Реклама
Реклама
Реклама

Імпорт фурнітури - всі витрати сірих схем

  1. «Сірий» імпорт віконної фурнітури дестабілізує ринок
  2. Нелегальні схеми імпорту - всі відтінки сірого аж до чорного
  3. Схема №1. Була фурнітура турецька, стала грузинська
  4. Схема зі зміною країни походження
  5. Схема №2. Заниження вартості з використанням фірм-одноденок
  6. Схема з використанням фірм-одноденок
  7. Схема №3. Перевантаження товару з підміною декларації
  8. Схема з перевантаженням товару і підміною декларацій
  9. Схема №4. Неправомірне використання торгової марки
  10. Схема з неправомірним використанням торгової марки
  11. «Сірий» імпорт віконної фурнітури і його наслідки
  12. Цілі і ініціативи АПП з протидії «сірому» імпорту фурнітури

Сьогодні більше 90% учасників ринку віконної фурнітури в Росії працюють в «білому» правовому полі. Але є і такі, хто продовжує використовувати «сірі» схеми при імпорті своєї продукції в Росію. Здавалося б, їх значно менше, проте і цього достатньо, щоб створювати серйозні складності для всього ринку. Асоціація продавців і виробників віконної і дверної фурнітури розповідає про боротьбу з незаконним ввезенням фурнітури в Росію.

«Сірий» імпорт віконної фурнітури дестабілізує ринок

Немає сумнівів, що учасники ринку, які планують працювати на ньому довго, розвивати його і розвиватися самим, хочуть, щоб все знаходилися в рівних умовах. Ніхто не просить для себе преференцій, але коли деякі компанії використовують нелегальні схеми митного оформлення та отримують таким чином можливості для демпінгу, це вимагає реагування усіма можливими способами, наявними в правовому полі.

Фото: мета Асоціації продавців і виробників віконної і дверної фурнітури Асоціація продавців і виробників віконної і дверної фурнітури (АПП) вважає за необхідне ще раз привернути увагу учасників ринку до існуючих схем ухилення від сплати податків при імпорті фурнітури в Росію, а також ознайомити зі своїми планами по протидії їм Фото: мета Асоціації продавців і виробників віконної і дверної фурнітури Асоціація продавців і виробників віконної і дверної фурнітури (АПП) вважає за необхідне ще раз привернути увагу учасників ринку до існуючих схем ухилення від сплати податків при імпорті фурнітури в Росію, а також ознайомити зі своїми планами по протидії їм.

Мова не йде про «чорних» схемах, які широко застосовувалися в 90-і роки, а в даний час є скоріше винятком. Тоді товар декларувався, як зовсім інший, не оподатковуваний митом продукт і зі значною заниженою ціною для сплати мінімального ПДВ. Подібні дії повністю незаконні і чреваті серйозними кримінальними покараннями. Однак у деяких фірм зберігається сьогодні спокуса використовувати для ввезення віконної фурнітури в Росію «сірі» схеми.

Нелегальні схеми імпорту - всі відтінки сірого аж до чорного

З огляду на, що віконна фурнітура, як будь-який великотоннажне сировину, не є біржовим товаром, митним органам досить важко відстежити, коли виробник занижує вартість для мінімізації мита і ПДВ. Він може заявити на митниці: «Я продаю свій товар саме за такою ціною!». Як варіант, можливо також використання виверти з заниженням вартості по фурнітурному коду (мито 10%) і завищенням по петлевий коду, де ставка нульова. Вартість комплекту фурнітура + петля при цьому не змінюється, а ось митний платіж зменшується. Однак для всіх учасників ринку такі маніпуляції секретом не є.

Не хотілося б поки відкривати в публічній площині назви застосовують такі прийоми компаній, але все прекрасно розуміють, про кого йде мова. Всі розуміють, чому компанії з Туреччини і України можуть продавати в Росії свою фурнітуру для вікон і дверей за низькими цінами. Завдяки девальвації гривні і ліри у них є така можливість. Але навіщо при цьому використовувати ще і нелегальні схеми імпорту!

Схема №1. Була фурнітура турецька, стала грузинська

Більше половини «сірих» комплектуючих, спочатку турецького виробництва, поставляються в Росію з Грузії. Російський покупець укладає зовнішньоторговельний контракт з грузинським перевізником або набуває фурнітуру безпосередньо в Туреччині і самостійно організовує її доставку через Грузію.

Схема зі зміною країни походження

Схема зі зміною країни походження

Потім, не піддаючись ніякої переробки, товар ввозиться на територію Росії із зазначенням вже Грузії в якості країни походження. При цьому відповідно до Угоди від 15.04.1994 про створення зони вільної торгівлі 10% мито не сплачується.

Незаконність даної схеми полягає в тому, що на території Грузії оформляються підроблені документи про те, що товар вироблений в Грузії, хоча абсолютно всі роботи були виконані в Туреччині. У Грузії ж у кращому разі лише змінюють етикетки на коробках, хоча часто не робиться навіть це.

Схема №2. Заниження вартості з використанням фірм-одноденок

Ця схема з заниженням митної вартості поставок найбільш популярна при угодах з Україною, Туреччиною, Китаєм.

Торгова компанія в країні-відправника створює ланцюжок з нібито незалежних, але в дійсності афілійованих з нею фірм, які закуповують у місцевих виробників фурнітуру за заниженою ціною. У Росії в свою чергу також реєструються на вигляд незалежні фірми, що укладають зовнішньоторговельні контракти і набувають за заниженою ціною товар у вищевказаних іноземних компаній. Після митного оформлення фурнітура перепродується фірм-одноденок, які потім поставляють її далі «сірим» оптовим компаніям.

Схема з використанням фірм-одноденок

Схема з використанням фірм-одноденок

Центром прибутку, яка з урахуванням несплати податків може становити значну частину закупівельної вартості товару, є саме фірми-одноденки. Тому, виконавши свою функцію, вони швидко зникають, а прибуток їх знову ж за «сірими» схемами повертається за кордон. «Сірі» оптові компанії в Росії мають при цьому можливість поставляти фурнітуру виробникам світлопрозорих конструкцій за демпінговими цінами.

Схеми з використанням в ланцюзі постачань фірм-одноденок можуть трактуватися податковими органами як спрямовані виключно на отримання необгрунтованої податкової вигоди (ст. 54.1 НК РФ). Таким чином, при оподаткуванні покупець фурнітури, проданої компанією-одноденкою, може зіткнутися з відмовою в обліку всіх його витрат по здійсненої операції.

Якщо ціни на товари, що декларуються не відповідають тій інформації, яка міститься в базах даних ФМС РФ, то згідно з позицією Верховного суду РФ це є достатньою підставою для коригування митної вартості. Крім того ВС РФ прийшов до висновку, що при ввезенні товарів за ціною, що значно відрізняється від ціни угод з однорідними товарами, декларант зобов'язаний збирати докази, що підтверджують зазначену їм вартість.

Схема №3. Перевантаження товару з підміною декларації

Ще одна схема «сірого» імпорту передбачає зміну товарних кодів і включає в себе, наприклад, операцію перевантаження з підміною митної декларації.

Суть її в тому, що перед відправкою вантажу автомобільним транспортом виробник видає перевізнику справжні документи на фурнітуру. Однак при перетині митного кордону водій віддає «потрібного» співробітнику митниці підмінні декларації на товарні позиції, для яких передбачені низькі ставки мит.

Схема з перевантаженням товару і підміною декларацій

Схема з перевантаженням товару і підміною декларацій

По дорозі на митний термінал він згортає на склад, де перевантажує фурнітуру в іншу машину, передає її водієві справжні документи, а сам завантажує товар, вказаний в подменной декларації, і їде з ним на митний термінал. Розмитнення проводиться там за фіктивними документами і без огляду вантажу, а потім перевізник отримує від співробітників митниці підроблені документи на реально ввозиться фурнітуру.

Схема №4. Неправомірне використання торгової марки

Імпорт віконної фурнітури в Росію здійснюється іноді не тільки з ухиленням від сплати митних платежів, але і з порушенням законодавства про інтелектуальну власність. Ця проблема також торкнулася учасників АПП. Так нещодавно компанія ТОВ «Рото Франк» звернулася в правоохоронні органи і ФТС з проханням посприяти в боротьбі з незаконним ввезенням на територію Росії фурнітури під товарним знаком «РОТО».

Схема з неправомірним використанням торгової марки

Схема з неправомірним використанням торгової марки

Дана схема є вже навіть не «сірої», а по суті своїй «чорної», так як нелегальні постачальники фурнітури не мають ніякого права завозити продукцію на територію Росії без офіційного дозволу її виробника.

«Сірий» імпорт віконної фурнітури і його наслідки

Будь-які дії, що здійснюються при «сірому» імпорті, є порушенням митного законодавства і тягнуть за собою відповідні адміністративні покарання. Граничним може бути штраф у розмірі трикратної вартості ввезених товарів з конфіскацією як їх самих, так і транспортних засобів, що використовувалися для ввезення.

В умовах безперервних санкцій з боку Євросоюзу і США, уряд РФ змушене вживати посилені заходи щодо захисту економіці країни та наповненню державного бюджету. Одним з основних напрямків цієї діяльності є боротьба з корупцією і посилення політики митних і податкових зборів, адже через «чорного» і «сірого» імпорту бюджет РФ щорічно недоотримує мільярди рублів.

При цьому «сірі» схеми імпорту загрожують проблемами не тільки їх організаторам, але і сумлінним покупцям-оптовикам. Уже є ряд випадків, коли ФНС донараховує ПДВ та штрафи виробникам світлопрозорих конструкцій, які купували товар у «сірих» дилерів. Наприклад, при взаємодії з великим дилером одного з покупців в Приволзькому регіоні рішенням суду було донараховано ПДВ за кілька років.

Фото: негативні наслідки сірого імпорту ФНС активно застосовує сьогодні програмний комплекс АСК «ПДВ», який дозволяє підвищити якість податкового контролю і більш ефективно припиняти незаконні дії недобросовісних платників податків Фото: негативні наслідки "сірого" імпорту ФНС активно застосовує сьогодні програмний комплекс АСК «ПДВ», який дозволяє підвищити якість податкового контролю і більш ефективно припиняти незаконні дії недобросовісних платників податків. А ФТС закликає представників органів виконавчої влади та бізнес-спільноти синхронізувати дії в боротьбі з податковими та митними порушеннями. До недобросовісних платників податків застосовуються найжорсткіші заходи аж до закриття підприємств зі сплатою багатомільйонних штрафів. В одному тільки Підмосков'ї в першому півріччі 2018 року ФНС донарахувала понад 9 млрд рублів податків.

Таким чином, теперішня прибуток і уявне перевагу перед конкурентами можуть підірвати весь бізнес. Купівля комплектуючих з сумнівних джерел створює високі фінансові ризики для покупця в перспективі на 3-5 років. З урахуванням високої активності податкових відомств і відкриття нових інформаційних центрів, що забезпечують повну прозорість грошових і товарних потоків в країні, ця тема стає все більш актуальною.

Цілі і ініціативи АПП з протидії «сірому» імпорту фурнітури

Асоціація продавців і виробників віконної і дверної фурнітури   , В яку входить більшість гравців даного сегмента віконного ринку, закликає до негайного і конструктивного діалогу компанії, які застосовують описані в даній статті сірі схеми імпорту Асоціація продавців і виробників віконної і дверної фурнітури , В яку входить більшість гравців даного сегмента віконного ринку, закликає до негайного і конструктивного діалогу компанії, які застосовують описані в даній статті сірі схеми імпорту.

Цими компаніями напевно керують грамотні менеджери, які повинні розуміти, що якщо їхні незаконні методи відомі і зрозумілі всім іншим учасникам ринку, то рано чи пізно (скоріше рано) вони також стануть відомі митним і податковим органам. В цьому випадку штрафи, нараховані за всі попередні періоди, істотно перевищать ту вигоду, яку вони мають зараз.

Також хотілося б діалогу і з тими фірмами, які співпрацюють з подібними компаніями, так як вони знаходяться в не меншій зоні ризику. Адже саме їм можуть бути нараховані недоплачені постачальниками мита і ПДВ.

АПП рекомендує всім учасникам ринку звертати найпильнішу увагу на вибір партнерів. Неможливо створити цивілізований ринок, якщо весь час виходити з тези - за всяку ціну вижити зараз, а завтра, хоч трава не рости. При такому підході замість позитивного зростання буде спостерігатися лише постійна стагнація ринку.

Одна з найважливіших цілей Асоціації АПП - в будь-якій економічній ситуації захищати інтереси споживачів від неякісної продукції виробників вікон і постачальників комплектуючих. Для цього члени Асоціації беруть участь у розробці та затвердженні ГОСТів, технічних регламентів, створюють власні стандарти аудиту процесів виробництва і монтажу вікон.

Асоціація АПП активно взаємодіє з федеральними органами влади влади і торгово-промисловими палатами різних країн для запобігання порушень при ввезенні фурнітури в РФ і забезпечення її цілком законною реалізації.

Учасники АПП солідарно відмовляються від роботи з постачальниками, щодо яких є сумніви в повній прозорості їх дій і ділової репутації. Саме тому всі члени АПП ведуть виключно законну діяльність і не створюють ніяких комерційних ризиків для своїх партнерів. Кожному учаснику ринку світлопрозорих конструкцій гарантується повна безпека закупівель через членів Асоціації.

За аналогією з ринками електроніки, агропромислового комплексу, дорогоцінних металів АПП вивчає можливість укладення галузевої Хартії між продавцями і виробниками віконної і дверної фурнітури і Федеральною податковою службою, а також Договору про довгострокове взаємодії з Федеральною митною службою.

Фото: свідоцтво про приєднання до Антикорупційної хартії У вересні 2018 року Асоціація АПП приєдналася до Антикорупційної хартії російського бізнесу, що стало черговим кроком у комплексі заходів, спрямованих на підвищення рівня прозорості ведення бізнесу всіма учасниками ринку віконної і дверної фурнітури Фото: свідоцтво про приєднання до Антикорупційної хартії У вересні 2018 року Асоціація АПП приєдналася до Антикорупційної хартії російського бізнесу, що стало черговим кроком у комплексі заходів, спрямованих на підвищення рівня прозорості ведення бізнесу всіма учасниками ринку віконної і дверної фурнітури.

Вся проведена робота повинна сприяти посиленню позицій сумлінних компаній і забезпечити кінцевим споживачам гідну якість виробів.

Портал ВІКНА МЕДІА рекомендує: Діагностика вікон - популярний вид шахрайства