Реклама
Реклама
Реклама

Таврійський сад

  1. привабливе спадщина
  2. інфраструктура
  3. Нерухомість
  4. розсипи розкоші
  5. перспектива
  6. Статистика середовищної зони «Таврійський сад»

Основна складність в тому, що експерти не беруться вказати більш-менш точні межі цієї фешенебельній зони. Ніяких суперечок не викликає лише Таврійська вулиця, куди спрямовані сподівання практично кожного кредитоспроможності клієнта, що шукає місце під покровом Таврійського саду. Північні і східні обриси можна умовно обмежити набережними Робесп'єра і Смольная, так як не всі квартали тут рівнозначні. Західний край у різних експертів - різна, одні обмежують її Ливарним ін., Інші - Літнім садом (де закінчується зона «Золотого трикутника»). Ще складніше визначити південні кордони. Основна складність в тому, що експерти не беруться вказати більш-менш точні межі цієї фешенебельній зони

привабливе спадщина

Привабливе спадщина Перші панські хороми в цьому кварталі почали будувати ще за часів Петра I, коли були закладені Ливарний гарматний двір і Шпалерна мануфактура. Петро поселив тут і свою найближчу рідню, оскільки прибережна місцевість до закруту річки була найвищою в дельті Неви і не зазнавала повеней. Реноме аристократичного поселення за цією місцевістю зміцнилося після того, як Катерина II подарувала своєму фавориту князю Георгію Потьомкіну велике маєток разом з титулом «граф Таврійський». Для нього за проектом архітектора Івана Старова було зведено чудовий палац, що став зразком для російських класичних садиб. А влаштований англійським садовим майстром Вільямом Гульдом княжий пейзажний парк з пагорбами, каналами і ставками став центром тяжіння респектабельної публіки на довгі часи. На Фурштатской, Чайковського, Захарьевской здавна селилася столична знати: графи Орлови-Давидова, Строганова, Наришкін, князі Трубецкие, Бутурліни, Барятинські і Кочубеї, промисловець Нечаєв-Мальцев, банкір Кельх. А в одному з тутешніх палаців була штаб-квартира впливової масонської ложі «Великий Схід».

Прибуткові будинки в цьому районі будувалися переважно дорогі, оскільки тут квартирував весь столичний бомонд: видатні юристи, світила медицини, державні діячі, особливо після того, як в Таврійському палаці розмістилася перша Держдума. І сьогодні багато впливові персони воліють мати нерухомість в цьому районі. Так, подейкують, що одна з квартир в будинку на Тверській, 6 числиться за Валентиною Матвієнко. У будинку по Смольного ін., 6 живуть кілька депутатів Законодавчих Зборів. За даними ріелторів, не так давно будинок на Фурштатской, 60 викуплений для керівництва «Газпрому». Якщо в Золотому трикутнику частіше купуються представницькі квартири, то в цьому районі воліють купувати житло для свого проживання. Район Таврійського саду відрізняється великою різноманітністю збережених будівель, побудованих в різні періоди в стилі класицизму, бароко і північного модерну.

Сьогодні ці палаци і особняки багато в чому пристосовані під сучасні потреби - готелі, банки, елітні будинки та інші установи. Особняк промисловця Варгоніна (арх. Олександр фон Гоген) на Фурштатской, 52 перетворився в Палац одруження, палати сановника Спиридонова (будинок 58, арх. Олександр Померанцев) - в Палац малятка. Розкішний зразок модерну - особняк князя Кочубея (будинок 24, арх. Роман Мельцер) компанія «Ленстройжілсервіс» реконструювала під культурно-дозвільний заклад з готелем (п'ять залів, два ресторани, vip-кінотеатр на 19 місць та ін.), Вклавши $ 25 млн. знаменитий єгипетський будинок на Захарьевской, 23 побудований в 1911-1913 роках Михайлом Сонгайла для дружини дійсного статського радника Лариси Ніжинської, після розселення і ремонту перетворився в елітний особняк. На розі Таврійської і Тверській вулиць в прибутковому будинку А.С. Обольянінова минулому реконструкцію пропонується чудова квартира з вікнами прямо в парк.

ПАН завершує реставрацію будинку на Захарьевской, 41, зведеного на початку XX століття для вищого офіцерства за проектом архітектора Вільгельма ван дер Гюхта - майстри найпишнішою еклектики і модерну. Тут з'являться 20 розкішних апартаментів з автентичними плануваннями. Квартиру з стелями висотою 4 метри і відмінною ліпленням можна придбати в будинку де жили князі Трубецкие. Фешенебельності району надають і численні генконсульства: США, Великобританії, Німеччини, Чехії, Австрії, Індії, Куби та ін. Тут досить авторитетних шкіл, приватних гімназій, вузів, музеїв, ресторанів.

інфраструктура

У цій частині міста практично немає сучасних торгових і дозвіллєвих закладів. Єдиний великий об'єкт - багатофункціональний розважальний комплекс «Таврійський сад» побудований в 2008-му в парку по сусідству з кінотеатром «Ленінград». У скляному будинку функціонують: льодовий каток (з роздягальнями) для хокею і фігурного катання, дорогий ресторан, кафе і фітнес-центр з сауною і басейном. В кінці 2013-го в будівлі кінотеатру «Ленінград» збиралися відкрити кабаре «Фантанель», що створюється за образом і подобою паризького Le Crazy Horse de Paris. Але 25 грудня 2014 го замість кабаре тут відкрився «Ленінград-центр», який ініціатори назвали «новою міською майданчиком, проектом на стику культури, розваг і медіа». Вона об'єднає під одним дахом концертно-театральні майданчики, художню галерею, а також концептуальні бари і ресторани. Всі зони оснащені сучасним обладнанням. Тут представлять проекти російських і зарубіжних художників, артистів, музикантів, режисерів. На основній сцені відбуватимуться музично-театральні постановки, виступи зірок, а також шоу за участю власної трупи проекту. Мала сцена призначена для акустичних концертів, малих театральних форм і експериментальних форматів. У фойє побудована найбільша в Європі відео-стіна майже із сотні моніторів з технологією IMAX, в якій прихований вхід в зал. Поруч із залом заробили два бари, які декорував кутюр'є Валентин Юдашкін.

Поруч із залом заробили два бари, які декорував кутюр'є Валентин Юдашкін

Проект реконструкції розробив відомий архітектор Рікардо Бофілл, креативний ідеолог - режисер і продюсер Фелікс Михайлов. З запуском «Ленінград-центру», до сторіччя будівлі відкрилася і перша виставка - «100 років - 100 зим». Будівля кінотеатру площею 12 000 кв.м разом з ділянкою належить ТОВ «Профіт», що входить до ТОВ «Ресурс». У ЗМІ ці компанії пов'язують зі співвласником банку «Росія» і другом Володимира Путіна Юрієм Ковальчуком. Кінотеатру «Ленінград» більше десяти років не могли знайти гідне застосування. У 2004-му його почали реконструювати під розважальний центр з картингом, більярдом, кінозалом, баром і панорамним рестораном. В результаті робіт від будівлі залишився тільки остов і фасад, але центр так і не відкрився. На початку 2012-го почалася чергова реконструкція. На цей раз підрядні роботи вела компанія «ЛСР-Строй», яка повинна завершити їх в жовтні 2013-го. Але об'єкт здали в експлуатацію лише через рік.

У листопаді 2012 року на вулиці Жуковського відкрився новий комплекс для душі і тіла Crystal Spa & Lounge, який зайняв весь перший поверх площею 450 «квадратів». Ініціатор і інвестор - дружина відомого підприємця Любов Пригожина. У комплексі облаштовані 10 різних кабінетів; багатофункціональний зал для індивідуальних занять (балет, йога, танці, силові вправи); термальний люкс, обладнаний турецькими лазнями: хамам і расул, а також крижаним фонтаном і душем вражень; вісім індивідуальних роздягалень - кожна зі своєю душовою; салон краси; ресепшн і зона відпочинку, очікування і ресторанного обслуговування. Деякі душові суміщені з солярієм, можна попутно засмагати.

Тут заробив і перший в Петербурзі Спа-ресторан Taste of health, де страви готують за рецептами французького шеф-кухаря Крістофа Фріжара. Інтер'єри майже всіх приміщень виконані в класичному стилі палацового Петербурга за проектом французького дизайнера Марка прижилася. Лише термальний люкс, площею 60 кв.м оформлений в марокканському стилі (для створення атмосфери автентичності проведених процедур). Як пояснили в компанії, класична архітектура гармонізує стан людини. В оформленні використані агат, яшма, кришталь, дерево, скло, метал. У деяких кабінетах стелі у вигляді зоряного неба сяють кристалами Сваровські. Витончена італійські меблі, кришталеві люстри, дзеркала, позолота - незважаючи на весь цей шик і блиск дизайнеру вдалося уникнути зайвої помпезності. У вересні 2012-го в фіналі першої міжнародної премії Perfect Spa петербурзький проект переміг в номінації «Ідеальна концепція Спа». Об'єкт оснащений сучасними системами вентиляції, кондиціонування і іонізації повітря. Впроваджені технології проектування відеозображень на камінь, скло, воду, а також акустичні системи класу Hi-End, в приміщеннях доступний Wi-Fi. Серед послуг: діагностика, косметологія, різні види масажу, догляди за обличчям і тілом, мануальна терапія, Спа-харчування. Середні цінники на Спа-послугу для жінок і чоловіків - близько 2500 рублів (45 хвилин).

Даний проект пані Пригожина розглядає не стільки як комерційний, скільки як хобі. За експертними оцінками, витрати могли скласти близько $ 5-7 млн. У квітні 2013 року на Чайковського відкрився модний клуб «Сестри» з оригінальною концепцією. Це - дорогий салон краси, а також закритий жіночий клуб, куди чоловікам дозволений доступ тільки на тематичні вечірки. Зате дами можуть не тільки привести себе в порядок перед заходами і «на кожен день», а й посекретничати з приятельками, поспілкуватися з партнерами (своєї статі), випити коктейль, послухати джаз, подивитися фільм, влаштувати вечірку. Імена засновників і інші подробиці не розкриваються. Але проект задуманий як мережевий. Наступним містом стане Москва. На початку наступного року «Сестри» планують відкритися в Нью-Йорку.

Нерухомість

На відміну від Крестовського острова дана зона вкрай неоднорідна. Тут досить багато старих будинків з комунальними квартирами. Нерідко нове або реконструйоване приміщення поєднується з «воронячою слобідкою», як наприклад, на Фурштатской, 28. Проте, в останні кілька років клієнти, які вибирають квартиру для постійного проживання, стали все частіше віддавати перевагу центру зону навколо Таврійського саду. Одним з перших елітних проектів був будинок на шпалерно, 60. Тенденція посилилася з ростом числа нових девелоперських проектів. У цьому районі є досить недорогі класичні квартири в міцних будинках. Є квартири готові для життя в бюджетних нових будинках.

Об'єкти нового будівництва В серпні 2011-го в проектах нового будівництва налічувалося близько 430 квартир, ціни на які різняться в залежності від місця, стадії будівництва і інших чинників. Правда, ми не розглядали проекти «Резиденції на Суворовському» і «Олександрія» на Новгородській вулиці. З урахуванням нереалізованого житла в цих двох комплексах обсяг пропозиції в новобудовах перевищував 500 варіантів. На початок вересня 2012-го цей показник перевалив за 700 одиниць. Основна надбавка сталася за рахунок виведення на ринок третьої черги «парадного кварталу» (217 квартир) та другої черги «Смольного кварталу» (130 квартир). Якщо не враховувати житло в цих двох чергах, то за рік в зоні впливу Таврійського саду реалізовано понад 125 квартир.

З вересня 2012-го по вересень 2013 року тільки в трьох проектах (з урахуванням черг) «Відродження Санкт-Петербурга» продано 390 квартир! У «Парадному кварталі» - 201, в «Смольному парку» - 112 і в комплексі на Радищева - 77. Проте обсяг пропозиції продовжує зростати - на початок вересня 2013 року в лістингу налічувалося вже понад 900 квартир. Цьому сприяв вихід на ринок двох нових проектів. З вересня 2013 року по грудень 2014 го в зоні впливу Таврійського саду продано 442 квартири. За цей же період ця зона поповнилася лише одним новим проектом на 69 квартир. І сьогодні в споруджуваних і побудованих будинках у продажу залишається 507 квартир (без урахування 20 апартаментів на Захарьевской, 41, які тільки «бронюються»). У порівнянні з центром міста, в зоні тяжіння Таврійського саду досить багато (більше 20) об'єктів нового будівництва та реконструкції, що відповідають сучасним вимогам (див. Таблицю). Найбільші проекти квартальної забудови реалізує тут корпорація «Відродження Санкт-Петербурга» і «ЮІТ». «Резиденція на Суворовському» (на 240 квартир) здана в кінці 2009-го. Останні 10 одиниць житла розпродані в 2012-му році за ціною від 130 000 до 200 000 рублів.

У цьому році завершено «Парадний квартал» - наймасштабніший проект в центрі міста, який будувався 10 років. Причому побудовані не тільки житлові та офісні будівлі, але і повністю упорядкована вся територія комплексу. Більшість квартир вже заселено, всі офісні особняки, крім одного, продані. Ділянка обмежена вулицями Кірочная, Радищева, Парадна і Віленський провулком. На колишніх володіннях Міноборони площею близько 10 га побудований понад 200 000 кв.м житлових і суспільно-ділових площ, під будівлями - підземний паркінг на 1700 авто. До кінця 2009-го корпорація здала першу чергу - чотири офісних особняка класу А + і три житлових корпуси на 376 квартир. У них на вересень 2011 року нереалізованими залишалися менше 15 апартаментів, середні ціни - від 150 000 до 250 000 рублів за «квадрат». У 2012 році всі вони розпродані. У 2010-му девелопер вивів другу чергу на 248 квартир. З них на вересень 2012-го залишалося 88 за ціною Від 145 000 до 280 000 рублів за метр (що на 11% вище ніж роком раніше). Восени 2013-го в продажу залишалося 25 одиниць, діапазон цін - від 163 000 до 290 000 рублів за метр. У березні 2013 року стартував продаж житла в останній черзі комплексу на 217 квартир (від 55 до 220 кв.м) від 150 000 до 300 000 рублів за «квадрат». За півроку (зі старту продажів) реалізовано 138 квартир (!) І до осені залишалося 79 варіантів за ціною від 160 000 до 290 000 руб. / Кв.м. Сьогодні з 821 квартири «парадного кварталу» нереалізованими залишаються всього 3 (!) Квартири, їх пропонують за ціною від 231 000 до 335 000 руб. / Кв.м. До речі, восени цього року, в приміщеннях одного з будинків наша компанія «Елітні квартири» урочисто відкрило свій новий офіс.

А двома роками раніше в одному з офісних особняків кварталу запрацював новий центр продажів «ЛСР. Нерухомість - Санкт-Петербург ». У триповерховій будівлі площею 4000 «квадратів» розмістилися офіси ГДСК, корпорація «Відродження Санкт-Петербурга» і компанії «Особняк». Навесні 2010-го корпорація вивела на ринок «Смольний квартал», перейменований потім в «Смольний парк». Раніше на ділянці (близько 9 га) уздовж Орловської вулиці було багато чого - і гурток юннатів, а ще раніше - навчальні класи, купальні для смолянок міщанського походження та ін. Це одна з останніх можливостей в місті купити квартиру в будинку зі своєю парковою зоною. Проект комплексу виконано АБ «Земцов, Кондіайн і партнери». Всього в комплексі заплановано 720 квартир, а також чотири офісних будівлі, які будуть відреставровані (з відновленням зовнішнього вигляду) і частково реконструйовані. Реалізація квартир почалася навесні 2010-го. Здача об'єкта в експлуатацію намічена на 2016-й.

Перша черга «Смольного парку» (190 квартир і підземна парковка на 176 автомобілів) здана в серпні 2012-го. До того моменту було реалізовано більше 40% квартир, цінники - від 130 000 до 265 000 рублів за «квадрат». Восени 2013-го в продажу залишалося 47 апартаментів вартістю від 140 000 до 230 000 рублей за метр. Зараз (грудень 2014 го) непроданої залишається тільки 1 квартира. У серпні 2012 року забудовник вивів на ринок кілька корпусів другої черги - всього на 199 квартир. Вона будується в парковій зоні, тому і розкид цін вище - від 170 000 до 400 000 рублей за «квадрат». За рік реалізовано 49 квартир, і на початок вересня 2013 року в продажу залишалося 150 апартаментів за ціною від 130 000 до 400 000 рублей за кв.м. У листопаді 2013 року в продаж надійшли ще два корпуси на 118 квартир від 80 до 277 «квадратів» з підземним паркінгом на 110 місць. В цілому, з 317 квартир другої черги в грудні 2014-го у продажу залишається 85 одиниць житла, але вже з більш високим розкидом цін - від 192 000 до 448 000 рублей за «квадрат».

У жовтні 2012 року корпорація «Відродження Санкт-Петербурга» відкрила продажу в новому елітному комплексі на Радищева, 39. Будівля в стилі неокласицизму матиме закритий і упорядкований двір, з вікон верхніх поверхів відкривається панорама на Таврійський сад. У ньому передбачені 148 квартир від 65 до 252 кв.м і підземний паркінг на 174 автомобілі. Вартість - від 150 000 до 350 000 рублів за «квадрат». За неповний рік в цьому проекті реалізовано 77 квартир, і до осені 2013 року залишалося ще 71 (з цінами від 155 000 до 360 000 руб. / Кв.м). За рік компанія реалізувала ще 65 апартаментів, і на грудень 2014 го вільними залишаються всього 6 квартир. Їх тепер пропонують за ціною від 218 000 до 385 000 рублей за 1 кв.м. Об'єкт планують здати в третьому кварталі 2015 го. У минулому році «ЮІТ Санкт-Петербург» послідовно (в серпні і вересні) вивів на ринок дві черги великого житлового комплексу «Смольний проспект». Проект розробило бюро Рікардо Бофілл. Ділянка в 2,9 га (колишньої меблевої фабрики) обмежений Смольним проспектом, Смольний набережній і вулицями Тульська і Бонч-Бруєвича. Перша черга передбачає комплексний капремонт трьох історичних будівель на Смольному проспекті. Після реконструкції в них з'являться 33 квартири (від 47 до 284 кв.м) і вбудовані приміщення. Вартість житла з видом на Смольний собор доходить до 340 000 рублів за метр. Друга частина проекту - три нових корпусу по 7-8 поверхів на 395 квартир і близько 5000 кв.м вбудованих приміщень.

У проекті передбачені квартири класу «бізнес», «еліта» і «люкс». Найдорожчі варіанти будуть в реконструйованих будинках і в частині нових корпусів, що виходять на набережну Неви і Смольний собор. Висота стель тут - 3,3-4,3 м. На останніх поверхах є апартаменти з просторими терасами. Квартири з вікнами у двір і на вулиці Тульська і Бонч-Бруєвича віднесені до бізнес-класу (стелі - 3 м). Покупцям пропонують апартаменти розміром від 38 і до 261 кв.м. У ряді квартир передбачені приміщення для саун. Крім житла тут з'являться два дитячих садки (звичайний - на 66 місць і сімейного типу), а також дворівневий підземний паркінг на 754 машиномісця. Ціни в другій черзі варіюються від 157 000 до 255 000 рублей за «квадрат». Ввести комплекс в експлуатацію ЮІТ намір в кінці 2017 го. За рік в «Смольному проспекті» реалізовано 99 квартир (15 - в будинках після капремонту і 84 - в нових будинках). До кінця грудня 2014 го у продажу залишається 18 квартир (у реконструйованих будинках), розкид цін - від 131 850 до 340 290 руб. / Кв.м. У корпусах нового будівництва пропонуються ще 311 апартаментів від 123 000 до 354 780 рублів за кв.м. Холдинг RBI реалізував в цій зоні два елітних проекту. Будинок на 46 квартир на пр.Чернишевского, 4 зданий восени 2011-го, через рік в продажу залишалися дві «троячки» - по 231 000 рублей за кв.м, які вже знайшли господарів. Восени 2013-го компанія достроково здала МФК на Новгородській, 23, спроектований іспанським метром Рікардо Бофілл. Крім бізнес-центру, в його складі - ЖК «Олександрія», розрахований на 236 квартир від 33 до 198 кв.м.

На старті проекту (2008 рік) житло пропонували за ціною від 105 000 до 148 000 рублів за «квадрат». У минулому році нереалізованими залишалися 76 квартир за ціною від 210 000 до 221 000 рублей за метр. За рік забудовник прилаштував 67 одиниць житла, і до кінця грудня 2014 го залишалося 9 квартир від 112 до 189 кв.м вартістю від 181 500 до 224 000 руб. / Кв.м. У вересні 2014 року компанія Setl City розпочала будівництво елітного житлового «Будинки на Кірочной» і відкрила в ньому продажу квартир. На розі Кірочной вулиці і дігтярні провулка девелопер збирається забудувати житлом два суміжних ділянки. Дореволюційний будинок по дігтярні пров., 26 знесли ще навесні і тут заплановано семиповерховий житловий комплекс. З півночі-сходу до ділянки примикав будівлю колишнього дитячого садка по Кірочной вул., 57, яке в останні роки використовувалося під офіси. Його теж знесли і на його місці будується клубний «Будинки на Кірочной». Дозвіл на будівництво по обом адресами отримано в травні, проекти будинків розробила майстерня «Інтерколумніум» Євгена Подгорнова. Термін здачі - грудень 2016- го.

Подробиці проекту в дігтярні провулку поки не розкриваються, а неофіційні продажу в «Будинку на Кірочной» почалися ще в серпні ( «НП» N35 / 2014 року). Квартири реалізує АН «Петербурзька нерухомість» (входить в Setl Group). Дев'ятиповерховий будинок (два останніх рівня - мансардні) в стилі еклектики розраховане на 69 квартир загальною площею 7375 кв.м, розміри апартаментів - від 60 до 160 «квадратів». На мансардних поверхах будуть організовані відкриті тераси. У вбудованих приміщеннях першого поверху (539 кв.м) передбачені офіси і Центр розвитку родини. Підземний паркінг розрахований на 52 автомобілі. Головною прикрасою стане кутова вежа-еркер з панорамними вікнами. Балкони, колони, карнизи і облицювання натуральним каменем довершують аристократичний вигляд. «Будинок на Кірочной» і сусідню будівлю в дігтярні провулку утворюють замкнене внутрішній двір, де з'явиться експлуатована покрівля паркінгу. Ця територія буде упорядкована і озеленена, тут передбачені спортивні та дитячі майданчики, зони для прогулянок і відпочинку. Ціни на квартири варіюються від 12,1 до 33,6 млн рублів.

розсипи розкоші

Одними з найдорожчих залишаються апартаменти на Тверській вулиці. У будинку №1 з 2012 го залишалося п'ять варіантів (включаючи два пентхауса) вартістю від 200 000 до 520 000 рублей за метр. У 2014-му компанія Richness Realty (входить в ОФПК) продала три квартири, і тепер залишаються два пентхауса, за які запитують 100 і 120 млн рублів. У будинку навпроти (Тверська, 6) у вторинній продажу були дві квартири, які кілька років висіли в рекламі, і нарешті, вони знайшли господарів. Richness Realty повністю закінчила реконструкцію будинку на Фурштатской, 28. Шість однокімнатних апартаментів в двором флігелі забудовник здає в оренду, а три квартири в парадному будинку (два по 120 кв.м і одна - 176), повністю мебльовані, поки пустують. Їх можна як орендувати, так і купити по 400 000 рублів за метр. У всій красі відтворений зовнішній вигляд будинку на Захарьевской, 41. ПАН продовжує реставрацію інтер'єрів. Тут буде всього 20 панських апартаментів по 320-350 кв.м, з відновленими історичними плануваннями і багатим декором. Компанія продовжує формувати «лист очікування». Про ціну можна тільки гадати, але вона буде явно вище 10 000 євро за метр.

перспектива

Крім згаданого вже проекту елітного будинку Setl City в дігтярні пров., 26, в цій зоні заявлені ще ряд дорогих проектів, реалізація яких може початися вже в 2015-му. Так, через протести градозащітнікі, більш ніж на рік завис проект компанії Scavery на шпалерно вул., 51 (за бізнес-центром «Таврійський»). Ділянка в 1,1 га з кількома будівлями колишнього заводу «Океанпрібор» компанія купила в 2012-му році. Як розповів генеральний директор компанії Scavery Олександр Сиротін, тут заплановано восьмиповерховий ЖК «Гросмейстер» площею 50 000 «квадратів» з підземним паркінгом. Майбутнім мешканцям обіцяють готельний сервіс. Проект готує майстерня Євгена Герасимова. Г-н Сиротін заявив, що будівля проектується по «зеленій» технології і буде претендувати на золотий сертифікат LEED. З «зелених» опцій передбачені: система збору та використання дощової води і вторсировини, енергозберігаючі технології (економія тепла до 30%), розетки в паркінгу для зарядки електромобілів і ін. Девелопер планував почати будівництво восени 2014 го, але не вийшло. У компанії не змогли відповісти за термінами виходу на будмайданчик, заявивши, що «йдуть узгодження».

У компанії не змогли відповісти за термінами виходу на будмайданчик, заявивши, що «йдуть узгодження»

У жовтні 2014 го «Охта Груп» отримала дозвіл на будівництво комплексу апартаментів бізнес-класу «У Ратуші» на вулиці Моісеєнко, 10. Будівля з ділянкою 0,5 га (у власності компанії) знаходиться недалеко від Смольного собору і «Невській ратуші» . Зараз на цій території розташована будівля друкарні 1912 року спорудження, а також виробничі цехи. Історична будівля реконструюють, а на місці знесених корпусів побудують нові. За даними «Охта Груп», компанія отримала всі необхідні узгодження, в тому числі в КГИОП. Сукупна житлова площа апартаментів складе близько 11 000 «квадратів». Під будівлями запланований опалювальний паркінг. Комплекс спроектувала майстерня «Артпроект плюс» Святослава Новикова. Від інших подробиць девелопер ухилився. Швидше за все, до робіт приступлять в першому кварталі 2015 го, тоді ж і стартують продажі. У грудні 2014 го Смольний затвердив поправки до Генплану, що дозволяють корпорації «Уралвагонзавод» побудувати на Парадній вулиці, 8 елітний житловий комплекс загальною площею 33 000 кв.м. На ділянці близько 2 га знаходяться корпуси ЦНДІ матеріалів. Інститут перебазують в будівництво на шосе Революції нову будівлю. А три пам'ятки архітектури на Парадній вулиці будуть пристосовані під житловий будинок, бізнес-центр і дитячий сад. У перспективі будуть розвиватися і поліпшуватися квартали навколо таких проектів як «Смольний парк», «Смольний проспект», «Невська Ратуша», ЖК на Новгородській, 23, а також зона, прилегла до Синопській набережній. Результати перших якісних перетворень вже видно на території навколо суспільно-ділового комплексу «Невська Ратуша».

Восени 2013 року здана в експлуатацію його перша черга - дві офісні будівлі. Один з них зараз здається в оренду, другий (площею понад 27 000 кв.м) займуть структури банку ВТБ. Будівля для комітетів адміністрації Петербурга загальної площею 115 400 кв.м вже повністю побудовано, офіційно його повинні здати Держкомісії в січні 2015 го. Навесні туди переїдуть 24 комітету Смольного. До речі, в цій будівлі реалізований унікальний для Петербурга проект купольного простору у вигляді плескатої сфери діаметрів 48 м. Усередині скляного купола (на висоті 45 м) передбачена оглядовий майданчик розміром 400 «квадратів», звідки відкривається приголомшлива панорама на Смольний і Ісаакіївський собори, шпиль Петропавлівський фортеці, вигини Неви. Під куполом планують розмістити макет міста і проводити різні заходи: Містобудівна рада, архітектурні конкурси та виставки. Обіцяють вільний вхід для городян. У наступних чергах передбачені офісні будівлі і готель. Девелопер упорядкував територію навколо будівель, розбив фонтан, заасфальтував прилеглу вулицю, і досі сумовитий квартал почав перетворюватися. На поліпшення загальної ситуації в районі вплине також і масштабна реновація кварталу «Московська-Товарна», де в 2013 році стартував перший проект - «Царська столиця» від «ЛенСпецСМУ». В кінці 2014-го компанія «Сузір'я Водолія» розпочала реалізацію проекту МФК «Миколаївський ансамбль», де передбачені квартири і офіси. Правда, велика частина житла в цій зоні буде ставитися до сегменту «комфорт», частково - «бізнес».

Статистика середовищної зони «Таврійський сад»

Обсяг пропозиції на первинному ринку: понад 500 квартир. Діапазон цін на первинному ринку - від 123 000 до 520 000 рублей за кв.м.

Об'єкти нового будівництва та реконструкції

Наб. Робесп'єра, 4 - «Відродження Санкт-Петербурга»

Наб. Робесп'єра, 6-8 немає даних про Забудовника

Наб. Робесп'єра, 12 - RBI

Тверська вул., 1 - ОФПК

Тверська вул., 6 - ОФПК

Шпалерна вул., 42А - «ГРСТ»

Шпалерна вул., 42 - «Петербурзька нерухомість»

Шпалерна вул., 50 - «Петербурзька нерухомість»

Шпалерна вул., 60 - «Відродження Санкт-Петербурга»

Пр.Чернишевского, 4 - RBI

Очаківська вул., 5 - «Будінвест»

Очаківська вул., 6 - «Будінвест»

Новгородська вул., 23 - RBI

Захаріївська вул., 33 - RBI

Захаріївська вул., 41 - ПАН

Фурштатская вул., 28 - ОФПК

«Резиденція на Суворовському» - «Відродження Санкт-Петербурга»

«Парадний квартал» - «Відродження Санкт-Петербурга»

«Смольний парк» - «Відродження Санкт-Петербурга»

«Смольний проспект» - «ЮІТ Санкт-Петербург»

«Будинок на Кірочной» - Setl City

Наступний огляд ми зробимо за підсумками 2015 року, де дамо оцінку того, що змінилося за рік і подивимося на нові перспективи.

Леонід Рисев
Генеральний директор
"Елітні квартири"