Реклама
Реклама
Реклама

Медичний туризм: юридичні 💼 аспекти 💰 Бізнес Юрист

Індрісова Зара. Медичний туризм: юридичні аспекти.

У наш час будь-яка закордонна поїздка, особливо, що здійснюються з метою оздоровлення та медичного обслуговування, супроводжується певними труднощами, в тому числі, з процедурою оформлення необхідної документації (страховий, медичної, візової тощо).

Оформляючи який-небудь документ, важливо вивчити грамотність і повноту його заповнення, зміст і наявність всіх необхідних реквізитів (зокрема, фото, печаток, підписів). Для більшої частини документів, як правило, потрібно переклад на іноземну мову, який надалі необхідно буде легалізувати для використання в країні перебування. Подібні завдання, як правило, доручають юристам.

Багато питань виникає щодо організації поїздки за кордон, перш за все, щодо оформлення правових відносин з іноземною стороною. Дані відносини є договірними, вони обов'язково повинні бути оформлені шляхом укладення цивільно-правового договору, з дотриманням встановленої письмової форми. Варто згадати, що подібний договір може полягати як з медичним закладом безпосередньо, так і через посередників, під якими стоїть розуміти агентство, страхову компанію і т.п. У будь-якому випадку, договір повинен включати в себе всі істотні умови. Основними істотними умовами цивільно-правового договору є:

  • предмет договору, який повинен містити містити не розмиті формулювання, а давати повну розшифровку переліку обсягу і послуг;

  • Існує чіткий коло прав та обов'язків сторін договору;

  • термін дейсвтія договору, з урахуванням етапності виконуваних зобов'язань;

  • ціна договору, з урахуванням розмежування оплати послуг оздоровчого закладу і оплати послуг, що надаються агентством;

  • відповідальність сторін, у тому числі, відповідальність за невиконання зобов'язань посередником, встановлення порядку виплати та розміру компенсації і штрафних санкцій;

  • форс-мажорні ситуації, при яких сторони звільняються від відповідальності за порушення умов договору;

  • юрисдикція і законодавство, що застосовуються в разі виникнення спірних ситуацій (із зазначенням країни розгляду скарг і судових суперечок);

  • реквізити сторін, з перерахуванням контактних осіб та забезпеченням комунікацій;

Підписуючи договір, слід ретельно вивчити правильність реквізитів сторін, а також звернути увагу на дійсність повноважень сторін, що укладають даних договір. Наприклад, варто врахувати, що юридична особа повинна довірити представництво своїх інтересів керівником, як правило, в особі директора, а не мнееджером.

У разі, якщо після самостійного ознайомлення з умовами договору, вам не під силу розібратися в ступені адекватності та грамотності його складання, а також в ступені гарантованості захисту прав і інтересів поотенціального клієнта медичного закладу, варто передати даний договір для вивчення і аналізу п рактікующему юристу в області медичного права. Ніколи не варто підписувати договір, тим більше, пов'язаний з подальшим лікуванням за кордоном, попередньо, не розібравшись і досконально не вивчивши його умови. Не треба піддаватися на втихомирювати пильність фрази, що характеризують підписання договру, як «просту формальність».

Вирушаючи за кордон з метою отримання медичних послуг, майбутні пацієнти повинні враховувати, що будь-яка країна світу, і ніякі (навіть найкращі) клініки світу не зможуть гарантувати 100% результат і якість обслуговування, а також відсутність будь-яких неприємних ситуацій і можливих ускладнень. На жаль, не можна виключити можливість наявності недоліків в роботі медичної організації, зокрема, в організації прийому та розміщення потенційного пацієнта і осіб, що надають його супровід, можливу невідповідність якості послуг і призначеної за них ціни і ін. При настанні подібних ситуацій, людям необхідна професійна допомога юристів, які мають достатній досвід роботи в даній, досить специфічною, сфері юриспруденції.

На жаль, нерідкі випадки виникнення проблем з отриманням окремих видів медичних послуг (Медичний туризм). Найчастіше такі проблеми виникають при спробах отримання послуг в області допоміжних репродуктивних технологій, таких як ЕКЗ і сурогатне материнство, в області донорства, трансплантації, програм застосування стовбурових клітин, програм по лікуванню онкологічних захворювань. З метою уникнення можливих проблем з законом як в країні проведення лікування і медичного втручання, так і на території РФ, бажано заздалегідь проконсультуватися з грамотним юристом.

Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможемо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75