Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати ріелтора: нюанси і поради в 2018 році

  1. Де і як шукати ріелтора в 2018 році
  2. За рекомендаціями знайомих людей, яким ви довіряєте.
  3. Звернутися в агентства нерухомості.
  4. Знайти приватного ріелтора по оголошеннях в ЗМІ та інтернеті.
  5. Поради щодо вибору фахівця
  6. Портрет ідеального ріелтора
  7. Чи потрібен закон про ріелторську діяльність?
  8. Як викорінити діяльність «чорних ріелторів»

Чи не помилитися з вибором ріелтора також важливо, як і правильно вибрати лікаря, юриста або психолога. Деякі люди продають і купують нерухомість за все пару раз в житті, і завжди ця подія супроводжується величезними ризиками, а також великими витратами сил, часу і грошей. Для того щоб зробити даний захід максимально комфортним і мінімально стресових, варто правильно вибрати ріелтора.

Де і як шукати ріелтора в 2018 році

Знайти грамотного ріелтора можна декількома способами.

За рекомендаціями знайомих людей, яким ви довіряєте.

Найчастіше ріелтора знаходять через знайомих. Це дуже надійний спосіб, тому що люди на особистому досвіді переконалися, що даний фахівець - професіонал. Або, навпаки, скажуть, що краще від цього ріелтора триматися подалі.

Звернутися в агентства нерухомості.

Бажано орієнтуватися на великі агентства з багаторічним стажем, так як фірм-одноденок на ринку вистачає. Як правило, у великих компаніях працюють більш компетентні співробітники, хоча дивитися на репутацію і наявні відгуки завжди має сенс.

Знайти приватного ріелтора по оголошеннях в ЗМІ та інтернеті.

Приватний ріелтор може виявитися фахівцем, який набрався досвіду в агентстві, пішов звідти і став працювати на себе. Найлегше знайти ріелтора в інтернеті, вбивши в пошуковику «ріелтор», «приватний ріелтор».

Як купити квартиру за програмою «Нурли жер» від Жілстройсбербанка >>>

Поради щодо вибору фахівця

  1. Краще не зупиняти свій вибір на першому ліпшому, а порівняти кілька претендентів. В якості критеріїв порівняння можуть бути освіта, досвід роботи, відгуки і т.д.
  2. Не женіться за мінімальним розміром винагороди. Швидше за все, вам попадеться непрофесіонал, і в підсумку ви ризикуєте витратити ще більше.
  3. Договір підписуйте обов'язково. У ньому повинні бути обумовлені всі основні моменти угоди: сума винагороди, права і обов'язки сторін та інші ключові деталі. Договір завжди захистить вас від несумлінності ріелтора.

Купівля квартири: іпотека, держпрограми, оформлення, податки >>>

Портрет ідеального ріелтора

Про те, яким повинен бути ідеальний продавець нерухомості, розповіла порталу kn.kz Олена Грива, президент Об'єднаної асоціації ріелторів Казахстану (ОАРК):

- Я б хотіла визначитися з поняттям слова «ріелтор». Кого ви називаєте ріелторами? Насправді «ріелтор» або агентство нерухомості - це індивідуальний підприємець або юридична особа, що пройшла держреєстрацію, або людина, офіційно працює в агентстві нерухомості. А людина, яка вирішила, що він буде продавати нерухомість, подавати оголошення про продаж, не маючи юридичної основи і права цим займатися, - це шахрай.

На жаль, уявлення ідеального ріелтора у мене сильно розходиться з поданням від клієнта На жаль, уявлення ідеального ріелтора у мене сильно розходиться з поданням від клієнта. Коли я питаю у клієнтів, який для вас ідеальний ріелтор, вони відповідають: «Це ріелтор, яка не бере винагороди».

У моєму розумінні, ідеальний ріелтор - це ріелтор, який пройшов професійне навчання, атестацію і підтвердив свої знання. Не можна пускати на ринок і навіть називати ріелтором того, у кого немає професійного навчання. Вчора людина успішно на базарі торгував одягом, а сьогодні він вирішив стати ріелтором. Здорово! Різні ринки. Може, навички продавця хороші, але знань буде недостатньо.

По-друге, він повинен знати свій сегмент, в якому він буде працювати, на 100%. Він повинен знати всі об'єкти, які продають на даний момент часу в його сегменті. Для того щоб запропонувати споживачеві найкращі варіанти. Необхідно знати інфраструктуру району, ціноутворення, з чого складається ціна, переваги та недоліки об'єкта. Для того щоб пропонувати споживачеві послугу, за яку той дійсно захоче заплатити.

Як купити квартиру від Жілстройсбербанка за єдиною тарифною програмою «Баспана» >>>

Звичайно ж, він повинен працювати з клієнтами на основі укладеного з ними договору, де прописана відповідальність ріелтора, зобов'язання ріелтора. Я вважаю, що якщо ріелтор буде працювати без договору, ну крім того що він порушує законодавчі акти, це неетично по відношенню до клієнта. Ріелтор-професіонал супроводжує клієнта повністю до того моменту, коли йде передача ключів. Перевіряє повну оплату комунальних та інших послуг. Роз'яснює наслідки порушень, якщо йде допустимо, угода про завдаток. Нам важливо розуміти, що в послугу ріелтора входить набагато більше, ніж просто показати об'єкт. До показу об'єкта ріелтор повинен ознайомитися з документами на об'єкт з метою грамотної підготовки документів до операції.

Бувають випадки, коли ми бачимо в правовстановлюючому документі трьох співвласників. Припустимо, один співвласник в Казахстані, інший співвласник - за кордоном, а третій - неповнолітній. В обов'язки ріелтора входить правильна консультація, що необхідно зробити, щоб угода відбулася. Аж до того що необхідно прописати довіреність.

Також важливим є дотримання ріелтором етичних норм, пунктуальність, виконання своїх зобов'язань, надання грамотних консультацій по всіх етапах угоди. Подача грамотних оголошень, щоб фотографії продаються об'єктах відповідали об'єкту, тобто дотримання кодексу етики на ринку ріелторів.

Який же ріелтор краще: спеціалізований на певному секторі ринку або універсал?

- Знати все взагалі неможливо, - каже глава ОАРК. - Ріелторська діяльність передбачає знання наступних законів і кодексів: це Земельний, Житловий, Податковий кодекси, Закон про шлюб та сім'ю. Також потрібно знання таких аспектів, як юридичний, маркетинговий, оцінний, психологічний. Виходячи з цього, ріелтор повинен бути професіоналом все-таки в обраному секторі. Тому що продавати гуртожитки і продавати промбази, все знаючи в цих секторах на високому рівні, практично неможливо. При цьому у ріелтора має бути розуміння всього ринку нерухомості для того щоб надавати супутню консультацію клієнту. У Казахстанської школі ріелторів при Асоціації ріелторів ми всього цього навчаємо.

Які послуги з нерухомості можна отримати онлайн >>>

Чи потрібен закон про ріелторську діяльність?

На сьогоднішній день в Казахстані закону, що регулює діяльність ріелторів, немає. Його необхідність активно обговорювалася в суспільстві, і навіть був розроблений законопроект. Об'єднана асоціація ріелторів Казахстану входила в робочу групу по розробці закону про ріелторську діяльність. Так чому ж закон все-таки не був прийнятий?

- Ми вивчили це питання з детальною розробкою чинного законодавства РК, тому що сліпе копіювання чиїхось законодавчих актів - це серйозна проблема для нашого ринку, - говорить президент ОАРК Олена Грива - Ми вивчили це питання з детальною розробкою чинного законодавства РК, тому що сліпе копіювання чиїхось законодавчих актів - це серйозна проблема для нашого ринку, - говорить президент ОАРК Олена Грива. - Однією з вимог до розробки даного законопроекту був факт того, що жоден з пунктів даного законодавчого акту не повинен повторювати в собі зміст будь-якого з пунктів вже чинного законодавства РК. Юристами була проведена величезна робота з аналізу законодавства. І в результаті цієї роботи були виявлені наступні моменти.

Не можна категорично стверджувати, що держава не регулює ринок нерухомості. Відсутність на даний момент окремого закону щодо ріелторів пов'язано з тим, що регламент відносин сріелторскім спільнотою в РК охоплений численними законами і підзаконними актами.

На сьогоднішній день ріелторська діяльність в тій чи іншій формі підпадає під дію наступних законів і кодексів: це Закон про приватне підприємництво, Закон про ТОО, Цивільний кодекс РК, Податковий кодекс РК, Закон про держреєстрацію нерухомого майна і операцій із ним, Житловий кодекс, Закон про рекламу. Закони є, і вони регулюють нашу діяльність.

Я також хочу звернути увагу, сам закон про ліцензування ріелторської діяльності очікуваних результатів насправді не принесе. Більш того, на те, щоб розробити закон, необхідний час.

Спільні іпотечні програми банків і забудовників >>>

Як викорінити діяльність «чорних ріелторів»

У ЗМІ продовжують раз у раз висвітлюватися випадки шахрайства на ринку нерухомості . Люди не перестають потрапляти на вудку так званих «Чорних» маклерів . Який вихід з положення бачать в ОАРК?

- Навести порядок на ринку нерухомості необхідно в більш короткі терміни, - говорить Олена Грива. - Необхідно, щоб ЗМІ, що розміщують оголошення про продаж та оренду нерухомості, брали оголошення тільки після укладення договору з рекламодавцем, який діє в рамках законодавства РК і виконує необхідні податкові зобов'язання. Тобто з рекламодавцем, який пройшов держреєстрацію в якості ТОО або ВП. Таким чином, діяльність шахраїв і осіб, які працюють нелегально, буде просто обмежена. Для того щоб подавати оголошення та здійснювати свою діяльність особи, що працюють нелегально будуть змушені пройти держреєстрацію. Це також підвищить надходження до податкового бюджет країни, тому що з тіні вийдуть ті, хто працює нелегально.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Кого ви називаєте ріелторами?
Який же ріелтор краще: спеціалізований на певному секторі ринку або універсал?
Так чому ж закон все-таки не був прийнятий?
Який вихід з положення бачать в ОАРК?