Реклама
Реклама
Реклама

У Києві вибирають нового головного архітектора: все про кандидатів

  1. Орфографічна помилка в тексті:

29 серпня 2016, 14:42 Переглядів: 29 серпня 2016, 14:42 Переглядів:   У Києві вибирають головного архітектора

У Києві вибирають головного архітектора. Фото: соцмережі.

Конкурс по вибору нового головного архітектора міста вийшов на фінальну пряму. У п'ятницю, 26 серпня, спеціальна комісія затвердила список з десяти претендентів на посаду. Переможця планують оголосити 17 вересня. Тільки двоє учасників - Валерій Гнєвишев і Олександр Каверін - беруть участь в конкурсі вперше, пише ЛІГА.net .

Планується, що перший етап відбору відбудеться 30 серпня в будівлі київської мерії. Потім всі потенційні претенденти повинні будуть пройти співбесіду. Планується, що всі етапи завершаться до 7 вересня. "Ми зацікавлені відкрито і чесно провести конкурс і вже 17 вересня, як того вимагає закон, подати голові КМДА кандидатуру для призначення головним архітектором столиці", - запевняє керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко .

Вибирати головного архітектора Київ буде вже вдруге. Перший раз конкурс оголосили в грудні минулого року, участь в ньому взяло 14 осіб. Після кількох етапів у фінал вийшло п'ятеро: керівник Інституту генерального плану Києва Сергій Броневицький, заслужений архітектор Андрій Миргородський, директор компанії Рабен Сергій Казарянц, директор проектного бюро "Місто" Юрій Скляренко та директор Архітектурного будинку Ігор Писарець.

Планувалося, що ім'я переможця комісія озвучить в середині березня. Але на цьому етапі стався скандал. Представники громадських організацій виступили проти системи оцінки учасників. Кожному претенденту необхідно було виставляти оцінки за 12-бальною шкалою. Але більшість членів комісії поставили лише плюси біля найбільш вподобаних претендентів. Сторони намагалися знайти спільну мову протягом двох тижнів, але 30 березня мер Києва Віталій Кличко припинив проведення конкурсу.

Не виключено, що повторний конкурс також викличе розбіжності. Так, на початку серпня близько 60 представників громадських організацій та активістів написали меру Києва Віталію Кличку відкритий лист, в якому просять розділити функції директора департаменту містобудування та головного архітектора.

"Мер публічно пообіцяв це зробити в інтересах міста. Він цього не зробив, не дивлячись на свій політичний вплив і можливості", - говорить засновник ГО Місто-Сад Євгенія Кулеба, яка виступила проти системи оцінки учасників. Ніякої реакції на цей лист поки немає.

У кожного з претендентів на посаду головного архітектора міста - серйозний послужний список і різні плани на подальший розвиток міста.

Анна Бондар, заступник директора департаменту містобудування та архітектури КМДА

Фото: abcnews.com.ua

Після звільнення Сергія Целовальника в жовтні минулого року в.о. головного архітектора міста стала Анна Бондар. У травні на цю посаду призначений інший колишній заступник Целовальника - Юрій Тацій, колишній помічник екс-депутата Верховної Ради Вадима Столара.

Анна Бондар отримала три диплома про вищу освіту: Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури в Києві, Київського національного університету будівництва і архітектури та Національного університету "Львівська політехніка". До 2012 року Бондар працювала в Інституті генерального плану Києва, а потім влаштувалася в департамент містобудування та архітектури.

На думку Анни Бондар, Києву потрібно зробити Контрактову площу пішохідної, побудувати велодоріжки, відмовитися від будівництва мікрорайонів і віддати перевагу квартальної забудови міста.

Олександр Свистунов, в.о. директора департаменту містобудування та архітектури КМДА

Фото: ednist.info

Цю посаду, замість Юрія Тація, Олександр Свистунов зайняв 15 червня поточного року. Після закінчення Київського національного університету будівництва і архітектури він влаштувався в архітектурне бюро Сергія Бабушкіна. У 2012 році працював на посаді головного архітектора компанії Архітектурний союз. Був першим заступником голови директора департаменту архітектури Сергія Целовальника. У 2015 році Свистунова призначили першим заступником директора департаменту містобудування та архітектури КМДА - начальником управління регулювання забудови міста.

Олександр Свистунов пропонує побудувати підземні паркінги в центрі міста під вузловими площами, очистити смугу для руху громадського транспорту від автомобілів, затвердити нову Програму розміщення зовнішньої реклами, всі лоти виділяти на торгах, а також продовжити будівництво Подільського мостового переходу через Дніпро.

Сергій Броневицький, керівник комунальної організації "Київгенплан"

Сергій Броневицький, керівник комунальної організації Київгенплан

Фото: kievgenplan.grad.gov.ua

Сергій Броневицький закінчив Київський інженерно-будівельний інститут і Українську академію державного управління при президенті України.

Працював заступником голови правління тресту Київміськбуд -1, очолював департамент містобудування та архітектури при голові Леоніді Черновецькому. У комунальній організації Київгенплан Броневицький з 2010 року. Він займався розробкою Генерального плану розвитку міста до 2025 року, який викликав масу критики.

Сергій Броневицький пропонує побудувати комунальні житлові будинки, квартири в яких будуть здаватися в оренду молодим сім'ям, створювати нові парки, сквери та ремонтувати діючі. На його думку, на одного жителя столиці має припадати не менше 18 кв м площі зелених територій.

Микола Віхарєв, головний архітектор Архітектурно-конструкторського бюро "Віхарєв"

Микола Віхарєв, головний архітектор Архітектурно-конструкторського бюро Віхарєв

Фото: соцмережі

Очолювана Віхарева компанія надає стандартні послуги: розробляє архітектурні рішення, готує проектну документацію і займається будівництвом в Києві. Бюро організовано на базі майстерні Київпроекту.

Микола Віхарєв вважає, що необхідно "законсервувати" центральну частину міста і жорстко регулювати нове будівництво, а також переселити Верховну Раду, Кабінет міністрів, Адміністрації президента, мерію і інші відомства зі старих будівель в нові об'єкти на схилах Дніпра.

Валерій Гнєвишев, начальник архітектурно-планувального відділу інституту "Укрметротунельпроект"

Фото: соцмережі

Підприємство, в якому працює Гнєвишев, займається проектуванням метрополітенів, а також автодорожніх, гірських, залізничних тунелів. У грудні 2015 року співробітники інституту вийшли на акцію протесту і вимагали враховувати їх думку при виборі керівника підприємства. Борги інституту оцінювалися в 10 млн грн, з яких 4,5 млн грн - заборгованість із зарплати.

Участь в конкурсі на посаду головного архітектора приймає вперше.

Олександр Каверін, екс-начальник відділу забудови і планування Управління містобудування та архітектури КМДА

Олександр Каверін, екс-начальник відділу забудови і планування Управління містобудування та архітектури КМДА

Фото: donbass.ua

Закінчив архітектурний факультет Макіївського інженерно-будівельного інституту. Останнє місце роботи - київська творча майстерня Капітель. До січня 2016 року обіймав в компанії посаду головного архітектора проектів. Має кваліфікаційний сертифікат архітектора.

Участь в конкурсі на посаду головного архітектора приймає вперше.

Сергій Казарянц, директор архітектурної компанії "Раден"

Фото: esu.com.ua

В кінці 1980-х працював на посадах головного архітектора міста Олександрівськ-Сахалінського і міста Холмський Сахалінської області. Брав участь в розробці Генерального плану розвитку Києва до 2025 року. З листопада 2013 року працював заступником директора інституту УкрНДІпроектреставрація і формував міську інформаційно-аналітичну систему забезпечення містобудівної діяльності.

Пропонує побудувати новий урядовий і парламентське містечко в районі Нижньої Телички (Голосіївський р-н), на місці старих промзон відкрити технопарки, а також стимулювати киян пересідати з автомобілів на велосипеди.

Андрій Миргородський, проектний директор компанії "Проектні системи ЛТД"

Андрій Миргородський, проектний директор компанії Проектні системи ЛТД

Фото: nikorupciji.org

Трудова діяльність Андрія Миргородського різнобічна. Він працював в Київпроекті і комерційних бюро. Спільно з нинішньому заступником голови Київської обласної адміністрації Львом Парцхаладзе створив девелоперську компанію XXI століття.

У 2008 році був депутатом Київради і членом фракції Блоку Віталія Кличка, з якої через два роки вийшов разом з Парцхаладзе. Раніше ЗМІ писали, що Лев Парцхаладзе і Андрій Миргородський були одними з головних спонсорів Блоку Кличка.

Розробляв проект реконструкції Поштової площі та Гостиного двору, проти перебудови якого неодноразово виступала громадськість.

На його думку, в новому Генплані розвитку міста потрібно зарезервувати території під будівництво соціального житла, в тому числі і для учасників АТО, заборонити фурам в'їзд до столиці і побудувати на всіх магістралях термінали для розвантаження габаритного транспорту, а також розробити список інвестпроектів, необхідних для успішного розвитку міста.

Ігор Писарець, директор компанії "Архітектурний дім"

Фото: accbud.ua

Ігор Писарець очолює відому майстерню, яка спроектувала більше 1000 об'єктів в Австрії, Іспанії, Туреччини, Росії. Кожен другий проект був реалізований. Компанія надає стандартний спектр послуг - від розробки проектів житлових будинків до дизайну інтер'єрів.

Претендент на посаду головного архітектора міста вважає, що необхідно розробити і затвердити міську Програму повернення дитячих садків, шкільних і дошкільних установ дітям, провести аудит рекламних носіїв, розробити концепцію і правила їх установки, звільнити вулиці від транспорту, ввести заборону на відкриття парковок на вулицях міста .

Олександр Сасик, колишній архітектор Павлограда (Дніпропетровська область)

Олександр Сасик, колишній архітектор Павлограда (Дніпропетровська область)

Фото: 112.ua

На своїй посаді Олександр Сасик зміг затвердити новий Генеральний план розвитку міста, а також приступити до зонування його території. Але він не зміг вплинути на хаотичну забудову, особливо в центральній частині міста.

Олександр Сасик пропонує обмежити висотність забудови в центральній частині міста, посилити контроль за будівництвом в історичному центрі, створити комісію, яка повинна перевірити всі факти самозахоплення землі, незаконні об'єкти демонтувати.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "У Києві вибирають нового головного архітектора: все про кандидатів". інші влада дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ