Реклама
Реклама
Реклама

Історія архітектури Англії і вплив на сучасне житлове будівництво

  1. романський стиль
  2. готика
  3. стиль Тюдорів
  4. фахверк
  5. Короткий період бароко
  6. георгіанський стиль
  7. Вікторіанський стиль
  8. Резюмуючи

Складно недооцінити вплив Англії як на історію архітектури, так і на сучасні будівельні рішення. Будучи однією з найдавніших європейських країн, вона привнесла значний внесок в загальносвітову архітектуру, а кількість історичних пам'яток культури на її території дійсно вражає.

А завдяки довгій історії та загальної привабливості будівель, в області заміського домобудівництва - сфері, де проектувальники і дизайнери скуті тільки побажаннями замовника - до сих пір часто можна простежити мотиви британської архітектури різних історичних періодів.

І якщо вже ми заговорили про історичні періоди, давайте розберемо, які етапи взагалі існував в Туманному Альбіоні і як вони вплинули на сучасне житлове будівництво.

романський стиль

Найперше напрямок, яке можна було б охарактеризувати саме стилем: з конкретними канонами, особливостями і правилами зведення. Щоб без зайвих описів уявити собі романський стиль - згадайте, як виглядали великовагові кам'яні замки на картинах давніх англійських баталій. Сірі, монолітні, неприступні, суворі, з високими вежами для стрільців - донжонами - невеликими вікнами і чергуванням циліндричних і квадратних форм.

І можна було б сказати, що цей напрям вже давно кануло в Лету, залишившись тільки пам'ятником історії, але немає - потужні силуети романських замків і до цього дня продовжують надихати архітекторів як міських, так і заміських будівель. Це виливається як в мініатюрні і затишні інтерпретації замків, так і в запозиченні елементів.

Це виливається як в мініатюрні і затишні інтерпретації замків, так і в запозиченні елементів

готика

Барвистий і декоративний стиль, що охопила Європу ні на одне століття. Здається, основні канони готичного стилю відомі всім: витягнутий силует, використання повторюваних сегментів, безліч декоративних деталей, що виглядають суворо вагомо. До наших часів дійшло безліч храмів, виконаних в готичному стилі, але як же це вплинуло на індивідуальне житлове будівництво, запитаєте ви? Адже готика - стиль дуже урочистий і масштабний, щоб безпосередньо реалізовувати його в умовах заміського котеджу.

Але безпосередньо ніхто не реалізовує. Сучасні готичні заміські споруди - це еклектика з елементів готики, класики, фахверка. Від готики беруться гострі дахи, стрельчатая форма вікон, уважність до аксесуарів. Але від масштабів і похмурих кольорів багато хто відмовляється, все-таки заміський будинок - місце для затишку.

Але від масштабів і похмурих кольорів багато хто відмовляється, все-таки заміський будинок - місце для затишку

стиль Тюдорів

Фактично, тюдорському стиль - пізня готика. Від звичайної він відмінний тим, що це єдина платформа, на якій в Великобританії більш-менш зуміло реалізувати себе італійське бароко: тюдорському споруди і храми мають витягнутий і вузький силует, але гострохарактерний химерний декор, властивий бароко.

Говорити про будь-якої реалізації цього стилю в сучасності не варто, так як він ніс змішаний характер.

Говорити про будь-якої реалізації цього стилю в сучасності не варто, так як він ніс змішаний характер

фахверк

На відміну від інших, фахверк - стиль зведення переважно індивідуальних будинків для житла. Це світлі будиночки Старої Європи, дерев'яний каркас яких не прихований штукатурної. Саме він через створюваного затишку і твердої ніші в історії, він займає неабияке місце в сучасному будівництві будинків. А прочитати про нього докладніше можна в статті " Стиль фахверк: його історія і оформлення в сучасному світі ", Де детально розглядаються його особливості та способи реалізації зараз.

Короткий період бароко

На відміну від тієї ж Франції, до Англії рококо і бароко так і не дісталося. Історично це було обумовлено тим, що за півстоліття до цього в християнській церкві стався розкол, зародився протестантизм і католиків не надто чемно видворили з Британії. Згодом англійська знать запрошувала італійських зодчих, але для внутрішнього оформлення своїх жител, а не для реалізації архітектурних проектів . Тому англійського бароко дуже нечисленне, суворо, менш декорувати, ніж італійське, але в окремий стиль не виродилося через непоширеності.

георгіанський стиль

Стиль, який передував передбачувані зміни промислового перевороту: поява мінімалізму, модерну, ар-деко. До того моменту англійські міста росли як на дріжджах, забудова проводилася швидко і дешево. Чому сувора англійська химерність скинула з себе безліч деталей. Будинки стали простих форм, симетричними і приосадкуватими. Декор відійшов на другий план і висловлювався в основному в обробці вікон з дверима: арки, рами і пілястри. По суті своїй, георгіанський стиль - це спрощена гострохарактерна класика.

Але і в сучасному житловому будівництві, хоч цей стиль був більшою мірою містобудівним, він є в наявності. Чи не в чистому вигляді, але змішуючись з колоніальними мотивами.

Чи не в чистому вигляді, але змішуючись з колоніальними мотивами

Вікторіанський стиль

Правління королеви Вікторії принесло в Англію вельми цікаву двоїсту специфіку.

  • Основним стилем в Британії стала неоготика, так як статут від нудного георгіанства, люди повернулися до більш декоративному стилю. Однак, так як готичний стиль здорово романтизувати і адаптувався під тимчасові реалії, будівлі в цьому стилі часто мали менш функціональну конструкцію і меншу кількість декору.

  • Другим же архітектурним стилем часів королеви Вікторії був колоніальний. Індія довгий час була колонією Британії і еклектика класичних і готичних мотивів, які панували в Англії, з індійської манерою будівництва, породила особливий архітектурний стиль - індо-сарацинський. У його рамках було створено безліч дивовижних пам'яток архітектури, які розташовуються в основному на території Індії.

Що ж зараз? Неоготика при будівництві сучасних будинків змішується з готикою, так як еклектика - основний напрямок в архітектурі. Зате елементи англійської колоніальної архітектури часто можна побачити в заміських будинках на увазі її незвичайності і вдалих поєднань. Прочитати про неї докладніше можна в статті " Британська колоніальна архітектура "

Резюмуючи

Це основні стилі, які "варилися" в умовах Англії і міцно увійшли в архітектурні традиції, з яких до цих пір багато черпають натхнення. У наступних статтях ми докладніше розповімо вам про кожного з них.

коментувати можут


Читати інші статті розділу

До наших часів дійшло безліч храмів, виконаних в готичному стилі, але як же це вплинуло на індивідуальне житлове будівництво, запитаєте ви?
Що ж зараз?