Реклама
Реклама
Реклама

Грандіозна квартирна афера в Одесі: люди 8 років платять за житло, якого немає

  1. Орфографічна помилка в тексті:

13 березня 2012, 8:10 Переглядів: 13 березня 2012, 8:10 Переглядів:   Пікетники

Пікетники. Зважилися на такий крок після восьми років очікування. Фото: 048.ua.

Кілька десятків одеситів вийшли на Миколаївську дорогу і близько години не пропускали машини в обидві сторони - утворився великий затор. Люди вимагали закінчити будівництво будинку, в якому вони придбали квартири на пільгових умовах. Договору із забудовником 64 сім'ї уклали ще в 2004-му році. Будинок мали здати в 2009-му. Зараз на Бочарова, 45, де тоді почалося будівництво, "вигнали" всього три поверхи, а будівництво давно заморожена.

Вісім років тому ці люди вирішили скористатися запропонованими їм державними пільгами і вклали свої кревні в споруджуваний будинок. За програмою молодіжного будівництва, молодим сім'ям або одиноким громадянам у віці до 35 років пропонувалося сплатити якусь частину кредиту - в залежності від кількості дітей. Погасити позичку вони повинні були протягом 30-ти років. Іншу частину коштів за них має відшкодувати держава. Для перерахування грошей створили спеціальну госструктуру - Фонд сприяння молодіжному будівництву. Як тільки покладені суми проплатили, будівництво завмерло.

"Нас втягнули в грандіозну аферу", - скаржиться нам 42-річний Сергій Гурський, у якого вже накопичився борг по кредиту в 16 тис. грн. Причому, з 2004 року його сім'я вже виплатила по іпотеці близько 80 тис. Грн. "Директор будівельної компанії" Аркада "Костянтин Левицький припадав сином Аркадію Бурцеву, директору Фонду, який перераховував держкошти на рахунок приватної компанії. Незабаром її збанкрутували, а керівник подався в біга. Разом з ним зникли і наші грошики - всього близько 2 млн грн", - запевняє одесит.

Ще два роки тому в прокуратурі Приморського району заявляли, що колишній директор управління Фонду був затриманий, а потім звільнений на підписку про невиїзд. Глава нашкодив будівельної компанії до цих пір в розшуку. "Надіслані" Аркаді " гроші безслідно зникли, - підтвердив нам заступник мера Одеси Анатолій Орловський. - Цим зараз займається облпрокуратура ".

Довгобуд. З 10-ти поверхів поки є тільки три. Фото: dumskaya.net

Коли будівництво заглохло, власники квартир звернулися в суд . Але там постраждалою стороною визнали не власників квартир, а Фонд сприяння молодіжному будівництву. Вкладникам пропонують на додаток до старих брати нові кредити на житло в іншому будинку. "Ми вже заплатили близько 10 млн грн і продовжуємо віддавати гроші за неіснуюче житло, - обурюється одна з інвесторів Вікторія. - Тепер нам нав'язують іншу позику. Кажуть, якщо будете смикатися, взагалі нічого не отримаєте. Про повернення наших грошей і мови не йде" . Люди впевнені, що їх знову намагаються обдурити. У багатьох і колишні кредити з пільгових перетворилися в звичайні. Поки будівництво стояла, діти виросли і пільгові відсотки на них скасували. Тепер вони вимагають, щоб в ситуацію втрутилася влада.

Умовити мітингувальників припинити акцію зміг тільки під'їхав до страйкуючих заступник мера Анатолій Орловський. Він запропонував інвесторам сісти за стіл переговорів. На зустріч також прийшли представники міської УКБ, юрдепартаменту і замгубернатора Олександр Малін. Чиновники говорили, що хочуть допомогти, але як - не знають. "Швидко вирішити це питання не вдасться, так як його ціна - 21 млн грн, але вирішувати його, безумовно, треба", - заявив Малин. Ошукані інвестори кажуть, що область пообіцяла допомогти їм грошима. Однак, зізнаються чиновники, законодавством механізм передачі грошей не передбачено. Переговори чиновників і інвесторів продовжаться 20 березня.

"Гроші повинні повернути страховики"

Як пояснив нам одеський юрист Олег Засядьвовк, результат конфлікту багато в чому залежить від умов договору, який вкладники уклали з будівельною компанією. "У нас в країні дуже гнучка система договірних відносин. Справа в тому, що в угоду в завуальованому вигляді можуть бути включені різні обставини, які можуть служити підставою для припинення відносин. Але є один юридичний секрет, про який, на жаль, знають не всі . Договірні зобов'язання в будь-якому випадку страхуються: якою компанією-забудовником, або інвестором в спеціалізованій страховій компанії. Вона-то і повинна повернути зниклі гроші ", - каже адвокат.

Людмила Серікова

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Грандіозна квартирна афера в Одесі: люди 8 років платять за житло, якого немає". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ