Реклама
Реклама
Реклама

СК «Аркада» ухиляється від запропонованого Урядом РТ семінару по забудові Підлужної і Калініна

(Казань, 7 грудня, «Татар-інформ», Оксана Романова). Будівельна компанія «Аркада» відмовилася від проведення дискусійного проектного семінару по забудові історичного центру Казані. Про це «Татар-інформ» повідомила помічник Президента РТ Олеся Балтусова.
Нагадаємо, компанія представила напередодні, 6 грудня, Президенту Татарстану Рустама Мінніханова варіанти проектів житлових комплексів на вулицях Підлужна і Калініна .
За словами Балтусовой, для став традиційним огляду територій потенційної забудови центру Казані в черговий раз були обрані об'єкти, надіслані на перегляд комісією Президента і тому вимагають окремої уваги.
У будівельні наміри компанії входять житлові комплекси з офісними приміщеннями на височини і об'єктами громадського призначення на двох ділянках - в районі вулиць Калініна - Тіхомірнова - Вишневського (історично відомому як Третя гора) і по вулиці Підлужна.

Розглянувши три варіанти проектів для кожного з земельних ділянок, глава Татарстану відхилив їх, рекомендувавши знизити висотність житлових комплексів, а також дотримуватися рекомендацій щодо збереження історичної забудови
Розглянувши три варіанти проектів для кожного з земельних ділянок, глава Татарстану відхилив їх, рекомендувавши знизити висотність житлових комплексів, а також дотримуватися рекомендацій щодо збереження історичної забудови.
«Наприклад, по Підлужної вулиці на комісії по будівництву при Президентові РТ раніше розглядалися (і вчора знову були представлені Рустама Мінніханова - прим. Т-і) варіанти проектів зі змінною поверховістю житлового комплексу: проект в 2-3 поверху, в 2-7 поверхів і в 2-9 поверхів. Однак новим проектом зон охорони Казані на цій території передбачено режим ЗРЗ (А) -1, тобто забудова не вище 11 метрів », - прокоментувала Олеся Балтусова.
До слова, містобудівна режим ЗРЗ (А) -1 - це зона регулювання забудови та господарської діяльності, що має, крім того, планувальні обмеження у вигляді відступу ділянок від проїжджої частини вулиць не менше, ніж на 6 метрів, відступу будівель від червоної лінії не менше , ніж на 10 метрів, і зобов'язань по облаштуванню алейних посадок.
«Центр міста, будемо допрацьовувати, шукати варіанти. Була ідея в тому, щоб перейти від 9-поверхового цегляного білого дому плавно перейти до житлової забудови індивідуальної, яка вже сформувалася. З одного боку 9-поверхівка, з іншого - ми виходимо на 2-3 поверхи, тобто дуже плавний перехід забезпечується і відповідає всієї архітектурної грамоти, тому він знайшов підтримку у всіх. Але щось не склалося », - прокоментував представник будівельної компанії« Аркада »Рафаель Гільфанов.
Площа потенційної обговорюваної забудови на Підлужної становить 1,88 га, причому в даний час не вся ця територія належить СК «Аркада». Схожа ситуація і по ділянці на Калініна. Тут під забудову розглядається 2,52 га землі, однак на території ще є кілька невеликих приватних житлових будинків старої забудови.
«В даний час будівельна компанія активно викуповує будинку. В основному середовище на горі (в 1838 році вулиця була спроектована Ф. Петонді під назвою Третя гора - прим. Т-і) деградувала і потребує реконструкції. На Третій горе по проектам планування діє зона розміщення багатоповерхової та среднеетажние житлової забудови з елементами обслуговування на першому поверсі. Ця територія входить в межі історичного поселення Казані , Тому вдома є предметом охорони як середовищні. Коли документ буде затверджений, будинки будуть підлягати реконструкції без зміни масштабу », - розповіла Олеся Балтусова.
Співрозмовниця констатувала, що вартість землі в цьому районі висока, тому девелопери рекомендацій Президента РТ по зниженню поверховості, «м'яко кажучи, не раді», однак і неодноразові пропозиції провести проектний семінар з вироблення варіантів розвитку цієї території «Аркада» не приймає.
«Ми взяли архітектора Германа Бакуліна, який мало залежить від думки замовника, він діє в інтересах міста. І, знаючи, що це знакові місця, ми взяли саме цього архітектора, щоб він зробив те, що місту буде цікаво. До цього по Вишневського проекти узгоджувалися близько чотирьох років - невдалі були проекти, нам самим вони не подобалися, зараз знайшли Бакуліна і вийшов проект, який сподобався всім - і нам, і самому архітектору, і містобудівній раді, і архітектурної громадськості, і Прокоф'євої. Начебто все було добре, але, на жаль, поки узгодити не вдалося. Будемо працювати далі. Тут дуже старі будинки, які не підлягають відновленню. Ділянки дуже дорогі (3 млн за сотку), оскільки в кожному будинку живе по кілька власників. Ми більшу частину території викупили, але далі викуповувати ми не маємо можливості, бо не розуміємо, що в подальшому зможемо там побудувати. Змушені будемо, мабуть, поки призупинити роботи по Вишневського », - констатував Рафаель Гільфанов.
За його словами, пропозиція провести проектний семінар з вибору характеру кращою забудови території дійсно надійшло від керівництва республіки, і «Аркада» не заперечує проти цього. Однак ідея була висловлена ​​розпливчасто і неконкретно: хто його повинен організовувати, за участю яких експертів і т.д.
Автор же самого проекту житлового комплексу архітектор Герман Бакулін, визнає, що «Аркада» просто не бачить необхідності в проведенні цього семінару, однак дискусія, за його словами, швидше за все відбудеться, причому із залученням преси та громадськості.
«Було бажання, щоб ми в більшій мірі врахували садибну історичну забудову (проект на Калініна - прим. Т-і), відтворити острівець історії. Будинки, який моральний і фізичний знос мають, повинні бути замінені на нові, а нові повинні відповідати морфотипу раніше існуючої забудови, в тій чи іншій мірі його інтерпретувати, якимись своїми частинами натякати на попередній етап забудови. Тут досить велика територія садибної забудови - це в районі вулиці Піхотна (вона зберігається, ми до неї навіть не підходимо, там повинна бути реновація, я так думаю, для міського виду, тому що зараз там вид вельми заміський), я думаю, рази в два більше, ніж наш ділянку », - пояснив Герман Бакулін.
Також архітектор нагадав, що проектування - справа творча, а закон творчого справи: «Краще - ворог хорошого».
З історичних джерел відомо, що на вулиці Калініна ще в XVIII столітті проживали в основному робітники суконного виробництва, тільки тоді вулиця називалася Шарні гора. Ще раніше в XIV - XVI століттях, судячи зі знайдених в кінці ХX століття на вершині гори древнім надгробиям, тут був цвинтар вірменських купців і ремісників. За Петра I в 1714 році на Шарні горі побудований Шерстяний завод, саме тоді вулиця стала частиною робочої слободи. У 1719 році поряд будується помповий (шкіряний) завод. Трохи більше півстоліття потому, тут, захищаючи Казань від війська Пугачова, розташовувалася одна з артилерійських батарей. Пізніше, в 1833 році, по його слідах пройшов Олександр Пушкін.

Більше цікавого в стрічці медіа сервер - додайте «Татар-інформ» в обрані джерела.