Реклама
Реклама
Реклама

Накладення і звільнення від арешту майна боржника

  1. Накладення арешту на майно боржника Якщо боржник добровільно не погасить свою заборгованість, то...
  2. Особливості арешту нерухомості
  3. Звільнення майна з-під арешту

Накладення арешту на майно боржника

Якщо боржник добровільно не погасить свою заборгованість, то на майно накладається арешт. Під час арешту складається акт, в якому детально вказується опис арештованого майна, його кількість і приблизна вартість.

Під час арешту складається акт, в якому детально вказується опис арештованого майна, його кількість і приблизна вартість

Під час арешту обов'язково повинні бути присутніми поняті, і їх кількість повинна бути не менше двох. Після того як проведено перепис арештованого майна , Воно передається на зберігання.

Після накладення арешту на майно боржника судовий пристав залучає оцінювача, який визначить ринкову вартість даного майна. Але вартість майна буде значно нижчою за звичайну, це пов'язано з обмеженим терміном продажу майна. Він не повинен бути більше двох місяців.

Арешт цінних паперів

Накладення арешту на майно боржника, наприклад, цінних паперів включає в себе складання акту про арешт, далі виноситься постанова про їх арешт.

Під час арешту цінних паперів, боржник не може ними розпоряджатися. Якщо під час арешту встановлені додаткові обмеження, наприклад, обмеження на отримання доходу по даних паперах, то боржник дані грошові кошти повинен буде перерахувати на рахунок судових приставів.

Під час арешту цінних паперів, які є документарними вони вилучаються і передаються на зберігання. Під час арешту даних паперів вилучення не оформляється.

На наступний день після арешту судовий пристав надсилає копію акта та постанови про арешт:

  • боржнику;
  • стягувачеві;
  • Особи, випустила дану папір;
  • Особі, яка веде облік реєстру цінних паперів;
  • Емітенту.

Після того, як ці документи будуть оцінені їх продадуть, а гроші, отримані від продажу підуть на погашення заборгованості.

Особливості арешту нерухомості

Під час арешту нерухомості процедура залишається тією ж, але з урахуванням однієї особливості. Акт і постанову в обов'язковому порядку направляються в органи Росреестра.

Після накладення арешту на майно боржника-організації потрібно також повідомити податкову. Даний вид майна відноситься до категорії третьої черги, при арешті якої вирішується питання про банкрутство даної компанії.

В акті потрібно вказувати всі кадастрові номери, які є в свідоцтві про держреєстрації права власності .

Якщо в приміщенні була проведена перепланування і вона не була узаконена, то продати такий об'єкт буде неможливо, до тих пір поки фактичний стан приміщення не буде відповідати технічним паспортом.

Звільнення майна з-під арешту

При відсутності в момент арешту документів, що свідчать про власність арештованого майна, трапляються випадки, коли арешту піддається майно іншої особи, яка не є боржником.

Для захисту права власника законом передбачена можливість звільнення майна з-під арешту. Для цього необхідно піти в суд, із заявою, в якому вказати всі обставини, які підтверджують право власності .

Якщо документів немає, то можна викликати свідків, які повідомлять, що саме ви є власником даного майна.

Заява про звільнення майна з-під арешту розглядається в позовному порядку. І особа, яка подає цю заяву зобов'язана довести свою приналежність до арештованого майна. Відповідачами в такому позові будуть боржник і стягувач, а служба судових приставів залучається як третя особа.

При вивченні всіх обставин і доказів суд приймає рішення звільнити майно від арешту, або відмовити в даній прохання. При звільненні з-під арешту пристав виносить постанову, в якому він скасовує всі накладені обмеження і повертає майно істинному власнику.

При виникненні спірних ситуацій зі службою судових приставів, зверніться до кваліфікованих фахівців, які нададуть допомогу у вирішенні даних проблем.