Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно вибрати форму НКО, теорія і практика застосування.

Як правильно вибрати форму НКО, теорія і практика застосування

Як правильно вибрати форму НКО, теорія і практика застосування.

На сьогоднішній день реєстрація комерційних організацій звичайна процедура, поставлена ​​на потік. Однак з реєстрацією некомерційних організацій (Далі - «НКО») все йде складніше. Різноманіття організаційно-правових форм некомерційних організацій і велика кількість законів і підзаконних актів, що регулюють їх діяльність, робить реєстрацію некомерційної організації процесом тривалим, трудомістким і вимагає індивідуального підходу до кожного окремого випадку.

Людей, які йдуть працювати в НКО, як правило, залучають різні можливості, такі як можливість бути корисним суспільству, вирішення соціально важливих проблем, реалізація власних професійних інтересів та ін.

Роль НКО в суспільстві неможливо переоцінити. Некомерційні організації сприяють реалізації прав людини через надання будь-яких послуг, сприяють у встановленні позитивних суспільних зв'язків між різними групами населення, а також надають послуги в різних областях, таких як охорона здоров'я, освіта, культура і т.д.

При виборі НКО необхідно почати з вивчення правового поля, оскільки вся діяльність по роботі в некомерційному секторі пов'язана з правом.

Саме безпосереднє відношення до діяльності некомерційних організацій має Конституція Російської Федерації, що є основним законом в РФ. Статті 13, 14, 30 Конституції РФ регулюють правові аспекти діяльності НКО.

Нижче наведені витяги з вищевказаних статей Конституції РФ:

Стаття 13:

п.4 Громадські об'єднання рівні перед законом.
п.5 Забороняється створення і діяльність громадських об'єднань, цілі або дії яких спрямовані на насильницьку зміну основ конституційного ладу і порушення цілісності Російської Федерації, підрив безпеки держави, створення збройних формувань, розпалювання соціальної, расової, національної та релігійної ворожнечі.

Стаття 14:

п. 2 Релігійні об'єднання відділені від держави та є рівними перед законом

Стаття 30:

п.1 Кожен має право на об'єднання, включаючи право створювати професійні спілки для захисту своїх інтересів. Свобода діяльності громадських об'єднань гарантується.

Наступним за значенням необхідно вважати Цивільний кодекс Російської Федерації (ГК РФ). Стаття 50 ГК РФ дає поняття некомерційних організацій як організацій, що не мають одержання прибутку як такої мети і не розподіляють отриманий прибуток між учасниками.

У статтях 116-123 Цивільного кодексу РФ даються поняття і основні принципи діяльності окремих видів некомерційних організацій.

Тісніше робота в НКО пов'язана з Федеральним Законам «Про громадські об'єднання», ФЗ «Про некомерційні організації», Податковим кодексом Російської Федерації, а також спеціальними законами, такими як Федеральний Закон «Про благодійну діяльність та благодійні організації», Федеральний закон «Про освіту », Федеральний закон« про свободу совісті та релігійні об'єднання », Федеральний закон« про державну підтримку молодіжних і дитячих громадських об'єднаннях »та інші.

Перелік законодавства, яке стосується в тій чи іншій мірі діяльності НКО великий і тут перераховано лише основне, з яким буде працювати НКО щодня.

Визначивши основну правову базу, перейдемо до практичних рекомендацій.

При створенні НКО формується ініціативна група. Це група громадян, якими ініційовано створення НКО.

Після прийняття рішення і формування ініціативної групи, перед засновниками НКО постає важливе питання - вибір організаційно-правової форми. Це є першою «труднощами», оскільки багато не можуть у виборі підходящої форми через їх велику кількість або вибирають першу вподобану форму, так як мало знають про її переваги чи недоліки.

До вибору ОПФ варто підійти дуже уважно. Для правильного вибору ОПФ НКО спочатку необхідно визначити, якими будуть цілі її створення - внутрішні або зовнішні:

Підприємець створює некомерційне партнерство для вирішення проблем її членів - це внутрішні цілі.

Фонд з розвитку підприємництва діє з метою розвитку всього бізнесу в регіоні, засновники фонду об'єдналися не тільки для вирішення своїх проблем - це зовнішні цілі.

Наведемо приклад: Суспільство бджолярів-любителів або союз філателістів - такі організації об'єднують людей за ознакою загального інтересу, як правило, в них є формальне членство, і працюють вони тільки на благо членів цього конкретного суспільства. У число подібних організацій можуть входити і професійні асоціації (наприклад, лікарів-психіатрів), і суспільства батьків з дітьми-інвалідами. Одне їх робить схожими: в своїх цілях і завданнях, у своїй діяльності вони не виходять за рамки членства, допомагають тільки вузькій групі людей, що заснували цю організацію або вступили до її лав - це внутрішні цілі.

Якщо шаховий клуб планує надавати місце і можливості попрактикуватися в грі своїм членам - це внутрішні цілі. Якщо ж при ньому буде відкрита школа юних шахістів - це вже зовнішні цілі.

Якщо вся діяльність об'єднання мам з хворими дітьми - пошук і розподіл гуманітарної допомоги строго між членами організації - це теж внутрішні цілі. Але якщо ці ж мами планують створити реабілітаційний центр, причому не тільки для дітей членів організації, а для всіх дітей-інвалідів району - це зовнішні цілі.

При визначенні напрямку діяльності організації варто врахувати не тільки інтереси і схильності учасників ініціативної групи, але і можливі перспективи, які можуть спочатку здатися фантастичними, але через кілька років стануть звичними і буденними.

Призначення НКО - служити людям, іншим організаціям. Успіх НКО залежить від максимального і якісного задоволення потреб людей і організацій.

Далі перейдемо до визначення цільової групи або конкретної категорії громадян або організацій, для яких працюватиме створювана організація. Чим ясніше і чіткіше буде визначена цільова група, тим легше планувати свою роботу, вирішувати поставлені завдання і розвиватися.

Після вибору напрямків діяльності, необхідно уточнити які державні, комерційні та некомерційні організації вже займаються в вашому регіоні рішенням тих же проблем. Визначте, ніж ваша організація буде відрізнятися від уже існуючих.

Розібратися з визначенням найбільш поширених форм НКО по відношенню до цілей організації допоможе таблиця:

Таблиця 1. Наявність внутрішніх і зовнішніх цілей у різних форм організацій Організаційно-правова форма Внутрішні Зовнішні Громадська організація + + Фонд + Установа + + Об'єднання юридичних осіб (асоціації, союзи) + + Некомерційне партнерство + Автономна некомерційна організація +

Далі наведемо схему, в якій вкажемо види громадських об'єднань і їх місце в системі некомерційних організацій (регулюються ФЗ «Про некомерційні організації» і ФЗ «Про громадські об'єднання»

Тепер зупинимося на складі засновників НКО. Від складу засновників безпосередньо залежить вибір форми некомерційної організації. Федеральний Закон «Про некомерційні організації» дозволяє громадянам і (або) юридичним особам виступати засновниками некомерційної організації.

Число засновників некомерційної організації не обмежена, якщо інше не встановлено федеральним законом. Некомерційна організація може бути заснована однією особою, за винятком випадків установи некомерційних партнерств, асоціацій (спілок) та інших випадків, передбачених федеральним законом.

З одного боку, залучення в якості засновників більш широкого кола, в тому числі представників бізнесу, дозволяє вирішити багато питань, в тому числі і фінансових. Однак в цьому є і мінуси, про які зазвичай говорять після реєстрації і в перші дні після створення організації їх вважають незначними.

Також на початковому етапі варто визначити, чи буде організація заснована на членстві чи ні. Питання засновництва і членства - різні поняття. За принципом членства НКО можна розділити на дві групи: організації, що мають членство і не мають.

Організації, що мають членство

В цьому випадку є можливість більш широко залучати громадськість, до діяльності Вашої організації, мотивуючи прийомом в її члени і перевагами, які член організації при цьому отримає. Ви можете згуртувати навколо себе однодумців з професійного чи іншою ознакою і діяти в загальних інтересах.

Приклад. Громадська організація «Союз юристів» Новгородської області, сприяє об'єднанню зусиль юристів Новгородської області в забезпеченні прав і свобод людини, підвищення професійної майстерності членів організації і т.д. Тим самим ця організація згуртувала навколо себе широке коло юридичної громадськості в регіоні на основі членства своєї організації. Кожен юрист, який є членом організації, відчуває свою причетність до діяльності організації.

Розглянемо ще приклад. Припустимо, група фізичних осіб вирішила створити клуб акваріумістів. Як цілей і завдань даної некомерційної організації засновники визначили обмін досвідом між аквариумистами-любителями, поширення методик розведення і допомогу в придбанні акваріумних риб, проведення виставок відповідної тематики і т.п. Очевидно, що для діяльності подібного клубу більш доцільна організаційно-правова форма, що передбачає членство, тому що для його членів можна передбачити певні переваги в порівнянні з особами, такого членства не мають (це можуть бути більш пільгові умови в придбанні акваріумів, рідкісних порід риб, кормів для них, і т.п.). Встановлюючи пільги для своїх членів, клуб буде стимулювати вступ до нього нових осіб, тим самим сприяючи зростанню своєї популярності. Тому в якості найбільш підходящих організаційно-правових форм для клубу акваріумістів можна рекомендувати некомерційне партнерство або громадську організацію.

Крім того, членство дозволяє отримувати для організації додаткові кошти за рахунок членських внесків. Однак, як показала практика, в діяльності організації яка має членів можуть виникнути проблеми, пов'язані з втратою можливості впливу на її врядування та розвиток.

Справа в тому, що, створюючи некомерційну організацію, ми не завжди здатні врахувати проблеми, які можуть виникнути в подальшому в зв'язку з обраною організаційно-правовою формою та засновниками.

Так при створенні громадської організації засновники після її реєстрації автоматично стають її членами і не мають ніякої переваги при вирішенні питань організації перед іншими членами організації.

Згідно з Федеральним законом «Про громадські об'єднання» ніхто не може вимагати від Вас або від членів організації вказувати в офіційних документах Ваше членство або участь в тих чи інших суспільних об'єднаннях.

Належність або не приналежність громадян до суспільних об'єднань не може служити підставою для обмеження їх прав і свобод, умовою для надання їм державою будь-яких пільг і переваг, за винятком випадків, передбачених законодавством Російської Федерації.

Якщо передбачити всі небезпеки в діяльності організації і підійти до цього питання професійно, то можна вважати, що організації, засновані на членстві, - зручна організаційно-правова форма для реалізації цілей і завдань НКО.

Організації, які не мають членства

В організаціях, які не мають членства є не тільки переваги - наприклад, оперативне вирішення питань, а й недоліки. Так в установі, де засновником виступає один або кілька засновників, як правило, всі питання вирішують самі засновники які можуть прийняти рішення, яке не скликаючи Загальні збори. Однак якщо число засновників велике, то це може створити проблеми при обговоренні питань і прийнятті остаточного рішення.

Приклад. Сім засновників створили благодійний фонд «Альма матер», де вищим керівним органом є Рада засновників. Діяла ця організація і процвітала, проте ряд засновників змінив місце проживання, інша частина відійшла від справ і займається іншими питаннями, не бажаючи брати участь в діяльності фонду. Залишився лише один засновник і здавалося б, що все йде добре. Однак з часом приходить необхідність внесення змін до Статуту організації та виходить тупикова ситуація. Прийняти офіційне рішення в поодинці, не маючи кворуму і більшості голосів, неможливо. Засновників неможливо ні знайти, ні скликати.

У подібних випадках ви втрачаєте час і, врешті-решт, можете втратити організацію.
Тому, вибираючи форму організації, яка не має членства, необхідно мати впевненість в серйозних і далекосяжних наміри Ваших компаньйонів.

Існує думка, що вийти зі складу засновників фонду і автономної некомерційної організації неможливо. Таким чином, багато хто вважає, що вийти зі складу засновників фонду і АНО неможливо, оскільки:

  • ні в ГК РФ ні в Законі немає чіткого розмежування понять «учасник» і «член організації», а, навпаки, вони вживаються як рівнозначні. Таким чином, можна стверджувати, що у фонду і АНО немає ні членів, ні учасників, оскільки ці терміни вживаються в Законі як синоніми;
  • так званий «вихід з числа засновників» неможливий, тому що поняття «засновник» вказує лише на обличчя, створив організацію, незалежно від того, що надалі він зберіг або, навпаки, втратив будь-які відносини з створеної ним організацією;
  • при так званому «виході з числа засновників» організації може виникнути питання про право на отримання будь-якої компенсації за майно, передане засновником цієї організації. Однак, в п.1 ст. 10 Закону встановлено, що відносно майна АНО і фонду переданого її засновниками, останні не мають майнових прав, і засновники не мають майнових прав та щодо самої цієї організації як юридичної особи.

Однак можна поглянути на питання про можливість виходу зі складу засновників АНО і фонду з іншого боку - судової практики з цього питання ще немає.

Це означає, що якщо фахівці, які дотримуються першої точки зору, мають рацію, то навіть відійшовши від участі в роботі вищевказаних організацій, ви будете бути її засновником. Відповідно, якщо ця організація порушить законодавство Російської Федерації, зганьбити себе, то не виключено, що в пресі може з'явитися Ваше ім'я, як одного з її засновників.

Наведемо ще один приклад: кілька юридичних осіб вирішили заснувати некомерційну організацію, яка буде здійснювати благодійну діяльність, плануючи перераховувати їй з метою фінансування цієї діяльності грошові пожертвування. Очевидно, що для подібної організації немає необхідності приймати будь-яких членів до свого складу, а з реалізацією благодійних програм цілком можуть впоратися постійні органи управління, сформовані засновниками та підзвітні їм. Для благодійної некомерційної організації можна рекомендувати таку організаційно-правову форму як фонд.

Організацію, що не засновану на членство, і не є громадським об'єднанням може створити і один засновник. Це великий плюс з точки зору втрати часу при пошуку партнерів та однодумців. Якщо є бажання створити некомерційну організацію і ви один, то вам це підходить.

Організаційно-правові форми НКО відрізняються ще й з прав учасників на управління діяльністю організації. В основному в законодавстві передбачено право членів, засновників організації на участь в управлінні діяльністю некомерційної організації.

Наприклад, стаття 8 Федерального Закону «Про некомерційні організації» визначає право члена некомерційного партнерства «брати участь в управлінні справами некомерційного партнерства».

Відразу ж необхідно відзначити, що якщо права засновників і членів організації на управління діяльністю некомерційної організації законами не передбачені, то це не означає, що при формуванні вищих органів управління вони не зможуть в них увійти. У цьому випадку права на управління діяльністю можуть бути передбачені в Статуті організації.

Таблиця 2. В яких організаційно-правових формах законодавством передбачені права засновників і членів на управління діяльністю некомерційної організації Форма НКО права передбачені права не передбачені Громадська організація + Фонд + Установа + Об'єднання юридичних осіб (асоціації, союзи) + Некомерційне партнерство + Автономна некомерційна організація +

Майнові права у членів і засновників на передане майно організації не зберігаються.

Наприклад, якщо Ви передали громадській організації комп'ютер або в якості внеску при установі автономної некомерційної організації внесли тисячу рублів, то ви не маєте права на їх повернення. З цього приводу стаття 10 Федерального Закону «Про некомерційні організації» говорить:

«Майно, передане автономної некомерційної організації її засновниками (засновником), є власністю автономної некомерційної організації. Засновники автономної некомерційної організації не зберігають прав на майно, передане ними у власність цієї організації ».

Однак є організаційно-правові форми НКО в яких засновник (член) організації зберігає права на передане організації майно. Некомерційне партнерство є класичним прикладом.

Стаття 8 вищевказаного Закону надає таке право своїм членам:

«... якщо інше не встановлено федеральним законом або установчими документами некомерційного партнерства, отримувати при виході з некомерційного партнерства частина його майна або вартість цього майна в межах вартості майна, переданого членами некомерційного партнерства у його власність, за винятком членських внесків, в порядку, передбаченому установчими документами некомерційного партнерства;
отримувати у разі ліквідації некомерційного партнерства частина його майна, що залишилося після розрахунків з кредиторами, або вартість цього майна в межах вартості майна, переданого членами некомерційного партнерства у його власність, якщо інше не передбачено федеральним законом або установчими документами некомерційного партнерства ».

Це означає, що якщо ви передали некомерційного партнерства, з кращих спонукань, майно, то при виході з нього, в тому випадку, якщо немає обмежень, ви можете зажадати його назад, або отримати відшкодування в грошовому вираженні.

Таблиця 3. Майнові права засновників і членів організацій в залежності від організаційно-правової форми некомерційної організації Форма НКО мають майнові права не мають майнових прав Громадська організація + Фонд + Установа + Об'єднання юридичних осіб (асоціації, союзи) + Некомерційне партнерство + Автономна некомерційна організація +

Важливий і фактор відповідальності засновників і членів організацій за зобов'язаннями некомерційної організації.

Мало кому хочеться відповідати за боргами організації, та й ще своїм особистим майном. Але є й упевнені в собі люди, які можуть проконтролювати роботу бухгалтера і керівника організації, домогтися, щоб ревізійна комісія в організації не носила формальний характер, а працювала і своєчасно виявляла недоліки і вказувала на можливі помилки.

Однак, якщо ви не припускаєте так щільно займатися організаційними питаннями всередині організації, не бажаєте обтяжувати себе контролем, вирішили присвятити весь свій час реалізації статутних цілей і завдань і, крім того, не зовсім впевнені в своїх партнерах, то вам потрібно зупинити свій вибір на організаційно -правової формі, в якій не передбачена ваша відповідальність за її зобов'язаннями.

Необхідно також враховувати, що якщо Ваша організація була членом асоціації (союзу), то вона несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями цієї асоціації (союзу) пропорційно своєму внеску протягом двох років з моменту виходу.

Отже, навіть при виході зі складу членів організації відповідальність зберігається.

Таблиця 4. В яких організаційно-правових формах законодавством передбачена відповідальність засновників і членів за зобов'язаннями організацій Форма НКО відповідальність передбачена не передбачена відповідальність Громадська організація + Фонд + Установа + Об'єднання юридичних осіб (асоціації, союзи) + Некомерційне партнерство + Автономна некомерційна організація +

Перед підбиттям підсумків, наведемо статистику по поширеності ОПФ.

Класифікація НКО по організаційно-правовій формі (за даними Мін'юсту за період 1991-2010 р)

Класифікація НКО по організаційно-правовій формі (за даними Мін'юсту за період 1991-2010 р)

З графіка видно, що найбільш популярна ОПФ - Громадська організація (49,84%). Далі майже однаково по поширеності - Некомерційне партнерство (11%), Автономна некомерційна організація (10,4%) і Некомерційний фонд (9,3%). Найменш поширені - Некомерційне установа (5,7%), Громадський фонд (4,8%) і Об'єднання юр.лиц (4,3%).

У даній статті, ми постаралися максимально доступно показати відмінності між основними організаційно-правовими формами при установі некомерційної організації. Ми позначили основні напрямки, за якими можна визначити, яка з організаційно-правових форм має свої переваги та вади.

Також при створенні НКО слід уважно вивчити питання формування майна. Воно визначається Федеральним законом «Про некомерційні організації», законом «Про громадські об'єднання», Федеральним законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації» та пр.Об громадські об'єднання