буде отримувати гроші на метро?

- Нещодавно 35 млн грн. ми отримали з держбюджету, ще 7 млн ​​грн. витратили з міської скарбниці. Зараз докладемо всіх зусиль, щоб до держбюджету 2011 року було закладено реальні суми фінансування. Але метро у нас відноситься до будівництв з відкладеними термінами. Сьогодні головний пріоритет - підготовка міської інфраструктури до євро -2012. Туди і йдуть основні наші кошти.

- Може, має сенс зробити більш дешевий проект - метро в повітрі, на тросах - як на Заході?

- Я на Заході такого не бачив, в інтернеті - так, на картинках - так, а в житті, на жаль, немає. Бачив, в Шарльлеруа над дорогами є друге полотно - додатковий шляхопровід, який позбавляє від пробок. Сьогодні основи, в першу чергу фінансової, для цього немає. Крім того, підземне метро за багато років добре зарекомендувало себе. Мене звинувачують нерідко, що метро в Донецьку за два терміни не з'явилося. Але справа не в тому, що я не хочу цього робити. Жодне місто в ближньому і далекому зарубіжжі не збудував метро за свої кошти. У держави сьогодні є складнощі, є причини, які від нас не залежать. Хоча якби нам залишили всі гроші, які ми заробляємо, то за цей бюджет ми побудували б собі метро.

- Але до Києва грошей йти стало менше ...

- В цьому році, дійсно, менше. Але за попередні п'ять років Донецьк віддав 1 млрд 200 млн грн.! А ось скільки ми будемо віддавати в 2011 - ще не відомо. Донецьк крім групових матчів приймає чвертьфінальний і півфінальний матч. І для цього необхідно створити інфраструктуру, будемо просити Кабмін, щоб у нас не вилучали гроші, які підуть на підготовку інфраструктури. Це близько 280 млн грн.

- Чи світять Донецьку проекти доступного житла, крім нинішнього "один будинок в одному районі"? Наприклад, губернатор пропонував будувати таунхауси.

- Я реальна людина, ми будемо будувати доступне житло. І на наступний рік донеччани гарантовано отримають 160 квартир в одному будинку в Петровському і ще в одному - в Київському районах міста. Будемо підтримувати і державні проекти по житловому будівництву. Взагалі Донецьк братиме участь в трьох пілотних проектах - утилізації твердих побутових відходів, щодо поліпшення охорони здоров'я і, якщо довірять, - проект "Доступне житло". Але якщо сьогодні банки будуть видавати кредити під 20% і більше, то ці проекти - міф, хоч таунхаус, хоч звичайний будинок. А якщо річна ставка буде 5-7% в гривні - це реально і для інвестора, і для споживача.

- Наших читачів хвилює слух про те, що все хрущовки, від Челюскінців до Кальміусу, знесуть, побудують в цьому районі котеджі для скоробагатьків, а мешканцям заплатять компенсації не за ринковою ціною квартир, а як за старе житло. Що ви можете сказати?

- Це чистий блеф.

- Донецьк вже давно дошкуляють зграї бродячих собак ...

- Держава прийняла рішення про вилов і стерилізацію собак, щоб сподобатися Європі, підтримати модна течія. Відстрілювати їх не можна. Але, щоб стерилізувати одну собаку, потрібно близько 135 грн. А у нас в добу медикаментозне забезпечення хворого обходиться в 6,8 грн. Тут необхідно визначитися з пріоритетами - або лікувати людей, або стерилізувати собак. І ще важливе питання - чому собаки потрапляють на вулицю. Наші люди не несуть цивільну відповідальність за своїх вихованців, можуть кинути собаку на вулиці, в посадці. Тут складна проблема, її нам на рівні міста не вирішити.

- А який, на ваш погляд, ідеальний Донецьк?

- В архітектурному плані в місті повинні бути зони для людей з різними інтересами. Зараз таких зон не так багато - парк Щербакова, парк кованих фігур. Потрібні дозвільні центри, такі як "Донбас Арена". До речі, поруч зі стадіоном в найближчим часом буде реконструйований або знесений під новий проект Палац молоді "Юність". Він зараз належить Міносвіти, ми хочемо забрати його під юрисдикцію області або міста. Тоді зможемо шукати інвестора - швидше за все, це буде той, хто побудував "Донбас Арену". Інших немає. Адже для цього потрібно володіти душею і відповідальністю. Скоро з'явиться і новий хокейний центр. Крім того, на цьому тижні має розпочатися будівництво спорткомплексу на кордоні Пролетарського і Будьонівського районів. Все-таки ми побудуємо "Аквапарк", впевнений, що він з'явиться. І ще є у мене мрія. Щоб коли створюється молода сім'я, вона мала можливість придбати квартиру, адже квартира не потрібна, коли людям під 50-60 років. Ми будемо прагнути до того, щоб квартири чекали своїх мешканців, а не мешканці кількома десятиліттями чекали квартир. І ще мрія - щоб люди були господарями не лише своєї квартири, але і рідного міста.

НАЙЧАСТІШЕ МЕРУ ДАРУЮТЬ Картира І КНИГИ

НАЙЧАСТІШЕ МЕРУ ДАРУЮТЬ Картира І КНИГИ

У кімнаті відпочинку - фото шахтарів. Фото: С.Ваганов

Градоначальнику подобається збільшене фото гірників в забої. Правда, хто подарував - не говорить.

"Книгу мудрості". Фото: С.Ваганов

"Багато хто думає, що вони зможуть все купити за свої багатства, а самі продали насамперед себе" (Ф. Бекон).

Бекон)

Картина - презент від Левченко. Фото: С.Ваганов

Секретар міськради підніс меру зимовий пейзаж Донбасу 60-х, намальований художником Кириченко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Мер Донецька:" До Києва йти грошей стало менше "". інші інтерв'ю дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

дубова Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Олександре Олексійовичу, як оцінюєте результати виборів?
Сильно хвилювалися?
Так як я можу оцінювати?
Який пункт з передвиборної програми реалізуєте першим?
Або це буде рішення поточних проблем?
Але акцент на щось будете робити?
А квартплата зросте?
Зростання тарифів розглядається?
Як в подальшому Донецьк буде отримувати гроші на метро?
Може, має сенс зробити більш дешевий проект - метро в повітрі, на тросах - як на Заході?